Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti sto peruckaju sta rade ? Operu ti filter i poprskaju asepsol po sacu ?

Pa da. Za 20 minuta posla uzmu 2000-2500 din pritom to toliko neprijatno sporo rade ne bi li se zadrzali sto duze kao da stvarno nesto rade. Realno to svako sam sebi moze da uradi bez ikakvih problema ukoliko je sposoban da se popne na stolicu. Bez obzira kako oni to zovu, to nije servis klime. Ja klime cistim sam, za servis pozovem proverenog lika i cao ;)

E *** sad je kasno , nisam bio kuci ..
Ok nema veze. Da li znas koje klime se redje kvare u nekom cenovnom rangu do 35k? Znam da su midea klime ranije bile ok. Kod mojih u stanu dve midea klime rade vec sad pa sigurno oko 15 godina.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

E, to i mene zanima. Moji takođe imaju staru Mideu, ali ne znam kakve su sada. Dakle, šta je trenutno najpametnije kupiti za do cca 300€?

Mene zanima ima li nesto da valja za oko 200€? Ili se ne isplati uzimati u tom rangu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Za 200e imas uzeti samo najjeftiniju mogucu klimu , naravno da se tu ne moze ocekivati kvalitet ali ko zna , mozda budes imao ludu srecu i mozda te bude sluzila dugo i sretno .. Kad gledam ostale forume , sem Gree i Midea nisam video da neko preporucuje jos nesto , i to pricam o obicnim klimama. Sto se tice invertera , ovi sto se greju i borave po forumima u 95% slucaja imaju nekog od japanaca , samo jedan je sa Mideom Mission n o nekako mu ne veruju da to greje kako on kaze . Eto ja sam spreman da poverujem da je ta Midea mozda za preporuku , jer je ima jos jedan lik u firmi i kaze da radi super , pa eto , ako vec nemate pare za japance ( Fujitsu , Mitsubishi , Toshiba , Daikin ) onda je ta Midea mozda preporuka .

Zar ima ikakva klima za 200e? Mislim da je bolje i kupiti dobrog polovnjaka nego najjeftiniju mogucu klimu u prodavnici.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pozdrav svima,

Danima gledam koju klimu da kupim i video sam da na ovom forumu ima najvise ljudi koji se stvarno razumeju i bave ovim poslom.

Stan je 57m2. Dvoiposoban. Da probam da objasnim raspored: kada se udje, dug hodnik vodi pravo u dnevni i trpezariju, sa desne strane cim se udje ima jedna kocka oko 2m2 gde idu vrata za jednu sobu koja se proteze iza linije ulaznih vrata i vrata za kupatilo, niz glavni hodnik sa desne strane su vrata za jos jednu sobu i napted je dnevni sa trpezarijom i kuhinjom, jedan veci pravougaonik.

Stan je osuncan tokom celog dana, na uglu zgrade je i Sunce je od izlaska do zalaska prisutno. To je lepo ali i toplo :)

Svestan sam da nikakva klima koja se postavi u dnevni nece moci da ohladi zavucenu sobu kod ulaznih vrata ali nikada se ne zna, mozda i moze.

Moja pitanja i nedoumice su sledece:
Da li pokusati sa 18icom ili uzeti 12icu? Da li uzeti inverter ili obicnu, samo hladim, nikada necu grejati ali znam da su na inverteru bolji kompresori i da manje trose a bolje hlade, ali jel se isplati to iako je samo hladjenje?

Cuo sam da ima fora ako je dug hodnik da se stavi obican ventilator koji ce da "pogura" vazduh ka ovim sobama?

Da stavljam 3 klime mi je velika investicija, posebno jer su sobe oko 10m2.

Molim vas za savete sta uraditi. Ne bih isao na skupe varijante, verovatno bih uzeo inverter beko oko 50000 12ica ili ako je inverter nepotreban neku 18icu u toj ceni ili neku pristojnu 12icu oko 300e.

Unapred hvala na pomoci.

Termometar okacen na hladan vazduh iz klime pokazuje temp od 13C.

Da li je to malo tj. mnogo?

Inace, klima pocne relativno brzo da hladi. U pitanju je Midea 12ica stara 3-4 godine.

Kako bi @soko rekao , razlika u temp izmedju usisa gore i izduva dole , uz maximalnu jacinu izduva , treba da bude izmedju 12-15c .. Proveri to ..

FragManius

Napisi m2 svih prostorija , bilo bi lepo ako nam dao i skicu .. Imas li neku izolaciju na zgradi , kakva je stolarija ?

Izolacija je dobra, bar tako kazu stanari prethodnih zgrada koje su iste. Pvc stolarija.

http://imgur.com/a/vWO0i

Izvini za skicu, ne znam bas da crtam. Dve sobe po oko 10m2 i manje kupatilo i ostalo dnevna i hodnik. Ima i ovaj hodnicic, kao mala kocka za sobu i kupatilo.

FragManius

Znas kako , ti imas par zjbnih stvari , prva je ta sto ti je ceo stan po ceo dan izlozen suncu , to znaci da ce i klima biti izlozena suncu i time joj smanjiti kapacitet tj ona ce se vise muciti . Obicna i kvalitentija 12-ka bi trebala da ti ohladi oko 50m2 , medjutim , ako nemas izolaciju spolja i lose prozore , to ce biti nemoguca misija , bar ja tako mislim . E sad , imas li izolaciju ili ne ?

Ako ces se samo hladiti i dogrevati , a sa parama si u skripcu , onda ti je bolje da mislis o obicnim klimama . Jeste da je inverter manji potrosac , i imas bolji ugodjaj , ali ako nemas para .. I da , kakav BEKO , nemoj da ti pada na pamet da dajes 50.000 za BEKO klimu . Za te pare ako vec zelis inverter onda uzmi Midea Mission 12 , tacnije ima se uzeti i za manje od 50k .. Sledeca kvalitetna klima je Fujitsu ASYG 12LLCC za 60k . A opet , za 55k imas za uzeti dve 9-ke Mideine i da jednu stavis u dnevnu a drugu u onu sobu kod kupatila i to tako da su obe usmerene na hodnike , jedna drugu bi pokrivale i imao bi bolje resporedjenu hladnocu ili toplotu . Moraces sam da preseces , jer od obicnih klima imas ili 12 ili 18 a ta 18-ka Mideina kosta oko 45k , ima jacinu ali i pravi vecu buku i promaju u odnosu na dve 9-ke . Ludilo :D

nayotau

Za te pare ne ta Midea vec Midea msmbbu-12hrfn1 Mission ..

Poslednja izmena:
@nexteen
Nisam dugo bio na temi a vidim da si ti jos ovdje aktivan. Reci mi sta je sad od 12-ki najpametnije uzeti do cca 500 eura? Grijanje i hladjenje

Došlo vreme da se servisira klima, tačnije trebalo je odavno pošto je kupljena i montirana 27. 06. 2012 god.
Od kako je montirana nikada nije servisiranja, osim što su se svake godine pre početka leta prali unutrašnji filteri...

Serviseri treba da dođu sutra ili prekosutra pa je moje pitanje na šta da obratim pažnju?
Kontam da posle 5 godina treba sve da se čisti ili čak neki deo zameni?
[emoji52]

Klima je Whirlpool AMD 012/1

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Poslednja izmena:
Jucer je kupio a danas vec servis..dobar whirlpool

Šta tu ima da se čisti? Pa, juče si je ugradio!!!

edit: preteče me rida :D

Poslednja izmena:
Hehe omašio godinu, ali sam dole lepo napisao 5 godina ...
Dakle montirana 2012 god. :)

Poslednja izmena:
Treba da ti razbucaju celu unutrasnju jedinicu za pocetak, da ti ociste i podmazu sve, provere freon, ima tu posla... Ako su od oni perisa sto ti operu filter i isprskaju unutraznju asepsolom zamoli ih da izadju.
Ovde u BG-u bih mogao da ti preporucim krstenog servisera, ali u KG ne znam.

Sad baš čitam, treba kompletno sve da se rastavi - https://klimauredjaji.com/servis-klime

Pozvao sam ove koji su je i ugradili, valjda će odraditi OK...
Kontam do 5000 da sve rastave, očiste i napune freon ?

Poslednja izmena:
Trebalo bi mnogo manje da izadje, nemoj da te opljackaju.

Rekoše od 2500 din pa na više u zavisnosti šta se sve radi ...

Kod mog servisera za Fujitsu LU takav servis kosta 30e , doduse kod invertera se ne dira freon dokle god klima radi kako treba ..

@rida

Ne mogu ja tak odokativno da ti kazem sta je nabolje , zavisi za sta ti treba , do 500e jedine preporuke su Midea Mission 12 za oko 49k , Fujitsu ASYG 12LLC za oko 60k, ili pak Daikin FTXB35C za oko 60k ..

Tražiću onda kompletan servis kada dođu - da rastave unutrašnju i spoljašnju jedinicu i da dopune freon ...

S obzirom da 5 godina radi ok, neće mi servis teško pasti :)

Pozdrav, ja sam u slicnoj situaciji kao FragManius.
Naime skica stana:
Pogledajte prilog 232062

Stan je samo ujutru na suncanoj strani i to sa strane gre su svi prozori (gornja strana na slici). Nova je zgrada, tako da bi izolacija trebala da bude prilicno dobra.

Opcije za lokaciju klime su 1 i 2, s tim da kontam da moram ici na opciju 2 kako bi ikako mogao da oladim sobe.
Pitanje u vezi velicine, posto je stan nesto ispod 60kv, da li je dovoljna 12ica ili treba 18ka kako bih bio siguran da moze sve da oladi.
Takodje posto ne planiram da se grejem sa njom, a ni dogrevam, da li je potreban inverter (navodno stedi struju, ali da li se to isplati?).

I poslednje slusam samo preporuke za Gree klime, i kako im druge nisu ni do kolena, i koliko to ima smisla?
Hvala unapred :)

Znas sta ce tebe da jbe , isto sto i mene a i vecinu koja zeli sto vise m2 pokriti sa jednom klimom . Idealna pozicija za jednu klimu je br.2 , i sad kad se to tako gleda sve je savrseno , no tu ima jedna caka . Klima ce da gura vazduh ka toj najdaljoj sobi ali kad ga dogura do tamo to nece biti pravi ucinak , a zasto , pa zato sto ce se topao vazduh zabiti uz plafon pa ce dole biti hladno a gore kad ustanes toplo . To se desava zato sto vazduh iz te sobe nema gde dalje da ide tj losa je cirkulacija . Iz tog razloga je bolje imati vise manjih nego jednu veliku klimu , a o buci i komforu ne treba ni pricati . Uff svasta nesto sam sad napisao a onda obrisao , i to kad sam opet pgledao skicu . Moje misljenje je da i pored te dobre izolacije ti ne mozes lepo i kvalitetno hladiti tih 60m2 , a zasto , zato sto na kraju tog hodnika imas produzetak i krivinu , tu ces imati gubitke tj slabo ce ti dolaziti hladan vazduh do sobe . Daj boze da gresim ali ne verjem , jer ovo gore sto sam ti napisao imam ja , a imam bolji raspored od tebe , i to mi se desava , a ti ni to nemas . Znaci opcije su ti sledece , ili ces uzeti jendu fix 12-ku , pokusati sa njom pa ako zaskripi uzeti jos jednu manju klimu za tu udaljenu sobu , ili odmah uzeti dve 07 ili 09-ke .

Sad mi je zapala za oko Fujitsu ASY 07USBCW AOH 07USNC fiz klima , u A klasi , za 30k dinara , takve dve bi ti savrseno legle . Ali eto , mozes probati sa jednom 12-kom , i sta jos mozes uraditi , u gornjem delu zida , pri plafonu , izmedju te kuhinje i te udaljene sobe , izbusiti rupu fi - 110 , ugraditi ventilator i sa vremena na vreme ga ukljuciti , no nekako se plasim da ta soba slabo dobijati hladnog vazduha . A ***i ga , ludilo neko , sve neke leve opcije :smash:

Mozda ja lose gledam , izmedju te dve sobe , jel to kuhinja ili kupatilo :d

Треба ми клима за хлађење 40-ак квадрата и грејање по потреби само док не почне сезона централног (догревање до 5 степени). Клима би била у једној од две просторије које су раздвојене ходником. Изолација 10 цм, PVC прозори.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno