Šta je novo?

Kompresovanje digital video formata (Uspeo, ali uvek neko al

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Imao sam problem sa crnom slikom prilikom kompresije i resen je reinstalacijom XPa. Sada mogu da kompresujem, ali je problem u kvalitetu.
Koliko hardware utice na kvalitet izlaznog DivXa? A operativni sistem?
1. masina: Sony Vaio F X 405 (Athlon 1Ghz, 512MB sdram,HDD 20GB (mislim da se vrti na oko 4.5k ili koliko je vec standard za notebook racunare),Ati 3d rage mobil M1 8mb).
2. masina: Athlon XP 1500+, 256DDRa, 2x40GB (Maxtor, raid),GF3 Gainward Ti450 *to je ustavri Ti200) 64DDRa. (nazalost,masina nije moja:()
Na prvoj masini je XP profesional i u kompresovanim fajlovima se javlja Blur Motion (bar su mi tako rekli kada sam objasnio telefonom sta se desava: kod brzih pokreta pojedini delovi slike kasne).
Na drugoj masini je W98 i identican premier kao na prvoj, isti codec, sve identicno setovano, ali kompresovan fajl je fantastican tj. u granicama onoga sto sam ocekivao da cu dobiti.

Koristim Adobe premier 6, a od codeca sam probao 3.11 Alpha, 4.01 i 4.12.
Koristio sam setovaje keyframe 1 (probao sam i 3), compresion control 100 (probao sam i da ga smanjim), data rate sam drzao na 3000 kao sto Marsovac rece. Pokusao sam i da smanjim rezoluciju slike (640x512 i 600x480), ali u svakom slucaju se rezultat vidi samo u velicini fajla i zanemarljivo u kvalitetu tj. na desktop masini svi daju odlicne rezultate dok na Notebooku u svakom slucaju imam gore opisani problem.

Da li je neko imao sl. problem?

Kompresovanje zvuka (da ne otvaram drugi topic)
U adobe premieru mi ne nudi mogucnost kompresije zvuka u MP3. Dobijeni DivX mogu u Virtual Dubu da prepakujem u novi DivX sa MP3 zvukom i da dobijem znacajno manji fajl (video ostaje

identicne velicine), ali video gubi malo na kvalitetu, a i posao je dupli:(
Sta ovde uraditi?

Znam da sam vec dosadan, ali ja bih prvi voleo da mi sve radi kako treba:(

A ja vec mislio da si prodao i kameru i komp. i notebook i presao u pecaroshe... :D

Cuj ono sto ti se javlja je koliko sam ja shvatio iz tvojeg objasnjenja je interleacing. To ces resiti tako sto prilikom exporta movie-a iz Premier-a cekiras opciju deinterlace, a to bi trebalo da je kod video options-a ili tako nesto... pretrazi malko te settings menije.
Hmmm... sad ovo ostalo mi jos nije poznato. Jedino sto mi se desilo je da sam odneo jedan divx narezan cd (full pal rezolucija kod exporta) kod druga i kod njega je na dosta slabijoj masini (ja radim na Cel@1,1, a njegov komp. je Cel@466) sve "trzalo". To mogu i pretpostaviti da je zbog slabije masine, ali kod tebe ovo nebi trebao da je problem.
Cuj zvuk koji sam ja dobijao prilikom kompresije u mp3 je relativno los, ko iz kante, tako da sam prestao sa time da se igram... :(

drugarski :wave;

;)
Mozda bi bilo najbolje da radis kompletno u VDub-u. Mene su malo iznervirali i Ulead i Adobe, iako su sjajni i jedan i drugi, ali me jednostavno nervira da za svaku sitnicu traze svoje plug-inove ili ne daj boze drajvere, dok VDub koristi sve sto instaliras na kompu. Nema problema sa kompresijom u MP3 samo treba odabrati dobar codec i format kompresije.
:D

Pa upravu si... Adobe je ipak profi alat... :)
Jedini mali problemcic je sto ja bas nesto nisam uspeo da otvorim video materijal prebacen sa kamere preko Firewire-a u Virtual Dub-u. VD-u se nesto nije "svidjao" taj format... ili ja nisam znao kako treba. :D

PJ. mozda je tebi na notebook-u "usko grlo" graficka, sa samo 8Mb RAM-a. Jer moj stari Cel@466 na kojem sad radi moj cale sa nekom TNT2 i 8Mb RAM-a isto "cima" divx. Dok je taj isti Cel@466 kod mene sa Matrox-om G400 i 16Mb Ram-a normalno reprodukovao divx. Doduse ovo je zakljucak na osnovu probanih divx filmova, a ne video materijala skinutog sa kamere pa kompres. u divx.
Anyway ovo su samo neka moja nagadjanja...

ajd` javi sta si resio...

Ja se namuci i slucajno pronadjoh deinterlace opciju, a covek mi lepo odgovorio. IZem ti forum kada mi ne prikaze sve nove poruke kada mu ja to trazim :(

Hvala u svakom slucaju :)

Sada sve radi OK. Trenutni problem je kompresija zvuka (vidim ti si to polje zabatalio :() i velicina izlaznog fajla. Otvorio sam topic na tu temu misleci da je ovaj umro :)

Elem, imam snimak jednog koncerta klasicne muzike i stvarno bi bilo greota da tu stavljam neki losiji kvalitet zvuka, ali da bi tih 40ak minuta spakovao na CD moracu poprilicno da skrtarim na slici :(

Pa dobro bitno da si resio... :)

Jes` to ti je dobra ideja... Ako ne mislis da gledas odnosno slusas taj koncert na monitoru vec ako imas TV out ili DVD player kojim slucajem, napravi ti lepo od tog materijala video CD. Znaci ostavi mu stereo sound uncompressed, a video rezoluciju mozes degradirati do nekih 350 x 280 ili tako nesto, sto je za TV vise nego dovoljno.
Jedino ako ti nisu bitni likovi koji gude na violinama... :D

pozdrav

VCD je 352x288. Tako nesto cu na kraju i da uradim.
BTW na koncertu su svirale iskljucivo devojke :).....drugarice i poznanice (ortak koji je bio samnom je vikao: snimaj onu plavusu na kontrabasu i to ponovio nekoliko puta dok su se svi okolo smejali, jer je devojka svirala violoncelo....ali bez obzira na instrument i dalje ostaje dobra riba;)). Naravno ja nisam isao zbog toga na koncert :)

Uzmi VirtualDub

Ne znam u kom formatu snima digitalna kamera,
ali pretpostavljam da bi radilo da:
Otvoris file u dvd2avi, u njemu napravis projekat bez zvuka pa taj projekat otvoris sa vfapi-conf koji ce napraviti kvazi-avi file koji onda otvoris u virtual dub-u.
Stavis po potrebi filtere: null transform, resize i smart deinterlace (ovaj poslednji ne dolazi uz v. dub i bolji je od deinterlace koji dolazi uz v. dub).

Zvuk bi verovatno mogao da najbolje i najbrze uradis u kombinaciji beswet/lame i njihovi gui programi (obrati paznju samo da treba da stavi mp3-wave format), a zatim spojis u virtual dub-u ili nandubu (ako si stavio variable bitrate za zvuk).

Ukoliko dvd2avi nemoze da otvori file (a verovatno moze) sigurno ima neki konvertor.

Nazalost NE moze da ga otvori :(
Probao sam 10ak programa i jedino cime sam uspeo da otvorim za editovanje jeste Premier 6:(
Ulead Media Studio Pro 6.5 nisam probao, ali kazu da i on otvara. S obzirom na sve vecu popularnost DV kamkordera mislim da ce uskoro izaci i noviji software....

Sto se video zapisa tice probleme sam manje vise resio (trenutno je problem racunanje velicine fajla, jer sam probao racun da uradim i softwarski i rucno i ja dobijem neke cifre koje se slazu, slazu, slazu i onda odjednom neki fajl odstupa oko 40%!!!)

MiniDV koju PJ koristi je DV format, a rezolucija koju radi je 720x576 @25 frames.
Prebacivanjem video materijala sa kamere putem firewire kartice (kako PJ radi) dobija se .avi fajl koji je kodiran sa DV codec-om. Ovakav fajl se nemoze uvuci u Vdub vec se mora konvertovati u Premieru odnosno raditi export u neki format koji Vdub vidi (MPEG2, divx ili nesto trece). Po meni ovo je besmisleno jer se radi dupli posao.
Ja sam se isto "igrao" sa tim VDub-om i ostalim programima, ali jednostavno ti "kikiriki" programcici nisu za tako nesto. :D
Nisam uspeo ni da odradim capture direktno u Vdub-u preko firewire kartice, tako da meni i za moje potrebe taj program uopste ne odgovara.
Premiere ili Ulead rade "posao", a vi vidite sta cete... ;)

drugarski pozdrav

Marsovac ti je odgovorio.
U premieru su mnogo stvari odradjene prilicno zbunjujuce, ali ni VD nije spasen po tom pitnaju. Elem, sve probleme po pitanju kvaliteta kompresovanog video zapisa sam resio, ali sada ostaje kvalitet zvuka i velicina izlaznog fajla.
Ako pogledas topic DivX iz Premiera: Odredjivanje velicine izlaznog fajla videces:
Kompresija pri 1890kBITps daje fajl od 378MB (135kbps)
Kompresija pri 1900kBITps daje fajl od 720MB (258kbps)
Kompresija pri 1990kBITps daje fajl od 750MB (268kbps)

Sva setovanja su identicna osim kilobitaze. Stvarno ne znam kako vise da eksperimentisem kada mi se ovo desi nekoliko puta. Taman mislim izracunao sam i sve OK kad ono :(
Kompresovanje ovog fajla traje oko 2h (na Athlon XP 1500+), pa ti vidi koliko je zgodno eksperimentisanje....
:(

Marsovac je napisao(la):
MiniDV koju PJ koristi je DV format, a rezolucija koju radi je 720x576 @25 frames.
Prebacivanjem video materijala sa kamere putem firewire kartice (kako PJ radi) dobija se .avi fajl koji je kodiran sa DV codec-om. Ovakav fajl se nemoze uvuci u Vdub vec se mora konvertovati u Premieru odnosno raditi export u neki format koji Vdub vidi (MPEG2, divx ili nesto trece). Po meni ovo je besmisleno jer se radi dupli posao.
Ja sam se isto "igrao" sa tim VDub-om i ostalim programima, ali jednostavno ti "kikiriki" programcici nisu za tako nesto. :D
drugarski pozdrav

Nisam bas ubedjen da je probao sa dvd2avi, ali dobro... ;)

Moze da se ubaci u VDub sigurno sa AviSynth.
Velik je 60-tak kb i moze se skinuti sa: www.videotools.net. Potrebno da se iz najobicnijeg txt editora napravi file u kojem ce pisati npr:
DirectShowSource("file.avi")
To se snimi sa extenzijom .avs i otvori u VirtualDub-u.

Usput se sa AviSynth moze uraditi jos jako puno stvari...

Jel to ovaj AviSynth beta 5?
Ima ovde jos interesantnih stvari....upravo skidam ponesto, pa cu da isprobavam :)

Update: "isprobah" ga brze nego sto sam mislio, pa edit jso uvek radi.
Virtual/nunDub i dalje traze odgovarajuci codec da bi otvorili fajl....

Jesam, ali iz nekog bezveze direktorijum. To je obican upis u registry ne bi smelo da bude probelma zbog toga odakle ga pokrecem....

Procitao sam i onaj textualni fajl, ali ne andjoh nista interesantno. Mozda ima veze sto koristim XP?
Ajde neka proba jos neko....mozda sam nesto pogresio....

Nazad
Vrh Dno