Šta je novo?

Softver za kopanje (cgminer, afterburner, teamviewer...)

Imao sam isti problem,resio sam tako sto sam samo malo spustio klok memorije i podigao napon.Hoce da se ukoci kada se previse spusti napon ili podignes klok memorije.

Vec sam dizao napon i spustao klokove. Probacu jos malo, ali mislim da nije do toga problem

Sent from mTalk

Svakih par sati miner mi stane da radi. Nakacim se preko teamviewera pritisnem s da vidim radi li on uradi rekonekt i nastavi normalno. U logu sam nasao poruku miner thread hangs need to restart miner. Zna li neko u cemu je problem?

Sent from mTalk

Sinoć sam digao napon na grafičkim spustio klokove, i radio je 12h sve do maloprije. Opet sam našao u logu poruku eminer thread hangs, need to restart miner. Nije do klokova i napona, to sam skoro siguran. Jer sam uspio uštimati kartice na ethereum da idu preko 30 mh/s. A sinoć sam ih uštimao da idu 28mh/s da vidim da li će raditi. Sad usao preko teamviewera i vidim da je sada sam restartovao miner :(

Hoću li izgubiti puno na mh/s sto se on restartuje svaki sat? Primijetio sam da kad upalim miner da mu treba 4-5 minuta da se konektuje na pool

mozda cekas 5min da ti pokaze statistiku na sajtu ali ne cekas 5min da krene sa kopanjem

Svakih par sati miner mi stane da radi. Nakacim se preko teamviewera pritisnem s da vidim radi li on uradi rekonekt i nastavi normalno. U logu sam nasao poruku miner thread hangs need to restart miner. Zna li neko u cemu je problem?
Pogledaj da eventualno nisi ostavio da Windows automatski podesava paging / virtual memory, i ako jesi, stavi mu custom size 16384.

Treba mi mala pomoć, zbog čega mi atiwinflash snima silent backup kao 256kb a ne 512kb? Ako neko ima bios za rx480 gb Samsung 11260-02-20g neka pošalje link, bio bih jako zahvalan... Verzija 2.7.4 ... Driver 16.9.2...

ATI.jpg

Poslednja izmena:
Potrebna mala pomoć.
Hteo bih da instaliram Ubuntu na rigovima ali ne znam ni koju verziju ni šta ću sa drajverima ni kako posle da kontrolišem klokove za grafićke ni ...
Ima li nekoga da podeli svoje iskustvo step-by-step ili da okači link pa da se polako upoznam...

tnx

P.S. rx 470 8gb kartice, GA AMD ploča sa 5 pcie i amd cpu...

Poslednja izmena:
Ok.
Samo da radi a virus free :d

tnx

Pozdrav ljudi,
Ja sam nov u ovoj celoj prici i za "kopanje " sam cuo juce i ovo pola dana citam razne forume.
Interesujeme da li je isplativo sada krenuti u ovaj posao i ako jeste, moze li mi neko napisati neku optimalnu konfiguraciju koja je potrebana za rad.
i jos da li bi neko hteo potrobno da mi objasni kako podesti sve te silne stvari koje se pominju u ovoj temi (procitao sam celu temu ali mi nista nije jasno), a ako kupim potrebnu masini da mi pomogne sve da konfigurisem naravno ne besplatno da mi pomogne.

Dal je kasno početi po meni nije jer kad god sam mislio da jeste vreme me je demantovalo....

Oprimalna konfa je širok pojam al evo recimo ovako...

1. Gigabyte GA970A DS3P
2. polovan AM3 cpu (sempron 140, x2 240/245/250, neki X3/4... nebitno šta samo da je am3/+)
3. 8gb ddr3, bolje odmah 8gb nego da se kasnije zezaš
4. polovan sata hdd 80gb+
5. USB riseri, navodno su sa zelenim pcb-om lošeg kvalitete pa treba kupovati plave/crvene/crne.... Da napomenem da imam 5-6 zelenih to je rev 2 i rev3 i stvarno se vidi slabiji kvalitet lemova al bezobzira meni rade savršeno stabilno i nikad nisam nijedan problem imao sa tim zelenim.... Dobra stvar je da sada može da se kupi samo rev. 6 i možda ponegde rev. 5 tako da tu neće biti problema....
6. Mininig ram... Ljudi svašta prave ali generalno par dobrih ideja možeš da pokupiš ovde na forumu pošto ima posebna tema o tome, generalno ukoliko neko nije vičan da pravi uvek može da zamoli ljude koji su već napravili da napave za prodaju ram....
7. 5x rx470/480/570/580, generalno ja bih kupio najjeftiniju rx 470 ili 480 sa 4gb, zavisi od izbora al recimo da je MSI ok izbor.... Asus (osim 480 strix modela koji je poprilično skup) i XFX su takođe OK al me nervira što nije memorija pasivno hlađena nego je gola bez ikakvih hladnjaka a to povlači sa sobom 20-tak C veću temperaturu memorije koja ide 100+ C, taj problem može da se donekle prevaziđe dobrim dodatnim hlađenjem riga....
8. Napajanje, recimo RaidMax 1-1.2Kw... Mnogi kude ova napajanje ali su se kod mene pokazala sasvim ok, za 3-4 god od 7-8 napajanja samo jedno je crklo samo od sebe i to odjednom preko noći... Nažalost kod nas je situacija sa komponentama takva da cena varira u zavisnosti od isplativosti kopanja, tako da raid 1kw može da košta 12k din na akciji a može i 21k kao što je sada u naštoj popularnoj online provanici koja počinje na e.... 5 lepo naštelovanih kartica troše ~670w na eth-u u dual modu oko 100-150w preko.... kod mene je sve u low power modu 1060/1900-2000/0.88v i kartice daju ~28mhs....

Što se tiče softwerskog podešavanja situacija je malo zamršena sa novom (starom) rx 5 serijom pošto drajveri moraju da se pečuju da bi radio modovani bios to je slučaj i sa rx 4 serijom preko 16.11.5 verzije drv-a... Uglavnom može bilo koji win počevši od win7 x64 pa nadalje, teška je glupost da neradi više od 3-4 grafa pod win 7, radi sve samo treba instalirati 6-GPU mod i koristiti usb extendere.... Napon i taktove najlakše podesiti u Afterburneru a bios editovati u polaris bios editoru...
Što se tiče bios-edita mišljenja su podeljena al evo neka moja iskustva sa sapphire rx470 4g referentnim grafama. Hynih mem generalno najbolji 1500 strap, samsung 1625 ili još bolje 1750 strap (sa ovim strapom 1150/2200/1V daju 30.5mhs na eth al se to oseti i na potrošnji), elpidu nisam editovao flešnuo sam gotov bios, koliko sam u toku isto ide 1625 strap sa elpidom kao i samsung....
Rx 5 serija bar ovi prvi utisci što sam čitao na slack (nisam lično probao) nisu ni milimetar bolje od rx 4 serije povećali su gpu napon i takt tako da je potrošnja po default-u 20-30w veća što opet povećava opsanost ukoliko vak trixxx ili afterburner zabaguju i miner krene da kopa na default naponu ako je napajanje na granici može da bude belaja, takođe kod serije rx 570/80 uglavnom su hynix memorije iste kao na rx 470 samo sa razlabavljenim taktovima tako da je mod biosa obavezan.....

Generalno najbitnije je da rig radi stabilno dal daje 26 ili 30mhs je manje bitno prošlo je vreme malog difa, nema svrhe dal ćeš danas sa tim rigom da zaradiš 9 ili 9,5$ odnosno iskopaš 0.13 ili 0.15eth-a.... Važno da sve radi kako treba i da mirno spavaš bez trzavica.....

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi,
Ja sam nov u ovoj celoj prici i za "kopanje " sam cuo juce i ovo pola dana citam razne forume.
Interesujeme da li je isplativo sada krenuti u ovaj posao i ako jeste, moze li mi neko napisati neku optimalnu konfiguraciju koja je potrebana za rad.
i jos da li bi neko hteo potrobno da mi objasni kako podesti sve te silne stvari koje se pominju u ovoj temi (procitao sam celu temu ali mi nista nije jasno), a ako kupim potrebnu masini da mi pomogne sve da konfigurisem naravno ne besplatno da mi pomogne.

Da nisi procitao u novinama :p? Zadnjih par dana kako sve vise internet portala pise o skoku Bitcoin-a tako se sve vise novajlija pojavljuje sa istim pitanjima. Za RIG, ajmo reci zadnje generacije potrebno ti je od 1700€ do 2000€, drug kopac sasami ti je poprilicno detaljno objasni sto se toga tice ali ja bih htio da "kazem" nesto drugo.

Ne zelim nikog da prepadam i odgovaram od kopanja ali cinjenice su da ako nemas iskustva sa hardverom i ako do sad nisi imao iskustva sa rjesavanjem raznih softverskih i hardverskih problama na obicnim racunarima, bice ti problem uci u sve ovo jer je iskustvo u dijagnostici i rjesavanju softverskih i hardverskih problema ovdje obavezno. Ako zelis da iz svoje opreme izvuces maksimum i da ta oprema traje sto duze, doci ces u situaciju da na dnevnom nivou moras vrsiti promjene u podesavanju cijelog RIG-a, bilo hardverske ili softverske ali bez iskustva u vezi hardvera i softvera to neces moci odratiti. Ukoliko i nadjes da ti to neko sad sastavi, podesi i pusti u rad, za par dana moze izaci novi program za kopanje koji ce podici performanse kopanja za 10-20% ali ce biti potrebno odraditi dodatna softverska podesavanja, da li ces morati podesavati tatkove i napone na grafickoj kartici, editovati BIOS, izmjeniti podesavanja u miner-u ili bilo sta drugo ali uglavnom moras imati iskustva/predznanje u vezi toga, a da ne spominjem ukoliko RIG prestane da radi. Znam licno nekoliko ljudi koji su u ovo usli jer su vidjeli da tu ima kesa ali brzo su i rasprodali svu opremu jer im je u jednom trenutku ta oprema pravila vise troska (racun za struju) nego sto je mogla zaraditi (iskopati), nekima je ta oprema brzo prestala da radi jer nisu vodili racuna o njoj. Masine za kopanje zahtjevaju svakodnevni monitoring i odrzavanje kako se ne bi desilo da kartice pregore zbog prevelikih temperatura, taktova, inteziteta kopanja itd. a da bi se to izbjeglo opet se vracamo na iskustvo i predznanje jer onaj ko zna sta gleda, prati i radi lako ce izbjeci taj fatalni ishod.

Uglavnom nije to problem da se nauci i da se covjek spremi za sve izazove koje donosi ovaj posao ali da bi covjek bio u ovom poslu uspjesan, ovo jednostavno mora da voli :D materijala za citanje i ucenje na ovom forumu imas vise nego dovoljno.

Poslednja izmena:
Može. Slažem se...

Sent from my Apollo Lite using Tapatalk

Ako moze jos jedna pomoc?
Sasami da li mozez da uslikas konfiguraciju da vidim kako to izgleda, jer sam gledao slike ove ploce i grafickih pa cisto da vidim kako to izgleda jer mi graficke izgledaju poprilicno velike.
Unapred zahvalan :)

Imas na netu mnogo slika...
Za sada je 470 bolja sto se tice mininga jer manje trosi i manje problema za samo podesavanje.

Sent from my Nexus+6P using Tapatalk

To sto se tice potrosnje to vam sve zavisi od Voltage chipa, moze se desiti da RX 470 vise trosi od RX 570 i obrnuto, poenta je koja se da vise undervoltovat, na istom naponu i istim taktovima potrosnja je ista, jer je isti chip.

meni samo nije jasno zasto su karte koje su imale 6pin konektore, sad "pojacane" na 8pin, odnosno dodat je i jos jedan 6pin pored 8pin kod nekih, a sve to samo zato sto su podigli gpu klokove za kolko, 50 - 100 mhz ?

Ne treba 1700 eura, moze i za 1500 lepa konfa sa 5x570 4gb kartica
Sa RX570 4GB bi se moglo za ~ 1500. Ovo kad sam napisao RIG zadnje generacije racunao sam sa najjacim primjercima nove RX serije, RX580 8GB, s tim da nisu puno efikasnije u kopanju od RX570 serije ali ko zna sta slijedece jutro moze da nam donese.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

@kzs12 ima slika po interntu ali bih hteo da vidim neko ko je kod nas to uradio i kako bas na ovu plocu Gigabyte GA970A DS3P se stavljaja 5 grafickih kartica. Jer ova ploca ima PCI Express x 16 dva slota i PCI Express x 1 tri slota.

Poslednja izmena:
Evo kako izgleda 5 kartica na GA-970A-DS3P ploci.
107fb1826010a17ff4f058797c126cf5.jpg
18b6a11ffe6b05e4b5eeac7bd41d207c.jpg

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Vrh Dno