Šta je novo?

NVIDIA ForceWare - diskusija, pitanja, linkovi

Jedno pitanje u vezi ovog novog MFAA i njegovog nacina stavljanja u funkciju.
Koliko sam video kada se ukljuci kroz drajvere u 3D Settings-u, moze da podrzava samo odredjene igre, kao naprimer Crysis 3.
E sad, kad udjem u igru (Crysis 3), ima opcija za SMAA, TXAA i MSAA, nema MFAA. Da li sad znaci, da kad postavim da radi na 4XMSAA to znaci da ce da sljaka kao 4XMFAA, tj. da ce imati graficki prikaz kao 4XMSAA a imace bolje performanse zbog 4XMFAA anti aliasing-a. Hvala na odgovorima.:wave:

upravo to, ukljucen u drajverima na mfaa je u stvari msaa posle u igri :D

Ajd da odgovorim samom sebi.:beat:
Ima objasnjenje na guru3d. Ukljuci se u drajveru MFAA, i u igrici radi ovako:
To get and compare to 4x MSAA equivalent quality, you need to set 2x MSAA + MFAA. At 4xMSAA+MFAA enabled you would get 8xMSAA quality and 8xMSAA+MFAA would get you a quality equivalent of 16xMSAA at a lesser performance cost.
Ja sam postavio u Crysis 3 na 4X MSAA, znaci ima kvalitet kao 8X MSAA a uticaj na performanse je kao da je ukljucen 4X MSAA.
Moje subjektivno misljenje je da ovo cudo bas sljaka. Na 4X MSAA i adaptive vertical sync uglavnom je zakucano na 60fps-a, a kad dodje do pada frame na 50fps skoro da nema sekcanja i lomjenja slike. Kod primene MSAA bilo je dosta sekcanja i padanja framevo sa 60fps-a. Kvalitet prikaza slike ostaje i dalje isti sto je najbitnije.
Oni koji imaju Maxvell treba obavezno da probaju ovaj MFAA, mislim da zajedno sa DSR-om moze da da fantasticne rezultate u "kvalitativnom iskustvu gaminga".:d

Ajd da odgovorim samom sebi.:beat:
Ima objasnjenje na guru3d. Ukljuci se u drajveru MFAA, i u igrici radi ovako:
To get and compare to 4x MSAA equivalent quality, you need to set 2x MSAA + MFAA. At 4xMSAA+MFAA enabled you would get 8xMSAA quality and 8xMSAA+MFAA would get you a quality equivalent of 16xMSAA at a lesser performance cost.
Ja sam postavio u Crysis 3 na 4X MSAA, znaci ima kvalitet kao 8X MSAA a uticaj na performanse je kao da je ukljucen 4X MSAA.
Moje subjektivno misljenje je da ovo cudo bas sljaka. Na 4X MSAA i adaptive vertical sync uglavnom je zakucano na 60fps-a, a kad dodje do pada frame na 50fps skoro da nema sekcanja i lomjenja slike. Kod primene MSAA bilo je dosta sekcanja i padanja framevo sa 60fps-a. Kvalitet prikaza slike ostaje i dalje isti sto je najbitnije.
Oni koji imaju Maxvell treba obavezno da probaju ovaj MFAA, mislim da zajedno sa DSR-om moze da da fantasticne rezultate u "kvalitativnom iskustvu gaminga".:d

cekaj bre 2mssa je u stvari 4xmfaa ili kako vec daj ****te objasni mi lajicki nisam pro sa engleskim :D ja sam konto da je 4msaa u stvari 4 mfaa samo bolje performance, a isti prikaz slike?

Nazalost ne radi, al kolko sam video, trebalo bi da proradi u nekom buducem drajveru.
Posto Hitman ima podrsku napravio sam poredjenje.
Hitman, 8X MSAA, Ultra settings:
HMA_2014_12_26_16_46_51_512.jpg
Hitman, 4X MSAA+MFAA dodje isto kao 8XMSAA, Ultra settings:
HMA_2014_12_26_16_49_29_807.jpg
Razlika je u korist MFAA od 21% !!!!!!
E sad, sto se tice grafickog prikaza izmedju MFAA i MSAA, po meni prakticno nema razlike, jedino ako bas uvelicas sliku u nekom nebitnom detalju, kao sto su uradili na guru3d-u, pa da je zagledas iz svih mogucih uglova, pa onda kao da vidis neku razliku u nekim detaljima.
Ako se ovo jos bude usavrsilo u sledecim drajverima, ovo mu dodje kao Nvidia Mantle.:beat:

EDIT: Da, @Borat, 2X MSAA + MFAA ukljucen u drajverima jednak je samo 4X MSAA, i onda isto dalje primenjujes na veci MSAA, a vece performanse i prakticno isti prikaz kvaliteta slike.

Poslednja izmena:
****te 21 % dobar je ovo skok, svaka cast zelenim :D hvala sreco na pojasnjenju :D
i svaki novi drajver ce biti bolji za 9 seriju ovo im je sad glavna tema za nadogradnju :D

Poslednja izmena:
Evo testa iz Crysisa 3.
Prvi SS, settings maximum, 4X MSAA
Crysis3_2014_12_26_18_44_27_376.jpg
Drugi SS, settungs maximum, 2X MSAA+ MFAA, teoretski je kao 4X MSAA uz bolje performance i isti kvalitet slike
Crysis3_2014_12_26_18_47_53_918.jpg
Tacno 10% bojli skor za ovaj fps, a koliko sam ja gledao uzivo na TV i kroz ove SS razlika u kvalitetu prikaza skoro ne postoji.
Fantastican posao odradjen od Nvidie, jedina mana sto zasad ima samo 10-15 igara koje to podrzavaju, ali ce se vremenom to jos dopunjavati.
Sad su ove 970|980 kartice jos brze za 10-20% od konkurencije u odredjenim igrama, cak i od sopsvenih kartica jer Kepler ne podrzava ovaj MFAA.:guitar:

Poslednja izmena:
Samo jos jedna napomena, ako igra ide do recimo 8X MSAA, kada postavite 4x MSAA+MFAA, dobicete isto kao 8X MSAA uz bolje performance.
Medjutim, ako postavite 8X MSAA+MFAA, necete dobiti kao 16X MSAA jer igra to ne podrzava, ali ce se dobiti nesto manje performance nego cist 8X MSAA, jer verovatno dolazi do neke kolizije izmedju drajvera i same igrice. Provereno kod Hitman Absolution.

hvala brate, svaka cast na pravoj analizi, ja ovaj mfaa svagde koristim, bf4, titanfall, bruka kakav posao su odradili plus jos kad izadje dx12 mislim da ce sve jos bolje biti :D

U odnosu na na drajver 344.75 ovaj najnoviji 347.09 WHQL drajver u Tomb-u 2013 donosi porast performansi od 10%, u Hitman Absolution negde oko 2%. Forumas @*******i je primetio i da FC4 daje bolji framerate u novim drajverima, a takodje i u Tombu ima bolji frame.
Na osnovu ovih informacija vrlo je verovatno da i u drugim igrama postoji odredjeni boost u performansama.
Glavno pitanje je da li postoji napredak i za starije serije nvidia grafika ili je to onaj logicni porast performansi za novu seriju grafika koji dolazi sa novim drajverima?
I kako nema na net-u informacija o ovome, ima toliko profesionalnih sajtova za testiranje grafika i niko nista. Pa da AMD ima dobitak od 10% samo u Tombu i to kroz drajvere, mislim da bi prevrnuli internet od review-ova.;)

Naso nesto na overclock.net, Crysis driver 344.75 score 69fps, driver 347.09 score 72.5fps, ne vidi se koja je kartica, porast perfomansi od 5%.
Izgleda da postoji odredjeni boost u mnogim igrama sa ovim novim drajverom.

Naso nesto na overclock.net, Crysis driver 344.75 score 69fps, driver 347.09 score 72.5fps, ne vidi se koja je kartica, porast perfomansi od 5%.
Izgleda da postoji odredjeni boost u mnogim igrama sa ovim novim drajverom.

hehe samo motaj, ja ovaj mfaa korsitim u titanfall 4xmsaa i mfaa bruka kako izgleda igra :D jedino nisam zadovoljan sa far cry 4 (1.6 verzija) ta igra kao da ima ping pocne brate da trokira strasno, a to je do nje, svako ima to cudno trokiranje, mutavi engine :D

Evo ima na Nexus.net sajtu uporedjenje drajvera i za AMD i Nvidia za proslu 2014.g.
Sto se tice ovog 347.09 drajvera i njegovog poredjenje sa 332.21 koji je sa pocetka 2014.g. godine, ima napretka oko 6% za 780Ti.
Medjutim, ovaj 347.07 drajver je u odnosu na samo ovaj prethodni 344.75 WHQL drajver doneo za Maxvell kartice ubrzanje u proseku od 5-10% u igrama. Na osnovu toga moze se reci da je Kepler arhiktatura dostigla neki svoj maximum, dok se za jos uvek novi Maxvell moze ocekivati dodatni boost kroz nove drajvere, po nekom mom misljenju od 5-10%.

Poslednja izmena:
Evo ima na Nexus.net sajtu uporedjenje drajvera i za AMD i Nvidia za proslu 2014.g.
Sto se tice ovog 347.09 drajvera i njegovog poredjenje sa 332.21 koji je sa pocetka 2014.g. godine, ima napretka oko 6% za 780Ti.
Medjutim, ovaj 347.07 drajver je u odnosu na samo ovaj prethodni 344.75 WHQL drajver doneo za Maxvell kartice ubrzanje u proseku od 5-10% u igrama. Na osnovu toga moze se reci da je Kepler arhiktatura dostigla neki svoj maximum, dok se za jos uvek novi Maxvell moze ocekivati dodatni boost kroz nove drajvere, po nekom mom misljenju od 5-10%.

slazem se + dx 12 od kojeg ocekujem bar 30 % ubrzanja, optimizam do kraja :D

totalno ludilo, skinuo sam i stavio, vidim da mfaa moze da se ukljuci za sve igre ali sad ne kontam kako to radi, valjda igra mora u sebi imati msaa kao opciju...

350MB :d

Sam drajver nema vise od 100 :)

Ovo je izgleda specificno za 960, jeli ima kakve novosti za 970&980?

Update-uj, nista ne skodi, u principu, svaki drajver donosi nesto novo za poneku igru.

Kao i sto se ocekivalo, novi drajveri donose pobosljanja za Maxvell, dok za Kepler nazalost nema poboljsanja, sto je i ocekivano, ta arhiktetura je dostigla neki svoj maximum sto se tice poboljsanja performansi kroz drajvere.
Ocekujem jos jedan boost od 5-10% koji ce doci kroz neke sledece drajvere. Ne znam kako je kod AMD-a sto se tice drajvera, ali, sobzirom da je i R9 serija grafa dostigla neki svoj maximum poboljsanja performansi kroz drajvere, slicno kao i Kepler, mislim da ce razlika u jacini izmedju gtx980 i r9290x otici na preko 30%, a takodje i gtx970 ce biti jaca za oko 10%.:laugh:

geforce-game-ready-347-52-whql-driver-geforce-gtx-970-1920x1080-performance-lt.png

Koje ludilo, totalna zurka, totalno ludilo idemooo breee nema lepseg momenta od novog drajvera :D:D:D

Poslednja izmena:
Vrh Dno