Šta je novo?

Problem sa Hard-om

pedjamil

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2003
Poena
619
Imam Hard od 80 GB (Maxtor) i jedan problem koji me jako nervira. Kad prebacujem recimo film sa jedne particije na drugu, prebacivanje traje bukvalno 10 minuta tj prenos ide od 1 do 1.5 MB/sec. Kad prebacujem sa svog harda na neki drugi ili obrnuto sve je ok, ali samo ovo sa particije na particiju zeza.
Jel zna neko resenje ove muke?

Pa u sustini je normalno da to ide sporije, hard disk kopira sam na sebe i glava mora da seta tamo-vamo. E sad, tih 1.5MB/s jeste prilicno sporo, a zasto je tako... ne znam da ti kazem :)
Kada si radio defragmentaciju poslednji put?

Poslednja izmena:
pedjamil je napisao(la):
Imam Hard od 80 GB (Maxtor) i jedan problem koji me jako nervira. Kad prebacujem recimo film sa jedne particije na drugu, prebacivanje traje bukvalno 10 minuta tj prenos ide od 1 do 1.5 MB/sec. Kad prebacujem sa svog harda na neki drugi ili obrnuto sve je ok, ali samo ovo sa particije na particiju zeza.

Kod mene jedva prelazi 1 MB/s, takodje Maxtor 80 GB sa 2 MB kesa. Inace, radi u UltraATA/100 modu, izgleda da mi je los ide kabl ili drajveri...
Inace, prilicno sam nezadovoljan Maxtorom.

Ma tu nesto nije u redu. Jel imas neki antivirus tipa nortona koji to skenira?
Sad sam merio na laptopu, harddisk je fujitsu 5400 ob/min 8MB cache, i iskopirao je 682MB za 92 sekunde...
xp + sp2

pedjamil je napisao(la):
Sto rece Broz, pogledaj da nije neki AV ili nesto slicno sto ti jede resurse (proveri pre kopiranja, pa uporedi sa stanjem u toku kopiranja koliko je procesorsko zauzece).
Jel se to desava sa bilo kojim fajlovima ili samo sa nekim (moze da se desi da ti hdd u haosu, tj. da je fragmentiran) i jel se desava na svim particijama (nisi rekao koliko ih imas), tj. sa bilo koje na bilo koju kad kopiras?
Koliki ti je transfer kad kopiras sa jednog na drugi hdd?
Proveri u device manager-u da ti nije hdd presao u PIO mod.
Ajde malo istestiraj to, pa napisi detaljnije kad se i kako desava to usporenje.

BTW cime si merio transfer? Obrati paznju i na mem. zauzece prilikom kopiranja...

Podesenost BIOS-a, kontroleri na ploci, kablovi, drajveri, fragmentisanost...

I kod mene se desava isto! Sve sam procesljao, sve probao ali nikako da resim problem. HD je 40G, ima 3 particije i na svima se desava isto. Reinstalirao sam IDE granu, pustio HD da radi kao master ali bez slave-a (LG CD-R-a), radio sam defragmentaciju (cak sam i pobrisao vajlove koje nije mogao da defragmentira, obzirom da su bili filmovi), cackao po registrima, prebacio HD na drugi comp, ali nista. I dalje je HD u PIO modu.
Zanima me da li je moguce da je HD hardverski ostecen?

Nazad
Vrh Dno