Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Daj ljudi sta vam je ? Windows 10 radi kao formula glavne bagove koji su bile su resene, ostalo sve radi kako treba nema error poruke start meni pali od prve sta jos treba da srede ? nije mi jasno dok je bio beta je bio sr.anje nevideno ali sada je 99.9% sreden sve radi i sve leti bas kako treba :D

Evo da javim da se aktivirao jutros Win 10, radjen upgrade preko USB-a na Win7 sa DAZ-om. Nasao sve drajvere, AMD 6310 i 6470 i ostalo. Jedino sa morao rucno da pokrenem Update za Bluetooth, nasao ga sam. Za sad ok.

Uspeo sam da instaliram win10 i sad je aktiviran. Kod istalacije imao sam problem oko dozvola ali sam se setio da je neko to vec imao i odradio sam
upgrade na 10240 a sad je stigao jos neki manji update. Problemi sa networkom, prvo gudi setovanje za gateway, odjedom nestane kao da sam
obrisao gateway. Ne znam da li je upgrade vratio drajvere jer sam juce stavio kroz MSI live update drajvere za mreznu za moju MB. Bluetooth
mi ne radi, to je genericni i sve dosad nije bilo problema, sad ga win prepoznaje kao radio i kao bluetooth ali nista ne mogu da uradim, cak ne mogu ni
da ga nateram da postavi ikonicu u taskbar. Pokusao sam sa mobilnim da se povezem ali nista.
Fali Catalyst control centar, da li on tu postoji ili ne znam, stavio sam Catalist 15.7 koji su izasli za win10
ali od CCC nigde traga. Boot meni u grubu mi je bezveze, stajalo je win7, sad stoji recovery ali to mi je najmanje bitno jer se win10 podize.
Imam neki GUI prog VisualBCD ditor ali posto mi nije jasno i nisam petljao sam tim ne pipam dugmice.

Što se mene tiče, ja sam imao 8.1 Industry Pro, ali sam batalio to, ne znam ni sam što. Skinuo image sa oficijelnog sajta, uradio clean install, programe backupovao na HD, sistem je na SSD-u i radi odlično. Svi programi tu, drajveri takođe, skinuo sam par igara isto i rade odlično, vidi se napredak.

Vizuelno sistem je dobro urađen, pomak u odnosu na 8.1 (doduše pošto sam koristio 8.1 sa classic shellom. ovo mi bukvalno izgleda kao omanji update, a ne prelazak sa starije na noviju verziju sistema). Microsoft Edge nisam mnogo koristio, uglavnom taj period od 10 sekundi dok nisam skinuo Mozillu, volio bih ako neko ima vremena (ko je više koristio Edge) da kaže nešto o njemu, jer iskreno ni zadnje verzije Explorera nisu bile loše, ali mi nikako nisu ležale.

Boot time mi je sporiji nego na 8.1, što mi i nije toliko bitno, bilo je oko 10 sekundi, sad je možda 15ak. Vjerujem da će to srediti nakon par ispravki, ipak nikako do sad nije bio veći hajp što se tiče prelaženja sa sistema na sistem, ovo je čista ludnica, ne zna se ko pije, a ko plaća.

Što se tiče aktivacije nešto me je Toolkit zezao, jer je svaki put aktivacija tražila da idem na net da se registrujem, srećom skinuo sam neku noviju verziju KMS Auto-a i prošla je iz prve, sad ne traži nikakvo konektovanje na net, a nadam se da neće tražiti ni u skorije vrijeme, bar ne prije nego što me Dreamspark opet počasti sa besplatnom studentskom verzijom.

Uglavnom, za prvi dojam sistem ima od mene 8/10, što je i optimalna ocjena za nešto ovakvo. Koristiće se to.

Poslednja izmena:
Jel moguce da sam ja kao na rtm a da vec 2 dana ne dobijam ni 1 update ?
Untitled111.jpg

Lol koji jos koristi hibernacija kad ima ssd ?

Lik je zarobljen u 90im godinama proslog veka, ne treba da te cude takve izjave.

Nego zna li neko zasto mi ne nudi upgrade a pritom da zadrzi i programe , nego samo nudi da zadrzi fileove ili da bude clean instalacija, bas BZv.
jedno blesavo pitanje, na drugom hdd-u tj particiji imam vec instaliran sredjen po mojoj meri win 10, e sad ima li fora preko nekog alata a mozda moze i clonezilla da taj image od te particije prebacim na ssd i da sve to su per radi, ima li neko da je radio to? ili mi ne gine clean instalacija?

Poslednja izmena:
Ipak sam odlucio da ponovo uradim instalaciju svega,zbog "legalnosti":D

Instalirao sam prvo win8.1,pa KMSpico,pa preko njega upgrade na win10,i sad mi je legalan windows.E sad treba uraditi "clean install".Interesuje me prilikom instalacije i formatiranja onih particija,da li smem formatirati i one male koje idu uz onu veliku particiju na koju se instalira windows?Ili da njih ne diram?

Završena čista instalacija legalnog win10 pro x64 sa DreamSpark programa :)
Sve radi kao što bi trebalo i mnogo bolje nego kada se dograđuje sa 8.1 pro ...

Jedini minus je potrošnja baterije (Chrome srče najviše), ali dobro srediće se vremenom i novim verzijama ;)

Dakle preporuka :

1 - Backup (sve vredno prebacite na drugi računar ili narežite)
2 - Skinuti i narezati na DVD (može i kombinacija Rufus + USB) retail ISO windows multiple

dreamspark.png

3 - Formatirati ceo hard (milion načina, najbolji www.dban.org i pustiti da prođe jednom ceo hard )
4 - Pokrenuti čistu instalaciju sa diska (naravno bios i first boot device CD/DVD)

Hvala puno, to mi je trebalo!

Lik je zarobljen u 90im godinama proslog veka, ne treba da te cude takve izjave.

Lik nije zarobljen u devedesetim, ogromna većina i dalje nema SSD, pa ako je jedini argument da je neka verzija Windowsa bolja samo zato što se brže podiže, eto vam hibernacija, pa doživljavajte orgazam svaki put kada podižete Windows.

Onaj ko ima SSD, ako mu 2 sekunde brže ili sporije znači toliko, onda ono.

Ja jesam omatorio, ali po stilu pisanja, ovu temu posećuju ljudi čiji je prosek oko 14 godinica. :D

I da, zahvaljujući Windowsu 8, povećao mi se promet reinstalacija istih na Windows 7, izgleda da će mi i desetka ići u korist. :D

Poslednja izmena:
Evo nista se nije promenilo posle upgrade sem ovog...

Screenshot (377).png

E sad treba uraditi "clean install".Interesuje me prilikom instalacije i formatiranja onih particija,da li smem formatirati i one male koje idu uz onu veliku particiju na koju se instalira windows?Ili da njih ne diram?

ja ih brišem zajedno sa c. on ih posle napravi ponovo.

aktivacija je vezana za ploču. kod mene nije bilo problema nakon clean install

Najnoviji Intelovi chipset drajveri (Intel MEI i Intel RST SAMO za chipset-ove počev od serije 8):

Intel Chipset Software Installation 10.1.2.8 WHQL: https://mega.co.nz/#!Wx8TzYaJ!w8INxbwKkYuLdP_gnrHp29ys8sbI4ZH2cLLVm0jdXis

Intel Management Engine 11.0.0.1158 WHQL: https://mega.co.nz/#!K59TEAyC!bIdWRPob88ZoYyUnzwAuShjNnvyfPG_9fCirycAwKoY

Intel Rapid Storage Techology 14.5.0.1081 WHQL: https://mega.nz/#!NdchXbYI!FJG12wwwaQxmYkMpOtktqJ5hfpCy-DFaIYCxiMyyhK4

Drajveri su provereni, lično ih koristim. Nema usporenog boot-a i sl. problema.

Lik nije zarobljen u devedesetim, ogromna većina i dalje nema SSD, pa ako je jedini argument da je neka verzija Windowsa bolja samo zato što se brže podiže, eto vam hibernacija, pa doživljavajte orgazam svaki put kada podižete Windows.

Onaj ko ima SSD, ako mu 2 sekunde brže ili sporije znači toliko, onda ono.

Ja jesam omatorio, ali po stilu pisanja, ovu temu posećuju ljudi čiji je prosek oko 14 godinica. :D

I da, zahvaljujući Windowsu 8, povećao mi se promet reinstalacija istih na Windows 7, izgleda da će mi i desetka ići u korist. :D

Mislim da je pocev od osmice, Fast Boot isto sto i Log Off/Sign Out + Hibernate, dok klasican Hibernate podrazumeva i korisnicku sesiju.

Dosta čudno . Ne znam šta je problem , probaj da izmenjas fast ,slow pa probaj opet ručno. Nekad me je zezalo tako. Inače meni je izgaseno da primam insider build posle čiste instalacije . Jedino ako imaš vremena da uradiš čistu instalaciju ,

Inače skinuo sam viber sa store-a I kada otvorim iznenađenje, tek treba da puste win 10 verziju. Ovaj win32 viber je mnogo trom I troši skoro 200mb kada je u pozadini, winRT su mnogo štedljivije .

Poslednja izmena:
Najnoviji Intelovi chipset drajveri (Intel MEI i Intel RST SAMO za chipset-ove počev od serije 8):

Intel Chipset Software Installation 10.1.2.8 WHQL: https://mega.co.nz/#!Wx8TzYaJ!w8INxbwKkYuLdP_gnrHp29ys8sbI4ZH2cLLVm0jdXis

Intel Management Engine 11.0.0.1158 WHQL: https://mega.co.nz/#!K59TEAyC!bIdWRPob88ZoYyUnzwAuShjNnvyfPG_9fCirycAwKoY

Intel Rapid Storage Techology 14.5.0.1081 WHQL: https://mega.nz/#!NdchXbYI!FJG12wwwaQxmYkMpOtktqJ5hfpCy-DFaIYCxiMyyhK4

Drajveri su provereni, lično ih koristim. Nema usporenog boot-a i sl. problema.

hvala

Instalisan juče na laptopu Dell E 7440 kao upgrade preko Win 7 Pro x64. Posle silnih kliktanja na onu ikonu Get Windows 10 u jednom momentu je ponudio Windows 10 preko Windows updatea. I sve je prošlo normalno. Međutim, ono što je ružno su fontovi u nekim aplikacijama. Naprimer device manager izgleda očajno, kao da je neki font iz doba Win 3.1 ???. (neoštro i zanagljeno, kao da je bold).Tako je na još nekim mestima, ali je naprimer na desktopu OK prikaz fonta.

Šta tu može biti problem ?

Molio bih Vas da mi pomognete. Naime, Win 10 nikako ne moze da instalira ovaj update: Security Update for Windows 10 for x64-based Systems (KB3074683)

Uradio sam ovo sto mi je savetovao @Delicious : "Kako ne moze?
Nadji u servisima, ovaj za windows update, pa ga restartuj, pojavice ti se ponovo da skines isti update i odradi to kako valja".

Nije pomoglo!

Da pojasnim sta se u stvari desava: Update se zavrsi, restartujem racunar, update dodje do 30% (tako i treba), zatim se restart zavrsi, sistem se ponovo podigne, zavrsi update do 100% i onda izadje poruka :We couldn't complete the apdates undoing changes
Don't turn off your Computer

Ponovo se restartuje izadje ista poruka i posle desetak sekundi nastavi sa podizanjem sistema.

Windows 10 je akltiviran, i sve normalno radi, osim ovoga. Da napomenem da ostale update sasvim normalno odradi.
Unapred hvala na savetima.

Poslednja izmena:
zdravo, jedno pitanje.

da li je moguce instalirati clean windows 10 ukoliko se samo ima kljuc za 7 i 8? osmica je dobijena preko faksa, a sedmica je oem licenca koja je dosla uz laptop.

zvao sam ms i oni kazu da to nije moguce, jedini nacin da dobijem genuine desetku je da uradim upgrade, sto se meni ne svidja iskreno. da li je neko probao slicnu akrobaciju? da li ce mi uspeti ako uradim upgrade na tim sistemima, pa posle formatiram disk i instaliram desetku na formatiran hdd i ukucam kljuc od sedmice ili osmice?

hvala

Poslednja izmena:
zdravo, jedno pitanje.

da li je moguce instalirati clean windows 10 ukoliko se samo ima kljuc za 7 i 8? osmica je dobijena preko faksa, a sedmica je oem licenca koja je dosla uz laptop.

zvao sam ms i oni kazu da to nije moguce, jedini nacin da dobijem genuine desetku je da uradim upgrade, sto se meni ne svidja iskreno. da li je neko probao slicnu akrobaciju? da li ce mi uspeti ako uradim upgrade na tim sistemima, pa posle formatiram disk i instaliram desetku na formatiran hdd i ukucam kljuc od sedmice ili osmice?

hvala

Zašto ti se ne sviđa? Odradiš upgrade, 10ka bude aktivirana, i nakon toga clean install?

Zašto ti se ne sviđa? Odradiš upgrade, 10ka bude aktivirana, i nakon toga clean install?
pa ne svidja mi se da uradim upgrade i da onda nastavim da koristim tako upgrade-ovan sistem. kuburim sa mestom na ssd-u, samo po par gb slobodno imam, verujem da ce taj upgrade da ostavi gomilu smeca na disku.

to sam i pitao, da li mogu da uradim clean install desetke nakon upgrade-a i kako? hvala.

takodje, da li neko zna koje su nagrade deljene na promocij u uscu juce i da li to jos uvek vazi? nisam stigao juce da odem -.-

Šta u ima da se ne sviđa. Uradiš upgrade, a posle toga čistu instalaciju.

Pitanje: meni ne radi Insider Hub, a dobio sam jutros mail da pogledam neku specijalnu ponudu... probao sam da reinstaliram, ali i dalje ne radi, pa ako neko ima rešenje...

Vrh Dno