Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

6pin konektor je predvidjen da daje do 75W, a pci-e x1 slot je predvidjen za manje potrosace tipa 10-25W, a tvoja 270 trosi preko do 150W, zavisi od undervolta...pa ti racunaj. Moleks na ekstenderu sluzi da preko njega dostavis dodatnu struju, da ne bi opteretio plocu...

inace, moje safirke 270 su na 1.075V, 1050/1450, daju 438khash, oko 55c im je temp...zadovoljan sam za sada kako rade...

Poslednja izmena:
Premestio rig tako da strujanje vazduha u prostoriji ide direktno kroz rig, undervolt-ovao i 7850 na 1.1V, podigao klok 270-cama na 1060/1460 i 7850-cama na 1060/1250, smanjio brzinu ventilatora na 7850-cama na 45% i posle 9h rada sve je odlično:

Da li si mozda merio potrosnju obe kartice i kolika je?

Kod mene veceras zamalo katastrofa, rig sa 3x280x je ostao neostecen:

Rig mi je u podrumu u ostavi na poslu. Ostavio sam prozor otvoren "na kipu", kako se vec kaze.
Neki vjetar udario i spadne prozor od 10Kg i padne direkt na rig.
Glavni udar je pretrpio monitor i ona drvena precka (u mom slucaju) na koju se srafe kartice. 3cm od Dual-x.
Nista ne radi, samo lampica na monitoru daje znake zivota. Fizickih ostecenja na opremi nema.

Precku nekako zakrpim sa izolir trakom samo da drzi i pritisnem dugme za start. Nista, mrtvo more.
Ja se o'ladio, skidam kartice i spremam u kutije da nosim kuci da vidim radi li ista.
Kad sam dosao do napajanja vidim da se power kabl izvadio na pola od siline udara.
Sve nazad spojim, zazmirim i upalim. Proradi ko svajcarski satic.

Imao sam srece.

Eto, zamalo srcku da dobijem a sada kad je adrenalin popustio, spava mi se.
'ebes srcku, bitno da rig radi :)

Kod mene veceras zamalo katastrofa, rig sa 3x280x je ostao neostecen:

Rig mi je u podrumu u ostavi na poslu. Ostavio sam prozor otvoren "na kipu", kako se vec kaze.
Neki vjetar udario i spadne prozor od 10Kg i padne direkt na rig.
Glavni udar je pretrpio monitor i ona drvena precka (u mom slucaju) na koju se srafe kartice. 3cm od Dual-x.
Nista ne radi, samo lampica na monitoru daje znake zivota. Fizickih ostecenja na opremi nema.

Precku nekako zakrpim sa izolir trakom samo da drzi i pritisnem dugme za start. Nista, mrtvo more.
Ja se o'ladio, skidam kartice i spremam u kutije da nosim kuci da vidim radi li ista.
Kad sam dosao do napajanja vidim da se power kabl izvadio na pola od siline udara.
Sve nazad spojim, zazmirim i upalim. Proradi ko svajcarski satic.

Imao sam srece.

Eto, zamalo srcku da dobijem a sada kad je adrenalin popustio, spava mi se.
'ebes srcku, bitno da rig radi :)

Auuu koja glupost i zamalo katastrofa.

E dobar si, pa gde ti pada na pamet da to stavljas ispod otvorenog prozora pa moze i kisa da ti nabaci pa bi opet pisao o tome :wave:. Ovog puta si BAS imao srece.

6pin konektor je predvidjen da daje do 75W, a pci-e x1 slot je predvidjen za manje potrosace tipa 10-25W, a tvoja 270 trosi preko do 150W, zavisi od undervolta...pa ti racunaj. Moleks na ekstenderu sluzi da preko njega dostavis dodatnu struju, da ne bi opteretio plocu...

inace, moje safirke 270 su na 1.075V, 1050/1450, daju 438khash, oko 55c im je temp...zadovoljan sam za sada kako rade...

Da li su to ove sapphire-ke?

http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...-gddr5-ddvi-hdmi-dp-11220-00-20g-1186521.html

E dobar si, pa gde ti pada na pamet da to stavljas ispod otvorenog prozora pa moze i kisa da ti nabaci pa bi opet pisao o tome :wave:. Ovog puta si BAS imao srece.

Znas, jedan covjek je bio miner u ratu. Postavio je MRUD da niko ne bi mogao da pridje sa te strane i otisao da spava.
U sred noci mu se pripishalo, nije razmisljao i aktivirao isti. Ostalo samo fasirano meso i par koski :(

Mozak je cudo, uci se covjek dok je ziv.
ja sam u ovom slucaju samo razmisljao o besplatnoj struji. Ali eto, imao sam srece :/

Da li si mozda merio potrosnju obe kartice i kolika je?

Nemam čime da merim potrošnju, ako misliš na uređaje koji mere potrošnju iz utičnice. Palo mi je napamet da okačim rig na jedan smartUPS koji mi je rezerva i ne koristi se, pa da merim iz njegovog softvera.

Uglavnom, onaj Enermax Revolution X't 730W na koji su nakačene te četiri kartice je hladan, računam da nije opterećen nešto.

@crossfire:

Dobro da si preživeo taj strašan prizor.

Samo ja ne bih držao rig tik pored otvorenog prozora, ako zanemarimo očiglednu opasnost - kišu, vlagu i sl. ako nisi namestio neku gustu mrežicu ili nešto tako, količina prašine koja ulazi spolja će ti uništiti ventilatore - ili to, ili svake nedelje kartice na kompresor :)

@crossfire:

Dobro da si preživeo taj strašan prizor.

Samo ja ne bih držao rig tik pored otvorenog prozora, ako zanemarimo očiglednu opasnost - kišu, vlagu i sl. ako nisi namestio neku gustu mrežicu ili nešto tako, količina prašine koja ulazi spolja će ti uništiti ventilatore - ili to, ili svake nedelje kartice na kompresor :)

Ajde kad me podsjeti da pitam ovde:
Da li se moze skinuti ona plastika sa ventilatorima na kuleru od graficke karte?
Da ostanu rebra pa da stavim 2x92mm ventilatore pa neka vriste koliko hoce.

Danas sam ubacio i petu karticu i imam problem sa njom. Dobijam na jednoj kartici Code 43 error.
I to dobijem bas na kartici koja je u pci-e 16x ubodena, naravno preko extendera 1x-16x.
Nije do kartice jer dok su 4, bilo koje 4, sve su ok.
U pitanju su 270x kartice. Nije valjda da ne mogu da rade vise od 4 kom na jednoj ploci?
Ima li neko ideju?

Poslednja izmena:
Da pitam drage kolege ponovo, posto sam se potrudio i nista.
Imam asus m2n68-am se2 plocu i win ne prepoznaje mi 280x grafu na pci-e x1 slotu, dok drugu na pci-e x16 vidi...
tj. Win vidi samo jednu (u device manager-u)...Nije valjda da cu morati da menjam plocu...?
Prespajao sam A1 i B17 pinove na x1 slotu i nista, bios mi je poslednji, driveri poslednji, rade lepo, cak i ona sama na x1 slotu "vrti", radi ali c-c, jok... mrtvo... nista..
Hajde ako je neko imao slicna iskustva ili ima neki predlog neka podeli sa mnom, ja vise ne znam sta da radim....? :(
Hvala.

Kad si ti Dare narucio? Isti slucaj je i kod mene narucene u petak poslepodne - ocekujem ih sutra .Na kp ih prodaju po 80,verovatno je covek kupio vecinu uvezenih...

Poslednja izmena:
Asus DC2T me skroz odusevile. Imam i MSI 7970 Lightning i Sapphire Dual-X i razlika je ogromna.
Trenutno isprobavam DC2T na 1020/1460 na 1,043V. Potrosnja za ceo sistem je oko 260W.
Na 1,066V su 4 komada radila na CMV1000 bez problema.
Neko bese pitao za poreklo DC2T kartica. Sve su uvezene iz Svajcarske. Porucene na adresu drugara koji tamo zivi. Nabavna cena je bila oko 260 evra. Trenutno ih nema na stanju.

to su očitavanja iz gpuz ili si toliko stavio u programu (kom?) ?

Koliko je po njemu sad kad si stavio 1.043v?

Da pitam drage kolege ponovo, posto sam se potrudio i nista.
Imam asus m2n68-am se2 plocu i win ne prepoznaje mi 280x grafu na pci-e x1 slotu, dok drugu na pci-e x16 vidi...
tj. Win vidi samo jednu (u device manager-u)...Nije valjda da cu morati da menjam plocu...?
Prespajao sam A1 i B17 pinove na x1 slotu i nista, bios mi je poslednji, driveri poslednji, rade lepo, cak i ona sama na x1 slotu "vrti", radi ali c-c, jok... mrtvo... nista..
Hajde ako je neko imao slicna iskustva ili ima neki predlog neka podeli sa mnom, ja vise ne znam sta da radim....? :(
Hvala.
Da kupis normalnu plocu a ne micro atx star ko zna koliko godina.

Asus DC2T me skroz odusevile. Imam i MSI 7970 Lightning i Sapphire Dual-X i razlika je ogromna.
Trenutno isprobavam DC2T na 1020/1460 na 1,043V. Potrosnja za ceo sistem je oko 260W.
Na 1,066V su 4 komada radila na CMV1000 bez problema.
Neko bese pitao za poreklo DC2T kartica. Sve su uvezene iz Svajcarske. Porucene na adresu drugara koji tamo zivi. Nabavna cena je bila oko 260 evra. Trenutno ih nema na stanju.

A 270x musicave do bola... Dok ih namjestis, mecku da rodis.

Kad si ti Dare narucio? Isti slucaj je i kod mene narucene u petak poslepodne - ocekujem ih sutra .Na kp ih prodaju po 80,verovatno je covek kupio vecinu uvezenih...

Isto u petak.

GPU-Z ce uvek pokazivati manji napon i to je normalno. Sve zavisi od kvaliteta cipa tj. vrednosti asic-a. Sto je veci asic, razlika zadate vrednosti i napona koji karta stvarno dobija bice manja.

mora da padne napon kad se optereti karta? Kad ništa ne radi, isto je kao i u Trixxu ili čemu god fiksirao napon.
Nego s dobrim napajanjem taj pad nije npr. 0.976 pa je karta stabilna.

Taj pad o kome pricas nema nikakvog smisla. GPU-Z mahom ima lose ocitavanje. Na istoj masini single rail napajanje jednoj "pada" sa 1,043V na 0.966, a drugoj na 1,021V kako to objasnjavas a da ne predje to objasnjenje u "ja sam rekao". A da ne bude da je ASIC uzrok razlike, jedan GPU je 74,2 a drugi 74,6%. Nijedna karta nije na extenderu. AKo im zamenim mesta u slotovima ostaje i dalje da je 1. karta 0,966, a druga 1,021V, s im da su im sad zamenjena mesta tj. ona koja je imala u GPU-Z nizi napon i dalje ga ima i posle zamene mesta. Teorija sa "pvlacenjem" struje i losim kvalitetom napajanja ili asica ocigledno tu pada u vodu. Sve te karte imaju digitalnu kontrolu napona, ASUS se time i hvali i bice da je pre uzrok u tome, nego u bilo cemu drugom. Jednostavno taj deo karte "proceni" da karti treba vise napona i tu se sva prica zavrsava. Zasto to tako radi, ne pitajte.

Poslednja izmena:
Imam ih ja, stavljao sam modovani bios sa smanjenim naponom. Mislim da bi i bios editor radio posao. Inace one cesto imaju problem sa zakucanim ventom na 100% al i to moze se resi.

Hvala!
Znam da moze da se srede ventovi, treba da se odlemi dioda, ali ne bih dotle da idem. :)

Lose ti napajanje mozda :D Jesi gledao samo za jednu kartu ili ti na svima kartama isti napon?
A kako ti objasnjavas da na masini sa 4 karte svaka karta ima razlicit napon u GPU-z i da karte s losijim asic-om imaju manje temp od karti s visim asic-om?
Nemoj da te mrzi, probaj kod sebe na rigu slobodno i videces sta pricam. Pogledaj svaku kartu posebno. Upisi na papiru broj karte, upisi napon i upisi asic i imaces pravu situaciju.
Mene je prvo zanimalo zasto mi neke karte imaju i po 3 stepena manje. Onda sam otkrio da su to karte s manjim asicima. Malo je reci da me je zainteresovalo zbog cega je tako kad sve rade u istim uslovima i na istima naponima i bez obzira na mesto gde stoje uvek je na njima manja temp. Na kraju sam skontao da do gpu-a stize razlicit napon na svakoj karti. Manji asic, manji napon, samim tim i manja temp. Naravno manji je i OC potencijal. Sve je sasvim logicno.

Ima li neko Asus 270 i kako su se pokazale?
Hocu da ih uzmem.

Vrh Dno