Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ovasne nemaju nutritivnu vrednost ?
Nemamo o cemu dalje da razgovovaramo, natavi da jedes slanine i jaja za dorucak.

Poslednja izmena:
Ima li neko preporuku za kupovinu wheya preko KP, vidim cene su povoljnije nego u prodavnicama?
Koji whey ti treba?
Hoces samo za posle treninga sa tegovima (za PWM), neki ujedno i za PWM i za dorucak, za pred spavanja i eventualno tokom dana (casein) ili hoces kao zamenu obroka (blend)?

P.S. Scitec izbegavaj u sirokom luku. U njemu ima svega a najmanje onog sto treba. Procitaj sastav i sve ce biti jasno ;)

@weasel
Ne vredi da se sa njim raspravljas. Ne zna on ni kako organizam funckionise niti sta se za sta uzima i kako prolazi kroz sistem. Vidis da misli da su seceri i kompleksi UH isto i da se ovsene uzimaju zbog sitosti. Sta dalje reci...
A izgleda ih nikad nije ni uzimao cim kaze da ogladnis odmah.

Poslednja izmena:
Поједем 100г овсених са 3дл млека око 7 и 15-20, одем на факс, сат ипо радимо као лудаци (антропомоторика), затим још толико предавања и тек после једем следећи оброк, тако да не бих рекао да пахуљице нису ни за шта...

Nit dovoljjno energije mozes da pojedes (65kcal/100g) nit vlakna (1.7%) da te makar ona drze duze. + brzo ogladnis. Siromasna hrana generalno "odlican" materijal za dorucak.

Naravno slandza i jajca imaju tone sastojaka od vitamina minerala energije proteina i plus te drze pola dana. Zato idu lepo za dorucak.

Pa i hleb uz jaja je dovoljan za popunu glikogena ko se za to brine, a da u isto vreme ne ostane gladan posle 2h.

@gibo
Ne znam sta ti radis ali ako je za tvoj organizam toliko malo potrebno energije onda svaka cast. Ja se tresem posle 2h. (Dok kad sam ih jeo pre par godina)

Poslednja izmena:
Јаја једем за други оброк, нема шансе одмах ујутру да их једем...
3-4 јаја ( сваки други дан иде и сланина/шунка) и 150-200г сира и јогурт/кефир.
Наравно ја не држим дијету :)

Ok ako je pred dorucak, ali onda je bolje mleveni lan sa jogurtom. Lan je jedan od superfood-ova ima vrhunske sastojke, Omega 3, vlakna i jos dosta toga i taman te drzi (mnogo vise nego ovsene) do dorucka, plus si uneo puno kvalitetnih sastojaka. Za svaku preporuku.

Nit dovoljjno energije mozes da pojedes (65kcal/100g) nit vlakna (1.7%) da te makar ona drze duze. + brzo ogladnis.

Odakle ti ovaj podataka. 100gr ovsenih ima skoro 400Kcal. Ako dodas jogurt/mleko, nesto od lesnika/badema (50g), neko voce za jos lepsi ukus, itd bude veoma dobar i jak obrok.

Mada su mi jaja favorit za dorucak, tu nema price. 4-5 na oko, pola litre jogurt, cisto malo slanine ili kobasice kao zacin :), salata od povrca i sir, i neka veca integralna kifla, uh nema bolje :).

Poslednja izmena:
@nemanja123,

Rekao sam što sam imao, siguran sam da ima ljudi koji će se u tome prepoznati. Ko hoće slepo da sluša savete sa foruma, slobodno, nikog ne sprečavam. Nikada ja nisam rekao da oni apsolutno ne valjaju, samo da to nije dobar način za sve ljude, nije jedini način i sadrži puno nepotrebnih i zastarelih dogmi. Ja sledim savete Lyle-a, Aragona i ostalih science based nutricionista, koji su daleko ispred svih ostalih, samim tim što kritički koriste naučna saznanja iz proteklih nekoliko godina i spremni su da promene svoje stavove ukoliko nauka pokaže da nisu bili u pravu.

@GiBo2pac
Moras proteine uz obrok. Samo ovsene nisu obrok :)

Nit dovoljjno energije mozes da pojedes (65kcal/100g) nit vlakna (1.7%) da te makar ona drze duze. + brzo ogladnis. Siromasna hrana generalno "odlican" materijal za dorucak.

Naravno slandza i jajca imaju tone sastojaka od vitamina minerala energije proteina i plus te drze pola dana. Zato idu lepo za dorucak.

Pa i hleb uz jaja je dovoljan za popunu glikogena ko se za to brine, a da u isto vreme ne ostane gladan posle 2h.

@gibo
Ne znam sta ti radis ali ako je za tvoj organizam toliko malo potrebno energije onda svaka cast. Ja se tresem posle 2h. (Dok kad sam ih jeo pre par godina)
Nemoj vise da lupas gluposti.

1. Ovsene nemaju 65 kcal/100g nego 380-400 kcal http://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/1597/0
-Omasi si ono, "samo" 6 puta.

2. I kakvih 1,7% vlakana?
Ima 10,1 na 100g! Dakle preko 10!

3. Koje bre to vitamine i minerale ima slanina? A ovsene ih nemaju?
Evo ti pa pogledaj koliko PUTA ovsene imaju vise i vitamina i minerala nego slanina:
http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2208/2
http://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/1597/0

Da ne bi vise lupao da masti imaju vitamine evo ti koliko cega ima svinjska mast i mast od slanine:
http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/7186/2
http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/7358/2

Na liknovima gore imas i Fullnes factor (koliko te zasiti), completnes (koliko je kompletna namirnica)...
Pa vidi koja vise zasiti.

A evo ti i za seme lana da ne lupetas da je "supernamirnica" kad joj je FF faktor 48 a ovsenim 42. Tvoja slanina ima 14! http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3163/0

Seme lana jeste dobro, i to sto puta bolje od slanine i svinjske masti, ali nikad nije bilo niti ce biti kompletan obrok. I lanene masti se unose na keto a ne slanina.

Koliko ti gluposti ti mozes da kazes i koliko ne znas nista je prosto fascinantno...

@nemanja123,

Rekao sam što sam imao, siguran sam da ima ljudi koji će se u tome prepoznati. Ko hoće slepo da sluša savete sa foruma, slobodno, nikog ne sprečavam. Nikada ja nisam rekao da oni apsolutno ne valjaju, samo da to nije dobar način za sve ljude, nije jedini način i sadrži puno nepotrebnih i zastarelih dogmi. Ja sledim savete Lyle-a, Aragona i ostalih science based nutricionista, koji su daleko ispred svih ostalih, samim tim što kritički koriste naučna saznanja iz proteklih nekoliko godina i spremni su da promene svoje stavove ukoliko nauka pokaže da nisu bili u pravu.
Svako ko se tu "pronadje" neka pogleda:
1. Koliko brzo posle dijete se vratio starim navikama u ishrani
2. Koliko kcal je unosio

Lako ces onda videti da li je kriva dijeta ili nesto drugo ;)

Poslednja izmena:
@GiBo2pac
Moras proteine uz obrok. Samo ovsene nisu obrok :)
Не могу ујутру, једва и ово "прогурам" :)
Једем ја 6 оброка дневно и унесен доста протеина, али тај први оброк ми је хаос.

Онако неразбуђен могу само тако нешто са млеком да поједем (пахуљице, мусли или некад млевену плазму).

Ne moras da jedes cim ustanes :d
Pola sata posle ustajanja, taman dok se natenane razbudis, umijes, spremis dorucak... Whey bi sigurno mogao sa ovsenim, to ti ne bi smetalo :D

Ја сам ти као Срећко Шојић кад устанем, све док не почне загревање на факсу, е онда се разбудим и све буде фул :)

Не знам за "Веј", скупо ми је то, како сам гледао преко 6к кошта оно паковање од нешто преко 2кг...

Lose si gledao ;)
Imas kod nas da uzmes 3.5kg za 6.500 dinara (ukus odlican, koristi moj brat). Cak i za 10% manje ako uzmes jos nesto (ili uzmes sa jos nekim). Imas i na KP MyProtein koji je jeftiniji a dobar, imas i druge marke i sve su jeftinije nego u prodavnicama. Samo uzmes kvalitetan i onda ti treba 30g. Znaci kutija od 2kg (odnsno 5LB ili 2,250g) ce ti trajati 2,5 meseca, a ovaj od 3,5kg 4 meseca. Bez popusta ti dodje 56 dinara dnevno, tj ispod 1.700 mesecno. 4 jaja te kostaju vise :)

A ti mozes za dorucak i da probas kacakam (standardno kukuruzno brasno/palenta) sa ella sirom.

Занимљиво, свакако ћу размислити, пошто у мају планиран да кренем у теретану :)
Мада сад сам мало потрошио кеша кренуо на базен па ме одрали за купаћи, 3.5к га платио.

Odakle ti ovaj podataka. 100gr ovsenih ima skoro 400Kcal. Ako dodas jogurt/mleko, nesto od lesnika/badema (50g), neko voce za jos lepsi ukus, itd bude veoma dobar i jak obrok.

Mada su mi jaja favorit za dorucak, tu nema price. 4-5 na oko, pola litre jogurt, cisto malo slanine ili kobasice kao zacin :), salata od povrca i sir, i neka veca integralna kifla, uh nema bolje :).

Auuuu ja sam gledao skroz pogresno (oatmeal umesto oats), jos mi cudne cifre... strasno xD

Pa to je onda jos gore, pojedes 100g ovsenih nabacis 400kcal i sve to ti traje ukupno 2h, s tim sto posle toga mozes da se oderes od hrane.

Dakle jako lose ako moras da pazis na unos kalorija, plus psihicki otezava samodisciplinu. Sa isto kalorija na slanini/jajima, moze da te drzi mnogo duze, i na kraju nema tolike gladi vec sasvim normalno mozes da jedes.

Sto se tice sastojaka, i slandza i jaja su hranljivi a da za to ne moras da platis cenu previse kalorija od kojih brzo ogladnis.

Lan je zato car za pred dorucak, s tim sto se ne trosi puno oko 20g-30g je sasvim dovoljno dnevno da se ne pretera sa vlaknima, plus taman ne uneses previse kalorija.

:) vidim na početku beše fina tema..pogotovo za nas malo gabaritnije.Mislio sam da će biti finih stvari za pročitati,i bilo ih je ali sad ovo prepucavanje stvarno ne vodi ničemu.
Lično moje zapažanje je da svi govore iz svog ugla,što je ok ali zaboravlja se činjenica da se svi mi bavimo različitim profesijama i samim tim različiti režimi ishrane idu u tome.

KurtK priča o slanini i jajima za doručak i kako ono zasiti a da za UH nema nikakve potrebe...jeste možda za njegovu vrstu posla i načina života.(uzeo sam random primer...nije ciljano).
Ali recimo da se bavi zdravstvom i da radi na psihijatriji,pri tom svaka druga noć po 12h ili dan-noć po 12h pa sve to pomnoži sa 15 godina... nema teoretske šanse da bi mogao tako da se hrani.Da ne unosi UH u dovoljnoj meri i da ostane na nogama...nikako,uz svo dužno poštovanje.
(Na ličnom primeru mogu reći da recimo neka vrsta Atkinsa uništava organizam...ali bukvalno.Meni je trebalo oko mesec dana da se oporavim nakon 20-ak dana te ''dijete''...od tad nikakva dijeta kod mene ne dolazi u obzir...osim kalorijskog deficita.)

Domaća slanina ima žešći broj kalorija(500-900kcal/100gr) i one se račinaju kao ''zdrave'' ali na duže staze od vaskularnog sistema pravi rusvaj...ne zbog same namirnice već zbog toga što u gradovima ljudi ne žive po takozvanom ''zdravom obrascu'' već đidaju sa malo ili mnogo industrijski prerađenim namirnicama koje prave čuda u organizmu.Ali takođe svaki drugi deka sa sela ima problem sa pritiskom,holesterolom itd...koja ide od prevelike kilaže,masne i jake hrane.Dok oni ''mršaviji'' nemaju skoro nikakvih tegoba,a isto se hrane...slaninica,jaja i ostalo.Tu je presudna genetika a način ishrane je uslov da se genetika više ili manje ispolji,naravno potpomognuto načinom života.

Sa druge strane priča da ovsene ne zasićuju je netačno,pogotovo jer ovsene imaju mogućnost fizičke ekspanzije u želudcu(između ostalog zato se savetuje potapanje u vodu pre jela,jer ako se jedu presne može se desiti da se unese previše ovsenih i dođe do problema sa varenjem) i pri tom fizički daju osećaj zasićenosti pored mentalnog dela.A da imaju malo kalorija takođe ne pije vodu :) imaju i te kako,a ''naše'' ove zbucane po gotovo,jer se pakuje sve i svašta.
Ako gledamo razliku...moguće je da nečiji digestivni sistem brže razgrađuje slaninicu i zato neko oseti zasićenost.Ali organizam prvo određuje količinu fizički unete hrane pa tek onda drugi deo a to je ono što ljudi kažu došlo iz d.. u glavu :D.Tako da pahuljice imaju osnova da budu bolje u tom segmentu od slaninice baš zbog kvantitativnog dela :)

U svakom slučaju nema potrebe za prepiranjem nego ovu finu temu iskoristite da podelite svoje postignute rezultate sa nama zaobljenima i moožda pomognete nekom od nas da skinemo koji kg...
Treba da bude različitih i mišljenja i argumenata ali možda je bolje da se držite paralelne priče a ne ukrštene...verovatno mnoge zbunjuje a rado bi pitali za savet.

Poslednja izmena:
Ja sam vise puta skidao po 8-10kg.

Uvek je to islo tako da prvo 7-10 dana izbacujem junk food polako. Nadalje je svaki ciklus trajao do neke stagnacije i to vreme je individualno, zato se prati i po tome se prilagodjava.
Posle toga predjem na zdravu hranu (piletina, pirinac, ovsene, jaja...) bez ikakvog deficita i tako guram 1-2 nedelje. Obicno ovde krenem sa treningom (ako do tada nisam trenirao) i povecam unos hrane onoliko da pokrijem trening (takodje bez ikakvog deficita) i tako 1-2 nedelje. A onda krenem sa prostim suficitom od ~200kcal i guram tako. Posle smanjim za jos toliko i tako sve do nekih 1500-1800. Posle toga vise ne smanjujem, nego ili povecam kardio (broj HIIT treninga) ili dodam aerobni u zoni 60-65% MHR. Kad se i na to organizam navikne, onda krenem na varijacije UH i obicno ih zavrsim za 4-8 nedelja maksimalno.
-To je do procenta masti gde se vene vide po stomaku, butinama, i krenu po gluteusima (zadnjici :)).

Ima tu i dosta caka. Npr cim ustanes popijes casu vode (da malo ubrzas metabolizam), pa posle pola sata jedes. Unosi se minimu 3 litra (ciste) vode, a mnogi preporucuju cak 5L. Zbog lakseg metabolisanja proteina, zbog izbacivanja viska vode iz organizma i zato sto se zedj cesto pomesa sa osecajem gladi, pa posle unosenja vode nestane :)
Broj oborka obicno krene od 4, pa povecavam do 6. Poslednji put sam isao do 5. PWM u vidu sejka se ne racuna u obrok.

Od proslog ponedeljak sam opet krenuo na dijetu. Kad sam smanjio junk sam izgubio 1kg (bilo je oko 85kg) i taj period mi je trajao 3 dana.
U prosli ponedeljak sam imao 83,9kg.
Svaki dan se merim i pisem sta uzimam. To su sada 3 obroka:
-ujutru 250g omleta (4 jaja SU kalse - preko 70g. Sirova kad se odbaci ljuska izmerio na 250g) + 100g ovsenih (samo prelivene kljucalom vodom)
-jos 2 obroka sa po 200g pecenog pileceg fila (ispecem u onim kesama 2kg odjednom) + 100g belog pirinca (Spremam odjenom 200g tako sto stavim 1L vode da kljuca, kad prokljuca voda stavim pirinac, mesam dok opet ne krene da kljuca opet da se ne bi zalepilo, ostavim da kljuca 5 minuta i posle toga ugasim ringlu i ostavim nepoklopljenu serpu 30 minuta).
Ubacim koju zelenu salatu ili vezu rotkvica i koju kasiku maslinovog ulja. Pijem 4L vode dnevno.

Ovaj ponedeljak se izmerio na 80,3kg. Dakle za nedelju dana 3,6kg manje.

Dobar deo je voda, ali i salo daleko lakse ide sto ste deblji. Kasnije sve usporava.
Ove nedelje cu (od sutra) krenuti malo kucna varijanta vezbanja (malo sklekova, cucnjeva, trbusnjaka i po koja vezba bucicama). Plan je 3 puta nedeljno. Ubacicu jos jedan obrok (pola kutije ella sira kao poslednji obrok zajedno sa 2 kapsule lanenog ulja) i ubacicu meleveni lan (videcu koliko, verovatno 50-70g). Ubacicu sada i vitamine (Super Multi od Dymatize-a jednu kapsulu dnevno). Izvestavacu kako ide napredak. Sve pise u excel-u sta unosim i sta koliko sadrzi, preracuna TDEE, koliko sam na gubitku dnevno/nedeljno... (sam sam ga pravio cisto da lakse unosim i imam pregled. A i teze je odustati kada ima sve crno na belo :)).
-U teretanu necu skoro (imam povredu trbusnjaka koju trebam da saniram tek jula). Do tada je plan da skinem procenat masti na jednocifren ali videcemo. Mozda za 3-4 nedelje krenem ali oprezno i bez velikih tezina.

Poslednja izmena:
@weasel
Ne vredi da se sa njim raspravljas. Ne zna on ni kako organizam funckionise niti sta se za sta uzima i kako prolazi kroz sistem. Vidis da misli da su seceri i kompleksi UH isto i da se ovsene uzimaju zbog sitosti. Sta dalje reci...
A izgleda ih nikad nije ni uzimao cim kaze da ogladnis odmah.
Pa lepo si reko, nemoj ni ti da nastavljas... ne zato sto je zabranjeno, nego gubis vreme.
Kolko god da ga pobijes cinjenicama, on ce to okrenuti i reci : pa jos gore, pa jos gore, bolje je slanina duze drzi sitim...

Naravno da ce svako jesti sta god misli da je najbolje, ali ne vredi voditi diskusiju sa covekom kome je kompleksan UH i secer isto.

Poslednja izmena:
Evo i ja sam malo krenuo da treniram i pazim malo sta jedem. Poslednjih 2 godine sam otisao dodjavola u smislu komdicije, jeo sta sam hteo, prestao cak i ono jednom nedeljno da igram fucu jer su kolena nesto otisla... Negde u oktobru dobijem napad zuci i posle jedno dve nedelje izvadim to g... Dobro sam uradio bila je zucka u raspadu. To me malo iscima, uplasim se i resim da se malo dovedem u red. Usput zbog svega skinem 10kg te resim da to iskoristim sto da ne. Sad sam 172cm 72kg, nisam ja debeo svuda ali stomak i slauf prisutni.

Krenuo sam u teretanu, kombinacija laganog trcanja 15-20min i onda kruzni trening sa tezinama za 10-12 ponavljanja. Ne filozofiram mnogo sa ishranom, da moram nesto da zapisujem i vodim excel radije bi se ugojio opet 10kg, nema teorije. Izbacio sam hleb, jedem tonus kad moram, malo vise povecao proteine, izbegavam uvece UH i naravno slatko, ali potkrade se tipa 2 kocke crne cokolade svaki drugi dan. Pijem vitamine cisto jer mi malo opao imunitet... Planiram da posle mesec dana predjem na treninge koji nisu kruzni dakle parcijalno 3 puta nedeljno i to je to, dakle rekreacija a ne fiskacija, to je neka moja teorija... Pitanje koje me realno muci i treba mi pomoc je - sta da jedem odmah nakon treninga? Treniram u jedinom mogucem terminu koji posao i zivot dopustaju 7 ujutru, dakle na prazan stomak, jedino oko 6:15 svako jutro pijem casu tople vode sa kasikom meda i par kapi limuna... Pre sam imao obicaj da do dorucka odmah posle treninga stucem malo 250ml cokoladno mleko da me povrati, sad ne znam. Dakle treba mi nesto da me drzi od 8 do 9 dok ne budem u situaciji da pojedem nesto konkretnije...

@weasel
Dogovoreno :)

@MareBGD
Ti vec znas da trebas da smanjis masti sobzirom da si izvadio zucnu kesu. 2 kocke crne cokolade ne predstavljaju problem. Taman da imas sta da izbacis kad stagniras ;)
Kad se uvedes u trening kako treba onda predji sa kruznog na neki split.

Posle treninga ti je najvaznije da imas proteine i UH. Masti ovde nemoj ni da unosis. Jedes 45-60 minuta posle treninga maksimalno. Ako ti se to uklapa onda cepaj tako. Naravno mnogo je bolje da uzmes PWM odmah posle trenigna, pogotovo ako ti treba vise vremena do obroka, ali sta je tu je. Mislim da je glupo da nosis belanca koja bi jeo posle treninga ili usput.

Za obrok ti je tu najbolje pirinac i neko meso (piletina, curetina, riba, konjetina, junetina (but)). Ako hoces da smrsas, sto se vise priblizavas cilju izbacivaces crveno meso i menjati ga za piletinu, curetinu i ribu. Obavezno ubaci ovde UH (na dijeti ti je ovo najvazniji obrok u kome moras imati UH. U nijedan vise ne moras ali u ovaj moras da imas). Vecina na dijeti ide na pirinac i piletinu posle treninga. Nije bas dobro da ides na trening sa tegovima na prazan stomak. Ako mozes ubaci neki whey pred trening.

Poslednja izmena:
aj da probam :) ... podrška za naše! :D

@nemanja123 Hvala, na savetima. Jutros jeo integralnu kiflu, tunjevinu i kozju surutku cim sam stigao na posao, jedva izdržah :)

Nema na cemu.
Samo sa znas da ta integralna kifla nije videla integralno brasno :d To je obicno crno brasno (dakle belo brasno sa vecim procentom pepela).
Surutka u takvom tecnom stanju ima jako malo proteina (mislim da je oko 3g ako se dobro secam) tako da ne vredi ni da je dzabe daju :)

1l surutke ima valjda 8g proteina.

Za sta je uopste dobra surutka?svako prica svoje teorije i svi su ubedjeni da su u pravu...

Nizašta. Mnogo masti i uh... Po mom mišljenju, bolje dati više para za whey, znaš šta si kupio...

Извини, али то није тачно.
Сурутка помаже регенерацију јетре и то је доказано.

Ok, regeneraciju jetre. Mislio sam sa aspetka treninga, fitnesa...

Nazad
Vrh Dno