Mozda za vas newbie, laiku je blockchain jako lako objasniti, jednostavno leger sistem koji u sebi belezi sve transakcije koje su na svakom racunaru gde je wallet, crypcija i matematika iza iste je mozda dosta komplikovanija ali je cista i masa ljudi koji se time bave su itekako upuceni
Dok takozvani POS ethereum i mreza koja je oko njega zamisljenja ne postoji jer treba da izadje kao 2017 a ova POW faza je eto da se navuku mineri, nista vise, dok mreza ethereum-a radi sada sa 0.00001% kapaciteta i parkticno je neupotrebljiva danas, dok takodje jos niko nije dao odgovor kome ce proklet smart contract osim banaka i poreskog sistema, drzava, itd......
swarm znam sta je kod torrenta to su klijenti koji su medjusobno vezani isto 99% vazi i za ethereum, ali tu nije problem kako isti funkcionise vec da je iza 100% ICO-a stoji Vitalik sa 72M premine-a, toliko o decentralizaciji u koju veruju samo blesava deca, to je kao kad bi Satoshi posedovao 90% bitcoin-a! mislim ko je ovde lud, Vitalik sigurno nije vec mi rudari i ovi sto hypuju
Takodje blockchain-om i BTC su hakeri, crackeri i ostali lopovi odavno ovladali, pogotovo sa expanzijom ovih crypto virusa cela cracker scena je detaljno upoznata sa istim, da ima nekih rupa oni bi prvi uocili, dok kao sto sam rekao Ethereum mreza kakva treba da bude jos ne postoji tako da je za sada jedan velik naduvan balon koju niko jos nije video osim u glavi onog rusa koji mesecima ne programira vec sa bavi marketingom o podmazivanje berzi i uslisavanjem zelja banaka itd...