Šta je novo?

Fotografije - 2017

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^
Aj kad nemamo pametnija posla malo da filozofiramo hehe 😛
Realno ovo ovako nije dobro, ali bi zato u kockica ili 4-3 formatu bila odlicna. To sto pogled bezi iz kada nije problem nego sto u suprotnom delu kadra nema nista, ama bas nista sto podrzava glavni motiv, isto ka kada spakujes portret u pravilo trecine a studiska fotka sa praznom pozadinom 😛 I ovaj odevni detalj ispod jakne sto viri malo je cudan, svakako se ne uklapa. Evo sad sam probao, 4-3 format uz secenje ove jaknice daleko je bolji kadar, mada to je dosta secenja u obradi, al sledeci put neka razmisli pre okidanja 😛 Za stock dusu dala 🙂 Mnogo se opustio u zadnje vreme sto se tice kadriranja, valjda ce uskoro da prodje ova SONY test faza :d Obrada, model, ekspresija, super 🙂

^
Pa moze to svako da uradi na osnovu komentara, ne volim da seckam tudje foke bez odobrenja i postavljam na forum, i ako znam da mi Micko ne bi zamerio 🙂

Poslednja izmena:
^
Ma znam ja to, al ko te sisa :d Ti si vec neko ko treba da bude primer mladjim kolegama, tako da ne bi bilo lose da napises zasto je tako kadrirano i koja je namena fotografije 😉
Ovo ima smisla, a ista koncepcija kadra...
https://www.flickr.com/photos/micko1986/15950360682/in/dateposted/

A bilo bi dobro malo vise kadrova ovog tipa... Dobri zanimljivi, sadrzajni kadrovi stilski doterani sa mnogo kvalitetnih elemenata koji cine jadan autorski rad 🙂 Ako nista drugo onda za svoju dusu cisto da se ne pretvoris samo u stock 😛
https://www.flickr.com/photos/micko1986/26029566804/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/micko1986/23095757884/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/micko1986/19040386803/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/micko1986/16219823181/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/micko1986/16211557812/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/micko1986/16026535177/in/dateposted/

Ma kapiram sta hoces da kazes, zezam se malo 🙂

Evo sad Sony i 85L

Ovo je neki efekat u prvom planu ? Mozda si trebao da ga premestis u goronj ugao da se ovo nebo prazno popuni, malo je disbalansiran kadar ovim praznim nebom. Mad meni je super i ovako, fotka odlicna u svakom smislu 🙂

Meni deluje kao da je namerno napravio lens flare da bi postigao neki dreaming efekat 🙂
Meni je sve super sem ovih listova iznad nje koji mi malo skrecu paznju na njih umesto na subjekat.

Ima ovde jos detalja poput tog lisca, ali sve zajedno ta nesavrsenstva cine jednu odlicnu zanimljivu fotku 🙂

^
Opusteno, veselo, lepo 🙂 Ima mana ali nisu vredne pomena ako si pocetnik.
Tvoja za sad najbolja portretna fotka na flickr-u "Self Portrait..."

Hvala!
Slobodno piši(te) kritike, zato sam i okačio...
Ima još dosta stvari koje obrađujem i koje će tek biti okačene, ali smo i moj računar i ja spori s obradom. 🙂
Hteo sam da okačim sa 500px-a, jer sam tamo samo odabran broj fotki okačio, ali nisam uspeo da linkujem. Na flickr-u ima kojekakvih fotki koje sam onako okačio, kao mesto za backup. 😀

^
Citiracu jednog kolegu sa zone "U pocetku je napredak velik a na kraju je u sitnim stvarima" uvek treba voditi racuna o detaljima, svako ko kaze "ma moze i ovako" a vidi detalje koje treba korigovati, taj nikad nece napredovati.
Ovi parkici livade i sume 😛 koje cesto preporucuju kao dobar izbor za fotkanje portreta zbog neutralne pozadin umeju da budu dosta zeznuti... Kao recimo ovde zbog pozadini koja je malo nemirna. Svaka lokacija moze da bude dobra, vazno je kako se ukomponuje kadara, a prica o neutralnoj pozadin kod portretne fotografije, pa mislim da je to najgluplja moguca prica makar nacin na koji se o tome najcesce prica po forumima. Svaka pozadina je "neutralna" ako podrzava glavni motiv i ne odvraca paznju od glavnog motiva, to je poenta neutralne pozadine a ne parkovi i sume po svaku cenu i bukvalno neutralna/prazna pozadina 😛

Dva svetla primer iz moje bogate kolekcije :d na temu neutralne pozadine i pogleda koji bezi iz kadra o cemu smo juce diskutovali. Kada se kadar dobro ukomponuje da elemnti koji cine kadar podrzavaju glavni motiv nista nije pogresno i ako je mozda sve u suprotnosti sa nepisanim pravilima koja definisu dobru fotografiju/sliku...

She is hiding... by Nenad Ristic, on Flickr She's waiting and thinking of me 🙂 by Nenad Ristic, on Flickr

..zato je fotka "Self Portrait..." dobra, i ako ima nemiran bokeh, a to se da srediti obradom.
Portretna fotgrafija je prilicno teska ako ne i najteza fotografska disciplina, i ko uspe da ovlada poretretima na kvalitetan nacin za njega je sve ostalo je prilicno jednostavno. Za dobar portret potrebno je da se vodi racuna o mnogo detalja kao sto su izmedju ostalog, ekspresija modela, polozaj tela, prvo treba ukomponovati model, pa zatim model sa pozadinom i sve to treba da izgleda spontano i opusteno... Ni malo jednostavan zadatak za fotografa 😛

Ovo secenje je malo nevesto zbog dela haljine sa leve strane koji izgleda prilicno cudno i samim tim se po malo bori za paznju posmatraca, nije strasno ali to jedan od detalja. Ostra senka koja sece nos i posvetljenost nosa, to je trebalo da se koriguje obradom, najsvetlije povrsine uvek prvo privuku paznju posmatraca. Dobro bi bili da se beonjace i zubi tonski priblize, zbog te tonske razlike dve bele povrsine a njenom licu, zubi deluju zuto a beonjace plavkasto. Oci su najbitniji detalj portretne fotografije, centar paznje treba da bude na ocima kod portretne fotografije. Pogledaj fotografiju kolega s16 pa ces videti da su oci najupecatljiovi detalj na toj fotografiji. Znaci na prvom mestu su oci, ekspresij, model u celini pa pozadini i sve ostalo sto je deo kadra, i ako su oci najvaznij ne treba zanemariti ostale lemente, zapravo sve je jednako vazno na svoj nacin. Oci su najcesce najlosije eksponirane u uslovima ambijentalnog svetla cak i kada je svetlo savrseno...

Jedan primer odlicnog svetla i ovoga o cemu sam pricao vezano ekspoziju fotografije na ocima... Ovde je obrada ono sto voli MRbig ispod 5% 😛 ali je zato obrada na ocima odradjena sa dosta paznje, obrati paznju na sve sto sam napisao i razliku raw vs gotova fotka...
098A2350-2.jpg

I jedan primer vezano za ostre senke koje mogu da seku vrat i deluju veoma cudno ako se ne koriguju obradom...I opet kompozicija kadara, sa veoma sadrzajnom pozadinom ali ipak neutralnom.
098A1257-2.jpg

Nadam se da sam bio od koristi, svakako sam se potrudio da na sto bolji nacin objasnim sve sto mislim da je bitno. Moje znanje i iskustvo je skromno, ali smatram da je bolje podeliti i to nesto malo nego nista 🙂
I za kraj ove poruke... Fotografija je umetnost, razmsiljanje o fotografiji uvek treba da vuce na tu stranu, i kroz edukaciju, i kroz praktican rad 🙂

Poslednja izmena:
Hvala, kolega Nenade, na detaljnom komentaru! 🙂
Iščitao sam teme iz prethodne tri godine, i to nekoliko puta, tako da sam upoznat i sa tvojim, i sa radom kolege s16. Samo upijam, kao sunđer (...nisam stalker 😀)
E, sad, što se tiče tehničkog dela (aparati, objektivi i sl.) tu nisam početnik, ali sam početnik u obradi i tu najviše vežbam... Lightroom i PS (imam Nika i VSCO u oba, mada gledam da ne koristim presete).
Za sad radim samo s ambijentalnim svetlom, ništa studio 🙂

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

@Luka.
Nemoj ni da ih koristis, to ti je na pocetku put u propast, makar ne dok ne savladas individualnu obradu do tacke da tacno znas sta i zasto radis. Vec sam pisao, boje, svetlo, treba to skapirati i doziveti na neki svoj nacin u skladu sa autenticnim senzibilitetom koji svako od nas ima, a ne da sve to mesto nas radi prest koji jedan pocetnik u obradi nikako ne moze da razume... Lako je Micku da koristi bilo sta sada kada zna zasto to radi, i razume sta je preset napravio od fotke, ume da koriguje itd, al treba doci do toga.
Samo napred i postavljaj fotke da pratimo napredak, hvalimo i kritikujemo, a ti prihvataj sta mislis da ima smisla, tako sam i ja svojevermeno 😉

@s16
Profi 🙂 Mucis malo muke sa tolikim mpx u obradi ? Jos nesto me zanim, jel imas ovde neko dodatno svetlo ili je ovo ovako fotkano u kontri ?

Poslednja izmena:
Hvala! 🙂 Pa iskreno ne, cak mi na ovom monitoru bas prija razlika. Cistra kontra, bez icega.

^
Ne menjaj tu kombinaciju narednih 200god, ovo ne da je odlicno nego bolje od ovoga ne moze 😉 Ne zna koliko je seceno u obrada, jos ako nije, e onda ni za 200god 😛

Misliš koliko je kropovano? Ili koliko je obrađivano?

Kombinacija je odlična, ali... Šteta je što 85L nema brži fokus. Nekako mi sve realnije izgleda ili sigma art nova ili sony...

^
Pa da kropovano... Mozda tebi za neku siru primenu treba brzi AF, meni ne, mnogo mi se vise dopada 1.2 magija u kombinaciji sa neizbeznom hromatskom aberacijom, mada kada canon izbaci novu 85icu, ova ide u penziju pa kakva god bila ta nova 1.2 ili 1.4...
Mada af nije spor sem kada se cesto menja objekat fokusa, ipak ovo nije reportazno staklo kojim se jure modeli po modnim pistama 😛

Poslednja izmena:
@s16
Odlicna. Nije vam lako sa tolikim megapikselima 🙂 Ja mislim da to moze samo Leica da napuni kako treba 😛
@*******i
Mozda bi format 3:2 bolje legao, ali i malo dinamike ne bi skodilo.

^
Bolje bi leglo da sam imao nesto sire, al nisam 😛 Mora sam sa onim sta imam kad sam se vec usunjao na kvarno, posto je ovaj deo parka u to vreme zatvoren, al nisam mogo da odolim ovim oblacima 😛 Ne zna na sta mislis kada kazes dinamika ? Mislim da sam vecernju atmosferu dobro pogodio, dobre su i boje, svetlo korigovano u skladu a vecernjom atmosferom. Ne vidm da je moglo nesto mnogo bolje od ovoga. Ako mislis na dinamicnije svetlo u prvom planu, pored ovakvog neba to bi bila previse dinamicna fotka i malo nerealna posto ovako u kontri nije relno da nebo i prvi plan imaju istu dinamiku svetla bez dodatne rasvete. Zato volim mesanje rasvete i dnevnog svetla, na horizontu zalazak/izlazak sunca a u prvom planu rasveta, kao recimo ovde...

Moscow in Belgrade... by Nenad Ristic, on Flickr

...uz to u obradi ima vise prostora za egzibicionizam, dok kada je samo dnevno svetlo nema mnogo odstupanja od realnog prikaza 😛

2vv95wm.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno