Šta je novo?

Windows (phone) 10

Nece nista izbaciti, kad im je koncept potpuno pogresan...

Nece nista izbaciti, kad im je koncept potpuno pogresan...

Koncept jedan sistem na sve platforme je odlican. Samo treba da sve radi kako treba, da krenu aplikacije na sve platforme ista app itd i to bi bilo savrseno.

E sad da li ce i koliko njih imati strpljenja da to sacekaju u realnosti videcemo. Evo ja prvi gubim srpljenje i razmisljam o samsungu. A kad sam kupio L720 prvi win tel moj , mislio sam da nikad vise necu ni da pomislim na android a kamoli na samsung.

Btw .164 bar meni je 100% stabilan build.

I kod mene, jedino Edge da poprave, pocne da mi skace slika svaki cetvrti - peti dan otprilike... Restartujem, i onda opet bude dobro narednih cetiri - pet dana. Ipak, to je do Edga, resice se...

I ukapirao sam zasto nisam mogao da delim lokaciju sa mape. To zapravo nisam mogao da delim ni stranicu iz Edga, ni fajl iz Files-a, i sto sta jos, a radi ako prvo pokrenem Outlook da mi radi u pozadini, pa onda tek podelim to sto zelim. Ipak, kad je lokacija u pitanju, i dalje ne mogu da je menjam - ovako sad mogu da odaberem mejl nalog sa kojeg bih da delim lokaciju, onda onda mi nesto vrti, pa tako dok ne odustanem.

U svakom slucaju, sistem je dobar i sad, ali te nove aplikacije jos dovode u red. Outlook je u jednom momentu savrseno radio, al su resili nesto dodatno da eksperimentisu, i sad dok opet ne isprave te nove bubice.

Ja imam strpljenja, ko nema, ima osmicu. Jedino je steta za sam Windows sto nemaju vise telefona sa desetkom da se prodaje, ovako ljudi imaju razne stvari koje im trebaju, i onda takav windows telefon nece ni videti. Evo, recimo, moj kolega sa posla hoce telefon sa vecim ekranom, tu bi mu mozda legla lumia 640XL, ali ipak bi uzeo neki Coolpad - Lumije 640XL ni nema u Telenoru, a jos je ta XL preko 30.000 valjda, pa nece uzimati ovako samo bez ugovora. Meni ni iz dzepa ni u dzep sto je to tako, ja sam sebi pronasao sta mi odgovara, ali steta za platformu sto zanemariju trziste sad vec neki period... Kao "kad krene desetka, onda ce krenuti bolje, a sad da dovedemo sve u red", ali gube korisnike.

Btw strasno me nervira sto 950 nema double tap to wake.
Msm realno ne koristim ga puno ni na 640 ali ponkad je jako korisno.

Btw strasno me nervira sto 950 nema double tap to wake.
Msm realno ne koristim ga puno ni na 640 ali ponkad je jako korisno.

Nema ni kod mene na 640XL. Mislim, ima ga, ali se zove hundred tap to wake. Nekad je i double, ali retko.

Da se nadovezem na tvoje poruke, nemoj Samsung, jos vise ces da mrzis Android. Ako neces neki Nexus sa stock Androidom, baci pogled na LG. A, kad vec imas 640, a tebi Win 10 savrseno odgovara, ne vidim razlog da menjas za 950, performanse nisu nista konkretnije, sem ako te zanima kamera, u tom slucaju kao i svakome preporucujem dobar fotoaparat za smesne pare. :)

Nema ni kod mene na 640XL. Mislim, ima ga, ali se zove hundred tap to wake. Nekad je i double, ali retko.

Da se nadovezem na tvoje poruke, nemoj Samsung, jos vise ces da mrzis Android. Ako neces neki Nexus sa stock Androidom, baci pogled na LG. A, kad vec imas 640, a tebi Win 10 savrseno odgovara, ne vidim razlog da menjas za 950, performanse nisu nista konkretnije, sem ako te zanima kamera, u tom slucaju kao i svakome preporucujem dobar fotoaparat za smesne pare. :)

Ma nije Andorid sa novim touchwizom toliko los.

Kod mene radi na 640 odlicno dttw.

Pa uglavnom zbog kamere, ne mogu da nosim aparat svaki dan svuda samnom :D . A i nikada nisam kupovao flagship telefone zbog radi para :D . A sad se ima nesto para pa eto resio sam da kupim neki flagship.

Nexus 5x... pada mu cena, odlicna kamera.
/offtopic

Omg na oglasima je upola od 950 na istim. Spec nemaju veze sa radom, nexus je nexus.

Cena skoro ista ko lumia 950 a dosta losije specs.

Kakve bre losije ''specs''.. Nexus 5X 32Gb za oko 250e (iz oglasa) kida a sto je najjace ocigledno nema nista losiju izradu/materijale od L950 a i kamere su im totalno uporedive.

Otkad pratim sve ovo nikada za 250e nije mogao da se kupi tako kompletan nov telefon, da ima i jedan od najjacih soc, jedan od najbolje kalibrisanih IPS displeja (pogledaj anandtech ili bench test ako je odradjen, zaboravio sam), kamera je na samom vrhu ponude iako nema OIS a uz sve to imace super podrsku i vec ima najbolji android softver. A i autonomija mu je dobra, prema vecini testova je bolja od L950.

Na kraju jedine ''mane'' 5X su to sto su materijali kucista mogli da budu bolji (premium) ali onda verovatno ne bi kostao samo 250e. Tu je otprilike egal sa 950. I ajde, fali mu micro sd slot (mnogima je i 32Gb dovoljno) i OIS (hdr+ mod dosta pomaze u low light situacijama pa 5X svejedno snima mozda i najbolje fotografije u tim uslovima).

Za 6 meseci kada ti Nexusi (32Gb) budu po 200-220e po oglasima.. bukvalno necu videti svrhu postojanja ostalih android/W10M telefona slicne cene :)

Vrlo verovatno cu prodati L550 i preci na 5X do kraja godine, bice to doplata od samo 150e za daleko bolji telefon i OS.

Poslednja izmena:
nije bas tako. pogledaj direktna poredjenja na YT, kvalitet kamere i slike. 950 ima 20mpx a 5x 12 ili 13mpix, ali 5x ima vece pixele.

Pa uzimao sam ga u obzir L950 ima dosta bolju kam, i bateriju .

Da ne idemo dalje u off, dobar je tel. Razmotricu u svakom slucaju ako budem imao gde uzivo da ga pogledam.

nije 5x 250, nov na oglasima je 310-320 eura, 32GB, ovi ako i nude jeftinije nikada nemaju

Poslednja izmena:
Pa uzimao sam ga u obzir L950 ima dosta bolju kam, i bateriju .

To mozda u nekoj teoriji, u praksi je 5X kamera prakticno egal sa L950 a autonomija je u vecini testova bolja (neka u realnoj upotrebi budu i izjednaceni, nema veze).

Sa jedne strane onda imas maksimalno podrzan, softverski najbolji android telefon sa odlicnim hw, ekranom i kamerom za smesnu cifru (neka je i 300e 32Gb kako telep kaze, za par meseci ce svejedno biti 250e) a sa druge strane imas dosta skuplju Lumiu sa OS-om u vecitoj beta fazi (kojoj se kraj ne nazire) :)

Poslednja izmena:
Jel ovo Windows phone ili anti widows phone :p forum...ja licno mislim da je Meizu zakon sto se androida tice ili mozda Huawei ako se gleda cena i kvalitet, a i ovaj G5 nije los ali Lumia 950 uopste nije losa...

Poslednja izmena:
To mozda u nekoj teoriji, u praksi je 5X kamera prakticno egal sa L950 a autonomija je u vecini testova bolja (neka u realnoj upotrebi budu i izjednaceni, nema veze).

Sa jedne strane onda imas maksimalno podrzan, softverski najbolji android telefon sa odlicnim hw, ekranom i kamerom za smesnu cifru (neka je i 300e 32Gb kako telep kaze, za par meseci ce svejedno biti 250e) a sa druge strane imas dosta skuplju Lumiu sa OS-om u vecitoj beta fazi (kojoj se kraj ne nazire) :)

Pogledaj malo testove i poredjenja na YT.

Ponovo na temu...

Ovaj prvi redstone bulid vec ceo dan radi super. Nemam nikakvih problema. Doduse ne vidim ni neka velika poboljsanja.

Btw .164 bar meni je 100% stabilan build.

Dalkoooo je to od stabilnosti pod build-om se racunaju sve osnovne microsoft aplikacije, eto meni je maps i store vec par puta bagova-o a ostale ne koristim, nema tu reci o stabilnost
takodje nemam podesavanja za glance a ne zelim da skidam patcheve dok ne rese sistemski, backup se ponekad ne otvara a i podesavanja za gmail oce da zeza

Poslednja izmena:
Uz svo uvažavanje nexus meizu meni je 950 ipak zakon ;) *** svi povade neke telefone sve isti šareni a ti lepo win tel i glavni baja :D u društvu hehehe.

Posle 4 meseca korišćenja windows 10 mobile-a, mogu da kažem da je ok ali ipak po pogledu performansi ipak je Windows Phone daleko bolji za moje potrebe i posle dugog korišćenja oba sistema.

Vraćam se na Windows Phone sa svojom Lumiom 640 XL a evo i zašto :

* Sa w10m mi kamera nije radila ok kada je trebala da snimi sliku najviše rezolucije koju podržava i zakucaala je kamera i bilo je resuming i app kamera nisam mogao da koristim, takođe video secka kad se snimi na najboljem kvalitetu sa 30fps, takođe i lošiji kvalitet.
* Windows 10 je sporiji, WP 8.1 je ipak leteo prilično
* Neke aplikacije rade sporije na w10m tipa 6tag, viber notifikacije i prikazivanje pristigle poruke na viberu. Slušalica i SMS se brže otvaraju.
* Radnja je prespora na w10m i neke app se ne update-uje osim ako im ne kliknem dugme check, pobogu, ovo je bolje radilo na wp 8.1
* Bolja animacija vraćanja na start ekran, čak i brža, nema resuminga koji ima w10m
* Aplikacije slične a viber i whatsapp iste, jedino FB je drugačiji ali ovde na wp 8.1 bolje radi.
* Primetno duže traje baterija sa wp8.1
* MUSIC je daleko bolji od Groove plejera. Music dozvoljava da listu napravim na telefon preko kompa ili pomoću winampa a groove prosto ne vidi tu listu što otežava posao nekome ko kao ja voli da kombinuje pesme i mora ručno na telefonu da pesmu po pesmu dodaju u listu.
* touch mi bolje reaguje sa wp8.1, dvoklik uključi ekran, na w10m ni stoklik ne uključi ekran. Takođe nekad na w10m start screen aplikacije ne startuju na dodir pa moram nekad 2-3 puta, strelica za nazad nekad ne raguje na w10m.

Ono što će mi faliti je wordflow na Srpskom koji w10m ima a wp8.1 nema kao i Action Centar. Takođe volim što w10m ima pozadinu iza pločica koje mogu biti transparentne.

Videću, testiraću wp8.1 ali na žalost w10m u mom iskustvu ne radi dovoljno brzo i stabilno. Dok mi 8.1 nikada nije zakucao i sve ide jako fluidno.

Poslednja izmena:
Dalkoooo je to od stabilnosti pod build-om se racunaju sve osnovne microsoft aplikacije, eto meni je maps i store vec par puta bagova-o a ostale ne koristim, nema tu reci o stabilnost
takodje nemam podesavanja za glance a ne zelim da skidam patcheve dok ne rese sistemski, backup se ponekad ne otvara a i podesavanja za gmail oce da zeza

Ja taj problem nisam imao. Maps mi radi odlicno. Cak i ovaj novi sad na redstone.
Cini mi se samo da redstone mi trosi dosta vise baterije.
Opet kazem sa .164 nisam imao ni jedan jedni problem.

A i da se ne lazemo evo sad sam gledao testove 5X i 6P nexusa skoro svaki je rekao da je imao po neki app crash i da tel ponekad zabode na pocetnom ekranu na kratko.

Sinoć instalirao redstone i do sada ne vidin nikakve razlike u odnosu na .164.

Sinoć instalirao redstone i do sada ne vidin nikakve razlike u odnosu na .164.

To i ja gledam. Nista bolje nista losije. Osim mozda baterije ne znam igrao sam se malo vise sa tel danas mozda zato sad imam 30% uglavnom u ovo vreme sam trebao biti na vise. Videcu ovih dana.

Najvise ga probam sad jer ako uzmem L950 da znam dal mogu da idem na redstone.

Ja taj problem nisam imao. Maps mi radi odlicno. Cak i ovaj novi sad na redstone.
Cini mi se samo da redstone mi trosi dosta vise baterije.
Opet kazem sa .164 nisam imao ni jedan jedni problem.

A i da se ne lazemo evo sad sam gledao testove 5X i 6P nexusa skoro svaki je rekao da je imao po neki app crash i da tel ponekad zabode na pocetnom ekranu na kratko.
Nexus da zabode pa nije to win.
Telefoni su smooth i stabilni, wm10 je godinu dana od tog stadijuma.

Ono što će mi faliti je wordflow na Srpskom koji w10m ima a wp8.1 nema kao i Action Centar. Takođe volim što w10m ima pozadinu iza pločica koje mogu biti transparentne.

Ovo bi i meni najvise falilo na 8.1 sa desetke... Wordflow tastatura! Navikao sam se na nju, i zaista, kad kucam neke moje uobicajene poruke, otkucam ih znatno brze.

Sto se ovog drugog tice, ja sam sebi na desetki namestio pocetni ekran kao na 8.1, to mi je skoro isto, jedino sto su te linije izmedju plocica na 8.1 sire, pa mi je to i tako na desetki lepse.

Nexus da zabode pa nije to win.
Telefoni su smooth i stabilni, wm10 je godinu dana od tog stadijuma.

Samo kazem da i techsouce i jos 1-2 drugih koje sam gledao su to rekli. Ja taj tel nemam i ne pricam svoje iskustvo a ne verujem da oni lazu.

Redstone slow ring: pregrevanje, baterija se cedi, pukao i Wi-Fi i mobilni internet ne radi ni nakon restarta. Nekako namestio. I onda WDRT na TH2, koji opet iz nekog razloga je 29, pa još jedan update...

Redstone slow ring: pregrevanje, baterija se cedi, pukao i Wi-Fi i mobilni internet ne radi ni nakon restarta. Nekako namestio. I onda WDRT na TH2, koji opet iz nekog razloga je 29, pa još jedan update...

Kod mene sve normalno radi osim sto se baterija trosi brze. Ali ne nesto drasticno.

Naleteo sam na jedan trik koji možda može da upali...pa kaže:

"I sent to settings > privacy > feedback & diagnostics and changed it to basic level and then in the Windows Insider app, I changed to the production ring and did a soft reset and my 950 hasn't overheated again and is running about 2.9 - 3.5% battery usage. I changed back to the fast ring a day later to get 14295 but left feedback settings at basic."

Možda može da pomogne, savet je za Lumiu 950.

Poslednja izmena:
Skinuo mi u toku noci 14295, danas cu da ga instaliram, u pitanju je L640 slow ring. Ostao sam na .164 na insideru, nikakvih posebnih problema nisam imao, samo da me ne zaebe redstone. :D

Vrh Dno