Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Kakav monopol, ne razumem - kome treba x86 ima i Via nešto u ponudi (čak i neke 8c modele). Nije top, ali može da posluži. Za HPC je IBM sa Power8/9 na raspolaganju. Takođe, sad je na ARM portovano toliko paketa, da 80% ljudi nema ni potrebu za x86. A još sad kad MS pusti čistokrvne prozore na ARM, ko želi, može da preskoči i intel i AMD. Ali sumnjam da će masa nagrnuti na to :)

Objektivno gledano - hardver je jeftin. To što mi nemamo para za najnovije, najbrže, najbolje, to je drugi problem. Pentium G4560 u paru sa RX 460 ili GTX 1050 košta 170-200€. Za ~400€ može da se kupi računar koji može da se koristi bukvalno za sve - home/office, igre, multimedija, programiranje, modeliranje, dizajn, renderovanje, virtualizaciju... Naravno, ne znači da je to odlično rešenje, ali svakako dovoljno dobro za početak. Ko ima znanje, može da povrati investiciju za manje mesec dana i zatim investira u znatno jaču mašinu (i skuplju)

Pa bas suprotno, intel je i dalje dve generacije ispred AMD sto se vidi po boljem IPC-u i dosta vecem kloku, e sad to sto se meni ne svidja cena i sto mi intel ne da 8 + core za tepsiju riba to je vec drugi problem....... AMD je bar uspeo da sa 6-7 generacija zaostataka dodje na te dve i ponudi 8 core za "NIZE" pare, to je sve
Takodje ni AMD nije lud da za tepsiju bureka da 16-32 jezgra vec ce i tu kao intel gulit kozu sa ledja.... itd
Pazi nije mi jasno, 16 godina si na forumu i uspevas na nakucas takve gluposti!!! Kako to uspevas!!!?? U rebusu sam.
Kazes uspeo da dodje na dve generacije zaostatka i ponudi 8c za nize pare i to je sve!?? Jel to Novi Sad u zemlji Oz?
AMD 8c vs Intel 8c i za 1/2 ili 1/3 para Intelove gusarske takse imas iste performanse. Kako je to "samo"??? Koji stepen intelfanbojevshtine treba da imas u glavi da napises ovako nesto.
Ej u rebusu sam... i to ti kaze covek na Intelu!

@Space Beer

Bas ces da se namodelujes sa tim pentijumom, a pogotovo da se narenderujes.

Pazi nije mi jasno, 16 godina si na forumu i uspevas na nakucas takve gluposti!!! Kako to uspevas!!!?? U rebusu sam.
Kazes uspeo da dodje na dve generacije zaostatka i ponudi 8c za nize pare i to je sve!?? Jel to Novi Sad u zemlji Oz?
AMD 8c vs Intel 8c i za 1/2 ili 1/3 para Intelove gusarske takse imas iste performanse. Kako je to "samo"??? Koji stepen intelfanbojevshtine treba da imas u glavi da napises ovako nesto.
Ej u rebusu sam... i to ti kaze covek na Intelu!

VIP status znaci da bi mogao malo manje ?? da koristis i ne budi smesan
sve sto sam rekao stojim iza toga a ti sto si ovde napisao iskreno ne razumem uopste
Ako mislim da je svemirski poduhvat da AMD dodje na dve generacije iza intela OK, ja sam iskreno iznanadjen da im je i to poslo za rukom ali da ih dizem u nebesa jer su LOSIJI ne pada mi na pamet kako bi nekima OVDE LECIO komplekse

PS: cak i AKO sutra kupim ryzen to ne znaci da je AMD bolji vec da je moja materijalna situacija takva kao i to da mi 8 jezgra nesto znaci! a ni tada necu dizat u nebesa isti jer je jeftiniji "NESTO"

Poslednja izmena:
@dakula
Naravno da hoćeš, smo će trebati više vremena. Ne znam kako da ti objasnim, ali ja sam za polovinu od gore nevadenih stvari koristio moblini i3-2330M a sad koristim sporiji A10 (Athlon X4) za sve navedeno. Ne profesionalno, ali sasvim dovoljno za ozbiljan hobi. A ponekad i nešto za posao odradim od kuće.

Procesori su dovoljno brzi za ogromnu većinu korisnika što govori i laptop tržišde gde 95% udela drže procesori koji su egal sa dekstop i3, ili slabiji. A čak i u mobilne radne stanice idu modeli koji su u rangu i7-4790 ili slabiji. Čim je nekome mobilnost neophodna, sve priče o gigahercima, ECC memoriji i jakoj grafičkoj padaju u vodu. Znam pošto sam i ja jednom prešao sa desktop radne stanice na skuplju i sporiju mobilnu :)

Space druze , vreme je novac , a od novca zivimo.Kakav render na dva jezgra pa i 16 je malo za C4 u kojoj radim.Drugo pa cak ni editovanje HD materiajala je nemoguca misija sa kompom koji si naveo. Ja razumem sta si hteo da kazes, ali takve pocetke sa takvom konfiguraciom ne bih pozeleo ni jednom pocetniku.
@Zeljko , svemirski poduhvat je to sto za 350 e dobijes prockas sa 16 tredova, kome treba bice sigurno srecan, ko voli Intel kupice Intela i sigurno za manju lovu nego do sada, tako da vuci siti i ovce na broju.Evo ti cista racunica, kupis 2 1700 ryzena omplet konfiguracija za jedan pentijum u klasi i imas dve render masine a mozda i tri sa malom potrosnjom struje.

Već tri puta pokušavam da napišem post na osnovu zeljkovih izjava ali mi ne uspeva. Jednostavno nema smisla šta god da napišem.

Živeo ti žeks još sto godina. I Intel sa tobom. I da ti finansijska situacija dozvoli da kupiš 8-core Intel. Ako ti zatreba i znači, naravno.

PS: cak i AKO sutra kupim ryzen to ne znaci da je AMD bolji vec da je moja materijalna situacija takva kao i to da mi 8 jezgra nesto znaci! a ni tada necu dizat u nebesa isti jer je jeftiniji "NESTO"
Vidis li neku logicku nekonzistentnost izmedju stvari koje pises, ne!?
Da ponovim, za 50% cene Intel 8c imas +-10% Intel 8c performansi i to je lose a!?
Ne znam koja matematika i logika treba coveka da napise da je to lose!?

Gde sam ja rekao da je lose?

ali to ne znaci da je intel los vec samo skup

Da zaokruzimo.
Ko zeli:
1. najjaci moguci st po svaku cenu uz poneki bonus za mt, only hardcore gaming - 7700k + oc po ptrebi
2. najjaci moguci st po svaku cenu, only hardcore gaming u konkretnim igrama (obicno mmo i stariji naslovi) - i5 7600k + oc po potrebi
2. najjaci workstation/mt sa prihvatljivim odnosom cena/performanse, gaming + cpu striming - ryzen 8/16 + oc po potrebi
3. najisplatljivije universalno resenje - ryzen 6/12 + oc po potrebi
4. najisplatljivije gaming resenje - ryzen 4/8 + oc po potrebi
.....
x. minimalno budzet resenje - pentium g4560
Iz gore navedenog: jedino TRI intela se mogu razmatrati za smart kupovinu u zavisnosti od potreba. Svi ostali intel modeli postaju nepotrebni istog trena kad ryzen dopuni ponudu sa r3 i r5 modelima. Bice zanimljivo kada se pojave mobile apu ryzen, intel ce da zaplace izgleda (kad cak i 2/4 mobile uvaljuje kao i7).

Poslednja izmena:
Drugari, da li je bolji Intel ili novi Ryzen :D

Ne moze da se upoređuje po specifikacijama intel vs amd,nego po ceni...Sta po istoj ceni nudi amd a sta intel ?
Po mn jedina smart kupovina je g4560 :D

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Marti je sasvim u pravu u svemu što kaže. Željko ni meni uopšte nije jasan....

Dakle ljudi, budite realni i ne pričajte napamet. IPC je na nivou Broadwell-E i to vrlo jasno pokazuju rezultati, pa koliko puta pokazuje Ryzen bolje rezultate od bilo kog Broadwell-E sem 6950x...

Dajte ljudi! INTEL je prošlost i pomirite se sa time.

Kome se ne sviđa ko ga tera da čita ovu temu...

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Može samo bolje da bude kad se uskoro ispeglaju BIOS-i i drajveri za Ryzen prilagode bolje za Windows 10.

Dajte ljudi! INTEL je prošlost i pomirite se sa time.
Daleko je Intel od proslosti, korporacija koja ima 90% svetskog trzista i "clan" je najuzeg kruga vojno-industrijskog kompleksa u USA, nema o cemu da brine u ovom trenutku.
Medjutim istorija, ekonomska a i politicka, nas uce da sto je "imperija" mocnija, to je sklonija padu.

Kosta, kad vec imas i plocu i ram za oc - tebi se najvise isplati da uzmes neki polovan i7 4790k i vozis. Ne znam ko ti je savetovao da se mucis sa tim pentiumom, a da jos uzmes skupu plocu za njega, bolje da si uzeo fx6300/fx8300 uz jeftiniju plocu i uzivao dok ne zamenis na ryzen ili sta ti je vec potrebno.

Kosta, kad vec imas i plocu i ram za oc - tebi se najvise isplati da uzmes neki polovan i7 4790k i vozis. Ne znam ko ti je savetovao da se mucis sa tim pentiumom, a da jos uzmes skupu plocu za njega, bolje da si uzeo fx6300/fx8300 uz jeftiniju plocu i uzivao dok ne zamenis na ryzen ili sta ti je vec potrebno.
Ma nisam imao para tad za bolje, a ni sada nemam. To mora da sačeka još koji mesec.

Znam i ja da ovo što imam je dosta slabo. Nažalost, vrlo teško se nalaze polovni 4790k u Nemačkoj...

Kasnis! Mada i to njegovo pravdanje mi je smesno. Te nemaju isti bios, istu maticnu, razlicit ram i sta je sve tamo napricao vec.

Onda kuka kako ga onaj nije pozvao da uporede rezultate nego je izneo svoj video bez da se cuo sa njime.

Smesni su mi obojica ali sve je to jedna dobro osmisljena strategija.

Uvijek su rezultati testova sa razlicitih sajtova bili drugaciji, kao i metode testiranja.
I sasvim je normalno da ja prvo tebe kontaktiram, pa da vidimo sta nije ok. Normalni ljudi se tako ponasaju. Nije prvi put da taj lik proziva nekog, i to na isti nacin, btw.

Dalje, ni jedna od tih kompanija ne diktira cijene, vec to rade kupci. Uvijek je tako bilo.
Nego da se kojim slucajem promijeni situacija, to jest da AMD ima to sto Inel ima danas, digli bi cijene i to maksimalno. Oni su isti.

Do leta bi trebalo da krenu polovni. Najbolje ako ti naleti neki polovan broadwell i7 5775c - ali jako malo ih je.

Ma nisam imao para tad za bolje, a ni sada nemam. To mora da sačeka još koji mesec.

Znam i ja da ovo što imam je dosta slabo. Nažalost, vrlo teško se nalaze polovni 4790k u Nemačkoj...

Trebas samo malo da pratis po oglasima i verujem da bi upecao za koju nedelju.

Interesantno je da su PC komponente jeftinije nego u AT. Razmisljam kada budem sklapao konfiguraciju narucim CPU/GPU u DE a ostatak upecam u lokalnoj ponudi u AT.

Trebas samo malo da pratis po oglasima i verujem da bi upecao za koju nedelju.

Interesantno je da su PC komponente jeftinije nego u AT. Razmisljam kada budem sklapao konfiguraciju narucim CPU/GPU u DE a ostatak upecam u lokalnoj ponudi u AT.
Ako vidiš slučajno 4790k po super ceni, pošalji mi privatnu poruku, molim te. Hvala unapred, mada te ne obavezujem.

Nazad
Vrh Dno