^
Citiracu jednog kolegu sa zone
"U pocetku je napredak velik a na kraju je u sitnim stvarima" uvek treba voditi racuna o detaljima, svako ko kaze "ma moze i ovako" a vidi detalje koje treba korigovati, taj nikad nece napredovati.
Ovi parkici livade i sume
😛 koje cesto preporucuju kao dobar izbor za fotkanje portreta zbog neutralne pozadin umeju da budu dosta zeznuti... Kao recimo ovde zbog pozadini koja je malo nemirna. Svaka lokacija moze da bude dobra, vazno je kako se ukomponuje kadara, a prica o neutralnoj pozadin kod portretne fotografije, pa mislim da je to najgluplja moguca prica makar nacin na koji se o tome najcesce prica po forumima. Svaka pozadina je "neutralna" ako podrzava glavni motiv i ne odvraca paznju od glavnog motiva, to je poenta neutralne pozadine a ne parkovi i sume po svaku cenu i bukvalno neutralna/prazna pozadina
😛
Dva svetla primer iz moje bogate kolekcije :d na temu neutralne pozadine i pogleda koji bezi iz kadra o cemu smo juce diskutovali. Kada se kadar dobro ukomponuje da elemnti koji cine kadar podrzavaju glavni motiv nista nije pogresno i ako je mozda sve u suprotnosti sa nepisanim pravilima koja definisu dobru fotografiju/sliku...
She is hiding... by
Nenad Ristic, on Flickr
She's waiting and thinking of me 🙂 by
Nenad Ristic, on Flickr
..zato je fotka "Self Portrait..." dobra, i ako ima nemiran bokeh, a to se da srediti obradom.
Portretna fotgrafija je prilicno teska ako ne i najteza fotografska disciplina, i ko uspe da ovlada poretretima na kvalitetan nacin za njega je sve ostalo je prilicno jednostavno. Za dobar portret potrebno je da se vodi racuna o mnogo detalja kao sto su izmedju ostalog, ekspresija modela, polozaj tela, prvo treba ukomponovati model, pa zatim model sa pozadinom i sve to treba da izgleda spontano i opusteno... Ni malo jednostavan zadatak za fotografa
😛
Ovo secenje je malo nevesto zbog dela haljine sa leve strane koji izgleda prilicno cudno i samim tim se po malo bori za paznju posmatraca, nije strasno ali to jedan od detalja. Ostra senka koja sece nos i posvetljenost nosa, to je trebalo da se koriguje obradom, najsvetlije povrsine uvek prvo privuku paznju posmatraca. Dobro bi bili da se beonjace i zubi tonski priblize, zbog te tonske razlike dve bele povrsine a njenom licu, zubi deluju zuto a beonjace plavkasto. Oci su najbitniji detalj portretne fotografije, centar paznje treba da bude na ocima kod portretne fotografije. Pogledaj fotografiju kolega s16 pa ces videti da su oci najupecatljiovi detalj na toj fotografiji. Znaci na prvom mestu su oci, ekspresij, model u celini pa pozadini i sve ostalo sto je deo kadra, i ako su oci najvaznij ne treba zanemariti ostale lemente, zapravo sve je jednako vazno na svoj nacin. Oci su najcesce najlosije eksponirane u uslovima ambijentalnog svetla cak i kada je svetlo savrseno...
Jedan primer odlicnog svetla i ovoga o cemu sam pricao vezano ekspoziju fotografije na ocima... Ovde je obrada ono sto voli MRbig ispod 5%
😛 ali je zato obrada na ocima odradjena sa dosta paznje, obrati paznju na sve sto sam napisao i razliku raw vs gotova fotka...
I jedan primer vezano za ostre senke koje mogu da seku vrat i deluju veoma cudno ako se ne koriguju obradom...I opet kompozicija kadara, sa veoma sadrzajnom pozadinom ali ipak neutralnom.
Nadam se da sam bio od koristi, svakako sam se potrudio da na sto bolji nacin objasnim sve sto mislim da je bitno. Moje znanje i iskustvo je skromno, ali smatram da je bolje podeliti i to nesto malo nego nista
🙂
I za kraj ove poruke... Fotografija je umetnost, razmsiljanje o fotografiji uvek treba da vuce na tu stranu, i kroz edukaciju, i kroz praktican rad
🙂