Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Novac necu izgubiti najbolji pokazatelj ti je telenorova akcija gde za iste pare 3x veci paket

Druge mogucnosti navedi koje posto nigde ne primecujem te gubitke

Bakar svakako nece nestati vec ce mu se promeniti namena da se koristi u neke druge tehnologije i svrhe gde je mozda i kvalitetniji kao materijal

Videceno kroz koju godinu da li ces se setiti ive teme :)

Izgubices net neutrality skroz.

Ako toliko ne shvatas, ja dalje nemam vremena da objasnjavam.
Potrazi sam sta je i edukuj se.

Procitao sam na vikipediu

I ne vidim sta je tu lose sto ce se preko mobilnog interneta masovno pre svega ukidati peer-to-peer file sharing servisi

Ti servisi su cisto izivljavanje nad internet bendwidth-om

Em vecina sadrzaja je falsifikat i jako loseg kvaliteta em se sire virusi i zlonamerni softver na takav nacin da svako ko nije bar malo tehnicki pismen nadrlja

To je nesto vrlo pozitivno sto ce doneti mobilni internet

Da te cujem dalje

Poslednja izmena:
Ti mnogo toga treba da naucis.....

Nema to veze sa torrentima, ima veze sa time da ce ti Telenor naplacivati dodatno za gledanje YT-a preko onoga sto placas za net, VIP za Netflix, a MTS za Skype... pa ti vidi :)

Drugim rečima net neutrality "garantuje" mts pošto im daš 660din za fiksni telefon :) :)
Sa te strane ne treba se brinuti, ako se mobilne tehnologije budu "previše" koristile, ma za 5 minuta izglasaće se zakon da se plaća 660din takse za "net neutrality". :)

Ti mnogo toga treba da naucis.....

Nema to veze sa torrentima, ima veze sa time da ce ti Telenor naplacivati dodatno za gledanje YT-a preko onoga sto placas za net, VIP za Netflix, a MTS za Skype... pa ti vidi :)

Ako je to reda desetine dinara i ne prelazi neku basoslovnu granicu onda je ok jer nas ima puno koji ce koristiti samo odredjene servise a ne sve

Ovako kako je sada neki neznaju gde biju, a drugi nemaju nista i ulaganja u infrastrukturu su mizerna

Drugim rečima net neutrality "garantuje" mts pošto im daš 660din za fiksni telefon :) :)
Sa te strane ne treba se brinuti, ako se mobilne tehnologije budu "previše" koristile, ma za 5 minuta izglasaće se zakon da se plaća 660din takse za "net neutrality". :)

A moze i tako sto je mnogo svrsishodnije nego ovih 660din. danas za fiksni tel. koji gotovo niko i ne koristi

Ne secam se kad sam digao slusalicu fiksnog i drzim ga samo zbog net-a

Zaboravljas 500 dinara koje placa svaka radnja svaki mesec preko kase,cemu to bese sluzi.....eto malo da se pomogne :)

Ako je to reda desetine dinara i ne prelazi neku basoslovnu granicu onda je ok jer nas ima puno koji ce koristiti samo odredjene servise a ne sve
Ne, bice tipa 5-30e u zavisnosti od servisa... a uvodice se prvo kroz promo besplatne dodatke koji se paraleno trose, pa ce poceti da se naplacuju malo, pa malo vise, i doci ce do toga da nece biti izbora, jer ako hoces YT moraces uzeti dodatak.
E sad mozda TEBI odgovara to, ili despu ce pogotovu odgovarati jer ce Cloud storage biti jedan od servisa koji ce njemu verovatno i spustiti cenu (bice vise storage prostora i mnogo vise MB allowance nego ova kvazi resenja sada sto nasi nude).
Ali ce vecini to biti problem, jer ce to biti nacin da se od 5e data plana dodje do 20e.

Ne secam se kad sam digao slusalicu fiksnog i drzim ga samo zbog net-a
Ljudi obicno i imaju po jedan fixni na domacinstvo... :)
Neko zbog neta, neko zbog starijih clanova domacinstva, neko da bi primao pozive... na 2-3-4-5... ljudi uvek sa nadje neki razlog zbog cega da se ima fixni...

Idi na bele strane pa pogledaj kolko ljudi ima fixni u tvojoj ulici/zgradi mozda ces se iznenaditi... :) (to su samo oni koji nisu sakrili broj)

Stvarno nerazumem tu konstataciju: "Ako se mobilna tehnologija bude previse koristila"
Pa nije Srbija Beograd, Novi Sad i Nis... :)
Potrajace to malo duze dok se ne pokrije sve kako treba ako si i pokrije uopste...

Poslednja izmena:
Ne, bice tipa 5-30e u zavisnosti od servisa... a uvodice se prvo kroz promo besplatne dodatke koji se paraleno trose, pa ce poceti da se naplacuju malo, pa malo vise, i doci ce do toga da nece biti izbora, jer ako hoces YT moraces uzeti dodatak.
E sad mozda TEBI odgovara to, ili despu ce pogotovu odgovarati jer ce Cloud storage biti jedan od servisa koji ce njemu verovatno i spustiti cenu (bice vise storage prostora i mnogo vise MB allowance nego ova kvazi resenja sada sto nasi nude).
Ali ce vecini to biti problem, jer ce to biti nacin da se od 5e data plana dodje do 20e.

Po sadasnjim pokazateljima imamo da je internet potrosnja i kvalitet same veze i dostupnosti rastu a cena konstantno pada

Jer sama tehnologija dosta napreduje pa potiskuje staru i skuplju

Neznam kako ti uvek dajes prognoze u negativnom smeru?

Verovatno losa analiza

Ljudi obicno i imaju po jedan fixni na domacinstvo... :)
Neko zbog neta, neko zbog starijih clanova domacinstva, neko da bi primao pozive... na 2-3-4-5... ljudi uvek sa nadje neki razlog zbog cega da se ima fixni...

Idi na bele strane pa pogledaj kolko ljudi ima fixni u tvojoj ulici/zgradi mozda ces se iznenaditi... :) (to su samo oni koji nisu sakrili broj)

Stvarno nerazumem tu konstataciju: "Ako se mobilna tehnologija bude previse koristila"
Pa nije Srbija Beograd, Novi Sad i Nis... :)
Potrajace to malo duze dok se ne pokrije sve kako treba ako si i pokrije uopste...

Imaju po jedan fiksni jos uvek ali ce se u sledecoj deceniji to masovno gasiti

Em sto je skup em nicemu vise ne sluzi

Koje je godine krenuo 3G kod nas, vise nemogu ni da se setim...?
Evo danas jos uvek nije sve pokriveno... :)

Da ti iskreno kazem, da imam drugu opciu vec sutra bih batalio mobilni net.
Nema adekvatne zamene za bakar/optiku kod nas... :)

p.s. nasao sam, tacno pre 10god je krenuo 3G... :)

Poslednja izmena:
Po sadasnjim pokazateljima imamo da je internet potrosnja i kvalitet same veze i dostupnosti rastu a cena konstantno pada
MOGUCNOSTI tehnologije rastu. Cene ne. Vec sam pisao konkretne primere u svetu, a i kod nas.. ali ne citas.

Aha... a u svetu je landline OBAVEZAN uz internet ili TV, u stvari ne mozes vise cesto ni birati da ne uzmes sva tri negde.
Nece se placati kao zasebna usluga, ali BICE koriscen.

Koje je godine krenuo 3G kod nas, vise nemogu ni da se setim...?
Evo danas jos uvek nije sve pokriveno... :)

Da ti iskreno kazem, da imam drugu opciu vec sutra bih batalio mobilni net.
Nema adekvatne zamene za bakar/optiku kod nas... :)

p.s. nasao sam, tacno pre 10god je krenuo 3G... :)

Tu je dosta oduzio rok i zbog raspodele frekvencije (800Mhz) koja je oslobodjena tek kad se uvela digitalna tv

A operateri gledaju da sto manje ulazu u infrastrukturu a da sto vise uzimaju pa nam je pokrivenost takva kakva jeste ali ce se do kraja ove godine dosta prosiriti na strani 4G koja je po svemu sudeci dosta kvalitetnija

Kod nas je prava zamena za bakar LTE kada konacno budu pokrili celu zemlju

Kod optike je propusnost teoretski neogranicena tj. jos uvek niko u svetu nije poslao toliku kolicinu podataka da optucki kabl nije mogao da prenese

MOGUCNOSTI tehnologije rastu. Cene ne. Vec sam pisao konkretne primere u svetu, a i kod nas.. ali ne citas.

Cena ce da se vrti na 1500-2000din. sto je sasvim ok za tu uslugu koja po kvalitetu i potrosnji ipak raste

Aha... a u svetu je landline OBAVEZAN uz internet ili TV, u stvari ne mozes vise cesto ni birati da ne uzmes sva tri negde.
Nece se placati kao zasebna usluga, ali BICE koriscen.

To sto ga vestacki vezu ne znaci i da ce se nuzno koristiti

Pa do skoro kod nas bile govornice, a gde su ti sada?

To ti je najbolji pokazatelj stanja stvari

U Londonu od njih napravili javni wifi hotspot

Pa mobilni net nikako nije zamena, a naročito ne za optiku. Ali pošto optiku i bakarni kabl ne možemo da vucaramo sa nama kad izlazimo iz kuće, ipak nam je potreban taj mobilni net :)
Znam, ali kaze armor+ gasice se masovno fixni...
Mozda jednog dana kada bude moguce imati adsl bez fixnog...
E sad kako stvari stoje ko dozivi pricace... :)

Jako lep primer je bio kod nas. Počeo Targo da uvodi samo FTTH internet, brzine za to vreme i naše uslove neviđene... kao i cene. Pošto se to "nekima" baš nije svidelo, znamo kako su završili :)

Poslednja izmena:
Jako lep primer je bio kod nas. Počeo Targo da uvodi samo internet, brzine za to vreme i naše uslove neviđene... kao i cene. Pošto se to "nekima" baš nije svidelo, znamo kako su završili :)

Upravo to dokaz koliki je ovde nenormalni monopol i koliko ovde ima prostora da se poradi i na kvalitetu i na cenama

Ovde je jako slaba ponuda idalje u odnosu na normalan svet i LTE ce u tom smislu napraviti pravi bum kod nas

Jako lep primer je bio kod nas. Počeo Targo da uvodi samo FTTH internet, brzine za to vreme i naše uslove neviđene... kao i cene. Pošto se to "nekima" baš nije svidelo, znamo kako su završili :)
Upravo to... ja se molio da odlome jedan krak sa autoputa za nas grad... :)
Kad eto ti taman stali na noge pa im odmah odsekli da kleknu...

Upravo to... ja se molio da odlome jedan krak sa autoputa za nas grad... :)
Kad eto ti taman stali na noge pa im odmah odsekli da kleknu...

Navodno korupcija ali ko zna kakve su sve tu igre igrali skotovi na vlasti

Jer onaj iz Subotice pravosnazno osudjen zbog toga ili ne?

Ajde da budemo iskreni do kraja.
Targo je propao jer je bio politički projekat Dulića i jednog slovenačkog "biznismena" napravljen u "teretani", a nusproizvod tog dila su ojađene naše firme kojima duguju ogroman novac.

Nazad
Vrh Dno