Šta je novo?

Koji 24'' TFT?

AyS^

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2003
Poena
619
Planiram da menjam ova dva IBM-a za neki od 24"(ne mora 24 ali da je tu negde),e sad,koji uzeti ? ne treba mi za igranje,uglavnom posao (dizajn)

kakav je Dell 2405FPW ? ajde neki iskusni saveti :d

Poslednja izmena od urednika:
Potreban mi je monitor prvenstveno zbog hd filmova i serija, igrice koje igram nisu fps tako da mi odziv nije bitan, mada igrao bih i po koju noviju igricu tipa gta i witcher, cena 20-22k rsd, da li je bolje uzeti ovaj BenQ VZ2470H ili uzeti neki lg/asus ips (ako da onda koji)?

@Prydz, po meni Benq vz2470h je najbolje resenje za filmove (najbolji lcd tv su upravo na va panelima, zbog duboke crne boje) i igre iz kategorije 60Hz VA 24'.
Imas za te pare i BenQ GC2870H - s-mva panel izmeren kontrast ~ 4900:1, ali za igre je gori od gore navedenog.

Poslednja izmena:
BenQ GC2870H izgleda samo za rad. Nesto se mnogo zale da je spor za bilo koji dinamiku. Vidjao sam i utiske da je sve ok, ali ipak bolje ne rizikovati. Dok VZ2470H (kao i vz2740h) je jedan iz brzih monitora sa va panelima 60Hz.

Poslednja izmena:
Počeo je da mi polako otkazuje moj Samsung 2232bw, pa me interesuje šta je najbolje uzeti do nekih 200 evra?
Nije problem ni par hiljada preko toga ukoliko vredi. Uglavnom bi se koristio za filmove, surf, crtanje u Autocad-u i poneki PES kada se ima vremena.

Malo vise prelazi budzet. Nije problem jedino da li vredi tih 5-6k vise?

Ne mogu da se odlucim izmedju ova 4 modela:
1 Philips 246E7QDSW/00 PLS
2 HP 24es IPS
3 LG 24MP58VQ-P IPS
4 Aoc I2481FXH IPS

Mislim da bi najradio uzeo Philipsa ali me odbija to sto je ram beo!, naime primarni mi je Samsung TV koji je crn, pored njega bi stojao ovaj monitor i sluzio bi samo za tekst, internet, grafike itd... znaci ne igre ni filmovi sa to je tu TV samsung 32inc VA koji je inace i uvek primarni

Prakticno je svejedno, sva 4 modela su vrh ponude za taj novac i ne verujem da ces primetiti vecu razliku pri nacinu upotrebe koji si opisao.
Pre godinu dana sam trazio 24'' monitor u okviru tog budzeta, upravo ti modeli su se pominjali kao najbolja kupovina + jos neki Asus, Samsung, Lenovo (IPS/PLS) kao i Benq sa AMVA+ ali je taj beo - http://www.tomshardware.com/reviews/benq-vz2470h-24-inch-amva-monitor,4499.html Moguce da postoji neki slican 24'' Benq ali u crnoj boji, verovatno sa debljim bezelima.

Imas ovde sazete utiske o tom AOC-u pa ako hoces procitaj: https://forum.benchmark.rs/showthread.php?221688-Monitori-sa-IPS-panelima&p=5126514&viewfull=1#post5126514

Bas sam narucio HP 24es pa cu videt, ako ima mana ide nazad... po testovima sam zeleo philips samo da nije beo okvir
VA nisam hteo jer necu gledat filmove a IPS nisam imao pa aj da bas njega vidim pored samsunga VA

Pa to je to, nisi pogresio jer su ionako male razlike u kvalitetu panela/prikaza a i uopste.
Srecno sa panel lutrijom, to je ubedljivo najveca mana vecine monitora danas u sta sam se i sam uverio vise puta :)

A ubedljivo najveca mana IPS-a u odnosu na VA je IPS glow, posebno pri prikazu crne ''iz ugla'', to bas bedno deluje na vecini IPS/PLS monitora.

Pa da definotovno su VA po meni bolji paneli, isijavanje iz ugla se definitivno primeti, mada ok ne smeta ali ko gleda filmove nema sta da misli o IPS-u, ja ga nisam namenuo filmovima pa bice ok

Takodje sam primetio da su boje isprane mada su mi takve bile i na TN u odnosu na TV VA (tako reci na VA su vise zive)

Na HP 24es nisam primetio mane, osim izrazenog isijavanja na crnoj u tamnijem prostoru ali kontam d aje tako na svim IPS panelima

Mada mi je cudno da je moj matori TN viewsonic kojeg sam prodao pre godinu dana imao zivlje boje

IPS je po meni vise slican nekoj slici na zidu ;)

telefon je malo veci zirazaj dao, u realnosti nije bas toliko strasno
hp.jpg

Poslednja izmena:
To sam primetio na ''er'' verziji monitora, da su boje bile nekako ''isprane'' ali to sam samo na brzinu pogledao. Ne znam koja je razlika izmedju ''es'' i ''er'' verzija, verovatno su slicni paneli.

E sad, u fazi biranja monitora, pre 12-ak meseci, naleteh na jos neke utiske korisnika ili iz testova da takvim bojama na HP pa sam resio da potrazim neki drugi model.

Pre ovog AOC-a sam imao sasvim solidan Asus sa TN panelom koji ima veoma saturisan prikaz (scenery mod) ali kalibracija nije ni priblizno dobra kao na AOC-u, ucitao sam ICC profil iz ovog testa pa su boje veoma zive a prikaz generalno odlican.

Probaj da podesis gamma vrednost, verovatno taj HP ima presete. A potrazi i ICC profile po netu, verovatno je neko postavio profil sa boljom kalibracijom od fabricke.

Za glow nema leka (ima u fazi proizvodnje, neki ''film'', sloj, sta vec) mada je glow u sustini ogroman problem samo prilikom gledanja crne, filmova iz ugla, za to su IPS/PLS ocajni (licno nemam veci problem sa tim jer filmove ne gledam ''iz ugla'')

Ako ne nadjes resenje i ako ti ne odgovara taj HP onda probaj da zamenis za neki Asus/LG/Samsung/AOC samo proveri kakvi su im paneli i sta imaju od podesavanja.

Poslednja izmena:
Nije da mi smeta, pitanje koliko su ostali IPS-vi po tome bolji, te isprane boje su generalno kao da slika nema dubinu koja je kod VA dosta bolja, mozda jer je kontrast bolji
Vidjao sam ranije neke IPS-ve ali uopste nisam zagledao pa nemam ni sa cime da poredim

ICC profile za ovaj nisam nasao mada je na nekom tetsu bila preporuka za vrednosti koje da se steluju sa 25es, ali ovo "ispranim bojama nece pomoci"

Poslednja izmena:
Već neko vreme koristim stari Samsung 2232BW kao sekundarni monitor ali obzirom da su mu CCFL lampe do panja dotrajale, treba da ide u penziju. Kao primarni monitor koristim Dell U2412M, i cilji mi je da nabavim sličan monitor kao sekundarni, 24", 16:10, IPS.

Naleteo sam na HP EliteDisplay E242 za nekih 30.000 dinara. Vrlo je sličan po karakteristikama Dell-u, 24ka, IPS ekran, 1920x1200, pivot+tilt+height podešavanja, DP+DVI+VGA ulaz. Da li je neko imao prilike da koristi ovaj monitor? Kakvi su vam utisci o kvalitetu slike??

Kao opcija mi je kupovina novog U2412M, ali problem je što za iste pare kao E242 mogu dobiti beli U2412M što baš ne mogu da svarim, dok crni košta "samo" 8000 din više.

Poslednja izmena:
Neka preporuka za kancelariju? Da nije TN (naginjem IPS-u koga imam jos kuće, a pre njega je bio neki stari PVA koji je bio ok, ali IPS mi više prija). Da je crn (ili tamno siv), da nije sjajan ni ekran niti piano plastika, da ima DVI (može i hdmi), 23-24“, da postolje ne zauzima metar kvadratni. Podešavanje visine poželjno ako ne znači doplatu od više od tri hiljade. USB hub, zvučnik, slušalice su višak. Posao je uglavnom tekst, ili zelena slova na crnom ekranu ili crna slova na beloj pozadini, excel, web... Budžet okvirno do 20k, ako zaista vredi, može i malo preko.

Philips E-Line 246E7QDSW je najbolji IPS-oliki monitor u klasi 24" 1080p (kome ne treba FreeSync). E sad, pošto je bele boje, a tebi treba crn ili tamno siv...

Onda bi bio sasvim dobar Samsung LS24F350F za potrebe koje si otkucao.

Naravno, lutrija sa WLED pozadinskim osvetljenjem se podrazumeva tako da kupi preko interneta zato što možeš bezuslovno vratiti artikal ako ti zapadne škart.

Uopšte se ne razumem u ove nove monitore, niti znam koji paneli postoje, niti koji su za šta, niti koji su bolji a koji lošiji... Još uvek koristim monitor sa katodnom cevi, dobro me još služi ali do Nove Godine bih hteo da se modernizujem i pređem na nešto bolje i veće (ovaj CRT je 19"). Čitao sam ovu temu, i video da je možda najbolje da kažem moje navike i za šta bih koristio monitor, pa da onda očekujem neku preporuku od upućenijih.

Dakle, monitor bih koristio najveći deo vremena za surf (dakle sve i svašta sa neta), pomalo gledanja porodičnih slika i klipova, igrice uopšte ne igram, filmove preferiram da gledam na televizoru (imam LG 32") ali nije mi strano da poneki odgledam i na monitoru, nisam programer, ne radim obrade videa i fotografija i sl. Navike su mi takve da često ne sedim striktno pravo ispred monitora, već ponekad volim da se zavalim u stolicu (fotelju) pa praktično gledam iz kosa ako se zarotiram na stolici da ispružim noge pored stola.

Koji bi meni panel najviše odgovarao, i koji monitor bi mi preporučili (24") za budžet od 200e +/- još malo ako vredi da se doda?

Poslednja izmena:
Pročitaj moj odgovor iznad – Philips 246E7QDSW dok ga ima još na stanju pošto su novi Philipsovi modeli degradacija po pitanju svega.
Ima čak za ispod 18k što je odlična cena za tako odličan monitor. Ovde možeš da pročitaš više o njemu.

Obavezno kupi preko interneta zbog prava na bezuslovno vraćanje u roku od 14 dana za slučaj da ti zapadne defektan primerak ili ti se ne svidi nešto.

Pročitah ovu celu temu u nadi da ću naći neki monitor koji bi bio preporuka ali nista.
Želja mi je bila da zamenim moj stari odlični Samsung syuncmaster 943nw od.19 inča sa nekom većom dijagonalom. Budžet je skroman max 15000din
Monitor u najvećoj meri koristim za multimediju filmovi,serije,YouTube ponekad neka igra cs, pes,call of duty.
Šta bi se moglo kupiti na našem tržištu a da je bestbuy?

^Obzirom na vrlo slab izbor 27" 2560x1440 i ja sam najbliži istoj realizaciji. Igre rijetko stignem pokrenuti, a to mu je valjda najslabija tačka.

Hm malo sam istraživao i konkretno za ovaj model benq nemaju reči hvale. Ghosting je veoma izražen što u igrama što u obradi teksta. Na hardforumu ga bas i ne hvale.
Ja ne mogu da verujem da danas posle 7 godina od kako sam pazario prvi lcd nije moguće kupiti neki kršten monitor za 140 e
a da ne moraš ba brineš o 100 stvari.

Ma pametolozi će uvijek naći manu i monitorima od 1200€, a tek ovom 10x jeftinijem. Za svoju cijenu trenutno je odličan izbor.

Ja sto vise čitam ove recenzije i komentare sve više sam u nedoumici šta i kako. Jedni hvale drugi kude i tako u krug. Da li ips pa lutrija sa glow i ostalim čudima ili va pa lutrija sa duhovima ili najbolje neki tn panel sa dobrom kalibracijom pa sta bude.

Obzirom da nije kripto tema morao bi se složiti sa @zeljkom.

Kupovina IPS monitora je mnogo veća lutrija. Prednost u uglovima gledanja je značajna kod TV uređaja, ali kada mi monitor zatreba ja obično sjedim ravno ispred njega.

Efekti u tamnim scenama igara meni su zanemarivi jer rijetko imam priliku pokrenuti neku od njih.

Realno za 99% korisnika je svejedno da li je IPS ili VA, i neće primetiti probleme o kojima se ovde priča.

Cinjrnica je da VA paneli imaju manje manja, ali daleko od toga da nemaju mana, ali za običnog korisnika mogu biti bolji izbor.

Poslednja izmena:
Vrh Dno