Šta je novo?

Koliko mi je MB neta dovoljno? :)

Opet ti kažem, imam račune, znam koje pakete sam koristio, koliko sam plaćao i koliko sam trošio. Sada za ISTE pare mnogo više imam u paketima i mnogo više trošim. Ja ne znam kako dalje da objasnim.

Dzaba pricas kad nedokazani vrti samo svoje

On ima samo svoju racunicu i jednio je ona ispravna ostalo ne postoji

Opet ti kažem, imam račune, znam koje pakete sam koristio, koliko sam plaćao i koliko sam trošio. Sada za ISTE pare mnogo više imam u paketima i mnogo više trošim. Ja ne znam kako dalje da objasnim.
Mogao si manje placati :) Sta si imao ranije?

Pa slažem se da sam mogao manje, za približno istu potrošnju. Poenta koju navodim je da plaćam praktično isto za daleko veću potrošnju megabajta. Sa minutima sam tu negde.

Ranije (2012-2014) je bio PiS1000 i Mix400(sa 50%off)-od 2012.(ili 2013.), ukupno ~2000din; pre toga (2009-2011) vip postpaid325 (325min i 325MB) i drugi broj na pripejdu, ukupno ~1500-1600din; pre toga 2008. (možda i 2007.) prenesi325 (samo 325min) za 1180din i uzimao sam ponekad dodatak 325MB za 690din, za prepaid broj se stvarno ne sećam.
Sad je za oba broja ~1900din (Play+1, Surf5 sa 50-100minuta). Nisam nikada imao popuste i sl. (osim za onaj mix400); za sadašnji play+1 ugovor sam bio uzeo Lumiu630 za 2000din da bih je prodao za nekih 110eur.
Najviše mislim da sam plaćao 2008. i početkom 2009 godine, mada me to tada najmanje pogađalo. Mada ni onda nije to bila neka velika razlika u ceni, samo je u količini.

Screenshot (77).png Screenshot (78).png

Poslednja izmena:
Pa slažem se da sam mogao manje, za približno istu potrošnju. Poenta koju navodim je da plaćam praktično isto za daleko veću potrošnju megabajta. Sa minutima sam tu negde.

Ranije (2012-2014) je bio PiS1000 i Mix400(sa 50%off)-od 2012.(ili 2013.), ukupno ~2000din; pre toga (2009-2011) vip postpaid325 (325min i 325MB) i drugi broj na pripejdu, ukupno ~1500-1600din; pre toga 2008. (možda i 2007.) prenesi325 (samo 325min) za 1180din i uzimao sam ponekad dodatak 325MB za 690din, za prepaid broj se stvarno ne sećam.
Sad je za oba broja ~1900din (Play+1, Surf5 sa 50-100minuta). Nisam nikada imao popuste i sl. (osim za onaj mix400); za sadašnji play+1 ugovor sam bio uzeo Lumiu630 za 2000din da bih je prodao za nekih 110eur.
Najviše mislim da sam plaćao 2008. i početkom 2009 godine, mada me to tada najmanje pogađalo. Mada ni onda nije to bila neka velika razlika u ceni, samo je u količini.

Pogledajte prilog 193448 Pogledajte prilog 193449

brt ti cuvas racune iz 2008 i 2009,ja pobacao celu 2014 :)

Ranije (2012-2014) je bio PiS1000 i Mix400(sa 50%off)
PiS1K je imao 300 minuta, mogao ga placati manje u MTSu, ali nebitno, i da uzmemo tu cenu, sada nemas 300 minuta cak, a imao si 400. Za isto dobijas manje minuta.
Znaci ne dobijas vise. Vise MB samo.
Razumem da hoces reci da se ti uklapas u to tada, a u ovo sada i da sada manje placas. Ali nije isto...
A sada sto ne koristis 25% + telefon (pa prodas telefon( ili 50% bez fona moras uzeti u racunicu.
Inace je kao da uzimas kredit sa 0% NKS, a EKS 50%, a ti ignorises to.

Mada, da, ja sam vise placao <2010 nego od 2011 ;)
Ja cuvam racune iz 2004. jos. Moji imaju supu pa ima gde da stane toliki papir - mozda zatreba za potpalu :)

Poslednja izmena:
Imao sam ranije 300 minuta, odnosno nagomilanih (prenesenih) 500~600 ili više u mom paketu. Sada imam 225 minuta, odnosno nagomilanih (prenesenih) ~300+. Net ne nagomilavam. Zato konkretno i koristim ovu kombinaciju, jeste 75min manje, ali zato ~10x više neta koji mi ipak mnogo više treba.
Na drugom broju je 50 ili 100min, po potrebi, a nema ni opasnosti od mega računa zbog neta (kao pre na mix400).
Ovo je računica koja mi paše, ne bih da više tovarim minute i kukam za internetom; sve druge opcije sa nekakvim popustima dovode me u poziciju da to radim.
Zato kažem da plaćam isto kao ranijih godina, a za mnogo iskorišćenije pakete za mene, sa neuporedivo više interneta. A ako se nešto mnogo ne promeni, biće u tom stilu i naredne godine...

Nemam baš sve račune, ali imam poneki i iz 2006. godine (na mejlu su pa ih zato "čuvam"), to su oni pro60 (40min u mreži i 20van) :)

Screenshot_2016-02-23-19-55-37.png

Poslednja izmena:
Sve je to lepo,ali ako vec detaljisete,koliki je kurs bio tada 2008,sigurno nije bio 122,pa dok nadodate inflaciju i rast troskova,sigurno da je ta pretplata iz 2008 mnogo vise u dinarima sada? :)

prenesi325 (samo 325min) za 1180din i uzimao sam ponekad dodatak 325MB za 690din, za prepaid broj se stvarno ne sećam. OVO BI SAD REALNO PLACAO 3000 dinara,e sad inflaciju i rast troskova ko hoce neka racuna i dodaje :)

Poslednja izmena:
Ima u VIPu najniza tarifa 360din uz popust 40% na 2godisnju obavezu.

ARPU vipa i tnora pokazuje da tipican korisnik trosi malo vise.

Poslednja izmena:
Ima u VIPu najniza tarifa 360din uz popust 40% na 2godisnju obavezu.
Ali nema za 300 ono sto je imao Mixnet S :)

ARPU vipa i tnora pokazuje da tipican korisnik trosi malo vise.
Ne.... imas korisnika koji placa 7000. I njih 5 koji placaju po 300 - to je 8500/6 je vise od 1000. Medjutim prosecan korisnik placa 300, ne 1200.
Prosek potrosnje i prosecan korisnik nisu isto (median vs. average)

Ne znam koji su oni koji placaju 300rsd jer takav paket ne postoji :).

Za ostalo je ok.

Dao sam prosti primer, u stvari to je bio stvaran primer u MTSu gde su pokazali da prosek i prosecan korisnik nemaju veze jedan s' drugim. A stvaran odnos je mnogo veci od 5:1
Ja sam do decembra imao MixNetS koji je bio 300, a do sledeceg januara imam Smart 150 koji je 276 ;) Postoji i dalje KT500 koji je 250 :)

Poslednja izmena:
Koliko neta je dovoljno hahahahahahah :D , nasmejah se dobro...

Pa ovako da pocnemo nekome je dovoljno 500 MB dok nekome i da das 500 GB pa bi mu bilo jako malo, tako da sve zavisi sta konzumiras 1 GB neta je dovoljan za postu,citanje vesti malo brovsovanje po netu razgovr na Vberu,Skuype i dr i evuntualno nesto na YT , nekima i 500 MB zavrsava posao samo FB posta i to ali bez poziva na YT i slicnih odmah da se zaboravi... Ja sam jedno vreme imao onaj MTS-ov net od 40 GB za 3500 din i mesecno sam trosio oko 25 - 30 GB a neki mesec i porosim sve i siguran sam da svi ovde koji su pisali u ovoj temi bi voleli da imaju moj paket od 40GB koji je sada trenutno ako se podpise dupliran 80GB ali niko ne bi platio vise od recimo 2000 din ajde da uzmemo tu realnu sumu...

Znaci po mom nekom misljenu sve ispod 1GB je mucenje za mene licno a sve iznad 5 GB optimalno...

Poslednja izmena:
E sad mi je malo lakše sad kad vidim da nisam jedini "netipičan" korisnik sa nenormalnom potrošnjom iznad 1GB :)

Prosečna potrošnja korisnika po mobilnom telefonu iznosi oko 1.4 GB podataka mesečno, a rast po godini korišćenja biće oko 35 odsto. I Srbija prati ove trendove i jasno vam je u kom pravcu će se razvijati i ponuda Telekom Srbija kompanije“.

Ovo je za 2015,vec ovo znaci oko 2 gb prosek,sledecih godina racunajte,neko ce potrositi 200mb a neko 4gb,prosek je bitan,a on raste rapidno.

Prvo, volei bih da vidim odajle taj.podatak o prodeku.
Drugo, moj komsija ima 20gb net UMESTO kucnog. Jer njemu je i previse,za celu porodicu. To ne ulazi u realnu.potrosnju mobilnog neta.

A moj komšija ima 25MB u paketu za mob; čoveku ihaa dovoljno :)

Prilozi

• 2014-2019.png
    2014-2019.png
    160.1 KB · Pregleda: 80
  • data consump.png
    data consump.png
    197.9 KB · Pregleda: 63
  • global growth.png
    global growth.png
    179.7 KB · Pregleda: 67
  • growth by region.png
    growth by region.png
    162.2 KB · Pregleda: 60
  • korea.png
    korea.png
    213.6 KB · Pregleda: 74
Isto to, drugi deo (ne može više od 5 sličica u postu)

Prilozi

• connection type.png
    connection type.png
    69.2 KB · Pregleda: 58
  • file type.png
    file type.png
    142.1 KB · Pregleda: 64
  • wearable devices.png
    wearable devices.png
    82.1 KB · Pregleda: 57
Ali i ovo ignorise ljude kao sto je moj komsija koji koristi umesto kucnog neta. Ali.uopate ne treba biti racunat u mobile data prosek jer ga ne nosi.
A naravno da ce Cisco i Ericsson da kazu da raste pottaznja za njihovom robom :)

To ne znaci da ce i rasti uopste ali bitnije uopste ne znaci da ce nizi paketi imati vise. Cak se kladim da ce srednja klasa tarifa postati najniza uskoro. Telenor je vec postigao to.

Ma da bre, šta oni znaju... Ljudi će sve manje koristiti mobilni internet, nego oni to ne znaju. Čak napisali da u Koreji u 2015.god., u najvećem broju slučajeva u paketima ima 2-5GB interneta, umesto 100-500MB kako ti tvrdiš.

Ne citas ili namerno.lazes?
Najnizi paketi imaju po 100 do 500. A ima i FLAT u Koreji, ali KOSTA.
Nije uopste 2.5-5gb tipican koriscen paket. To ako namerno racunaju i wifi na mobilnom, sto i rade :)

Evo ti oa pogledaj:
http://m.product.olleh.com/mDic/index.do?CateCode=6302
Najvisi link gde stoji kap krvi uz LTE su DATA paketi. 300mb za oko 33$
Paket koji ima telefon pored njega su tipicni paketi, a ukljucen protok je Olleh protok, sto je LTE +WiFi olleh.

"Sta mislis, desp, da svi Korejanci nose tarife od 100$? Ne, svi su na <50$, gde dobijas po 100-500MB“
Ne, ovo nisam ja napisao, nego ti. E sad, da li je to laž, ili je laž ovo na papiru... zaista je teško prosuditi ;) Ili su pak možda počeli da gledaju serije dok voze, po tvom "stručnom" pojašnjenju :)

Prilozi

• korea.png
    korea.png
    213.6 KB · Pregleda: 66
To je yz WiFi, jer u JK se WiFi uracuna u data plan, u dosta tarifa, kao na linku.
Sta mislis, da tvoji linkovi vise znace nego moje fizicko prisustvo ovde i razgovor sa KT i Samsungom, koji su nam inace klijenti?

Koliko sva ta istraživanja koja sam citirao znače i imaju težinu, svako će za sebe da odluči. Da li su i u kojoj meri ispravna, ne mogu sa sigurnošću da znam. Sa druge strane, ako smatraš da sve to u određenoj meri ili kompletno nije tačno, izneseš, odnosno citiraš istraživanja neke druge kompanije koja imaju drugačije rezultate. Dobar primer je eto Samsung; lepo izneseš njihova istraživanja kako će ići razvoj i korišćenje mobilnih mreža. Ili eto, može i istraživanja koja je na tu temu uradila i objavila firma u kojoj radiš.
Sve što si do sada napisao se svodi na "ja tako kažem, a oni svi lažu" i to je to.
Dalje, mislim da ti nije potreban stav tipa "Ne citas ili namerno lažes" koji inače nije sada prvi put. Takvim rečnikom, kao i vulgarnošću se ne dobija na značaju, već je to samo odraz kućnog vaspitanja i kulture.

Poslednja izmena:
Sve što si do sada napisao se svodi na "ja tako kažem, a oni svi lažu" i to je to. Dalje, mislim da ti nije potreban stav tipa "Ne citas ili namerno lažes" koji inače nije sada prvi put. Takvim rečnikom, kao i vulgarnošću se ne dobija na značaju, već je to samo odraz kućnog vaspitanja i kulture.

Bravo desp lik je non stop u fazonu ja pa ja i svi ostali za njega lazu samo on presvetli zna istinu :D

Ne da je nevaspitan i nekulturan nego je to strasno.

A o demagogiji o koriscenju interneta u svetu necu ni da komentarisem

Samo neznam koga sve ovde vise zamajava sa tim pricama

Desp, nije drugacije istrazivanje vec prevodi koji dosta ispuste, ili pogrese. A deo oko wifia mozes i na linku da vidis cak.

A i tvoj link kaze da ukljucuje offliaded mobile data:
"Trend 4: Tracking Wi-Fi Growth
Offload

Much mobile data activity takes place within users’ homes. For users with fixed broadband and Wi-Fi access points at home, or for users served by operator-owned femtocells and picocells, a sizable proportion of traffic generated by mobile and portable devices is offloaded from the mobile network onto the fixed network. For the purposes of this study, offload pertains to traffic from dual-mode devices (i.e., supports cellular and Wi-Fi connectivity, excluding laptops) over Wi-Fi and small-cell networks. Offloading occurs at the user or device level when one switches from a cellular connection to Wi-Fi or small-cell access. Our mobile offload projections include traffic from both public hotspots and residential Wi-Fi networks.

As a percentage of total mobile data traffic from all mobile-connected devices, mobile offload increases from 51 percent (3.9 exabytes/month) in 2015 to 55 percent (38.1 exabytes/month) by 2020 (Figure 19). Without offload, global mobile data traffic would grow at a CAGR of 62 percent instead of 57 percent. Offload volume is determined by smartphone penetration, dual-mode share of handsets, percentage of home-based mobile Internet use, and percentage of dual-mode smartphone owners with Wi-Fi fixed Internet access at home."

Znaci, i tvoj link (Cisco) ne pokazuje cellphone cellular data only. 2gb je ogromna kvota u Koreji trenutno i nije tipicna. A pogotovu ne za mobilne, tj.za voice planove, za koje i diskutujemo valjda?
Inas i link sa cenama, bez obzira da li razumes korejski, shvatices otprilike uz komentare koje sam dao.

Poslednja izmena:
Ја мислим да кад за 5 година дође 5 Г, где ће се скидати пола или чак цео ГИГАБАЈТ у секунди, да ће наши оператери и даље шкртарити са пакетима од неколико гигабајта месечно ;)

Mesecno mi je potrebno izmedju 300 i 600mb, zavisi kako kad.evo konkretno ovaj mesec potrosih 320mb...uglavnom periodi kada sam na putu do posla i nazad ili kad nisam kod kuce, a nema dostupnog wifija.

Mislim da mi je potrebno oko 2gb ,ali posto nisam pri lovi krpim se nekako sa ovih 600mb u paketu :)

Nazad
Vrh Dno