To sam primetio na ''er'' verziji monitora, da su boje bile nekako ''isprane'' ali to sam samo na brzinu pogledao. Ne znam koja je razlika izmedju ''es'' i ''er'' verzija, verovatno su slicni paneli.
E sad, u fazi biranja monitora, pre 12-ak meseci, naleteh na jos neke utiske korisnika ili iz testova da takvim bojama na HP pa sam resio da potrazim neki drugi model.
Pre ovog AOC-a sam imao sasvim solidan Asus sa TN panelom koji ima veoma saturisan prikaz (scenery mod) ali kalibracija nije ni priblizno dobra kao na AOC-u, ucitao sam ICC profil
iz ovog testa pa su boje veoma zive a prikaz generalno odlican.
Probaj da podesis gamma vrednost, verovatno taj HP ima presete. A potrazi i ICC profile po netu, verovatno je neko postavio profil sa boljom kalibracijom od fabricke.
Za glow nema leka (ima u fazi proizvodnje, neki ''film'', sloj, sta vec) mada je glow u sustini ogroman problem samo prilikom gledanja crne, filmova iz ugla, za to su IPS/PLS ocajni (licno nemam veci problem sa tim jer filmove ne gledam ''iz ugla'')
Ako ne nadjes resenje i ako ti ne odgovara taj HP onda probaj da zamenis za neki Asus/LG/Samsung/AOC samo proveri kakvi su im paneli i sta imaju od podesavanja.