Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

hehe BASH kod tog prodavca sam i ja uzeo ali od pola metra , mislim da je itekako dovoljno :D

da li trebam da update-ujem bios i za asus m2n68-am se2 plocu posto mi win7 64bit ne vidi 280x dc2t na extenderu x1?

Kakva mogu biti ova Chieftec napajanja iz Navitas serije? Imam ponudu da uzmem gpm 1000c za buduci rig ali nisam siguran koje grafike ce ici...

Napajanje od 1000w sa 4 pcie konektora, smešno

A zasto te brine broj konektora?

Bitno je samo koliko snage mogu da realno daju na 12v grani.
Cieftec koristim godinama i rade godinama bez greske.
Istina je da ne preterujem sa opterecenjem, 850w modele opteretim sa 750-800w maksimalno a 1000w modele sa 850-900 u zavisnosti da li ganjaju samo graficke ili i komp.

Postoje adapteri da se kupe :)

A zna li neko gde ima da se uzmu ta napajanja u BG?

Info na PP

Poslednja izmena:
imam r9 290x sapphire tri-x i vent je na 70% a overklokovana tako da daje 970 kh/s, i undervolt za samo -6 jer preko toga nece da radi lepo
temperatura je 57 stepeni sa ventilatorom i u sobi koja se ne greje, da li je to ok temperatura za 24/7 upotrebu? koje temperature treba da se cuvam, cuo sam da moze i da radi na 80 stepeni 24/7 ali nije preporucljivo

imam r9 290x sapphire tri-x i vent je na 70% a overklokovana tako da daje 970 kh/s, i undervolt za samo -6 jer preko toga nece da radi lepo
temperatura je 57 stepeni sa ventilatorom i u sobi koja se ne greje, da li je to ok temperatura za 24/7 upotrebu? koje temperature treba da se cuvam, cuo sam da moze i da radi na 80 stepeni 24/7 ali nije preporucljivo
to ti ekstra temperatura

to ti ekstra temperatura

ok, sad je 56. nego onaj vrm je uvek 10-13 stepeni veci, tako da kada je obicna temperatura na nekih 70 stepeni ovo je mnogo vece. pa me zanima koje su neke granice za temperature, na koliko maximalno bi moglo da radi nonstop

PS: jel ok RBPPS na coinotronu? zato sto ne mogu da promenim ni na sta drugo...

Poslednja izmena:
pa mogu da kazem slobodno da sa takvom temeraturom i takvim RPM ventova leti nece da prezivi, probaj da joj obaras napon, sad treba karta da ti radi ako je soba na ~10-15C negde na 70C s tim da RPM ventova bude ~1200-1500 sve preko ovoga znaci samo da ces leti imati problem da je ohladis... :(
morate nauciti da cuvate ventove jer su isti najslabiji deo graficke karte i prvi riknjavaju:

Pogledajte prilog 135139

evo ti ventovi su kod mene na manje od 30% i leti opet moram da obaram radne taktove da ih nebi spalio...

Poslednja izmena:
pa mogu da kazem slobodno da sa takvom temeraturom i takvim RPM ventova leti nece da prezivi, probaj da joj obaras napon, sad treba karta da ti radi ako je soba na ~10-15C negde na 70C s tim da RPM ventova bude ~1200-1500 sve preko ovoga znaci samo da ces leti imati problem da je ohladis... :(

pa dobro, doduse ja sam je overklokovao sve do maxa da bi bacala tih 970 kh/s, leti cu malo smanjiti.
PS: zasto ventovi moraju da budu na manje od 30? meni stoji u drugoj sobi tako da nije problem zvuk, zasto ne bi mogao vent da bude na 60?

Poslednja izmena:
pa dobro, doduse ja sam je overklokovao sve do maxa da bi bacala tih 970 kh/s, leti cu malo smanjiti.
nikad ne drzis HW na max, mnogo je bolje i po tebe i po HW da nadjes neki sweet spot (mesto gde radi najstabilnije i trosi najmanje struje) i da je tu drzis, 15-30 Kh/s mnogo ne znaci u zaradi ali zato moze da ti pojede vise novca kroz potrosenu struju...

A zasto te brine broj konektora?

Bitno je samo koliko snage mogu da realno daju na 12v grani.
Cieftec koristim godinama i rade godinama bez greske.
Istina je da ne preterujem sa opterecenjem, 850w modele opteretim sa 750-800w maksimalno a 1000w modele sa 850-900 u zavisnosti da li ganjaju samo graficke ili i komp.

Postoje adapteri da se kupe :)

A zna li neko gde ima da se uzmu ta napajanja u BG?

Info na PP

Pa cime da povezem recimo kartice koje imaju 6+6 ili 6+8 napajanja (sa spustenim naponima)?

Adapterima sa molexom?

nikad ne drzis HW na max, mnogo je bolje i po tebe i po HW da nadjes neki sweet spot (mesto gde radi najstabilnije i trosi najmanje struje) i da je tu drzis, 15-30 Kh/s mnogo ne znaci u zaradi ali zato moze da ti pojede vise novca kroz potrosenu struju...

sta mi savetujes da smanjim? intensiti, memory, core clock, voltage, tc, ?

Kakve veze ima da li su naponi na kartici spusteni ili ne sa adapterom?

Uzmes adapter koji sa strane ima dva zenska konektora u koji se utaknu dva moleksa a sa druge strane ima pci 6+2 konektor i to radi bez problema.

Da li je bezbedno povezati 1x-16x extender u PCIe 16x slot?

Kakve veze ima da li su naponi na kartici spusteni ili ne sa adapterom?

Uzmes adapter koji sa strane ima dva zenska konektora u koji se utaknu dva moleksa a sa druge strane ima pci 6+2 konektor i to radi bez problema.

Nemaju veze jedno s drugim nikakve, 4 kartice po 250w ne mogu na to napajanje, mora uv nego sam sve strpao u isti kontekst pa tako ispade :/

Koliko vidim razlicita je boja zica u adapterima koji dolaze uz razlicitie kartice. Sta treba mijenjati ili na sta treba obratiti paznju?

@radex
Jeste,neko je to pominjao ranije, moze x1 u x16.

Koju od ove tri kartice, uzeo bi dva komada...

AMD Radeon R9 270 Sapphire Dual-X OC 2GB/GDDR5, DDVI/HDMI/DP/11220-00-20G 20.000 din

SAPPHIRE Radeon DUAL-X R9 270X 2GB GDDR5 OC WITH BOOST 22.100 din

MSI R9 270X Gaming 2G [915-V303-002] 23.500 din

PS: zasto ventovi moraju da budu na manje od 30? meni stoji u drugoj sobi tako da nije problem zvuk, zasto ne bi mogao vent da bude na 60?
moze da bude na 60 ali ce i vent da rikne 5 puta brze nego na 30

@ target

najbitniji u grejanju kartice je napon, znaci ako si izvlacio 970Kh/s nista mnogo neces izgubiti ako spustis GPU clock i izvlacis 950, zatim krenes polako da obaras napon sve dok se ne desi da ti pukne AMD drajver i onda na taj napon ka koji je puko drajver krenes da dodajes napon za najmanje koliko moze (npr. 0.005V), pa ce da ti se desi da karta poradi 2-3 sata pa ce ponovo da pukne drajver i ti opet dodas jos najmanje koliko moze i tako dok ne dobijes stabilan odnos GPU clock/ napon, temerature ce same da padaju cim budes krenuo da obaras napon, gledaj da gpu sada drzis na ~70C sa sto manjim RPM da bi stekao ventove za letnji period, trebace ti, za kontrolu RPM ja koristim cgminer i tu namestim temp-target na 70C i on sam kontrolise ventove da sa njamanjim RPM-om odrzavaju ~70c. drugi nacin je preko AB-a i tu napravis fan profil i stelujes krivu tako da pod punio opterecenjem bune na ~70C. potenciram ovu temeraturu zato sto je 100% bezbedna za GPU a pri tome se i lakse odrzava odnosno treba manji RPM ventova da bi GPU ostao na njoj..

Poslednja izmena:
Nemaju veze jedno s drugim nikakve, 4 kartice po 250w ne mogu na to napajanje, mora uv nego sam sve strpao u isti kontekst pa tako ispade :/

To je vec nesto sasvim drugo, jasno je da 4 kartice koje vuku po 250w ne mogu na napajanje od 1000w. Tu nikakvo skidanje napona ne pomaze jer nema sanse da to proradi pouzdano.

Ja sam samo napisao da ako napajanje ima dva para pcie konektora a moze da tera tri da se to lako resava adapterima koji se u vecini slucajeva dobijaju uz samu graficku kao deo opreme.

@ target

najbitniji u grejanju kartice je napon, znaci ako si izvlacio 970Kh/s nista mnogo neces izgubiti ako spustis GPU clock i izvlacis 950, zatim krenes polako da obaras napon sve dok se ne desi da ti pukne AMD drajver i onda na taj napon ka koji je puko drajver krenes da dodajes napon za najmanje koliko moze (npr. 0.005V), pa ce da ti se desi da karta poradi 2-3 sata pa ce ponovo da pukne drajver i ti opet dodas jos najmanje koliko moze i tako dok ne dobijes stabilan odnos GPU clock/ napon, temerature ce same da padaju cim budes krenuo da obaras napon, gledaj da gpu sada drzis na ~70C sa sto manjim RPM da bi stekao ventove za letnji period, trebace ti, za kontrolu RPM ja koristim cgminer i tu namestim temp-target na 70C i on sam kontrolise ventove da sa njamanjim RPM-om odrzavaju ~70c. drugi nacin je preko AB-a i tu napravis fan profil i stelujes krivu tako da pod punio opterecenjem bune na ~70C. potenciram ovu temeraturu zato sto je 100% bezbedna za GPU a pri tome se i lakse odrzava odnosno treba manji RPM ventova da bi GPU ostao na njoj..

hvala na odgovoru
1. kako da znam kada je "pukao" drajver
2. memory clock ne diram?
3. znaci da spustam vent sto vise, ali da ne prelazi 70C temperatura, ali kapiram da ce onda vrm da bude veci, mozda i 85. jel to ok?

PS: sad sam probao i nece u ABu da spusti vise od -6 mV napon, krenu artefakti na ekranu

Poslednja izmena:
-kad pukne drajver kartica prestane da kopa
-temeratura VRM-a ce da pada sa padom napona
-mamory clock je pozeljno da bude sto nizi jer sto je sporiji takt memorije to se ona manje greje,manje trosi struju, manje greje plocu graficke a to direktno utice i na temp VRM-a, ali moras voditi racuna da ne izgubis Kh rate (broj kilohesa koje ti daje karta) jer kopanje scrypt valuta je veoma osetljivo na odnosi GPU/DDR...
znaci gledaj da izvuces npr 950 Kh/s sa sto nisim GPU i DDR klokom, a onda kreni da obaras napon dok ne dobijes stabilan rad od prilike kao sto sam opisao u predhodnom postu..

Da li je ko pazario i pisao o R9 270X GAMING 4G kakvi su utisci ?
Cuo sam da joj hvale hladjenje , navodno 510 khsa stabilno sa lepim temp

evo spustio sam core clock na 1000 a memory clock je ostao na 1500, i dobijam 949 kh/s u odnosu na 969 kh/s, ali kada spustim memory clock na 1400 ne dobijam ni 830, tako da memory clock mora da mi ostane na 1500. a posto ne mogu da smanjim memory clock (jer necu toliko kh/s) samim tim ne mogu ni da smanjim napon. tako ja shvatam, jer cim smanjim napon krene ekran da zaseckava.
mislim onda da je najbolje da ostavim ovako jer ne mogu nizi napon bez smanjenja memoryckocka koji smanjuje kh/s

Ako vam kazem da napajanje od 850W tera 4x280X i sve bacaju 700 nece te verovati, ali sve je do hladjenja, normalno sa tim ide i napon

Koju od ove tri kartice, uzeo bi dva komada...

AMD Radeon R9 270 Sapphire Dual-X OC 2GB/GDDR5, DDVI/HDMI/DP/11220-00-20G 20.000 din

SAPPHIRE Radeon DUAL-X R9 270X 2GB GDDR5 OC WITH BOOST 22.100 din

MSI R9 270X Gaming 2G [915-V303-002] 23.500 din

Te dve safirke su odlične.
Napon zaključan ali može da se flešuje bios.
Ako imaš dovoljno konektora na napajanju ja bih išao na X po tim cenama.

Nazad
Vrh Dno