Šta je novo?

Google Pixel(i) 2016 - off tema

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
If you are in the US, and are planning to purchase the newly-unveiled Google Pixel XL, you'll be glad to know that the device has already received a price cut in the country. Best Buy currently has the device (Verizon variant) listed for $744.

If you take a look at Google's online US store and Verizon's website, you'll see that the handset is priced at $770. So purchasing from Best Buy will save you $26. Not to mention that the retailer is bundling a $100 gift card and a free Chromecast as well.

http://www.gsmarena.com/google_pixel_xl_currently_going_for_744_in_us__a_26_discount-blog-20962.php

Brže nego što se očekivalo [emoji23]

... mogli i svoj brend da grade sa sve idealistickim pogledima na svet i tehnologiju ali eto, oni su videli poslovni model Apple-a i Samsunga i odlucili da je to profitabilnije.
Ovo meni smeta, furali neki imidž i predstavljali se na svoj način a sad se vidi šta im je bitno. Meni je i malo krivo što i budući kupci ovim izborom gube tu, kako da kažem, underground poruku, automatski upadaju u mainstream, fancy. Nije to važno i njima nije isplativo, ali meni je drago što Nexus nema svaka šuša. Trebali su oni da se drže Nexus filozofije i da ispravljaju aktuelne Android probleme, došlo bi sve na svoje, ali iz nekog razloga su sada istrčali pred rudu i odrekli se dosadašnjeg identiteta.

Ovo meni smeta, furali neki imidž i predstavljali se na svoj način a sad se vidi šta im je bitno. Meni je i malo krivo što i budući kupci ovim izborom gube tu, kako da kažem, underground poruku, automatski upadaju u mainstream, fancy. Nije to važno i njima nije isplativo, ali meni je drago što Nexus nema svaka šuša. Trebali su oni da se drže Nexus filozofije i da ispravljaju aktuelne Android probleme, došlo bi sve na svoje, ali iz nekog razloga su sada istrčali pred rudu i odrekli se dosadašnjeg identiteta.
Lepo receno sve,od reci do reci.
Moje neko misljenje je da ce ovi telefoni ipak imati prodju,ali ce se desiti da gugl obori cene pre toga,i to ne bas za 2/3 evra po komadu :)

Sent from my LG Nexus 5X

Meni samo nije jasno..zasto nisu napravili foru sa :nexus - developers phone i pixel -premium brend! Pa da puknu neki marketing kako razmisljaju i o ljudima koji vole nexus i o ljudima koji vole premium (citaj apple)...i da furaju tu neku avangarda pricu kako se razlikuju sustinski od apple (citaj bolji)...bes mi mater ako ovo ne bi imalo pozitivan efekat..

Pa to bi bilo idealno, da smo dobili telefon poput 5X, i plus ove pixele.
I da nisu pojeli g*vno sa politikom apdejta i exclusive features.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Naravno da ce imati prodju, mada sto se mene tice Google je i trebalo od samog starta da krene sa nekom zatvorenoscu i ekskluzivom..ne znam sta im je znacilo to otvaranje sistema ako ce sad na kraju da ga zatvore...

I ne znam sta se vise ceka sa tim Ubuntu Linuxom i sl. na mobilnim telefonima..dovoljno su jaki da mogu da budu i mobilne radne stanice..u tom pravcu treba da se razvijaju dalje mobilni telefoni i problem fragmentacije nece vise postojati

Meni samo nije jasno..zasto nisu napravili foru sa :nexus - developers phone i pixel -premium brend! Pa da puknu neki marketing kako razmisljaju i o ljudima koji vole nexus i o ljudima koji vole premium (citaj apple)...i da furaju tu neku avangarda pricu kako se razlikuju sustinski od apple (citaj bolji)...bes mi mater ako ovo ne bi imalo pozitivan efekat..

Zato sto je novi CEO papak, eto zasto. Pixel se vezuje za Chrome, ovo je "hromizacija" svih gugl proizvoda pa i telefona. Pixel nije pure Android nego Google phone sa akcentom na njihove servise. Doduse i Nexus je od skora vise Google phone nego dev phone ali bar nisu trpali svakakve gluposti duboko u sistem kao sto su uradili sa ovim asistentom.

Ko se seca, Endi Rubin je dosao u sukob sa vlasnicima i ubrzo potom napustio kompaniju. To je bilo negde oko predstavljanja Jelly Bean-a ako se ne varam. Sukob je izbio zbog njegovog insistiranja da Android zadrzi kakvu takvu nezavisnost, nije dao da Chrome bude default browser izmedju ostalog. Chrome diviziju je tada vodio danasnji CEO. Prica se zavrsila tako sto je kreator Androida napustio korporaciju a novi CEO je postao covek koji je vodio Chrome diviziju. Od tada krece uspon Chrome-a na Android-u. Android je sve manje joint venture velikih provajdera mobilnih usluga, proizvodjaca smartfona i Gugla, pogonjen open source platformom koju moze svaki od clanova da podesava kako mu volja. Sve vise je Android pod kontrolom Gugla, koji iako ga je razvijao u proslosti nije pokusao da monopolizuje svaki aspekat operativnog sistema kao sto sada rade.

I treba da bude pod kontrolom, samo to pogrešno sprovode, i krajnje jajarski. Ništa ne dobijaju korisnici ovim svako za sebe.

Kad ideš da kupiš recimo Windows laptop, da li brineš da će da bude loš skin, i da neće biti podrške. Jok. Ideš kupiš šta ti se sviđa, u skladu s cenom.
Isto tako treba da bude i sa telefonom, onda će i proizvođači morati da dignu hardver i dizajn na nivo na kom se ističu.
A ne da te ucenjuju ovim nebulozama.

Recimo navijanja da Microsoft nema kontrolu nad Windows bi dovelo do istog stanja na PC. Haos opšti.

Poslednja izmena:
Recimo navijanja da Microsoft nema kontrolu nad Windows bi dovelo do istog stanja na PC. Haos opšti.

Sta bi ljudi dali da imaju alternativnu verziju Windows, pa makar i skinovanu, samo da nesrecni W10 od Microsofta skrojen ne moraju da koriste.

Svi nesto kukaju na podrsku ovde a menjaju telefone ko carape. Pa ko ima Android telefon stariji od tri godine?

Ja i dalje koristim S2 :)

Nadam se da si bar bateriju promenio... postoji nesto sto se zove i napredak, nije svako trosenje para teski konzumerizam. Zameniti izakan S2 sa modernim telefonom kao sto je 5X je kao da iz Fice predjes u novu Mazdu. To moj cale nije kapirao tok nije jedno vreme trosio Galaxy Fit iz 2011. pa presao na nekog LG LII, pa sada na Samsunga J5. Nije J5 vrh danasnje ponude, ni blizu, ali je za LII druga dimenzija koriscenja, ne bas kao skok sa 3.2" Fit na 4 nesto incha LII ali tu negde.

Ta fragmentacija, to je pomenuo Dzobs na konferenciji kada je skapirao da je izgubio a bio je bas besan jer su ga izigrali Leri, Sergej i Endi. Posle toga je bas bilo anti Android pljuvacine svaki put kada bi predstavljali novi Ajfon. Fragmentacija realno ne smeta 95% ljudi, zapravo je pozeljno imati vise opacija nego jedan look&feel koji kontrolise samo jedan entitet. Android je projekat vise zainsteresovanih strana, pokusaj Gugla da ga preuzme samo za sebe ce im se obiti o glavu.

Sta bi ljudi dali da imaju alternativnu verziju Windows, pa makar i skinovanu, samo da nesrecni W10 od Microsofta skrojen ne moraju da koriste.

Svi nesto kukaju na podrsku ovde a menjaju telefone ko carape. Pa ko ima Android telefon stariji od tri godine?
Ne bi. Jer ko šta radi svi traže nešto bez shvatanja posledica. Neke stvari mogu i postoje samo zato što imaš punu kontrolu nad sistemom. Ima milion primera gde decentralizovano ne funkcioniše. Jer svako radi šta im dune. Standardizacija nije bauk.

A lepo sam rekao da to ne mora da znači i da ne ostane za prčkanje ko šta hoće.

Drugo o kom open source uopšte svi pričate non stop i slobodi? Nikad je niste ni imali na Android-u. Većina drajvera je closed source. Zato ništa ni ne radi kako treba, ili žrtvuješ nešto na AOSP. Proizvođači ukidaju podršku posle dva dana...

@Danilo

To jedina paralela, s obzirom da su dva najveća OS na dva form factor-a.

Koliko bi vrhunski bilo kad bi svi drajveri bili open source, možeš da biraš koji ćeš custom ROM, a sve na njemu radi kao na stocku. Eh..

Patenti... Amerika...

Da nije tako, Kinezi bi im prepravili trziste i ubili cene.

Dark Magician i njegova poredjenja sa M$-om.

Sve bi to bilo ok da taj M$ nudi sjajan OS/market.

Ovako nude OS i app koji bukvalno 3,4,5 godina kasne za ios/droidom a mazu oci malobrojnim korisnicima sa "redovnim apdejtom i apdejt za sve odjednom".
Sta 99% korisnika ima od toga? NISTA osim tog nekog laznog tripa podrske, win je bre drugorazredni mobile OS sa cesto trecerazrednim app, kraj.

Sto se androida tice yebe mi se i za taj OS kao i za sve proizvodjace.

Promena koja mora da se desi odnosi se na brzinu apdejtovanja.
Retko ko danas koristi isti smartfon duze od 2 godine tako da je6es duzinu podrske, daleko te bitnije da bar flagship uredjaji random proizvodjaca odmah ili najkasnije 30ak dana posle Nexusa dobiju apdejt . Makar bio teska modifikacija kao sljamsung TW.

Sent from my D6503

Poslednja izmena:
^^ Ah, vidim da si povratio kontrolu nad svojim nalogom hsv. stoned! Welcome back!
Ovaj što ti je hakovao nalog, šta je sve pisao u WP temama ne smem ni da spomenem. ;)

Sent from mTalk

Aha, kako da ne.. Sada ce i Nexusima kasniti update, a kamoli Samsungu koji je poznat po svojim update-ima.

Neka kasni, ugasena je Nexus linija :D

Pre nego što je izašao pixel predviđao sam da će izbaciti 7.1 za nexuse u vidu samo promenjenog broja u setingsima ali ispostavilo se da neće ni to uraditi.. van pameti

Dark Magician i njegova poredjenja sa M$-om.

Sve bi to bilo ok da taj M$ nudi sjajan OS/market.

Ovako nude OS i app koji bukvalno 3,4,5 godina kasne za ios/droidom a mazu oci malobrojnim korisnicima sa "redovnim apdejtom i apdejt za sve odjednom".
Sta 99% korisnika ima od toga? NISTA osim tog nekog laznog tripa podrske, win je bre drugorazredni mobile OS sa cesto trecerazrednim app, kraj.

Sto se androida tice yebe mi se i za taj OS kao i za sve proizvodjace.

Promena koja mora da se desi odnosi se na brzinu apdejtovanja.
Retko ko danas koristi isti smartfon duze od 2 godine tako da je6es duzinu podrske, daleko te bitnije da bar flagship uredjaji random proizvodjaca odmah ili najkasnije 30ak dana posle Nexusa dobiju apdejt . Makar bio teska modifikacija kao sljamsung TW.

Sent from my D6503
Ne pričam o MS na telefonima. Nego sam pravio paralelu o odnosu Microsoft prema korisnicima po kom se pljuje, ali su realno bolji od najvećeg na mobilnom.

I baš je to poetna, flagship dobije. Što znači da je cela stvar svedena na bogate. Ljudi koji ne mogu da priušte skuplji telefon su osuđeni na ništa.
Ja stvarno ne znam dokle će da se pravda stanje na Android-u koje je bolesno od početka. Sasvim svesno. Najsmešnije je kad je što je jedan od osnivača Android-a negde izjavio kako su hteli da naprave otvoren sistem, koji svi mogu da imaju, implicirajući da misli i na podršku. Zaboravio sam gde je taj snimak. Ali ništa od toga nije urađeno.
I sada imamo sistem koji je realno zatvoren, i gde su korisnici naviknuti na mrvice koje odluče da im bace. To što teoretski je open source pre nego što ga modofikuje i zatvori OEM ili Google je poprilično nebitno.

Kad je Nokia umrla svi su videli spas u Androidu da parira Eplu...i dobili su ga :D (mislim novi Epl :D) mada ne znam kakva je politika Epla po pitanju privatnosti ali Google je tu bas debelo zagazio u istu...

Privatnost na internetu u 2016, haha, sta god konzumirate smanjite kolicinu.
Te fore sto nam se prodaju kao mi vas ne pratimo, su samo fore, i rade po principu mi smo izjavili da vas ne nadziremo a vi nam verujete.

Poslednja izmena:
Isti đavo, manje više, vidiš da se ide ka svetu u kome će nas mašine pratiti, nadgledati i slušati gde god bili i šta god radili.

Vi pricate o nekoj privatnosti, a nasi inspektori slusaju pozive i citaju fb/wa/viber razgovore. Da ne pricam kakav uvid imaju jace sluzbe. I to je sve i normalno

Gde si procitao tu bajku da "nase" sluzbe citaju fb/wa/viber :D To neki inspektor ti pricao :d

Kad je Nokia umrla svi su videli spas u Androidu da parira Eplu...i dobili su ga :D (mislim novi Epl :D) mada ne znam kakva je politika Epla po pitanju privatnosti ali Google je tu bas debelo zagazio u istu...
Realno odlična. Siri radi na telefonu, ne šalje ništa na servere. Ne skuplja podatke od korisnika...
Takođe su najbezbedniji sistem na telefonima, prvi su uveli automatsku potpunu enkripciju telefona. iMessage je prvi masovni messenger sa end to end enkripcijom kao i Face Time (doduše zastareo je protokol, treba da ga menjaju).

Pošto ti Apple naplati, telefon je proizvod a ne ti. Dok izgleda da sad i kad platiš Google si i dalje proizvod. Što je još jedna stvar zbog koje je ovo neprihvatljivo.

Edit: Jedino što fali Apple što se tiče privatnosti je što iCloud još uvek nije e2e, ali rade na tome. Mislim da je glavni problem naučiti korisnike, jer neće biti moguće povratiti podatke ako se zaboravi šifra.

Poslednja izmena:
Vi pricate o nekoj privatnosti, a nasi inspektori slusaju pozive i citaju fb/wa/viber razgovore. Da ne pricam kakav uvid imaju jace sluzbe. I to je sve i normalno

Gde si procitao tu bajku da "nase" sluzbe citaju fb/wa/viber :D To neki inspektor ti pricao :d
Sigurno su mogli dok su slali plaintext u početku. Nisu koristili enkripciju ni do servera. Sad ne može jer oba imaju e2e plus TLS do servera.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno