Šta je novo?

Nemacka i madjarski pasos/drzavljanstvo (zivot i rad u Nemackoj sa EU pasosem)

Ima ovde likova koji žive u srbiji a sve znaju kako funkcioniše ovde u de...
DukeLander, sta se pravdas, živiš kako tebi odgovara i plaćaš sta tebi odgovara, pusti ih nek pišu pojedini...
Pogotovo Aca, on covek sve zna, čuo rekli mu, pa sad ovde pridaje muda za bubrege...
Dobro informisan... Nema šta...

Huawei Mate 9

Ma kakvo pravdanje, poenta je da ljudi imaju informaciju, pravu informaciju...
Tek bi ti mogao pisati eseje sta i kako, ja sam nista pored tebe :D

Sta vredi pisati druže, ko sto rekoh neki bi se uhvatili mene lično kao aca već koji put u ovoj temi. Samo cu reci, sve je moguće doći ovde i sa srpskim pasošem i raditi...

Huawei Mate 9

Ma kakvo pravdanje, poenta je da ljudi imaju informaciju, pravu informaciju...
Tek bi ti mogao pisati eseje sta i kako, ja sam nista pored tebe :D
Naravno, potpuno se slažem, da treba dati informacije kako i sta da se dodje ovde da se radi...
Ali nešto što je privatno, ostaje privatno, što nije za forum i bilo koga dalje...
Sticajem okolnosti, pre par meseci sam kumovom bratu sredio da dodje i da radi ovde. Evo još je tu i radi legalno. Zadovoljan i to je to...
Nemoj sad ovde od nekih filozofa da pita šta radi itd i koliko zaradjuje...
Moze sve sve, jos uvek...

Huawei Mate 9

Poslednja izmena od urednika:
El placaju i stanove u stotinama evara i automobilsko osiguranje stotinu-dve mesecno?
Ne provociram, al samo te price "vau ti imas 3000€" su u srbiji smesne. Pogotovo oni koji bi da dodju da rade 3 meseca i da ustede 10k...

Kad krenu takve priče, ja odmah krenem da povlađujem: "Jeste, vi mislite mi zarađujemo puno, al ne znate pošto je ovde čišćenje bazena, na znate pošto su rezervni delovi za Mercedes, pošto je kokain, koliko košta da krešeš manekenke..." :d Nemoj da budeš od onih Srba koji zvocaju kako im je teško napolju. Nije ni ovde raj, ali iz ove perspektive, vidim da je verovatno najbolja stvar koju sam uradio u životu što sam otišao.

• Like
Reagovanja: M J
Imam mađarski pasoš, ali i diplomu društvenih nauka. U Srbiji nemam mogućnost zaposlenja u struci bez učlanjenja u stranku, a preko moja struka nije tražena. Verujem da ako bih i otišao, jedino što bih mogao da radim je kelnerisanje ili magacin, ali sam svakim danom sve bliži da odem preko da probam nešto, pa šta bilo...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Bolje magacioner (sa pristojnom platom za zivot) negde, nego na birou ovde.
Pratim ovu temu, bas mi je interesantna. :)

Fakultet nemam, eu pasoš takodje nemam, jezik sam vec znao i srece sam imao da sam dobio boravak i radnu dozvolu, od 2012. sam ovde, ali, bilo je stvarno teško i sa velikim problemima dobiti boravak, duga je sve to priča ali sam na kraju istrajao i uspeo u svom cilju.

Napisa čovek 17.5.2015. da bi pomogao drugima.

A onda 18.5.:

Ne bih bas da objašnjavam i pišem citav redosled, jer je previše lično i privatno, bez ljutnje.
Uglavnom, preko advokata sam ovde sve sredio, što je i koštalo ali se i isplatilo posle 10meseci čekanja, svo to vreme sam bio ovde u DE.

Da li treba još nešto dodati? Sve je jasno.

Većina postova ne pomaže ljudima koji su došli ovdje da nađu korisne informacije. Ovo je na nivou priča sa pijace.

Napisa čovek 17.5.2015. da bi pomogao drugima.

A onda 18.5.:

Da li treba još nešto dodati? Sve je jasno.

Kamo srece da si ti bar od toliko male koristi kao on... Ako vec nemas nista da kazes pametno u skladu sa temom onda nemoj ni da trujes bezveze. Da li je doticni prevara ili ne - prosudice sami ljudi koji citaju ovu temu, nisu bas toliko glupi.

Duke, treba mi mala pomoc oko procedure za registraciju kola (rece da imas auto u Nemackoj pa zato tebe). Ovo je prvi auto koji kupujem u zivotu, ne znam kako idu koraci prilikom kupovine kola u Nemackoj. Da li sa potpisanim kupoprodajnim ugovorom idem u odeljenje za saobracaj i tamo trazim registarske tablice ili se tablice preuzimaju od prethodnog vlasnika?

Ne, nije tako.
Prvo naravno kupis auto, onda ideš u osiguranje za auto, dobijes od njih Code, sa kojim idea u Zulassungsstelle (gde se auto registruje). Ispunis tamo jedan formular, gde ces upisati taj Code od osiguranja, i upisati IBAN od tvoje banke za porez za auto. IBAN (broj računa u banci)
Platiš tablice 38,00e.
Posle opet ideš u osiguranje, da vidis kakvo ces osiguranje itd itd..
A u roku od dve nedelje dobijes pismo za porez, koliko će da ti odbiju sa računa za porez za auto. Takodje i osiguranje.
To je to
Naravno uz sve to nosiš Fahrzeugbrief.

Huawei Mate 9

Ovakve postove kao ovo za registraciju pogurati u prvi post (FAQ).

Duke, treba mi mala pomoc oko procedure za registraciju kola (rece da imas auto u Nemackoj pa zato tebe). Ovo je prvi auto koji kupujem u zivotu, ne znam kako idu koraci prilikom kupovine kola u Nemackoj. Da li sa potpisanim kupoprodajnim ugovorom idem u odeljenje za saobracaj i tamo trazim registarske tablice ili se tablice preuzimaju od prethodnog vlasnika?

Procedura je varijabilna, zavisi od mesta do mesta kao i cene. Npr kod Bokija je tako kao sto je napisao i cim kaze Zulassungstelle, znaci da je on nastanjen u Landkreis podrucju ( okruzno podrucje ).
I ja sam tako resavao ali kad sam se preseliio u grad, isao sam direktno u Rathaus tj opstinu.
Npr ja nista nisam popunjavao, samo sam predao ugovor, osig. kod i oni su sve odradili.
Pitace te za tablice - zelis li random slobodan broj ili nesto po zelji - tvoj izbor. Random je najjeftiniji i kod mene je 30e a kod Bokija 38e.
Sve u svemu nije nista strasno, resices sve za max 30 min... i to je puno...

Ali najbitniji ti je kod osiguranja, bez toga nista ne mozes. Taj kod ce biti samo tvoj i tako se vodis u sistemu pod tim kodom... to ti je kao jmbg za osiguravajuce kuce... to dobijas prvi put i samo tad ti treba pri unosenju podataka u sistem, kasnije si vec u sistemu i vise nema potrebe za njim tj sve ide automatski

Ovakve postove kao ovo za registraciju pogurati u prvi post (FAQ).

Ne treba jer je vec napisano u prvom postu

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: M J
Duke je u jednom postu spomenuo neke razlike koje mogu imati ljudi bez EU pasosa, tj prednosti EU pasosa.
Ja sam novopeceni auslander, danas mesec dana kako sam dosao. Par osnovnih papira koje sam do sad resio (prijava adrese, boravisna dozvola i osiguranje), samo sam otisao u odgovarajuce ustanove (Rathaus, Auslanderamt..), poneo trazenu dokumentaciju i seo, cekao, caskao i na kraju samo potpisao. Sve ukupno, max 30min. Osiguranje mi je popunila firma, prosledila prijavu osiguravajucoj kuci, meni samo poslali pismo da im vratim sliku ili da je upload-ujem preko interneta. Nista popunjavao nisam. Planiram da menjam i vozacku dozvolu, dobio sam 2 A4 papira na nemackom (kojeg nemam blage veze), drug (SRB pasos) je otisao i samo predao papir sa osnovnim generalijama (ime, prezime...), ostalo su sve sluzbenici uradili.
Tako da, na moju srecu, ja jos nisam osetio ikakvu razliku izmedju EU i naseg pasosa, nadam se ni da necu. Planiram i kola iz Srbija da prevedem ovde, tu je vec malo veca papirologija ali i dalje mnogo laksa i jednostavnija nego kod nas.

Nego, auslanderi moji, kako mogu da proverim u koju sam poresku klasu upao? I u Rathausu i Auslanderamtu sam, citajuci prvi Duke-ov post, predao i internacionalne izvode za brak i dete, ali izgleda da sam upao u klasu I. Dete i zena su mi u Srbiji, nisu prijavljeni ovde, pa je 99% to razlog.

Dobio sam papire sa poreskim brojem, listic od prve plate, samo ih jos nisam pregledao i prevodio.

Poslednja izmena:
Ja sam za to isao u Finanzamt, da promenim klasu na 3 a žena 5. Idi tamo, i to proveri sa tim brojem što si dobio. Sve će ti tamo objasniti.
Normalno bi trebao da si na kladim 3 i da dobijas dečiji.. Ali vidi sve proveri u Finanzamt, oni su za to zaduženi.
Ponesi sve papire, raj ID broj, venčani Lust, krstenicu od deteta.. Mi sve ces tako jako brzo rešiti :)

Huawei Mate 9

Poslednja izmena:
Ja sam za to isao u Finanzamt, da promenim klasu na 3 a žena 5. Idi tamo, i to proveri sa tim brojem što si dobio. Sve će ti tamo objasniti.

Huawei Mate 9
Bogi,
Mislis da mozemo biti u 3-5 kombinaciji ako je ona i dalje u Srbiji?

Proverim i u Finanzamtu, svakako, hvala puno.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Nisam siguran u to stvarno necu da tvrdim da moze...
Proveris u Finanzamt, i to je to :)
Ako ti kažu i da može da si na klasi 3,onda sto se tice dečijieg, ideš u Arbeitsamt, i pitas opet i za dečiji, tamo ćeš opet dobiti sve informacije :)
Ako moze, ispunis Formular, i dobijas dečiji za dete :)

Huawei Mate 9

Nisam siguran u to stvarno necu da tvrdim da moze...
Proveris u Finanzamt, i to je to :)
Ako ti kažu i da može da si na klasi 3,onda sto se tice dečijieg, ideš u Arbeitsamt, i pitas opet i za dečiji, tamo ćeš opet dobiti sve informacije :)
Ako moze, ispunis Formular, i dobijas dečiji za dete :)

Huawei Mate 9
Živ bio, javim sta sam uradio.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sta moze da se pomogne onaj ko je vec ovde tu sam, naravno koliko mogu da pomognem :)

Huawei Mediapad M2 10.1 LTE

I ja sam upao u klasu 1 pri prijavi, to sam uvideo na prvom obracunu plate.
Ako si u opstini pri prijavi prijavio i dokazao da si ozenjen (sto jesi), onda je dovoljno samo da odes sa izvodom iz vencanih u Finanzamt i resis, tako sam i ja.
Nebitno gde ti je supruga, mozes da biras izmedju 3-5 i 4-4 kombinacije. Naravno da je 3-5 bolja jer je manji porez.

Deciji je skakljivo i kazu da ne vredi jer je previse cimanja jer ti deca nisu tu prijavljena i tako ti sledi neka sica (20e valjda) mada tu sada uvode neke promene tj bice jos komplikovanije... ovo uzmi sa rezervom tj proveri jer su ovo rekla-kazala varijante, ako su mene slagali i ja vas lazem...

Osiguranje mi je popunila firma, prosledila prijavu osiguravajucoj kuci....

Firma je tu mnogo vise resavala, veruj mi... zahvaljujuci njima lakse resavas sve... bitno da si "upao" i sad si na konju...

U kom si gradu?

Otprilike kada izracunam onaj bruto-neto kalkulator, ispada da sam klasa 1, ali provericu to jos jednom.

Duke,
U Herzogenaurachu sam, pored Nirnberga.

U Lohnabrechnung ti piše koja si Steuer Klasse :)

U Lohnabrechnung ti piše koja si Steuer Klasse :)

E to mi je stiglo prekjuce, taj platni odsecak, pa sad gledam tu gde pise..ali nigde nemam stavku Steuerklasse, ili tipa klase 1 i sl.

Mora da bude, kod svakog normalno na obračunu sve to piše... Verovatno negde piše sitno Steuer Klasse, i onda broj koji si 1 ili 3...

U vecini slucajeva se navodi kao StKl, potrazi tu skracenicu, ili slikaj pa posalji na PM Bokiju ili meni

Nazad
Vrh Dno