Šta je novo?

FX8320 68C' ?

zlatkojovic

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
159
Imam FX 8320 (nije clockovan) 3.50GHz sa EVE 212 coolerom. Kada pokrenem BF4 temperatura CPU se poveca na skoro 70C'? Dal' je to uopste normalno?

nije normalno...ali, EVE :D

vidi da li si lepo montirao kuler, a mozda je i samo shrtokav?

nije,narocito sa onim sto pretpostavljam da je cm hyper 212 evo kuler. :)

prvo iscekiraj jel' lepo nalegao kuler i dal' je lepo stavljena pasta,ako budes skidao.onda ucitaj difolt podesavanja u BIOS-u i vidi kako ce da se ponasa.ako bude i dalje problema,javi se pa da vidimo sta i kako dalje,koje ti je kuciste,kolikva je guzva unutra ima li ventova,kako je podesen vent na kuleru itd.

ali najcesce je do nepravilno postavljenog kulera i/ili paste.

Untitledm,.jpg

A sutra cu da proverim sve sto ste mi gore naveli,pa javljam

proc se daunklokuje,ne vidim sta bi moglo da bude sem lose nakacenog kulera,vent se bas trudi,ne bi trebalo ni da pridje tim temperaturama,moj alpefohn koji je da kazemo u klasi tog eva i slabiji na 8350 nije nikad presao 57c,ma sta mu radio.TMPIN01 mislim da je cpu temperatura kod tebe,svejedno,sve to mora debelo ispod da ide,62c je gornja granica,realno bi trebalo da bude bar 57c.

sve i da je nemam pojma cime puno kuciste taj kuler mora da moze mnogo bolje.

ne vidim sta bi moglo da bude sem lose nakacenog kulera

Može da bude i neravna baza hladnjaka, a ne treba zaboraviti i da očitavanja temperature na AMD FX procesorima nisu uvek tačna.

zlatkojovic, za početak podesi ručno CPU voltage, jer vidim da ti ga AUTO podešavanje diže na 1.428 V, što je nepotrebno mnogo, pogotovu što ti CPU nije overklokovan. Onda pusti Linx i prstom proveri da li su bakarne cevi vruće ili ne, jer bi na stvarnih 75ºC to svakako osetio.

Pre nego što krene cela priča o temperaturi procesora, jedna bitna napomena. Ono što se očitava kao Core Temp ili Package NIJE TEMPERATURA PROCESORA U CELZIJUSOVIM STEPENIMA. Jedno jako dobro štivo gde je lepo objašnjena cela zavrzlama sa temperaturom AMD-ovih procesora:
http://www.overclock.net/t/1330946/amd-temperature-guide

Ko hoće da zna na čemu je, neka instalira AMD Overdrive 4.3.1 koji će lepo pokazati na koliko je procesor daleko od termalne margine.

Poslednja izmena:
naravno,ali i tmpin01 i tmpin02 momku idu preko 70c,mozemo sa sigurnoscu reci da postoji problem. :)

zanimljivo stivo indeed.jesi siguran ovo za TM u AOD-u?po tome ispada da imam jos nekih 25c hedruma na maks load-u,a ako je verovati amd-u za 61c na core temp nece biti da imam toliko.mislim,bilo bi lepo da imam,mogao bi opustenije da klokujem proc. :)

nije normalno...ali, EVE :D

vidi da li si lepo montirao kuler, a mozda je i samo shrtokav?

+1 poslusaj savet demiosa, nema temp od 75c na soketu i naponskoj veze sa power menagmentom....eventualno mozda josh sa hladjenjem samog kucista

@umart
Iz ličnog iskustva, sa mojim FX-8350 i NH-D14 nisam uspeo da dođem do termalnog limita u AMD Overdrive, uvek pre toga je socket otišao preko 70C i ploča je počela da throtluje procesor, tu mi pomoći nema, kućište koje imam baš nije najsrećnije po tom pitanju. Na laptopu doduše imam isto AMD procesor, doduše A4-4300M, njega nije teško doterati do termalnog limita i tada zaista kreće da throtluje. Pitanje je koliko je ceo sistem isti u APU za mobilnu platformu i FX u desktopu.
I da, što se tiče pregrejane naponske i socketa, vrlo verovatno da loše provetreno kućište igra bitnu ulogu.

Edit. Ovo je direktno iz AMD-ove dokumentacije za procesore i objašnjava naizgled još nerealnija očitavanja koje su ljudi videli kod APU-ova.

Poslednja izmena:
cu isprobam pa javljam,mada nije ni meni ovaj matori cm bas idealan za naponsku.

Kod mene je vrlo tesna situacija u kucistu, naponsku mi kompletno zaklanja radiator sa ventovima IMG_0028.jpg IMG_0027.jpg cpu je odlicno hladjen, ne predje 51c posle sat-ipo u prime 95 ali naponska glatko ode u 65, pre par meseci sa schythe mugenom 3 je isla u 65-67 ali kad mi je cpu na OC-u 4.6 GHZ, a sada mi je na default jer mi ne treba vise, prostrano kuciste sa par ventilatora od 12 ili 14 cm mnogo znaci... Koja je fora sa ovom termalnom marginom u AOD-u, vidim da varira, instalirao sam program jutros da vidim kako radi posto ga nisam probao nikad i dok je u idle margina je na 52c-47c sad radim test i ona je na 27c, sta to znaci??

Poslednja izmena:
To znači da je procesor još daleko od termalne margine, kad dođe na 0 ili ode u minus, tada je počeo da se krčka.

Zanimljivo, znaci po tome mogu da se vodim kad radim neki OC??

Tako tvrde, a objašnjenje im izgleda dosta racionalno (bar meni). Prosudi sam.

Zanimljivo, znaci po tome mogu da se vodim kad radim neki OC??

Hladnjaci na sabljinoj naoponskoj su prilicno efikasni, stavi jedan vent 80 ili 120mm preko vodenog bloka, tako da pokriva i naposnku, pa provrti neki stres, bice niza temperatura naponske barem 15-20c ,ako zelis neki klok preko 4.5g moras da hladis aktivno i soket.

Juju uzmi ti lepo prstic pa pipni bakarni deo ako pece nije dobro ;) , ja 8350 drzim ispod 50 sa 212kom bez ikakvog cimanja plus je kloknut na 4.4..

Demontirao sam ga,stavio novu pastu i namontirao ponovo. Krenuo BF4 (mislim da malo bolje radi) mada i dalje ide do 72C'. Otisao sam u BIOS i video da ima opcija za voltazu CPU AUTO,NORMAL i nesto +0.0123 i - 0.0123 (primera radi) ali nigde nisam nasao da ga podesim na 1.30 (jer mozda se greje zato sto prelazi 1.43). Sta mi je ciniti?

aj probaj samo sa iskljuchenim turbom.
moguce je da ga previsok napon ubija.

Poslednja izmena:
snadji se malo, negde u advanced settings/cpu options i slichno....turbo...disabled...vcore mozesh malo u minus slobodno...-0.050

prvo ucitaj difolte u biosu i izgasi turbo core pa vidi kako ce da radi.ja i dalje ne mogu da pojmim da sa tim kulerom ide toliko.kako i koliko si stavio paste?

Hladnjaci na sabljinoj naoponskoj su prilicno efikasni, stavi jedan vent 80 ili 120mm preko vodenog bloka, tako da pokriva i naposnku, pa provrti neki stres, bice niza temperatura naponske barem 15-20c ,ako zelis neki klok preko 4.5g moras da hladis aktivno i soket.

Kazi ti meni, postoji li neki dodatak ili postament kako vec..., gde bi se kacio kuler, jer nebi da nesto vezujem zicom i sl.?? Posto sam rzmisljao o tome, za buduce kad se budem malo ozbiljnije zezao OC-ovanjem...

Poslednja izmena:
Ja TURBO core nisam nigde u BIOS-u nasao. A sto se tice paste...pa stavio sam dovoljno (ne premalo,ne previse),oblozila je celu povrsinu CPU.
I daj za****te da se dopisujete i pricate o necemu sto nema veze sa ovom temom. Otvorite temu pa tamo pricajte!

M.I.T.\Advance frequency settings\advance cpu core features\core performance boost...ovo na disable

Kazi ti meni, postoji li neki dodatak ili postament kako vec..., gde bi se kacio kuler, jer nebi da nesto vezujem zicom i sl.?? Posto sam rzmisljao o tome, za buduce kad se budem malo ozbiljnije zezao OC-ovanjem...
17012013346.jpg samo ga okaci da visi o' kabl

Nazad
Vrh Dno