Šta je novo?

Crkla/pobrljavila ploča (USB short), isplati li se i jel moguća uošte popravka

Definitivno samo bila pošandrcala ploča zbog crknutog ram modula. Evo radi od onda stabilno da kucnem u drvo, sa E7200. E5500 nisam još stigao da ispitam. I onako je to privremeno, selim se na temu 771 na 775 mod :)
Ram ću dokupiti jeftin je, 2GB je hiljadu din ili manje. Jel dovoljno danas 4BG za internet? Volim mnogo tabova da držim otvoreno.
I ne znam kako se 771 quad xeoni kotiraju u odnosu na recimo Haswell G3220, isplati li se cimanje. Mada ako će komp sa quadom u odnosu na C2D primetno lepše da radi za surf onda se isplati jer bih ovu konfiguraciju ostavio sebi kao sekundarnu, trebaće mi za svašta.

Meni je sa pet tabova otvorenih zauzece memorije 4,4GB.
Imam 16GB ukupno, DDR3.
Ukljuceni su standardni non sistem servisi, tipa Origin, Steam, zatim uTorrent, Viber.
Windows 10.

Tako da bih ti preporucio makar 6GB da stavis.

Ti to ozbiljno? Predlazes da danas neko uzima 478 platformu? Osim ako mu ne treba za neki XP specifican program, ta ploca jedino vredi da se reciklira i nista vise.

Neznam sta ljudi zele radit sa kompjuterom al mi radi prilicno dobro ova ploca,nisam stigo jos probati you tube nisam primjetio neke probleme dosad,znam izgleda staro al radi sa win7 bes problema.

Dovoljno je 4GB za net. Nije isto ako sistem ima 16GB i 4GB memorije, tako da ova gore prica da sa 5 tabova i ostalim navedenim zauzece bude 4.4GB nije tacna, sve bi to sa 4GB radilo i bilo bi jos mesta slobodno.

Poslednja izmena:
Definitivno samo bila pošandrcala ploča zbog crknutog ram modula. Evo radi od onda stabilno da kucnem u drvo, sa E7200. E5500 nisam još stigao da ispitam. I onako je to privremeno, selim se na temu 771 na 775 mod :)
Ram ću dokupiti jeftin je, 2GB je hiljadu din ili manje. Jel dovoljno danas 4BG za internet? Volim mnogo tabova da držim otvoreno.
I ne znam kako se 771 quad xeoni kotiraju u odnosu na recimo Haswell G3220, isplati li se cimanje. Mada ako će komp sa quadom u odnosu na C2D primetno lepše da radi za surf onda se isplati jer bih ovu konfiguraciju ostavio sebi kao sekundarnu, trebaće mi za svašta.

bolji od haswella, takodje velika je razlika u odnosu na bilo koji core2d

Nema sta da trazi G3220 pored xeona.
Stavi xeona, 8gb rama i ssd i ima da leti sve.

Nije sve crno-belo. Pustite neki MMO ili bilo koju stariju igru koja radi na jednom-dva jezgra, pa vidite kako se Xeon provodi.

Takodje, Haswell je daleko bolja platforma. Ovo pricam ne gledajuci na cenu :D

Dovoljno je 4GB za net. Nije isto ako sistem ima 16GB i 4GB memorije, tako da ova gore prica da sa 5 tabova i ostalim navedenim zauzece bude 4.4GB nije tacna, sve bi to sa 4GB radilo i bilo bi jos mesta slobodno.

Mislis ako racunar ima 4GB memorije, da Windows 10 drugacije realocira/raspodeli tu memoriju nego kad ima vise memorije ?

Ne mislim, vec znam. Ista je prica sa GPU Vram-om, kada GPU ima 8GB Vram, nije isto zauzece kao kad ima 4GB Vram, a performanse mogu biti iste.

Ok, hvala za info.

Meni je BF1 krenuo da jedem RAM, pa kad sam prosirio sa 8 na 16GB progledao sam.
A pre toga sam guglao kako da smanjim zauzece memorije pre pokretanja igre i onda neki lik na nekom forumu napisa, ja sam dokupio jos 8GB memorije necu da se mlatim sa ovim :D

I covek je u pravu, DDR3 memorija je jeftina, dovoljno je bilo dodati i 4GB preko 8GB.

MMO na 2 jezgra.... mmmm da.
I pored toga sto igra trazi 1-2 jezgra ce xeon da radi sasvim zadovoljavajuce.
To su obicno toliko stare igre koje jelte odpr su i iz vremena tog xeona.
Sve ovo novije ce da ide u korist xeona i to poprilicno.
Da je i3 pa i da kazem ima smisla.
Ovako...

Igrao sam Blade and Soul na FX 6300, radi na jednom jedinom jezgru, ostala zauzece 4-5%, a fps ocaj.

Sto se BF1 tice, igra kao i Gta V voli dual channel ram, tako da je vrlo moguce da je do doprinelo performansama vise nego kolicina, ali svakako je pozeljno imati vise memorije [emoji4]

Ma imao sam 2x 4GB, radili su u dual channelu, pa sam presao na 2x 8GB.
Igrom slucaja sam tad i sa i5 2500k presao na i7 4790k :)

Odoste vi daleko...
Ja ne planiram nikave igre da igram :) meni je samo bitno da li ima razlike (primetne u praksi, ne teoriske) u običnom korišćenju za internet. Čak i ako je mala ali primetna razlika i prednost xeona u odnosu na c2d ili haswell pentium (imam g3220 i g3260) uzeću ga jer sam oduvek hteo da se poigram time bar iz hobija, a i nikad nisam ni imao ni probao neki quad bilo gde pa da vidim iz prve ruke kako to radi. Odavno sam ja merkao to, imam i u bookmarks negde linkove za biose znam da postoji za moju ploču samo su pre par god xeoni bili dosta skuplji sad su prilično jeftini. A i volim ovu p5ql-e ploču, zadržao bih je kao sekundarnu mašinu ili čak i primarnu ako kojim slučajem bude bolja od haswell pentiuma. Ta ddr2 P43 platforma mi je prvi "normalan" komp (posle ubogog 462 semprona) i nekako sam sentimentalno vezan jer me je jako dugo i dobro služila, od 2013. A imam i thermaltake silent tower koji je radio još na socket A od 2010, pa ga 2013 prebacio na 775. Valjda bi mogao da hladi i xeona bar na default. Volim kad komponente imaju tako dug vek, tj dugo su nadogradive i upotrebljive. Samo za ddr2 još ne znam šta da radim, mislio sam samo da dokupim jedan štap od 2gb, ne bih za internet mašinu išao na više od 4-6 gb. Ako kupim akcionu kameru onda bi to bila najzahtevnija operacija za komp, ponekad neka kompresija. Inače uglavnom samo net i multimedija

tri strane teme o 775 i 478 soketu....majko moja...ddr4 odavno u širokoj primeni a ovde se raspreda o tehnologiji iz 2003 godine...daj malo se kultivišite, ovo podseća na indiju *mjau**mjau**mjau*

Ne znam sta mjauces, februar prosao odavno :)
Da smo mi zapad pa da radimo to sto kazes. Ima racunara sa DDR2 memorijom koji voze Windows 10 lagano.

Bas tako.
Za neku osnovnu upotrebu, kompjuter sa dovoljno DDR2 memorije (optimalno 4GB) zavrsava posao odlicno.

Ne mjaučem, nego je autocenzura, jer sam napisao psovku...Mnogo priče oko mašine koja je matora i prevaziđena.

To ćemo tek da vidimo da li je prevaziđena, za ono što meni treba :)
Kad sve skockam, baš ću da uporedim sa haswellom G3260, ali realan rad i nezahtevnu primenu a ne sintetiku. Posle će doći na red i video kompresija da vidimo ko zaostaje i koliko je to tačno u procentima.
Kompletno novu kofiguraciju sa recimo kaby lake nisam ni uzimao u razmatranje jer nije isto 200 eura ulaganja i 20. Ili 150 vs 30 u najgorem slučaju.
Da je ova moja kofiguracija zaista za staro gvožđe odavno bih kupio novu, pare nisu problem, ali neću da plaćam nešto ako mi realno nije neophodno.
I sada sa E5500 na 3.6 ghz i sa ssd-om već radi odlično, a xeon je poručen i dodaću malo rama da bude ukupno 4-6 GB

Ja sam imao G3220 i 4GB RAM, taj procesor odlicno radi.

porediš procesor koji je pre tri godine koštao 64$ nov, sa nečim prastarim...pokreni 1 tab yt na fhd i ne daj bože još nešto, pa ćeš videti kako nije prevaziđen. Realan rad, ne sintetika

Ne znam ni sta znaci sintetika, u realnom radu gurao GTA V sa HD7770 bez problema. Procesor je dobar zbog velikog takta, potpisujem. Zamenio ga pre godinu dana sa G4560 jer je doneo ubrzanje za male pare inace ne bi ga menjao.

Ne znam ni sta znaci sintetika, u realnom radu gurao GTA V sa HD7770 bez problema. Procesor je dobar zbog velikog takta, potpisujem. Zamenio ga pre godinu dana sa G4560 jer je doneo ubrzanje za male pare inace ne bi ga menjao.

sintetika znači sintetički testovi opterećenja. Pentium jeste ok, ali realno je u donjoj polovini ponude intela, jer iznad njega imaš još celu I seriju.

Zna covek sta su sinteticki testovi.

Nego oce da kaze da se taj procesor nosi dobro realnim opterecenjem, ne izmisljenim ;)

Mali je to takt, moze on jos... Moj e5300 je isao na 4 najstabilnije, uz hyper tx 3 cooler naravno...

Meni je onomad E5200 bio dignut sa 2,5 na 3,75GHz.
Ali realan dobirak u performansama nije bio osetljiv u odnosu na 3 - 3,2GHz.

Ti to ozbiljno? Predlazes da danas neko uzima 478 platformu? Osim ako mu ne treba za neki XP specifican program, ta ploca jedino vredi da se reciklira i nista vise.

Donekle si u pravu ova ploca ima nekih problema sa 7-micom,inace radi sve prilicno dobro samo ima problem sa pustanjem muzike s you tube i kad se ucita melodija u RAM znaci poslje pritiska na onaj kruzic za repeat opet prekida na zvucniku ponekad zavisno od melodije probo sam sa drugim procesorima,isto,mozel se tu ista uradit il je ploca negdje ipak zaribala.Probacu jos sa XP da vidim jel isto,tu je problem sto nigdje nema vise drajvera onaj Lenovo glupi je to sve smakeo,jedan Fujitsusiemens dan danas nudi podrsku za svoje ploce.

Donekle si u pravu ova ploca ima nekih problema sa 7-micom,inace radi sve prilicno dobro samo ima problem sa pustanjem muzike s you tube i kad se ucita melodija u RAM znaci poslje pritiska na onaj kruzic za repeat opet prekida na zvucniku ponekad zavisno od melodije probo sam sa drugim procesorima,isto,mozel se tu ista uradit il je ploca negdje ipak zaribala.Probacu jos sa XP da vidim jel isto,tu je problem sto nigdje nema vise drajvera onaj Lenovo glupi je to sve smakeo,jedan Fujitsusiemens dan danas nudi podrsku za svoje ploce.

Zamisli ne podržavaju soket iz 2002 ? U vreme kad je taj soket bio aktuelan, ovo je bio forum, a sad ne znam ni ja šta je....malo su nas bombardovali definitivno

Nazad
Vrh Dno