Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Све ово је из угла форума, овог или оног и односи се на занемарљив проценат корисника. Колико би са овог форума хтело већи upload? Пар десетина? Увек сам предлагао и СББ-у и осталима да понуде разне пакете, неке сличне овима и неке са већом upload брзином и мањом оном другом. Рецимо да уместо 50/3 понуде 80/5 или 30/30 ... смео бих да се кладим да би прву брзину изабрало 99,99% корисника. Зато увек то предлажем, не би имали неку штету а оваквих предлога би било мање.
Наравно, свима би одговарало да буде 80/40 или 100/100 али то мало тешкије. ;)

Dakle znaju oni vrlo dobro šta rade. Mogu da se kladim da čak ni na ovom forumu koga čine manje više napredniji korisnici grupa ljudi kojma treba veći upload ne prelazi 30-40%.....mnogo bi bilo lepše da daju neki premium kanal ili uslugu. Razlika između 70/4 i 100/6 praktično ne postoji....sem kao što sam ranije rekao za posvećenu grupu ljudi koja radi na lansiranju raketa.

Dakle znaju oni vrlo dobro šta rade. Mogu da se kladim da čak ni na ovom forumu koga čine manje više napredniji korisnici grupa ljudi kojma treba veći upload ne prelazi 30-40%.....mnogo bi bilo lepše da daju neki premium kanal ili uslugu. Razlika između 70/4 i 100/6 praktično ne postoji....sem kao što sam ranije rekao za posvećenu grupu ljudi koja radi na lansiranju raketa.

Nije poenta u procentima koji "treba" iili treba, poenta je u nepostojanju mogućnosti da kome treba plati za to što želi. Znači, pre svega je pitanje toga a onda tek dolazimo to toga da li je X Mbps upload-a dovoljno za "normalno" funkcionisanje u scenarijima gde ne živiš sam samcat. Ne moraš da "lansiraš rakete" da bi ti 2/3/4 Mbps upload-a bila "uskoro grlo".

To zašto će većina da bira 50/3 umesto 30/10 se svodi na neobrazovanost i neobaveštenost o tome kako internet funkcioniše ("ma ja samo 'skidam' ", ma ja samo koristim Skype ne 'kačim' ništa"). Činjenica je da je tokom godina došlo do porasta veličine monitora, do porasta rezolucija, do poboljšavanja kvaliteta web kamera... da čak i u Srbiji počinje upotreba "Cloud servisa" i javljaju se novi prohtevi... a za to isto vreme download je "porastao" i preko 50x dok je upload otišao sa 256 kbps na 1,2 ili 3 Mbps za 90% korisnika interneta u Srbiji.

Internet treba da pokrije zbirne prohteve celog domaćinstva da bi se smatrao "dovoljno dobar", a ne da lupaš glavom o sto svaki put kad ti tinejdžer u kući najaši na Skype video poziv ili backup-uje set fotki video klipova i fotki napravljene sinoć u "provodu".

Ja bih rekao da veći procenat koristi internet svakodnevno nego što gleda TV uopšte, a pogotovo još "premium" kanal koji vrti 5 stvari 2 meseca u krug. U svakom slučaju vremenski gledano prednost je na strani interneta, i akumulirana količina frustracije izazvana lošim internetom je veća nego li ona kad si kao nezadovoljan ponudom TV kanala.

Poslednja izmena:

A mogli bi i da spuste cene za dugogodišnje korisnike. Ovo stalno povećavanje "troškova održavanja" je smešno. Da ne pominjemo opet to što novopečenim korisnicima daju 6 meseci po 1[000]dinar[a].

@prasinar: O spuštanju cene nema govora, jedino što ćeš ikada moći da očekuješ je da za iste pare bar na papiru dobiješ više... sad da li ti koristiš ili ne sve te "bonuse" to provajdera apsolutno ne zanima. Oni ispod neke cifre za mesečnu pretplatu neće nikad ići, i naravno da će na finjaka mic po mic da dižu tu minimalnu cifru. Treba nekad nekako malo finansirati te pomenute bonuse.

u vezi upload-a, a mislim da je vec receno, takav je (euro)DOCSIS. za upstream je (bilo) odredjeno 5-65MHz, a za downstream sve ostalo. jeste da u downstream-u ima i TV, ali upstream je pun shuma koji se akumulira od korisnika. u svakom slucaju treba puno ulaganja a njima je profit veoma vazan. mozda im i ne odgovara da neko strimuje TV kanale ili tako nesto.

I o kakvim bonusima je tu reč? HBO, Pickbox, 72h unazad? TV skoro da i ne gledam, a vidim da ovde dosta njih samo očekuju neke pogodnosti koje se tiču TV-a. Dosta mi je da uplatim TV na 2-3 meseca godišnje i vidim celoukupnu ponudu koliko se sve te serije, emisije, filmovi repriziraju u nedogled. A samo internet ne mogu da uvedem jer uslovljavaju "troškovima održavanja".

Izbor trenutno nemam. MTS, odnosno Telekom ima malu brzinu slanja [upload]. Čekam Beogrid koji je negde u okolini, ali neće da tačno kažu gde, nego će me obavestiti kada njihove promoterke krenu da dele letke.

Inače, već godinu dana sam na SBB-u bez potpisanog[obnovljenog] ugovora. I dalje imam staru brzinu: 30/6 mbs.

A ko ima Superset? Ja imam 60/3 trenutno ako je 50% onda to treba da bude 90/4.5

A ko ima Superset? Ja imam 60/3 trenutno ako je 50% onda to treba da bude 90/4.5

Superset ti daje 10mbit na internet u SBB-u i sledeci TV paket dok ti na Telenor paket daje 50% na sve (minuti, poruke, megabajti).
Ja imam gold extra, dakle 80/4 i dobio sam HBO paket.

Znam, imam i ja. Mislio sam ako povecaju za 50%, kako ce se to odnositi na nas koji imamo superset, treba da dodaju +10mbit na koje god povecanje bude, da nas ne zakinu. :D

Ova SBB prica kako nam ne treba veci upload me podseca na Telekomovu pricu krajem 90-tih da nam ne trebaju bolje centrale, da su analogne dovoljno dobre a "stabilnih" 33kbit/s top usluga za korisnike u Srbiji. Ne dao bog da pomenes ISDN i 128kbit/s, sta ce ti to, to ako hoces bolje prodaj oba bubrega. E tako i sada, ne treba nama upload, znaju oni jer su "istrazivali". A kada su bili boranija pa obijali pragove a ja medju prvima uveo njihov net i kablovsku, tada se nisu ponasali kao monopolista koji zna bolje od korisnika sta njemu treba.

Znam ja da je njima profit drag ali necu da budem poltron koji ce njihov profit da opravdava jer kao sto su se pare ispumpavale iz Telekoma tako se iz SBB ispumpava samo sto nisu domaci vec strani lopovi u pitanju (mada i domaci daju najveci deo kolaca strancima pa mu dodje na isto). Nacionalizovao bi ih cisto radi fazona, da ih zahebavam malo. Efekata na privredu svakako ne bi bilo, jer je lopovluk konstanta koju nikako da izbacimo iz jednacine.

Pojacava se sbb internet od 1. februara. Znam za ovaj od 100/5 da ide na 150/8.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Nisam citao, priznajem :)

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

Cek pa koliko mi sa 50/3 dobijamo ako je 50% povecanje? Ili je to bio troling da ce biti 50% povecanje.

Aha, iskreno ja bih voleo da su samo povecali upload na 10 ili 15, mozda 20. Ovako mi nista ne znaci.

Da li se povecanje brzine odnosi samo na net koji je u nekom paketu pod UO ili vazi i za one koji su bez UO na postpaid-u?
Da ne dodje do zabune, postoje tri vrste korisnika net-a za iste pare a razlicite brzine - prepaid, postpaid i postapaid pod UO.

Upload i dalje beda ? Dokle bre *** ?

Znam, imam i ja. Mislio sam ako povecaju za 50%, kako ce se to odnositi na nas koji imamo superset, treba da dodaju +10mbit na koje god povecanje bude, da nas ne zakinu. :D

Pogresno sam shvatio tj. nisam povezao sa ostatkom price. :)
Pa i bice verovatno tako, samo +10mbit na to sto nam u trenutku bude iz paketa. :)

Da li se povecanje brzine odnosi samo na net koji je u nekom paketu pod UO ili vazi i za one koji su bez UO na postpaid-u?
Da ne dodje do zabune, postoje tri vrste korisnika net-a za iste pare a razlicite brzine - prepaid, postpaid i postapaid pod UO.
Povecaje brzine Internet-a se do sada uvek odnosilo na celokupnu ponudu, a u zavisnosti od paketa/varijante se nekim njihovim logikama rasporedjivalo. Bivalo je i da svima generalno bude povecanje ali je i bivalo i to da se povecanje dobija samo ako se predje na skuplji paket ili se potpise nova UO. Sta ce ovaj put biti (kad god da bude, ovo sa „insajdesrkim informacijama od 50% je neprovereno...) niko ne moze ni da pretpostavi.

Osim povecanja brzine Internet-a se ocekuje i neko tumbanje paketa, neke izmene u TV ponudi, neke nove varijante u svemu sto je sada u ponudi...

Sta ce biti i kad ce biti u stvari ni zaposleni u SBB-u ne znaju. Naslucuju neki koji su bliski onima koji rade na tome ali niko sa sigurnoscu nista ne moze da zna i/ili kaze, ni kad ce biti a jos manje sta ce biti. Zvanicno je da se povecanje brzina Internet-a ocekuje u prvom kvartalu ove godine, sve ostalo su samo nagadjanja, projekcija zelja...

Pozdrav!

Postoji li bilo kakva šansa ako napišemo peticiju da nam značajnije povećaju upload u svim paketima (na primer da bude 20/5, 40/10, 100/25 ili još više od toga)? Neko od članova ko je informatički pismen da napiše par rečenica i pozovemo i članove sa drugih domaćih IT foruma (na svakom forumu otvorimo po jednu temu o povećanju uploada i isti tekst svuda), ili da SBB svakodnevno zatrpavamo porukama :)

Postoji li bilo kakva šansa ako napišemo peticiju da nam značajnije povećaju upload u svim paketima (na primer da bude 20/5, 40/10, 100/25 ili još više od toga)? Neko od članova ko je informatički pismen da napiše par rečenica i pozovemo i članove sa drugih domaćih IT foruma (na svakom forumu otvorimo po jednu temu o povećanju uploada i isti tekst svuda), ili da SBB svakodnevno zatrpavamo porukama :)
Ova ti je dobra.
Kakva peticija, nije to ministarstvo. :)
Ako osete potrebu, bice povecanja.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Nema veze što nije ministarstvo, veliki broj ljudi može nešto da učini, pojedinac ništa.

Da nema drugih provajdera smanjili bi nam 10x brzinu po njihovom osećaju potrebe.

Poslednja izmena od urednika:
Takve stvari se rešavaju zdravom konkurencijom, toga kod nas nema.

Ja se ipak nadam da ne krenu uvoditi NAT i na gold pakete u okviru "novih pogodnosti" za korisnike...

Sent from my Nexus 5X

jer ima neko iz rakovice kome ne radi internet posto mi radi analogna a d3 risiver je poblesavio samo povlaci update i resetuje se a pre update je kucao sam 101 i gasio se i palio pa da znam jer do mene ili je do svih
pozdrav

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno