Šta je novo?

Skype i Mircosoft

• Začetnik teme Začetnik teme blue
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Pošto radim servis i popravku računara, juče sam naleteo na jedan smešan problem.

Naime, čovek mi je doneo komp na kome ne radi kamera na skype-u. Radi u Windowsu ali ne i na Skypu. Prvo sam probao drugu kameru, pa treću i ništa - sve rade pod Win ali ne i pod Skypom. Inače, Windows XP sp3 je u pitanju. Probam ja sve te kamere na drugom računaru i rade i pod Win i pod Skypom. Pogledam minimum sys req za Skype - Procesor na 1GHz i 1GB mem. Čovek ima Athlon XP 2600+ sa 1GB mem. Sve regularno. Inače, liku koji mi je doneo kompa, prodao sam taj isti komp davne 2004. Služio mu je svo vreme samo za net - Blic, B92, Novosti i sl. i najviše za Skype kako bi se čuo sa ćerkom koja je preko. Samo sam mu jednom podizao novi sistem i to zbog SP3 za XP, a tada sam mu dodao i dodatnih 512MB. Znači, sistem mu je isti kakav mu je bio i pre 5-6 godina. Čak ni Antivirus nema. A radi kao sat.

Suma sumarum, komp AMD Athlon XP 2600, 1GB mem i GF4 MX4000, komp sasvim dovoljan za net i neke osnovne stvari. Ravno 10+ godina od kupovine. I onda na scenu stupa...

...Microsoft, koji je onemogućio video pozive, počev od verzije Skype 6.xx , za sve procesore koji nemaju SSE2 set instrukcija. Tako dolazimo u paradoksalnu situaciju da će nekome ko ima Intel Atom na 1GHZ raditi Skype ali ne i nekome ko ima duplo jači CPU (ne samo u GHz već i realno).

Za teoretičare globalnih zavera - izgleda da MS pokušava da povrati u život posrnulu prodaju pc računara tako što nam nasilno onemogućava korišćenje starih računara koji možda jesu za bacanje ali i dalje rade🙂

Inače, info o čemu se zapravo radi našao sam na sajtu Skype (troubleshoting) gde je odgovor dat nekom indijcu. ***, 3rd World Countries - tu sad spadamo i mi čim imamo ovakve kompove još u upotrebi🙂

E stvarno.... mislim verovatno video radi nesto bolje kada ima SSE2 barem, ali zasto ga zabraniti 🙂

Inace, problem tih starih racunara nece biti softver... vec sto bilo koji deo da se pokvari, sve ode 😀 Nema vise AGP kartica (ako je uopste AGP slot bio u tom racunaru 🙂), nema vise IDE diskova, maticnih, itd. Jedino procesora verovatno ima prs i pleva, jer se najmanje kvare.
A bilo koji od tih delova je umeo biti skuplji od novog tableta 😀 Krivi su znaci ITevci, koji prodaju stare delove po mega cenama 😀 (yes, znam da ih ima na eBayu i KP jos uvek, ali ipak to presusuje.. diskovi stvarno ne izdrze toliko sutiranja izmedju masina)

Nesto mi ide ova teorija zavere veceras 🙂

(pre godinu/dve sam trazio RAMBUS RAM za neku matoru masinu, cisto onako, iako ima 2GB. Mogao sam ceo novi komp kupiti za cenu 1-2GB!)

Poslednja izmena:
...celokupan hardver od postanka i najnoviji nemoguće pokriti softverom,zapravo neisplativo,10 godina u IT je praistorija i neka tamo i ostane....

Prvo YT a sada i Skype, what is next:S:
Posto je te masine stvarno pregazilo vreme, sta je sada moguce raditi sa njima a ne baciti ih? Napraviti neku torrent masinu, za filmove, ili bar muziku?...Iako je ugasen Winamp jos uvek lepo radi :d

Za YT i razumem, ali Skype su namerno ucunili zahtevnijim. Pa cetvorka je radila ko zmaj.

Prvo YT a sada i Skype, what is next:S:
Posto je te masine stvarno pregazilo vreme, sta je sada moguce raditi sa njima a ne baciti ih? Napraviti neku torrent masinu, za filmove, ili bar muziku?...Iako je ugasen Winamp jos uvek lepo radi :d

Samo za muziku i torrente. Mada opet, vecina tih ploca nema SATA konektore tako da u startu otpadaju hardovi vecih kapaciteta. A filmove, ko jos gleda u "starom" formatu (non kvazi HD).
Znaci jedina zdrava namena moze biti kucanje u Word-u. :d

Poslednja izmena:
Ja sam bas od caletovog starog kompa, i nekih delova sto su se vukli po fijokama sastavio jednu slicnu vintage masinu.
Sempron 2200+,
Ploca neka bease VIA KT400,
2x512 DDR,
Ati 9550,
Maxtor 160GB
Secam se da sam pre nesto manje od 2 godine prodao jedan lep primerak Bartona, i agp n7600gs (256x128bit) sada mi nekako zao😀

Samo za muziku i torrente. Mada opet, vecina tih ploca nema SATA konektore tako da u startu otpadaju hardovi vecih kapaciteta. A filmove, ko jos gleda u "starom" formatu (non kvazi HD).
Znaci jedina zdrava namena moze biti kucanje u Word-u.

Mozda bi i mogle da koriste za neki storage sa ovim adapterom, samo pitanje je koliki bi kapacitet hdd-a podrzavale ploce...
WP_000331.jpg

U krajnjem slucaju evo lepe ideje 😀
RZQHmI6Q6Eq8.878x0.Z-Z96KYq.jpg

Ploča je Epox 8RDA3+ Pro i ima SATA konektore a na njoj je 80GB SATA disk.

Inače, problem sam rešio jer sam iščupao iz krša koji držim u garaži, jedan Intel Celeron 2.53GHz sa sve matičnom. Taj Celeron ne može vodu da nosi Athlonu ali ima i SSE2 i SSE3 instrukcije. Zamenio ploču/cpu, instalirao novi Win i sad sve radi bez problema.

775 socket, isto iz 2000-tih. Tacnije 2006/7.

s775 masine su i dan danas veoma upotrebljive. 🙂

Da, 775 je skroz druga prica, recimo sa nekim core2quadom, recimo q6600 je u to vreme bio pojam, da ne pricamo o q9550 koji je bio bas egzotika 🙂 mada i core2duo procesori iz te generacije su se dobro pokazali i dan danas fino sluze, plus sto vise ram mem. i sjajna masina 🙂

Ne vidim zasto je to sad toliki problem (ne mislim na otvaraca teme). Te masine su davno pregazene i prespore za bilo sta. Jednostavno treba preci na nesto novije. Ima polovnih masina za smesne pare koje rade 10x bolje.

Niko i ne kaze da je problem i ne osporavam cinjenicu da su te masine pregazene, a da su prespore ne bih se bas slozio sa tobom. Recimo ta intelova s755 platforma je jos uvek korisna, naravno da se sada za smesne pare moze sastaviti novija konf. koja baca na kolena sve ove starije platforme, pitanje i jeste sta se sa tim starim racunarima moze jos uraditi a da jednostavno ne budu baceni.

Nisam mislio na 775, to je upotrebljivo jos uvek. Mislio sam na onu konfiguraciju iz prvog posta na kojoj ne radi Skype.

Za prosecnog korisnika, zasto bi se sastavljao racunar uopste, ako zna da mu ne treba nesto tipa Office ili jace, cesto? Jeftinije i zgodnije je da uzme tablet.

Mene vise boli koliko i novije masine ne mogu sa nekim sajtovima da se nose, kao da namerno prave sajtove na taj nacin!

Novi Skype je katastrofa za stare osobe i početnike. Iskusan korisnik se jedva snađe, dok početnik ima da se pomuči. Potpuni UX fail.

Slozio bih se da su stare masine za bacanje samo pod uslovom da su stvarno neupotrebljive. Ovo je nasilna tranzicija. Hocete da me ubedite da taj athlon ne moze sve sto i atom koji Skype podrzava. A podrzava ga samo sto i dalje mogu imati koristi od njega.

Posle ovog poslednjeg updatea,treba zapaliti i skype i microsoft (inzinjere tj pisce softvera predhodno izmuciti debelo)!!

Koristite nesto drugo, niko vas ne bije po usima da koristite Skype. Hocete da na masinama od pre 100 godina terate sve bez problema...

Bije nas posao po ušima i moramo da koristimo skype. Ne koriste svi računar za blejanje...

Novi Skype je katastrofa za stare osobe i početnike. Iskusan korisnik se jedva snađe, dok početnik ima da se pomuči. Potpuni UX fail.
A? Ja nisam video promenu u UI-u vec godinu i nesto... od kad me je sam Skype zeznuo da uradi update. Mislim losiji je od ranije i meni.. ali ne vidim neku ogromnu razliku?

Primera radi, ja radim u Domu zdravlja. Pre par nedelja smo dobili 4 desktop mašine sa Atom procesorima i 2 GB mem. Čak je i hard u njima 2.5" 320GB. Nema šanse da te mašine mogu da biju taj XP 2600, hardom na 7200rmp i 2GB mem. Samo je noviji cpuu, koji je i dalje aktuelan u prodaji, i na njih neće biti primenjene restrikcije i ako su preslabi za iole ozbiljno korišćenje.

Pa ono.. flat dizajn gde ne vidiš da sa leve strane imaš 2 taba sa listom unutra.
Pokreneš skype po prvi put i pita te da se loguješ sa skype ili MS nalogom, a dole sitno piše napravi nalog i to kao Text a ne button. Početnik naravno se zezne i onda se dalje zbunjuje na sledećim ekranima. Kada se najzad registruje i pokaže početnu stranu, tu već ne možeš da se snadješ. U toku razgovora postoje dugmici koji se pojave tek kada povučeš miša na dno prozora. Početnik nema šansi da skapira da tu ima nešto. Ima još mnogo toga, mrzi me dalje da nabrajam. Sve u svemu, ovo je krenulo na pogrešnu stranu.

To se sve slazem - ali ja to vec barem godinu dana imam tako 😀 I sizeo sam iskreno zbog vecine tih stvari.
Ali barem nisam u manjini ovog puta kad su u pitanju zalbe na UI necega🙂

Nadji alternativu ako ti ne odgovaraju zahtevi za Skype. A i mozes za male pare da napravis masinu za Skype, ako vec ne mozes bez njega.
Covece pa o cemu vi pricate,pa na i7 2011 sa ssd-om i 32 gb rama zadnjoj verziji treba 5-10 sekundi da pokaze main window kad se pozove iz donjeg uhla!! Napominjem da je predhodna verzija prakticno trenutno radila identicnu radnju!

Nazad
Vrh Dno