Šta je novo?

Game streaming

Ne bih da širim polemiku, ali izjednačavati šah i gaming je opet smešno. Koja to igra ne može da se unapredi do vrhunskog, takmičarskog nivoa ako joj se posveti recimo 6 meseci veoma intenzivnog igranja?
Opet, da li postoji bilo koji sport gde je bilo šta slično moguće? Šah se unapređuje ceo život, i naravno da može i treba da se uči od najboljih, ali staviti gaming u istu ravan je suludo.

Sta je problem sa stream-ingom i sta to ljudima smeta toliko?

To je voajerizam isto koliko i gledanje utakmice ili cak treninga pred neku utakmicu. To sto se zloupotrebljava za seksualne aktivnosti nije problem streaming-a vec ljudi koji ga koriste.

Ja se secam, dok sam se lozio na CS kao klinac, da sam jedva cekao da odem u igraonicu i gledam kako tadasnji G | aggressive igra sto CS sto pojedinci Q3. Moj streaming je tad bio da stojim iza njih i kradem fore. Sad uopste ne morate da ustajete i da se maltretirate kad sve to manje-vise moze da se obavi od kuce ili preko telefona.

Meni je jedino fascinantno do koje je to mere otislo da sad svi misle da su zanimljivi i da mogu da prodju kao streamer-i ali dobro, nije to prvi put da se lako dodje do para...

Ne bih da širim polemiku, ali izjednačavati šah i gaming je opet smešno. Koja to igra ne može da se unapredi do vrhunskog, takmičarskog nivoa ako joj se posveti recimo 6 meseci veoma intenzivnog igranja?
Opet, da li postoji bilo koji sport gde je bilo šta slično moguće? Šah se unapređuje ceo život, i naravno da može i treba da se uči od najboljih, ali staviti gaming u istu ravan je suludo.

Sta je tu suludo? Sah je IGRA, gaming je IGRANJE IGRE.

U sahu postoji odredjeni broj kombinacija i veliki broj ozbiljnijih sahista zna u kom smeru ide partija i pre nego smrtnici skapiraju sta se desava. U sahu nije bitan refleks niti je bitno da posedujes bilo kakve motoricke funkcije. U gamingu je sve to bitno.

Ja sah obozavam i smatram ga najboljom igrom ikad ali po kompleksnosti izvodjenja i brzini adaptacije na neprijatelja - sah tu nema sta da trazi. Mozemo da pricamo o brzopoteznom sahu ali to je vec nesto drugo...

Meni je licno ******ski sto se uopste i napravila ozbiljna scena oko gejminga ali kad je vec tu onda ne mozemo da se pravimo ludi da tu ipak treba mnogo ulozenog vremena kao i vestine.

Poslednja izmena:
Meni tu apsolutno nista ne smeta - jos ako od toga i zaradjuju, tim bolje po autore - jedino sto je mene isprovociralo jeste odbrana fanaticnog gledanja game streaming-a argumentom "zasto gledas fudbal ili bilo koji drugi sport zar nije bolje sam da izadjes na livadu okupis 10 drugara i igrate."?

A sad i ti provociras sa "fanaticnim gledanjem".

Meni tu apsolutno nista ne smeta - jos ako od toga i zaradjuju, tim bolje po autore - jedino sto je mene isprovociralo jeste odbrana fanaticnog gledanja game streaming-a argumentom "zasto gledas fudbal ili bilo koji drugi sport zar nije bolje sam da izadjes na livadu okupis 10 drugara i igrate."?

To su u najmanju ruku glupe paralele, ne vredi sa takvim ljudima da ulazis u bilo kakve diskusije ako ocekujes kvalitetan argument.

Svaka igra, za onog ko nije prethodno igrao igre ili je igrao, a jednostavno nema dobar game sense.

A sad i ti provociras sa "fanaticnim gledanjem".

Ne provociram, pogledaj kako je krenula diskusija - na post gde se ismeva "placanje da bi gledao stream" (slozicemo se da je placanje fanatizam) odgovara se pomenutim "argumentom". Ponavljam, nemam nista protiv streaming-a, i drago mi je da ljudi zaradjuju od toga (zasto da ne, ako postoji "trziste"), ali dovoditi gaming u istu ravan sa sportom, ili cak sahom, potpuno je neumesno.

Svaka igra, za onog ko nije prethodno igrao igre ili je igrao, a jednostavno nema dobar game sense.

U pravu si, ali svakako sam mislio na zanr koji igrac voli i generalno ume da igra. Bez sklonosti i ranijih vestina ne moze se nista igrati ozbiljno ni za par godina, a ne 6 meseci.

Poslednja izmena:
Ne bih da lupam, nista nisam bas ozbiljno od igrica igrao, ali meni je nerealno da moze za 6 meseci da bude takmiraski nivo.
Mozda sam lupio, mozda je uz intezivno igrnaje moguce nekih novi igara, starih koje ljudi vec igraju godinama tesko za taj period.

Sta je tu suludo? Sah je IGRA, gaming je IGRANJE IGRE.

U sahu postoji odredjeni broj kombinacija i veliki broj ozbiljnijih sahista zna u kom smeru ide partija i pre nego smrtnici skapiraju sta se desava. U sahu nije bitan refleks niti je bitno da posedujes bilo kakve motoricke funkcije. U gamingu je sve to bitno.

Ja sah obozavam i smatram ga najboljom igrom ikad ali po kompleksnosti izvodjenja i brzini adaptacije na neprijatelja - sah tu nema sta da trazi. Mozemo da pricamo o brzopoteznom sahu ali to je vec nesto drugo...

Meni je licno ******ski sto se uopste i napravila ozbiljna scena oko gejminga ali kad je vec tu onda ne mozemo da se pravimo ludi da tu ipak treba mnogo ulozenog vremena kao i vestine.

Suludo jeste. Da igras igricu na nivou najboljih igraca sveta naucises, ako ne kao sto kaze Jericho za 6 meseci, onda za 2 godine ili 3 godine nebinto. Sah neces nauciti da igras na nivou super gm-a narednih 20godina, odnosno nikad ako nisi krenuo ozbiljno da igras od malih nogu.

A ako brzinu adaptacije upali bullet 1+0 pa ces imati i to.

Jericho je tu u pravu. IGrati neku igru na nivou onih koji streamuju stvarno nije nemoguce niti previse tesko.
Igrati sah na nivou Nakamure, Curuane i ostalih koji streamuju je nemoguce ili pak mozda moguce ako postvetis narednih 20 godina samo tome.

Poslednja izmena:
Ne bih da lupam, nista nisam bas ozbiljno od igrica, ali meni je nerealno da moze za 6 meseci da bude takmiraski nivo.
Mozda sam lupio, mozda je uz intezivno igrnaje moguce nekih novi igara, starih koje ljudi vec igraju godinama tesko.

Suludo jeste. Da igras igricu na nivou najboljih igraca sveta naucises ako ne kao sto kaze Jericho za 6 meseci onda za 2 godine ili 3 godine nebinto. Sah neces nauciti da igras na nivou super gm-a narednih 20godina odnosno nikad ako nisi krenuo ozbiljno da igras od malih nogu.

Jericho je tu u pravu. IGrati neku igru na nivou onih koji streamuju stvarno nije nemoguce niti previse tesko.
Igrati sah na nivou Nakamure, Curuane i ostalih koji streamuju je nemoguce ili pak mozda moguce ako postvetis narednih 20 godina samo tome.

Ne slazem se.

Sah je igra gde se pravila ne menjaju odnosno ne menjaju se ni blizu kao sto se menjaju u takmicarskim igrama poput CS-a. Uzecu njega za primer.

Sah se igra naizmenicno, postoji OGROMAN luft za razmisljanje za sl potez i slicno, u CS-u se to radi u delicu sekunde. U sahu MOZES da znas sta ce protivnih da odigra jer se zasniva na preodredjenim pravilima dok u CS-u NE MOZES. CS je daleko dinamicnija igra od saha. U CS-u je NEMOGUCE imati istu partiju dok je u sahu to veoma moguce. Ovakvih paralela ima koliko hoces i svodi se na to da je malo blesavo porediti jedno i drugo jer se radi o totalno drugacijem konceptu ALI pricati da to moze da se igra na nivou najboljih igraca sveta kroz XY godina je i te kako blesava.

Ispada da svi mozemo biti svetski prvaci u tome ali niko nece da posveti tome 2-3 godine.

Hajde malo da se uozbiljimo...

Poslednja izmena:
Strimeri i jutuberi nisu isto što i profesionalni gejmeri. Većina top profesionalnih gejmera ni ne strimuje, ali to se naravno može ispratiti na strimovima najvećih sezonskih turnira, a ja recimo volim da ispratim takve turnire u Dota 2, CS:GO i LoL-u, zna da bude zanimljivije i od modernog profesionalnog sporta. Kako su nagrade na tim turnirima milionske, eto prilike za one koji misle da taj nivo može da se dostigne za 6 meseci da postanu milioneri. :)

Recimo fond za završni Dota 2 turnir u prošloj sezoni je bio 25 miliona dolara, 10 miliona dolara za pobednički tim. Tako da, eto odlične prilike za laku zaradu.

Poslednja izmena:
Ja nisam rekao "za 6 meseci budes najbolji na svetu", ali da budes u top 10% svetskih igraca, sasvim moguce. Pod uslovom (na sta je ivanbass s pravom skrenuo paznju) da imas sklonosti ka takvim igrama i da si pre toga igrao dosta slicnih.

To je već druga stvar, u top 10% to je već sasvim realno, ali top 10% ne donosi zaradu osim ako nemaš kvaliteta da budeš zanimljiv širim masama kao strimer/jutuber. Ne može svako da bude Ivan Ivanović ili Žika Šarenica, treba i tog talenta :p

Btw, evo malo atmosfere sa finala:

~20 miliona ljudi je ovo pratilo preko strimova, što nije daleko od ~110 miliona koliko je pratilo superbol :)

Poslednja izmena:
LOL likova ovde pa ima više twitch strimera koji uzimaju milione nego ovo što vi postavljate, pa ima ljudi kojima padaju donacije od 5K pa do milion dolara, najpoznatiji donatori motar2k, Rustintimberlake ITD donirali su milione dolara strimerima

Najjači je trenutno na Twitch DrDisRespect to je plakanje gledat uzima lopatom pare

Pola od tih donacija je fake (ako nisu i sve) :)

šta je fake?

nekad mi ljudi jasni nisu evo uživo strimera iz mog grada koji uzima pare seli se sa curom u stan i postavio goal a ljudi mu doniraju, kuću čovjek staroj napravio i obnovio od para sa strima, najviše para uzimaju od subscribera nek im otprilike 200-300 subscribera eto najmanje 1K€ MJESEČNO + donacije

Poslednja izmena od urednika:
Ne bih da lupam, nista nisam bas ozbiljno od igrica, ali meni je nerealno da moze za 6 meseci da bude takmiraski nivo.
Mozda sam lupio, mozda je uz intezivno igrnaje moguce nekih novi igara, starih koje ljudi vec igraju godinama tesko.

Suludo jeste. Da igras igricu na nivou najboljih igraca sveta naucises ako ne kao sto kaze Jericho za 6 meseci onda za 2 godine ili 3 godine nebinto. Sah neces nauciti da igras na nivou super gm-a narednih 20godina odnosno nikad ako nisi krenuo ozbiljno da igras od malih nogu.

Ne slazem se.

Sah je igra gde se pravila ne menjaju odnosno ne menjaju se ni blizu kao sto se menjaju u takmicarskim igrama poput CS-a. Uzecu njega za primer.

Sah se igra naizmenicno, postoji OGROMAN luft za razmisljanje za sl potez i slicno, u CS-u se to radi u delicu sekunde. U sahu MOZES da znas sta ce protivnih da odigra jer se zasniva na preodredjenim pravilima dok u CS-u NE MOZES. CS je daleko dinamicnija igra od saha. U CS-u je NEMOGUCE imati istu partiju dok je u sahu to veoma moguce. Ovakvih paralela ima koliko hoces i svodi se na to da je malo blesavo porediti jedno i drugo jer se radi o totalno drugacijem konceptu ALI pricati da to moze da se igra na nivou najboljih igraca sveta kroz XY godina je i te kako blesava.

Ispada da svi mozemo biti svetski prvaci u tome ali niko nece da posveti tome 2-3 godine.

Hajde malo da se uozbiljimo...
Navodis ralzike. Nigde nisam napisao da je isto. Da budes medju 100 najboljih na svetu u sahu treba ti ceo zivot posvecen tome mnogo, a manje vremena za cs ma koliko se radilo undelicu sekunde.Igrao sam ft sa najboljim igracima sveta. Drugar je posle 2 mozda 3 god rekreativnog igranja wc3ft dobijao po neki put top 20 igraca sveta. Jednu od 10-15 bez pomouke. Na ladderu je bio medju top 100 duzi period. Posle 3 godine rekreativnog igranja saha od top 30 ces gubiti po 500 -0 i neces biti medju prvih xxxx. Toliko o sekundama.

Ne zelim da pravim sah vs neka igra topic, al ne mozes porediti cs niti ostale pc igre sa sahom po vremenu po kome treba da dostignes vrhunski nivo i po mogucnosti da to ikad dostignes kao ni sa fudbalom.

U pc igrama imas neku sansu za 6 meseci godinu dve igranja da zaradjujes od toga, u sahu i fudbalu tesko.

Slazem se, kao sto sam vec napisao, da je smesno reci sto ne igras igrice nego gledas druge, neko nema vremena ili ne moze da bude taj nivo, neko ne vise voli da gleda kako bolji igraju, ali se isto tako slazem sa jercichom ne mozes poistovetiti fudbal i pc igre, tako ne mozes i sah i pc igre.
Pc igre ako zelis mozes postati nivo streamera, fudbal i sah i da zelis ne mozes postati nivo permier lige ili supergm-a koliko god to zeleo ako nisi krenuo da igras od ranog detinjstva ili imas veliki talenat

Cs i ostale pc igre igraju se zadnjih 5-10-20 godina, igrace se jos 5-10-20, docice druge igre, Fudbal se igra mnoogo duze i igrace se jos mnogo duze, o sahu da ne pricam.

Poslednja izmena:
šta je fake majke ti?

nekad mi ljudi jasni nisu evo uživo strimera iz mog grada koji uzima pare seli se sa curom u stan i postavio goal a ljudi mu doniraju, kuću čovjek staroj napravio i obnovio od para sa strima, najviše para uzimaju od subscribera nek im otprilike 200-300 subscribera eto najmanje 1K€ MJESEČNO + donacije
Donacije od 20k evra nisu fake? Ili sto pisu od milion?
Ja sam pre par godina i pokusao da strimujem ali sam batalio. Subs novac kod nas je mizeran (naspram Amerike npr) jer se dobija mnooogo manji procenat, ne znam da li je i sad takva situacija.

Donacije od 20k evra nisu fake? Ili sto pisu od milion?
Ja sam pre par godina i pokusao da strimujem ali sam batalio. Subs novac kod nas je mizeran (naspram Amerike npr) jer se dobija mnooogo manji procenat, ne znam da li je i sad takva situacija.

na kom si jeziku streamovao? Jasno je da na engleskom imas najvecu publiku i da je za zaradu isti obavezan.

Prilično je nezahvalno da mi ovde o tome raspravljamo koliko novca i od koga dobijaju strimeri kad naši ljudi za razliku od "bogatog zapada i istoka" nemaju ni novac ni ideju o doniranju da gledaju nečiji strim.

Cela ideja je započela u vidu altruizma i podele znanja preko YT, ali ona su velike kompanije videle šansu za profitom i došlo se do današnje situacije.

Ako neko troši svoje vreme i ulaže novac da bi imao stream i nešto prikazivao onda je vrlo verovatno da će naći sa druge strane nekoga ko isto tako ima vreme da gleda i novac da plaća. To se jednostavno događa zbog neravnomerne raspodele bogatstva. Neki imaju toliko novca da nemaju više svrhe za taj novac. A oni koji nemaju novac stvaraju nove svrhe za potrošnju novca ovih prvih. Simbioza.

Što se tiče onih masivnih donacija od po $50,000-$500,000 dve stvari su verovatno. Ljudi sa novcem sa kojim ne znaju šta će, kao npr. Saudijski prinčevi i slični bogataši. A druga stvar su fore, jer retko šta će privući više pažnje na vaš stream od donacije od $500,000, para na paru što bi se reklo, a zbog toga fora ide ovako: dobijam novac od donacija, sakupim na jednom računu $500,000, taj račun ima vlasništvo moj otac, on napravi neki username na sistemu, poveže sa tim bankovnim računom i uplati meni, strimeru tih istih $500,000 koje sam već jednom zaradio. Ko će da nas proverava? Kome mi pokazujemo naše knjige?

Mislim da donaciju može i da odbije ali da se i dalje vidi na steamu.

Na engleskom sam strimovao League of Legends koji je tad bio popularan, bio sam Diamond rank.
Ne mogu da se setim racunice al npr od 5 dolara subs amer dobije 2 dolara (ovo je primer ne znam koliko sad ide), a ako si iz Srbije ne dobijes ni 20 centi, pa ti vidi poredjenje...

Linkovao sam ja tad pre 4-5 godina jednu devojku iz NS koja nema ruke koja je za mesec-dva skupila lepe pare od donacija, a pored toga sto je igrala nogama LoL uzme i zapali pljugu u sred partije :)

Edit: Ja sam jednom klincu boostovao account u LoLu i kad sam usao video sam da daje za skinove (koji ti nista ne daju sem izgleda) oko 200 do 300E mesecno... Sad trenutno skupljam nesto u wowu i prodajem za pravi novac i to na privatnom serveru... Para oko igrica i strimovanja ima, samo ne za Balkan...

Poslednja izmena:
Hmmm, ne znam zašto bi bilo drugačije. Vidim da neki pričaju da moraš da postaneš "partnered" od strane twitcha da bi dobijao više love od subova. Sa obzirom da sve ide preko pp, trebalo bi da je potpuno sve jedno odakle se strimuje.

Ovo pricam za stanje kako je bilo pre 4-5 godina, tako je bilo ameri i jos par zemalja dobijaju vise kinte a mi balkanci nesto mizerno.

Nije bitno odakle si ti, već odakle je tvoja korisnička baza.

za subscribe od 5$ dobijaš skoro pola,ako imaš više subscribera ode to na 3.5 dolara a twitch uzima ostatak, pa imaš sub od 9 dolara, pa sub od 24 dolara, pitao sam ovog lika što strima svaki dinar uredno zaveden imaš, sve se zna koliko ćeš pokupit svaki mjesec i koliko će da ti uplate što od subscribe što od donacija, inače igra samo Rust sa ShackyHD, Trausi i ostalim jakim igračima.

uspeo sam da nadjem malo informacija.
postoje affiliate i partner. Affiliate je osnova za uopste dobijanje para. Neki sitni uslovi su potrebni, tipa 7 razlicitih dana strima i neka minutaza na mesecnom nivou, ali i odredjena kolicina razlicitih korisnika dnevno. Tada se dobija pozivnica i postaje affiliate i tada krecu donacije. Nisam nasao tacan info o procentima, ali izgleda da je za affiliate pola-pola za subove (donacije se dobijaju u fulu). Partner ima malo vise uslova, ali opet nista strasno, pogotovo ako je neko vec postao affiliate. Tada se dobija jos malo vise para, tipa 3.5$/5, mozda i celih 4$ mada se ne bih previse nadao.

Svakako nije toliko tesko zaraditi ako se u obzir uzmu nasi uslovi. 3 suba i 2 donacije od po 5$ svaki dan i za 25 radnih dana to je opet bolja plata nego sto mnogi imaju. Fora je sto stream ima vecu verovatnocu da ide gore nego dole uz prave korake.

Pozdrav dragi forumaši,

Ne bih da zalazim previše u diskusiju, ali videvši ovako ponizujući post na jednom od najvećih domaćih IT foruma je stvarno nezamislivo.
Strimam i sam, ali ću pokušati da ostanem apsolutno objektivan za razliku od onoga ko je započeo ovaj apsurdni post.

Vi koji ste veliki ljubitelji fudbala, košarke i drugih sportova sigurno ste se pretplatili na kanale koji prenose najvažnije i najpopularnije utakmice. Zašto? Zato što želite da gledate profesionalni fudbal za razliku od domaćeg.
Isto to važi i za ljubitelje gejminga. Ukoliko neko od vas želi da gleda profesionalan gejmplej određene igre on će otići na Youtube ili Twitch (u našem slučaju). Dok fudbalere i ostale sportiste finansiraju klubovi sa milionskim ugovorima, gejmere ne finansira niko osim samih gledalaca. Samim tim Twitch platforma im omogućava da žive on nečega, plate račune i sl. Tih 5$ mesečno apsolutno nije mnogo. To mu dođe 2 pakle cigara, a verujem da je porok bitniji.
Kao i kod profesionalnog fudbalera, tako i kod strimera, očekuje se nadprosečan gamplay, zanimljiva i zabavna ličnost, ili nešto treće.

E sad, ako nije profesionalan gejmplej zašto bi gledali tu osobu? Odgovor na pitanje je jako prost... Zašto pola Srbije gleda reality emisije svakodnevno po ceo dan.

ESPORT i SPORT
Povezanost Esporta sa profesionalnim sportom nije kako bi Esport pokušao da se integriše u sport koji mi poznajemo, već ih jednostvano deli ista reč. Međutim, dok je za fudbal i ostale sportove je potrebna fizička aktivnost, za šah je potrebna telesna veština.
Gejming nije ništa drugačiji i zahteva reflekse, taktiku i nadmudrivanje drugih igrača.

Zaključak
Da je Twitch platforma i Youtube potpuno ******, ne bi bile danas jedne od najpopularnijih i najprofitabilnijih platformi na svetu. Tako da iskreno ne znam šta oni koji ne razumeju poentu i svhru streaminga traže na ovom forumu.
Možda je bolje da se drže televizije.

Nazad
Vrh Dno