Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Evo uspeo sam!Ne mogu da verujem da sam uspeo posle nekoliko dana drka(nj)a oko ovoga :D

setx GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100
setx GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1
cgminer.exe --scrypt --gpu-platform 0 -o stratum+tcp://eu.ltcrabbit.com:3333 -u x -p x -d 0 --gpu-vddc 1.026 --gpu-engine 800 --gpu-memclock 740 --shaders 1440 --thread-concurrency 5824 --intensity 18 -g 1 --worksize 256

Hvala druze!
Proveri samo u AB ili TRIXX-u (može i GPU-Z) koliko ti pokazuje napon tj. da li uopšte možeš iz cgminer-a podešavati napon...

Pitanje je bilo u vezi sa sistemom zvanim "cesmovaca"...

pa da.. u pitanju je sistem "cesmovaca".. koristi se "cesmovaca", samo je razlika sto nije protocan sistem, vec zatvoren, gde ista "cesmovaca" prodje kroz sistem i opet se vraca na rashladjivanje..

nemamo svi mogucnost kopanja bunara pored opreme.. a i kontam kako je zatvoren sistem opustenija varijanta naspram bunarskog izvora.. znam ljude koji imaju bunare pored dunava.. samim tim sansa da nestane voda je extremno mala.. osim ako dunav presusi :) jer ipak kad bi na klasicnu vodovodnu mrezu gde imas vodomer, prikljucili opremu, ne znam koliko vode bi mogao da potrosis, a samim tim i da nakokas astro racun..

Poslednja izmena:
Proveri samo u AB ili TRIXX-u (može i GPU-Z) koliko ti pokazuje napon tj. da li uopšte možeš iz cgminer-a podešavati napon...

Izgleda da mi se napon ne menja bez obzira sta ja ukucao u cgminer-u.
Dok nisam odradio ovo sa integrisanom i koristio samo HD 5850(monitor prikacen na nju) uspevao sam preko trixx-a da podesavam sve(klokove, napon, fan speed), ali evo danas kako sam nakacio monitor na integrisanu stvar se promenila...
Mogu da menjam napon preko trixx-a i cgminer-a, ali se on ustvari izgleda ne menja...sa istim podesavanjima dobijam 7C vecu temperaturu sto znaci da se napon ne menja uopste.
Znas li mozda kako mogu da izmerim napon graficke sa unimerom?

pogotovu sto mogu da te odrape i za 100 din po kubiku vode

da li neko ima iskustva sa napajanjem corsair cx750m? Ja imam 3 takva, i pola sata se mucim da izvucem 24pinac sa ploce, ruke sam ogulio. Ja prosto ne mogu da shvatim da neko to tako *****ski napravi da neko prosecne jacine prosto ne moze 24pinac da izvadi sa ploce. Eto kakav problem imam.. I to sva 3 ne mogu, znaci serijski su retardirano napravljeni

Drustvo, jel tera neko 6 kartica na AsRock H61 Pro btc ploci?
Vidi mi 5 komada i ciao, tj vidi 6 ali jedan nece da se install ( uzvicnik u DevMan)
Ubih se 2-3 dana da citam kako ljudima radi , pa i iz prve, ali sve neke druge ploce mahom...
Error 43 i to je to
Kad disable BILO koju drugu, ta se popravi i radi :)
Znaci samo su driveri u pitanju 200%, sve je povezano kako treba, probao sam i 7 i 8.1 (64) oba, ali uvek isto...
I modovane drivere, ali nece pa nece...
Ajd neko ko zna neka pomaze :)

@boki019
Nazalost i kod drugih se javlja taj problem sa 6-om karticom koliko sam citao na netu. Izgleda da ces morati da se zadovoljis sa 5.

@Roger Waters
probaj da zavuces noz izmedju, na samom cosku, pa onda polako razdvajaj. Nemoj vuci za kablove jer mozes plocu lako da ostetis.

ja i cale zajedno uz pomoc nozeva i ravnih srafcigera nekako uspesmo da izvadimo 24pinac iz ploce!!

pa da.. u pitanju je sistem "cesmovaca".. koristi se "cesmovaca", samo je razlika sto nije protocan sistem, vec zatvoren, gde ista "cesmovaca" prodje kroz sistem i opet se vraca na rashladjivanje..

nemamo svi mogucnost kopanja bunara pored opreme.. a i kontam kako je zatvoren sistem opustenija varijanta naspram bunarskog izvora.. znam ljude koji imaju bunare pored dunava.. samim tim sansa da nestane voda je extremno mala.. osim ako dunav presusi :) jer ipak kad bi na klasicnu vodovodnu mrezu gde imas vodomer, prikljucili opremu, ne znam koliko vode bi mogao da potrosis, a samim tim i da nakokas astro racun..
Ovo:
"blokovi direktno vezani na cesmu pa u lavabo"

Kontam da ako je dovoljno veliki rezervoar da nema problema oko zagrevanja. Recimo, kupim plasticno bure od 80l, ukopam ga u zemlju pored prozora (leti hladna voda, zimi ne mrzne) stavim jaku pumpu koja ce da vrti jednu istu vodu, sprovedem cevi... nesto ja fantaziram kako bih kada bih...:D

@Eddie moze za jedan rig ali za vise ce voda da prokuva

Asus konacno najavio Matrix u R9 290X izvedbi. ,)

Pogledajte prilog 137453

Pogledajte prilog 137454
Ne deluje lose karta samo malo tanak cooler. Ne sumnjam da ce da radi posao ali bi vise voleo da ima vise mesa tj. da bude bar pola slota deblji.
Meni je zanimljivo kao su se promenili cooleri i nacini razmisljanja u Asus-u i u MSI.
MSI je na Lightning stavio triple slot cooler koji podseca na DC2, sa poprecnim rebrima dok je Asus na novi Matrix stavio hladjenje koji je najslicniji TF4, sa rebrima duz karte i dual slot. Skroz su zamenili razmisljanje po pitanju hladjenja

Za cimanje sa 6 karata resenje potrazite ovde: https://litecointalk.org/index.php?topic=11761.0

Usput, evo vam i video u cijem descripton-u sam nasao link. Ljudi su pravili rig sa 6x290x, imali su problem sa sestom kartom ali neki bi mogli da pogledaju i vide kako se potrosnja povecava na prvom napajanju dok dodaju polako kartu po kartu. Odmah da naglasim, koristili su ekstendere bez moleksa jer su im oni s moleksima pravili probleme.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WfqfEpanpig

Ma budale sigurno su koristili extendere koji +12v guraju i na plocu i gpu, pa su im 2x napjanja normlano pravila problem.......

Žestoko ste me istripovali oko potrošnje 270-ca i pričom da vuku po 150 i više W, stalno razmišlam da li je moje Enermax revolution XT 730W preopterećeno sa 4 x Asus R9 270 OC.

Na kraju pošto pravim još rigova sa 270-cama, kupio merač potrošnje i testirao jutros.

Uključio rig, pustio pola sata da radi, da budem siguran da su se stabilizovale temperature, hashrate i ostalo o ovo je rezultat:

Pogledajte prilog 137459

Dakle 4 x R9 270 (440KHS svaka) setovane na 1060/1250 na naponu 1.1V sa C2D 6420, 4GB ram, jednim HDD-om i 4 ventilatora vuku iz utičnice do 600W.

Pošto moje napajanje na tom opterećenju ima efikasnost 90%, to znači da komponente od napajanja vuku ~540W.

Neka na CPU, ploču, memoriju, hdd i ventilatore ode 40W pošto su matore komponente i nisu baš štedljive, to je maksimum 500W za kartice ili 125W svaka.

U prevodu imam mesta za još jednu 270-cu i da mi ostane lufta, ali neću da silujem napajanje, ovako 73% opterećenja mi je skroz OK.

Naravno, sa default fabričkim naponom od 1.215V osećam da bi bila skroz druga priča, al dobro, ili spustite napon ili ne OC-ujte :)

Inače ako računamo troškove za ovo, za mesec dana rada 24/7 u plavoj zoni (zelenu računam da trošim aparate u domaćinstvu) trošak za struju za 1,76MHS mašinu je oko 30€ mesečno sa PDV-om.

Poslednja izmena:
Žestoko ste me istripovali oko potrošnje 270-ca i pričom da vuku po 150 i više W, stalno razmišlam da li je moje Enermax revolution XT 730W preopterećeno sa 4 x Asus R9 270 OC.

Na kraju pošto pravim još rigova sa 270-cama, kupio merač potrošnje i testirao jutros.

Uključio rig, pustio pola sata da radi, da budem siguran da su se stabilizovale temperature, hashrate i ostalo o ovo je rezultat:

Pogledajte prilog 137459

Dakle 4 x R9 270 (440KHS svaka) setovane na 1060/1250 na naponu 1.1V sa C2D 6420, 4GB ram, jednim HDD-om i 4 ventilatora vuku iz utičnice do 600W.

Pošto moje napajanje na tom opterećenju ima efikasnost 90%, to znači da komponente od napajanja vuku ~540W.

Neka na CPU, ploču, memoriju, hdd i ventilatore ode 40W pošto su matore komponente i nisu baš štedljive, to je maksimum 500W za kartice ili 125W svaka.

U prevodu imam mesta za još jednu 270-cu i da mi ostane lufta, ali neću da silujem napajanje, ovako 73% opterećenja mi je skroz OK.

Naravno, sa default fabričkim naponom od 1.215V osećam da bi bila skroz druga priča, al dobro, ili spustite napon ili ne OC-ujte :)

Inače ako računamo troškove za ovo, za mesec dana rada 24/7 u plavoj zoni (zelenu računam da trošim aparate u domaćinstvu) trošak za struju za 1,76MHS mašinu je oko 30€ mesečno sa PDV-om.

Odlican test i rezultati 270-ca, ispada da je ovo best buy graficka karta trenutno. Eh da ima neka ploca i adekvatan softver pa da se nabaci 8xR9 270 na 1kw napajanjem i milina :)....

Da se ponovim, ja sam merio 3x270 sapphire bez X, napon 1.1V, taktovi 955/1250, 410kHs, ploča Asus 990fx, sve 3 kartice su u 16x slotovima, sempron 140, pod smos-om 1.2... potrošnja iz zida ravno 500w

Srećom ponovo ima na stanju onih Thermaltake Smart SPS-730M, i cena im je OK, poručih dva za nove rigove sa 4x270, ima da legnu k'o budali šamar :)

Puna kapa za to napajanje. Ne znam jeste pogledali potrošnju na osciloskopu nekad, oscilacije su ogromne, iznenadio sam se da toliko varira opterećenje. Naravno ti peakovi nisu značajni već ova usrednjena potrošnja, ona pravi gubitke i to srednje konstantno opterećenje određuje stvarnu snagu. Ali vredi znati da su te vrednosti značajno veće (i značajno manje) ako se posmatra trenutna vrednost. Dolazi leto i visoke temperature pa je dobro da napjanje ne radi na maksimumu snage jer reč je o 24x7 režimu.

Enermax ima 720W na 12V i deklarisan je na Non-Stop 24/7 @ 40°C (intake).
TT ima 684W na 12V konstantno, peak mu je još +100W.

Mislim da su oba sasvim taman za rigove sa 4x undervoltovane 270-ce sa umerenim OC-om (naravno ne bih dodavao ništa više na to).

A meni leto ili zima ne igraju ulogu, rigovi su u prostorijama gde je uvek neka konstantna temperatura od ~20C, ne bih rigove držao na tavanu leti :)

Poslednja izmena:
Taj Enermax je za klasu bolji, a TT je optimum za te 4 kartice. Imaš idealnu situaciju jer ti temperature ne variraju u toku godine. Ne moraš da se baviš predikcijom i prilagođavaš stvari u letu već jednom podesiš i zaboraviš na mašinu.

Poslednja izmena:
da se pozalim meni riknuo jedan TT 730W SMART posle 13 meseci na 3x5850 :( , danas ga saljem na reklamaciju pa....

Gde kupujete merace potrosnje, nikako da naletim na njih

Ja uzeo za vikend u Rovex-u u YUBC-u, 2970 dinara. Nadam se da ne kršim pravila foruma, ljudi se bave grejanjem, nije IT firma ;)

Elementa ima neki merac za ~1800 dinara. Ne znam kakav je.

Poslednja izmena:
Ima kod kineza na DX-u i sl, za 20+ dolara, ali mene mrzelo da čekam. Ima ih i na KP, malo preko 20e.

Ovaj je još i jeftinija varijanta, pošto je do 3680W (16A) monofazni.

Inače zanimljiva igračka, video sam za vikend da mnogo više struje trošim na TV i pojačalo nego na 280l kombinovani frižider/zamrzivač.

@mitarus: fino si ovo našao kod Elemente, lepa cena.

Poslednja izmena:
Za cimanje sa 6 karata resenje potrazite ovde: https://litecointalk.org/index.php?topic=11761.0

Usput, evo vam i video u cijem descripton-u sam nasao link. Ljudi su pravili rig sa 6x290x, imali su problem sa sestom kartom ali neki bi mogli da pogledaju i vide kako se potrosnja povecava na prvom napajanju dok dodaju polako kartu po kartu. Odmah da naglasim, koristili su ekstendere bez moleksa jer su im oni s moleksima pravili probleme.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=WfqfEpanpig

hvala za linkove, ovaj na litecointalk sam probao apsolutno sve, ali nece, i kad ih vidi , nema open CL i nece CG da radi, gpuz prijavljuje da nema Open CL i tako dalje.... WIn ih sa modovanim driverima vidi kao 7900 seriju ali nece da radi...
Pogledacu YT, oni imaju iste kartice kao moje hehe, ne znam kako mi je promakao :)

hvala Saj

Ima kod kineza na DX-u i sl, za 20+ dolara, ali mene mrzelo da čekam. Ima ih i na KP, malo preko 20e.

Ovaj je još i jeftinija varijanta, pošto je do 3680W (16A) monofazni.

Inače zanimljiva igračka, video sam za vikend da mnogo više struje trošim na TV i pojačalo nego na 280l kombinovani frižider/zamrzivač.

@mitarus: fino si ovo našao kod Elemente, lepa cena.

Koji tv? Plazma ili katoda?

Inace, novi frizideri su vrlo efikasni.

Vrh Dno