da bacim jedan kratki osvrt na mob:
- ekran: po meni nikakva ili mala razlika u odnosu na rn 4x, isto se masti, oleofobski premaz je mogao biti i bolji (kod nokie 3 je recimo bolji);
- kamera: standardno, xiaomi nas je opet izigrao, u zvaničnom portofoliju globalne verzije rn5 stoji da je kombinacija senzora zadnje kamere sony i samsung, međutim i kod mene su oba senzora samsung, prednji omnivision. kvaliteta fotografija i videa inače odlična, tu sam zaista prezadovoljan i zadnjom i prednjom kamerom;
- soc: sd636, primeti se da je malo živahniji od sd625, nemam nikakvih zamerki, vrlo zadovoljan;
- baterija: imam utisak da u xiaomiju još nisu uštimali miui za ovaj novi soc, primetno se brže prazni od rn4x, 7h sota sam izgurao na prvom punjenju. zadovoljan sam brzinom punjenja, recimo od 15% do 100% 2 časa se punio.
- miui: 9.5.6.0 verzija bazirana na android oreo 8.1 (recimo rn 4x ima noviju podverziju miui-a trenutno) ima probleme i tu sam najnezadovoljniji: ne radi mi automatska sinhronizacija outlook aplikacije, softver preagresivno obara svetlinu ekrana u prostorijama, recimo u istoj prostoriji rn4x slajder je preko polovice osvetljenja, dok je kod rn5 pri samom dnu. loše i to pod hitno moraju rešiti, taman baterija kraće trajala, jer ne želim ručno da štimam slajder osvetljenja. sam miui po meni veliki korak unazad u odnosu na miui na rn 4x, predinstalirano dolaze microsoft aplikacije (word, pp, excel, skype, outlook) kao i facebook. isto kao da sam kupio neki noviji samsung. na rn4x lepo imaš full verziju odličnog wps office-a koji manje prostora zauzima nego ove MS gluposti. voleo bih da nema ni duplih (google) aplikacija, jer postoje odlične xiaomi aplikacije za iste stvari (music i video playeri, browser i sl.). čak su uklonili i opciju da biraš tastaturu prilikom prvog paljenja (nameštanja) mobitela, ranije je bio izbor meni najbolja tastatura swift key (koja preuzima primat u svetu androida i sve više brandova je stavlja kao default tastaturu) i gboard. e sad samo gboard možeš odabrati, koja je po meni duplo lošija od swift key.
- punjač: standardni 5v/2a punjač, naravno sada bele boje (opet samsungomanija) kao i usb kabal, koji je dosta kraći nego kod rn4x (i ponovo samsungomanija).
- maska: solidna, ali jako se lako prlja i ostaju otisci, voleo bih da kamere nisu izbočene pa makar bio deblji fon, jer ne bih onda niti nosio masku (kao što sam je prestao nositi i na rn 4x).