Šta je novo?

Ucitavanje komplet windoze u RAM...?

diab10

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2004
Poena
319
Da li Windoza podrzava da se citav OS ucita u ram i tamo ostane rezidentan itd....recimo ako imam 1GB rama, necu da mi drslja po hard disku, vec hocu da Windows (98/2k) i mozda par ofis programa da se ucita u memoriji...ne govorim o iskljucivanju swap fajla, nego vise nesto kao fazon "zabodi ketridz u konzolu i uzivaj" fazon... imposible? :wall:

Pa ucitavanje celog Windowsa u RAM i gasenje swap fajla je isto... Ne znam na sta si mislio, da zagasis komp a Windows ostane u RAM-u? :)

Oke, ajde de, probacu, da vidim kako to radi...jel jos neko experimentisao sa iskljucivanjem swapa? uzdravlje :type:

Ne pokusavaj to ako nemas bar giga rama. Ja imam 512 pravih i 512 na hardu i nema problema, ali ispot gigabajta ne pokusavaj.

Pod 2k/xp nikako nije zdravo isključivati page file koliko god rama imaš.

diab10 je napisao(la):
Da li Windoza podrzava da se citav OS ucita u ram i tamo ostane rezidentan itd....recimo ako imam 1GB rama, necu da mi drslja po hard disku, vec hocu da Windows (98/2k) i mozda par ofis programa da se ucita u memoriji...

Provereno sa 768 MB radne memorije i softverom System Mechanic 5.0 ucitavanje windoze u ram!

Nema bas potrebe iskljucivati swap, sasvim je dovoljno postaviti u registry DisablePagingExecutive=1, to je prakticno to...

...ili ako neces da cackas u registry-ju lepo uzmes Tweak XP, gde imas medju mali milion opcija i to da se ceo kernel ucita u RAM po dizanju Winblowza.

P.S. Ja sam to ucinio cisto radi egzibicije ali postavlja se pitanje zasto bih to neko radio i dali se to pokazalo kao stabilno resenje!
Nisam dugo testirao komp da bih vidio da postoji neki plus sa tom akcijom!

drapin je dao najbolji nacin.U registry ides na edit/ find, upises"DisablePagingExecutive" i pod "value data"iz 0 u 1.Mislim da je 256 ram-a dovoljno.Ja sa 512mb ram-a,barton 2600+ vec godinu dana nemam problema. Ali i nevidim neko ubrzanje.Meni sa ucitanim winxp,tv,rezanjem..jako retko prelazi 300mb rama .

Pazi sad ... Struchnjaci preporuchuju da ram+page bude 2GB bez obzira na sve moguce okolnosti. Takodje preporucuju da se NIKAD ne iskljuchuje page
iz prostog razloga sto 2k/xp ne moze da radi na drugacijem principu. Izmedju ostalog nije mi ni malo jasno sto se svi zalecu sa ram-om kad je neki programer rek'o da XP-u treba page file. Jedini tweak koji postoji je da se postavi na pocetak particije. :smoke:

Malo off topic pitanje, jer neko zna koliko winXP moze da adresira memorije. Meni je jednom trebalo >2GB ukljucujuci i swap. Koliko sam tada shvatio za winXP je 2GB max memorije i tada swap nije potreban tj xp nemoze vise da podrzi. Za ovo sam i dobio odgovor iz nekog njihovog predstavnistva ili sta li vec i rekose nesto o nekoj rezervaciji memorije tj da se visih 2GB nemoze koristiti.
Ne znam kako stoji stvar sada sa A64 i odgovarajucim plocama, to bi trebalo da moze da adresira vise od 4GB.

Poslednja izmena:
Da, A64 dozvoljava neke terabajte u 64-bitnom modu, a u 32-bitnom omogucava adresiranje svih 4 GB Windowsima 2K i XP.

underground je napisao(la):
Pazi sad ... Struchnjaci preporuchuju da ram+page bude 2GB bez obzira na sve moguce okolnosti. Takodje preporucuju da se NIKAD ne iskljuchuje page
iz prostog razloga sto 2k/xp ne moze da radi na drugacijem principu. Izmedju ostalog nije mi ni malo jasno sto se svi zalecu sa ram-om kad je neki programer rek'o da XP-u treba page file. Jedini tweak koji postoji je da se postavi na pocetak particije.

Pa dobro. Neka stručnjaci drže uključen swap a mi nestručni ćemo da pokvarimo prozore tako što ćemo ih naterati da ne sačuvavaju sadržaj RAMa na tvrdi disk.

Vrh Dno