Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Postovani forumasi, imam jedno pitanje u vezi VDSL-a , pa ako neko moze da mi pomogne bicu mu zahvalan. Naime od kako sam februara 2014 god uveo vdsl , sve je super radilo. Medjutim posle godinu dana se javio problem u vidu da kada neko pozove na fiksni,prekine se konekcija. I ja sam prvo probao bez splitera itd direktno modem na uticnicu , pozovem svoj broj i opet se prekine veza iako fiksni nije prikljucen. Prijavio sam i oni su to nekako resili resetom porta itd. Nakon godinu dana se javlja isti problem, koji vec 5 dana nisu u stanju da rese, a zvali su me jedno 10 puta . U prilogu vam dostavljam sliku iz modema , pa ako mozete da mi kazete sta ovde nije ok bio bih vam zahvalan , jer su oni ocigledno nesposobni da utvrde problem . 99.png

Suština splitera je da spreči pucanje internet konekcije usled toga što se koristi fiksni telefon. Poveži telefon preko splitera a ako se i dalje isto dešava traži/kupi/pozajmi drugi spliter.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Probao sa dva razlicita splitera, prema njihovim uputsvima sam povezivao i direktno u zid bez splitera i fiksnog, i opet se isto desavalo .

Očigledno je problem kod njih. Teško da neko na forumu može da ga reši.

Postovani forumasi, imam jedno pitanje u vezi VDSL-a , pa ako neko moze da mi pomogne bicu mu zahvalan. Naime od kako sam februara 2014 god uveo vdsl , sve je super radilo. Medjutim posle godinu dana se javio problem u vidu da kada neko pozove na fiksni,prekine se konekcija. I ja sam prvo probao bez splitera itd direktno modem na uticnicu , pozovem svoj broj i opet se prekine veza iako fiksni nije prikljucen. Prijavio sam i oni su to nekako resili resetom porta itd. Nakon godinu dana se javlja isti problem, koji vec 5 dana nisu u stanju da rese, a zvali su me jedno 10 puta . U prilogu vam dostavljam sliku iz modema , pa ako mozete da mi kazete sta ovde nije ok bio bih vam zahvalan , jer su oni ocigledno nesposobni da utvrde problem . Pogledajte prilog 198826

Ako imas dve telefonske uticnice razvedene u stanu, jedan ili dva telefona vezana pre splitera to predstavlja problem i izaziva pucanje veze.Nesmes imati nikakve telefonske kablove razvedene po sobama pre splitera .Znaci dolazni telefonski kabel iz telekom ormara prvo samo u jednu telefonsku uticnicu pa onda u spliter pa tek tada svi ostali razvodi.

Sme da ima razvedene kablove,ne sme da ima povezane telefone pre splitera.
Jedino rešenje koje sam može da uradi je da isključi telefone jedno vreme i da vidi da li će se desiti pucanje neta.

Poslednja izmena:
Pa ubacio je direktno VDSL u zid, bez fonova, i puca veza kada ga zovu.

Nesto ne valja do parice, toliko izgleda dobra po max. rate, ali ima previse gresaka za samo jedan dan rada. Do njih je, ako ne rese, moraces da tjeras RATELom.

Још само да потврди да сигурно нема неког дељења линије, можда у другој соби, на другом спрату, другој кући ... ако је модем директ везан на линију и ако сигурно нема других телефона, онда остаје да мтс тражи решење на свом крају.

Evo da se javim i ja , zvali su me i rekli da je bilo do njih tj od isturenog stepena pa do razvodne table na ulazu u zgradu . Za sada je kao ok ,nije pucala veza kad su me oni zvali,jeste samo jednom kad sam ja zvao sa fiksnog i po završenom razgovoru pukla je veza. Ali je od juče ok, videćemo dokle. Da te greške i mene bune zašto ih ima toliko. Inače mi je net pucao svakih 10-12 dana,a pre ovog problema je konekcija trajala 41 dan bez problema . Samo ide jedan spliter i jedan fiksni koji se retko i koristi ,nego eto kada neko pozove ume da nervira. Bez ikakvog deljenja itd pošto je stan u pitanju.

pozdrav
ja mislim da ima ovaj net, bilo je pre 10mbps sad su povecali na 50mbps i iz rutera mi ide LAN u komp i tu ostvarijem manje vise stalno tih npr 47-48mbps ili oko 5-6 mb/s
ali na drugom kompu u drugoj sobi i na mobilnom znaci preko wifija je oko 8-17mbps koja je ovde caka... sta da im kazem sta da uradim... ruter je neki mali nema nikakve antene.

Zagusen WiFi, tu ti nece pomoci oni.
Jedino da uzmes neki skuplji (obavezno 5GHz) wifi ruter svoj.

A ako mu wifi uređaji ne podržavaju 5 GHz?

Послато са ZP952 уз помоћ Тапатока

Telefoni/tableti vec godinama podrzavaju 5GHz, i vecina laptopova (moj iz 2010. podrzava).

Naravno, ali čovek ipak treba da zna da može da se desi da njegovi uređaji ne podržavaju 5GHz

Послато са ZP952 уз помоћ Тапатока

Ovako treba mi pomoć vas što se malo bolje razumete u net.Korisnik sam net 10 Telekom Srbija,za koji mesec će mi isteći ugovor.Imam 4 opcije
1.Da li da ostanem na ovoj brzini jer mi net radi super sa nekih 8.50mb bez štekanja i padova
2.Pređem na net 20 i zadržim ovu opremu
3.Pređem na VDSL 50mb ali ono što me zbunjuje je oprema koja mora da se menja (Operater Telekoma mi je rekao da nije siguran koliko će to biti dobro zato što mi je ping sada samo 7 a kada se uzme taj VDSL ping ce biti veći pa kako kaze nece bas raditi super kad su igrice u pitanju),mada ih ja i ne igram,meni je bitno da mi veza ne puca. ili
4.Pređem kod lokalnog Gronet provajdera iz Grocke i da za 1600 mesečno imam fiber net 60mb
Šta biste vi uradili drage kolege,molim za pomoć?

Jesi li razgovarao sa nekim ko ima taj fiber net?Ako radi dobro onda nema tu puno dileme.

+1! Jos ako nemas uslova da preko njih imas kablovsku i sl. go for it!
(znaci prvo vidi kako rade u praksi :))

Telekom - ako ne ides na Gronet, idi uzmi opremu za VDSL i trazi 50/2 BEZ UO. Vidi kako to radi u praksi, da li je stabilno, kakvi su parametri nekoliko dana barem. Onda tek potpisi ugovor.

Kod mene u selu nema niko Gronet fiber bar ja ne znam,ali sam čuo iz susednog sela koji ga koriste su zadovoljni.Najbolja opcija je kad bi mogao da uzmem fiber bez UO da vidim kako će da radi pa tek da potpišem,jer mi se ne potpisuje nešto dok ne vidim kako radi.Da li neko od vas ima fiber? Kako radi net preko fibera.Mada nije loša ideja ni to da uzmem Telekom VDSL 50 i da probam mesec dana pa tek onda da potpišem UO,možda mi neće dati bez UO?

Telekom ce dati VDSL 50 bez UO, sigurno.

Fiber je odlican, ako radi... pitanje je da li im mozda infrastruktura ima kod tebe problema, ili su generalno losi (kod sebe..). Ali optika kao tip pristupa je nesto najbolje trenutno.

Ovako treba mi pomoć vas što se malo bolje razumete u net.Korisnik sam net 10 Telekom Srbija,za koji mesec će mi isteći ugovor.Imam 4 opcije
1.Da li da ostanem na ovoj brzini jer mi net radi super sa nekih 8.50mb bez štekanja i padova
2.Pređem na net 20 i zadržim ovu opremu
3.Pređem na VDSL 50mb ali ono što me zbunjuje je oprema koja mora da se menja (Operater Telekoma mi je rekao da nije siguran koliko će to biti dobro zato što mi je ping sada samo 7 a kada se uzme taj VDSL ping ce biti veći pa kako kaze nece bas raditi super kad su igrice u pitanju),mada ih ja i ne igram,meni je bitno da mi veza ne puca. ili
4.Pređem kod lokalnog Gronet provajdera iz Grocke i da za 1600 mesečno imam fiber net 60mb
Šta biste vi uradili drage kolege,molim za pomoć?
Једини савет је да питаш комшије или људе у околини што користе Гронет фибер, да ли ради лепо и дали има Downtime. Ако нема, цепај брате на фибер без размишљања.
EDIT:
Али ево управо гледам понуду и мало је ''ретардирана'' јер 60dl, 3up, а ''фибер'' јер.. Мени наша земља никада није јасна, част изузецима који дају већи UP... У овој ситуацији одлучи шта ти је боље, могуће је да ће да ти прелази 60мб/с, а на телекому да ти буде мање што је код њих нормално ''до 50мб/с''

Poslednja izmena:
Pazi ti ovaj bezobrazluk... hoces samo net, duplo skuplje nego da imas Net+TEL...

Kako? Zar uopste mozes da uzmes samo NET bez telefona? Pitam jer bi nam ovo bas extra odgovaralo za firmu.

Али ево управо гледам понуду и мало је ''ретардирана'' јер 60dl, 3up, а ''фибер'' јер.. Мени наша земља никада није јасна, част изузецима који дају већи UP... У овој ситуацији одлучи шта ти је боље, могуће је да ће да ти прелази 60мб/с, а на телекому да ти буде мање што је код њих нормално ''до 50мб/с''

Onda ne bi nikom prodali biznis pakete, ako bi dali normalan upload. Mislim da kod Telekoma najjeftiniji simetričan paket nije ispod 200-250e ili tu negde.

Biznis paketi se ne uzimaju samo zbog uploada, ali nazalost Telekom je napravio takvu situaciju da svi se moraju opredeliti za daleko skuplju varijantu ako tako nesto im je potrebno, da li bio fizicko ili pravno lice...

Poslednja izmena:
Kod Telekoma bolje ne pitajte za cenu za pravna lica za simetrican fiber net. Nije vredno pomena koliko je bezobrazno.
I ja sam gledao neke druge provajdere, evo sada daju 120 / 6 fiber pakete za 80 evra mesecno (bez PDV-a!). Da je upload makar pristojan, 20-30 Mbit/s pa ajde da i covek kaze... ali toliki upload ide na VDSL2+ bez problema.

Biznis paketi se ne uzimaju samo zbog uploada, ali nazalost Telekom je napravio takvu situaciju da svi se moraju opredeliti za daleko skuplju varijantu ako tako nesto im je potrebno, da li bio fizicko ili pravno lice...

Naravno ne jedini, ali svakako jedan od bitnih razloga.

Kako? Zar uopste mozes da uzmes samo NET bez telefona? Pitam jer bi nam ovo bas extra odgovaralo za firmu.
Mozes, pogledaj cenovnik. Ali cista glupost, skuplje nego da uzmes oba, i to duplo skoro! (mada je up /3 za +TEL paket, a /4 za NET only paket ;))

ExeNet ima neke iole normalne pakete, gde moze i 12/12 i 20/20 (pa i vise) da se dobije za normalnije cene. Ali to je samo za Nis i okolinu.

Zna li se sta je sledeci korak mts-a ? Kako planiraju da predju magicnu brojku od 100 Mb/s ? I mnogo vaznije pitanje - kada ?

Za fizicka lica, nista od toga dok barem 80% korisnika fixnog ne bude moglo da uzme VDSL 50.

Ovo je cisto moja procena, na osnovu toga sto i gde imaju optiku oni ne daju bez fixnog i daju iste pakete kao za VDSL.

Vrh Dno