Šta je novo?

Brzi-Spori punjaci & Baterije

Evo i slika, bilo je i više. Trebalo je da vodim evidenciju da znam koje su curele, ne sećam se više. Ali mislim, tj prilično sam siguran da su najčešće bile one plave Toshiba one su se najgore pokazale. Pre sam ih dosta koristio jer su bile jeftinije od drugih boljih brendova, i nosio sa sobom u torbici na biciklu dok nisam i sve biciklističke gadgete prešaltao na usb punjive li-ion varijante.
 

Prilozi

  • 20180405_205917.jpg
    20180405_205917.jpg
    951.8 KB · Pregleda: 100
Ah, sećam se nekih plavih toshiba, misilim da su i meni najviše curile, al što neko reče nešto ne verujem da su bile original, davno je bilo. A što se evidencije tiče... najbolja iskustva imao sam sa energizer (i što se tiče snage baterije i trajnosti), ali curele su mi i njihove baterije (mada opet, dosta je modela, a sigurno i više fabrika po svetu, pa još ima i kopija...), treba sad znati koji model... Zato bolje punjive, manje razmišljanja:). A što neko reče da mu je iscurila punjiva u punjaču, to je sasvim druga priča i rekao bih ne neočekivano da pukne, zapali se, iscuri u punjaču. Pa ne piše bez razloga u uputstvima da se ne ostavljaju baterije bez nadzora u punjaču (ne samo li-ion, već bilo koje, sećam se da sam to čitao i u uputstvima onih overnight punjača:D)
Nego, kad smo već kod starih alkalnih (a i ostalih), jel ima još negde onih "kontejnera" tj. kutija za prikupljanje starih baterija? Ranije sam ih viđao na više mesta ali odavno ih ne videh nigde
 
@Gadjan

jel neko komentarisao realno stanje u ikeii, ili šta već? nisam primetio da je neko rekao da nešto nemaju od onoga što stoji na sajtu pa zato pitam...

@Jeremy

to i ja radim sa starijim nimh koje gube snagu...kako neke od njih malo oslabe odvojim ih u posebne kutijice za male potrošače...tako mogu maximalno da se iskoriste...nedavno sam uradio refresh nekih starih panasonic infinium i evo rade danima u nekom malom led svetlu koje koristim kao noćnu lampu...a budu ok i za satove i daljince...
 
Stanje na sajtu im je ok bar sto se ticalo drugih artikala koje sam pratio.

Pre deset dana je bila puna polica baterija, secam se da sam razgledao i pomislio uzecu eneloop da se ne zezam sa ovim jeftinim krshem :). Sad cu da idem ko zna kada.
 
Brendirane alkalne su 45din, i u prosečnom daljincu traju 2-3 godine, ikeina alkalna 30din/kom, ali ja ih nisam video u radnji i ako na sajtu piše da ima.
Punjivih ima i bilo ih je od samog otvaranja.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Jedno glupo pitanje. Da li punjač Japcell 4001 vrši proveru napunjenosti samo punjivih baterija, ili može i alkalnih?
Ako ne, čime mogu da proverim napunjenost alkalnih baterija? Neka preporuka.
Inače, treba mi za kućnu upotrebu.

Hvala puno.
 
navodno može da proveri unutrašnji otpor alkalnih baterija, i samo to...ali ništa osim toga ne može da se uradi sa alkalnim baterijama, niti ti preporučujem da nešto drugo probaš...

napunjenost alkalnih ćeš teško da proveriš, jedino možeš da nabaviš neki mali merač voltaže, ili multimetar, puna alkalna ima 1.5V pa da na osnovu toga vidiš kako se drži...ako ima 1.2V i manje onda je za bacanje...imaš i kod nas kineskih multimetara od 300-500 dinara, za to je sasvim dovoljno...ili ovako nešto ako ti je to komplikovano...

https://www.aliexpress.com/item/LON...d714-41b6-aa08-3e9ffbd5710b&priceBeautifyAB=0

P.S. MOŽDA je moguće, ali ponavljam MOŽDA, da japcell očita voltažu alkalne baterije kad je ubaciš u njega, ali kako punjač po defaultu kreće sa punjenjem ako ništa drugo ne uradiš nešto baš nisam raspoložen da to probam sa mojim punjačem, to ostavljam da neko drugi proba sa svojim :) a za alkalne imam obe ove spravice gore tako da radije to proveravam sa njima..
 
Poslednja izmena:
Može da se proveri običnim voltmetrom ali paralelno se veže i neki otpornik od 100 oma jer bez opterećenja mogu da pokazuju da su dobre, a u stvari da nemaju dobru voltažu. Mislim da je za alkalne od 1.5V sve ispod 1.4V loše, odnosno da nisu dobre.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
 
Ovaj mali kineski multimetar ima battery test mode koji meri bateriju pod opterećenjem...
 
Kupite one Duracell press-to-test, pa merite još koliko ima. Ne znam koliko je pouzdano, ali je zanimljivo :)
 
Hvala puno na brzim odgovorima. Ja sam inace pravnik i laik za tehniku. :) Ako ima neka preporuka za te multimetre, bio bih zahvalan.
Imace, slucajno sam naleteo na ovaj forum i odusevio se koliko ste upuceni u materiju. Sta vise, pod pozitivnim uticajem ovog foruma juce sam narucio punjac japcell 4001 i neke baterije sa sajta, za koji sam inace prvi put cuo na obom forumu.
Mozda ce mi trebati pomoc kad krenem da koristim punjac.
Hvala još jednom.
 
Bilo koji multimetar je dovoljno dobar za merenje napona baterije. Dakle, najjeftiniji. Trebalo bi da ima za oko 500 dinara.
 
Ja koristim ovaj kupljen na KP... Ima ga i po nekim kineskim radnjama...
db4ea87ddf9cb1bc062b21189fad0079.jpg
 
Da li punjač Japcell 4001 vrši proveru napunjenosti samo punjivih baterija, ili može i alkalnih?
On ne vrši proveru napunjenosti nikakvih baterija! Samo vrši proveru unutrašnjeg otpora, a ako ubaciš alkalne očitaće i na njima napon. Trebalo bi da ih prepozna i odbije da puni, u svakom slučaju ništa im neće biti i ako krene da ih puni 2 sekunde:)
Ono što Japcell radi je provera kapaciteta. Punjivu će prvo da napuni a alkalnu će odmah da prazni. Kapacitet meri tako što jednostavno isprazni bateriju strujom kojom mu zadaš dok napon ne padne na 0,9V - a alkalnu nećeš moći ponovo da napuniš pa je nemoj ni testirati na ovaj način ako će ti trebati:D. Ja sam kupio 10 alkalnih u jysk-u za 300 din, 8 iskoristio a na 2 izmerio kapacitet različitim strujama i nakon toga ih bacio (pisao sam to negde već). Inače što kaže Altru ni ja baš nemam poverenja u to prepoznavanje alkalne, pa je bitno znati i to da ovaj punjač nakon pražnjenja ne kreće da puni ponovo iako u uputstvu piše suprotno! Ovo kad sam primetio malo sam proguglao da vidim da nije samo kod mene slučaj, ali još ljudi se žali na to, tako da pretpostavljam da je tako - mada bolje proveriti prvo sa nekim punjivim.

U suštini su ti rekli, napunjenost možeš samo okvirno proveriti i to najbolje sa onim battery testerom ili multimetrom koji ima tu finkciju (sve to ti je preporučio Altru). Ili što kaže nucleuswizard da na multimetar koji nema tu funkciju vežeš i otpornik. U suštini to je isto (i onaj bateri tester ima u sebi otpornik verovatno isto od 100 oma), tako bateriju od 1,5V opterećuješ strujom od 15mA - a to je realno smešna struja, ali dovoljna da pokaže ako je baterija baš za đubre. Mada i ako ih meriš bez opterećenja (multimetrom na V, bez bat. test) u praksi će se vrlo retko desiti da pokazuje preko 1,4V a da je za bacanje.

Inače ne možemo generalizovati neki dovoljan napon. Recimo na onom testeru koji je Altru preporučio za 1,5V bateriju piše da je dobra ako je napon preko 1,3V, a ako je ispod 1,15V treba je zameniti, ali zavisi za šta se koristi. Dok neki uređaj prestane da radi pri naponu od 1,2V neki drugi može još dosta da radi i kad je napon 0,9V (a ispod ovog napona ne bi trebalo ići sa NiMh baterijama jer im šteti).

@Altru, pošto si napisao da imaš i tester i ovaj multimetar, da li se razlikuje merenje između njih ili pokazuju isto?
 
japcell je u nekoj ranijoj fw verziji imao pražnjenje pa automatsko punjenje nakon toga, ali su to kasnije izbacili ( a uputstvo ostalo isto)...sad je samo isprazni i podigne napon na 1.16V da je ne bi previše iscedio, i tu stane...negde je neko komentarisao zašto je to zapravo dobro i bolje, ali ne mogu sad da nađem gde...moj voltcraft punjač tako radi u discharge modu, isprazni je do kraja i onda je napuni ponovo...

a ovaj mali battery tester sa alija radi začuđujuće precizno...u praksi njega najčešće i koristim da nešto na brzinu proverim, a multimetar baš kad hoću da budem siguran...ima par testova gde pominje neke velike procente razlike, ali kod mene to zaista nije slučaj...ako i bude nekih malih razlika one su praktično nebitne...kod njega je dobro što ne koristi nikakve baterije, pogon dobija od baterije koju testiraš, tako da je vrlo simpatična spravica...

evo uradio sam i mali test: juče sam napunio neke eneloop lite baterije, one imaju kad se sve slegne nekih 1.47V na punjaču...baterry tester pokazuje negde 1.43-1.44V, zavisi kako je malo pomeriš, a multimetar pokazuje 1.42V...dakle, da li je 1.42 ili 1.43, to su više filozofske razlike, dovoljno je to precizno da se na brzinu provere baterije :)
 
Poslednja izmena:
E hvala, znači tu su negde (do razlike i može doći zbog različitog opterećenja, tj. različitih otpornika u testeru i multimetru). Inače kad baš hoćeš da budeš siguran koristiš onaj multimetar koji je verovatno duplo skuplji od testera ali ima milion funkcija i medju najjeftinijima je:D. Šalim se malo, samo hoću reći da ne verujem da je tester lošiji/nekvalitetniji od njega. Inače sam gledao dosta testova i poređenja jeftinih i skupih multimetra i ovi jeftini su skoro uvek odlični (tj. mogu jako dobro da posluže nama amaterima). Btw, što kažeš kad se sve slegne... mislim da je to i razlog zašto je bolje da odstoje posle pražnjenja, da se hemijski procesi pražnjenja skroz slegnu pre nego se krene u obrnut proces, tj. u punjenje. Većina punjača puni odmah (kao i voltcraft), dok neki (kao maha9000 čini mi se) naprave pauzu od nekih 1-2h pa tek onda pune. Inače mislim da punjač ne diže napon na 1,16V (pisalo bi tada charge), već se baterija po prestanku opterećenja sama malo povrati tj. poveća se napon. Probaj da ispratiš kraj pražnjenja i izvadiš je odmah nakon toga (ili čak i malo ranije, ali negde blizu 0,9V) i dok izvadiš i uključiš multimetar ona će sigurno već biti preko 1V (mada ovo zavisi i kojom je strujom pražnjena). Ako odstoji ceo dan možda pređe i 1,2V ali ako je tada testiraš sa testerom (pod opterećenjem) pašće napon, tj. pokazaće da je ipak prazna.


Čekaj malo, pa šta mi ovde radimo nego filozofiramo:D
Naravno da je sve to dovoljno precizno
A normalni ljudi kupe baterije, koriste ih (sigurno dovoljno dugo da se isplate), bace, kupe druge i tako u krug:)
 
Poslednja izmena:
naravno, nego negde se pojavljuju priče kako multimetar pokaže 1.45V a mali tester nemam pojma 1.35V i sad je to problem...ali ko što rekoh, ili lažu ili su dobili neki loš primerak, ali za svakodevnu kućnu upotrebu je više nego ok...inače na linku koji sam ostavio je zaista sad dobra cena na akciji i sa free shippingom tako da kome treba nije loša prilika...
 
Ne pominji zlo i naopako danas na petak 13.:-devil-:
I ne znam što se meni obraćaš:), lepo sam napisao "normalni ljudi":d.
Uostalom, valjda smo mi odvajkada civilizovan narod, pa podrazumeva se valjda da ih bacaju u kantu za reciklažu:D.
Inače ja sam baš skoro pitao:
Nego, kad smo već kod starih alkalnih (a i ostalih), jel ima još negde onih "kontejnera" tj. kutija za prikupljanje starih baterija? Ranije sam ih viđao na više mesta ali odavno ih ne videh nigde
Dakle bilo ih je, više ih nema (niko nije javio da ih je primetio) tako da izgleda da smo opet daleko ispred nemaca kao i onomad kad smo uveli viljuške u upotrebu pre njih;), već smo prevazišli te kante za reciklažu:D
 
evo uradio sam i mali test: juče sam napunio neke eneloop lite baterije, one imaju kad se sve slegne nekih 1.47V na punjaču...baterry tester pokazuje negde 1.43-1.44V, zavisi kako je malo pomeriš, a multimetar pokazuje 1.42V...dakle, da li je 1.42 ili 1.43, to su više filozofske razlike, dovoljno je to precizno da se na brzinu provere baterije :)

Kako je moguće da punjive baterije imaju više od 1.2V?
Da li misliš npr. na 1.14V ili sam nešto propustio?
 
Ne pominji zlo i naopako danas na petak 13.:-devil-:
I ne znam što se meni obraćaš:), lepo sam napisao "normalni ljudi":d.
Uostalom, valjda smo mi odvajkada civilizovan narod, pa podrazumeva se valjda da ih bacaju u kantu za reciklažu:D.
Inače ja sam baš skoro pitao:

Dakle bilo ih je, više ih nema (niko nije javio da ih je primetio) tako da izgleda da smo opet daleko ispred nemaca kao i onomad kad smo uveli viljuške u upotrebu pre njih;), već smo prevazišli te kante za reciklažu:D

Ne znam da li ti moj odgovor moze biti od bilo kakve koristi, posto je kao tvoja lokacija naveden Juzni Banat. Uglavnom, ne bas kontejnera, ali "adekvatnih" dzinovskih baterija u koje covek moze da odlozi svoje stare ima u dva veca beogradska trzna centra - da ja znam. Moguce da ih ima na jos nekim mestima, ukljucujuci i preostala tog tipa, ali sticajem okolnosti put me nanosi iskljucivo u dva na Novom Beogradu gde mi podje za rukom da obavim i taj deo "gradjanske duznosti".
 
Pa Južni Banat i Istočni Srem (Novi Beograd) se graniče;) a ja ih normalno frljnem u komšijsko dvorište:D
Šalim se ja malo, a Južni Banat:) mi lepše zvuči nego Severna beogradska tangenta:), Borča-Greda:D, Padinska Skeal:d
Nego mogao si reći i koja dva... mada već pretpostavljam da su Merkator i Delta city, tamo baš retko zalazim (mada ni ostale ne posećujem baš redovno). Ja se sećam da su bili u Tempu i Idei (ili Rodi). Da, bilo je to u obliku "džinovske baterije"...
 
Jedno glupo pitanje. Da li punjač Japcell 4001 vrši proveru napunjenosti samo punjivih baterija, ili može i alkalnih?
Ako ne, čime mogu da proverim napunjenost alkalnih baterija? Neka preporuka.
Inače, treba mi za kućnu upotrebu.

Hvala puno na brzim odgovorima. Ja sam inace pravnik i laik za tehniku. :).

Alkalnim baterijama vrlo teško možeš utvrditi napunjenost nekim "spoljnim" metodama. Napon bez opterećenja znači jako malo, a i sa opterećenjem nam ne govori mnogo, pogotovo ako nemaš 2% pojma o elektrotehnici. Same alkalne baterije međusobno se značajno razlikuju po unutrašnjem otporu, i po promeni tog unutrašnjeg otpora sa trošenjem baterije. Imaš alkalne baterije što bez problema npr. pune snažne bliceve (veoma zahtevni potrošači), ali i one što jedva mogu da ga upale (ali zato daljinski upravljač teraju godinama). A i jedne i druge su pune nove i ispravne.

Alkalnu, probaj u potrošaču za koji si je namenio, i baci je ako ga ne tera. Ili je prebaci u slabiji potrošač.

Da ne spominjemo, alkalna baterija, može biti da je neki jači potrošač javio da je prazna, a onda ista ta tera daljinski upravljač ili stoni sat još par meseci.

BTW, alkanu odmah nakon što se potroši, pošaljite na reciklažu. Vrlo rado vole da iscure kada su prazne, a stoje neko vreme.
Kante za reciklažu baterija u NS, ima Merkator, veliki Tempo, onaj Maxi pored Arena bioskopa, bila je u Halogenu... ...i ne sećam se gde sam još video. Ja bacam kod mene u firmi, ali ta kanta nije javno dostupna. :(
 
E veću glupost u životu nisam čuo! :D :d :shock:
 
Vala bas. Evo probah na novim, do malopre neopakovanim AA (za zidni sat) i 50% vremena se prevrnu 50% vremena ostanu uspravno. Ili ovaj pas nije pticar ili ga ja ne bacam kako treba...
 
Ne bacaš kako treba:D. Al ozbiljno, i ja sam imao isti utisak, ali kad sam direktno poredio prazne i pune vidi se razlika... naravno ovo je sve fun metod. Što kaže NShappy teško je utvrditi precizno...
 
Definitivno ne bacas kako treba...
Evo ja imam dosta tih alkalnih i ta metoda radi, naravno nije bas precizna ali od više komada lako razdvojiti pune od praznih.

Nego može li neko da potvrdi da u ikei ima da se kupe oni paketi alkalnih pošto ih na sajtu ima a u radnji ih nisam video?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno