Šta je novo?

Litecoin [LTC] (scrypt)

Niko ne govori o riziku kao velikoj pojavi kod kupovine novcica (mnogo vecoj nego kod kopanja). Ja bi danas isao sa 50/50 sprave/novcici i ne bih zalio ni za jednim onda :)

Sprave su po meni dugoročnija investicija nego novčići. Potrebno je sebe staviti u situaciju kupovine novčića i nespavanja čekajući nekakav brzi rast i pravljenja greške kod rasta pa i pada (jer je to jedino što imate). Hoću da kažem da su velike šanse za gubljenje novčića nego kod kopanja. Ukoliko nemate zacrtan cilj, jak karakter i živce ne kupujte novčiće, idite u kopanje.

Ja sam se opekao sa preprodajom novcica tek toliko da procenim da nije to za mene. Za nekog ko zna i ume to je mozda sigurica, za mene je kocka - na kojoj gubim :) Oko toga se moram sloziti sa toogood.

ltc bih cuvao kao dugorocnu investiciju, a razmisljam dal je dobar momenat za investiranje u mali rudnik.

Sudeci po odgovorima, mining je idealan kad je valuta stabilna relativno duzi period, jer ti otplati opremu i dobijas novcice for free, sto je bolje nego da ih kupujes.

Kad je turbulencija, onda je sve zeznuto.

U svakom slucaju ovde ima pametnih odgovora iz realnog iskustva iz kojih pocetnik moze dosta da nauci.

Ja sam se opekao sa preprodajom novcica tek toliko da procenim da nije to za mene. Za nekog ko zna i ume to je mozda sigurica, za mene je kocka - na kojoj gubim :) Oko toga se moram sloziti sa toogood.

ltc bih cuvao kao dugorocnu investiciju, a razmisljam dal je dobar momenat za investiranje u mali rudnik.

Sudeci po odgovorima, mining je idealan kad je valuta stabilna relativno duzi period, jer ti otplati opremu i dobijas novcice for free, sto je bolje nego da ih kupujes.

Kad je turbulencija, onda je sve zeznuto.

U svakom slucaju ovde ima pametnih odgovora iz realnog iskustva iz kojih pocetnik moze dosta da nauci.

Pogledaj samo kako je izgledao LTC pre cirka nedelju dana...nije bio ni 2$...teško se ovde može pričati o nekoj stabilnosti...ali mislim da je definitivno trenutak za uleteti sa nekim rigom, jer se sad čini mi se hvata poslednji voz za pristojno nakopavanje LTC-a ;)

Inace kad vidim kako ume da se umiri trziste, imam utisak kao da se u jednom momentu 'kitovi' dogovore sms-om i krenu da obaraju cenu prodajom, a onda uzmu pa pokupuju i tako isisaju pare raji.
Ne vidim drugi razlog osim manipulisanja trzistem iznutra jer se spolja nista ne desi, ni na tv ni na nekakvom saslusanju ni na netu.
Jel neko konta princip sta inicira ove oscilacije pri konstantnim spoljasnim uslovima.

kolko sam shvatio taj voz usporava a ne ubrzava (u odnosu na period stariji od nedelju dana)

Puce opet litecoinpool prebaci se na backup pool kod mene kaze wrong url.

Ja sam sinoc bezuspjesno pokusavao da kopam na litecoinpool-u. Imam ping ali nece da kopa. Sad sam presao na ltcrabbit preko sasadnjakovog referala dok se litecoinpool ne sredi. Nadam se da ce ovaj ltcrabbit biti stabilan jer idem u BG na 3 dana pa nebi bilo lijepo da masina radi u prazno.

kolko sam shvatio taj voz usporava a ne ubrzava (u odnosu na period stariji od nedelju dana)
+

Kako usporava đuro prijatelju, diff ide na 1600, masovno se ljudi pojačavaju sa karticama, oglasi prazni ! Šta se nakopa u sledećih dva-tri meseca, to je, barem sa ovom sadašnjom cenom...a ako ode još gore, a otići će, priča se produžava...

Pa to ja i digitronisem .... Moram dati 1800 eur za masinu sa 4 karte koja kopa na 2400 KH/s
Za 3 meseca sa ovim diffom koji je u porastu ja kontam moze da se uzme oko 100 coina.
Ako odma kupim te coine mogu da uzmem 240.
A sam si rekao ...Šta se nakopa u sledećih dva-tri meseca, to je ...

Zato sam ja u zbunu ... kontas .... pa sam trazio da mi neko ubode u digitron i izracuna :) Mining voz je pichio do novembra, a sad usporava. To sto se ljudi guraju da udju u vagon to ubrzava ... a ne voz :)

To ne znaci da treba reci ..pa nek ide sve dodjavola .. i nista ....ne ...nesto treba uraditi ..samo kontam sta je najpametnije....mozda je kljuc u nadogradnji konfiguracije dok ne stignu 'asic'-like mineri

Poslednja izmena:
Ako majnujes i neka hardness i cena stoje na istom, i majnujes sa 2400 kH/s, sto mu je oko 40-50 coins mesecno, treba ti 5 meseci da skupis tih 240 coins, ne racunajuci ulozeno (to da otplatis treba jos toliko).
Gde ja gresim u razmisljanju?
Pa gresis u dve stvari.
1. Kad izminujes "prvih 240 novcica ti si otplatio kompletnu investiciju u novcicima a ostala ti je oprema kao zarada.
2. Tesko da ces za 5 meseci izminovati 240 novcica, realno bez 10-12 meseci nemoj racunati.

pa zato kupis dve masine sa duplo vise polovnih kartica (recimo 6950) koje kopaju malo ispod 500 a koštaju cca110e...rizikuješ, ali valjda će raditi dok se ne otplate.
Kupovina novog se ne isplati, čini mi se...pravi kalkulaciju da uzmes sve novo osim hdd i kartica, mislim da je to najbolja kombinacija trenutno.

Definitivno kupovina novcica donosi daleko vise, ako novcic pukne i vase rudarenje ce puci.... samo to vecina ne konta, ja sam 15x uzeo na ulogu od 2k eura nego na minimng rigu za koji sam ulozio isto pare... zato pamet u glavu

pa zato kupis dve masine sa duplo vise polovnih kartica (recimo 6950) koje kopaju malo ispod 500 a koštaju cca110e...rizikuješ, ali valjda će raditi dok se ne otplate.
Kupovina novog se ne isplati, čini mi se...pravi kalkulaciju da uzmes sve novo osim hdd i kartica, mislim da je to najbolja kombinacija trenutno.

Opet pitanje kolik te matore skalamerije trose...

@slashnp

To mi je promaklo. Stare kartice ... Zato kolega od malo pre rece 'oglasi prazni'.

@zeljko

Jel faktor x15 rezultat preprodaje ili cekanja?

Poslednja izmena:
Pre svega cekanje, pomogao je hype shit coin-a kao ftc/cnc u nekoj meri

berzom se moze vise zaraditi normalno, ali se niko nije naucen rodio pa tako i mi, u pocetku moras da puknes nekoliko puta niko nije nepogresiv, ali isto tako mozes da omastis brk, vazno je samo stalozen da budes i strpljiv, ako se zeznes cekas povoljnu cenu 1-2-3 meseca, nikad ne trgujes sa svime bas zbog toga da ne bi zarovio kapital

kod kopanja, racunajte godinu dana, ali kako svi ulaze u kopanje bice i vise, pogotovu ko se na struju greje, ide zima crvena zona nije slatka, isto to je buka pogotovu ko u istoj sobi spava a nema gde da drzi rig, onda desi se da masina zabode, crkne pool, neka komponenta rikne pa cekas servis, i odose godinu dana na malo vise, nije to tako slatko

kradja novcicima moze da se desi i jednima i drugima

Mislim da je s kupovinom novcica trebalo dosta ranije da se krene, sada je cena 6x veca nego pre mesec dana.
Pitanje je koliko ce rig da zaradi ako se kupi jer ce diff ici gore veliko brzinom. Da sada ulazim u pricu mozda bi ipak kupio coine i cuvao bih. Ipak mislim da ce se tako najbrze doci do novcica. Kopanje je malo komplikovaniji proces, pogotovu za novodosle clanove.

Sto se kradje tice: Da, to vam je potencijalno najveci neprijatelj. Zastitite se maksimalno i nadajte se najboljem jer sigurnih nema.

Poslednja izmena:
@nesic1

Slazem se sa tobom u vezi berze. I da dodam, to nije za panicare - treba umeti biti ladan kao spricer, kolko god da cena ide gore. Ja sam sebi kazem 'iskuliraj, pasce cena, pa ces onda kupiti' al ne vredi ....

Moras biti jako cool. Kontam kad neko ima brdo coina, onda ga boli uvo za 200 komada, pa je ladan. Taj na kraju zaradi. Sto kazu - para se na paru lepi ...

Zakljucak - igraj se sa max 10% bar na pocetku ....

Poslednja izmena:
@sajber ja mislim da jos nije kasno :) i da gledajte kopaci najbitniji chart za nas diff/cena...cene su i dalje ispod diffa iako u nekim momentima predju diff ;)

Neko ko sad hoce da krene sa kopanjem, mora dobro da razisli. U ovu pricu seulazi sa opcijom odricanja novca, pa "AKO" se zaradi...

Sledeci diff ide na 1,631.

Bojim se da diff ne ode i vise a tek sledeci... :(
Jedno pitanje za kolege, nasao sam koristan widget za pracenje rudara na litecoinpool pa me zanima sta u stvari znaci treca opcija sa slike...

Na litecoinpool.org mi izbacuje rejected. coinotron i slush's rade bez problema.

Nov sam u ovome pa me interesuje jel do mene i podesavanja ili pool zeza?

HD 7790 je u pitanju

cgminer.exe -o stratum+tcp://litecoinpool.org:3333 -u -p -I 7 -g1 -w 128

i

cgminer.exe -o stratum+tcp://coinotron.com:3334 -u -p -I 7 -g1 -w 128

Valja li i --thread-concurrency 8000 staviti? thanx

eee,da ti eBeMWeeeee :wall::crash::mad::S:

Jedno pitanje za kolege, nasao sam koristan widget za pracenje rudara na litecoinpool pa me zanima sta u stvari znaci treca opcija sa slike...

Stavis na pool-u da ti ide auto payout recimo na 10 i tu upises 10 i imaces notification svaki put kad ti se payout reward sa pool-a promeni za tih 10 :) nadam se da si shvatio

ups dupli post,izvinjavam se

Poslednja izmena:
cacanin je napisao(la):
Pa naravno da ce otici diff jos vise. Do Nove sigurno bije 2000 bez problema.

Za kupovinu grafika je sigurno kasno, to pricam otkako je cena otisla na 4$. Za kupovinu coina nije toliko kasno ali trebalo je mnogo ranije.

Donekle ledio :( . Ja sam stavio da mi na 5 uradi payout na btc-e i to bude ok medjutim na widgetu mi i dalje stoji ukupna cifra 6.3... ltc-a , nece da krene od nule kao recimo na wemine widgetu. On mi ustvari na widgetu pokazuje ukupan broj napravljenih ltc sa litecoinpool-a. E sad ako stavim 5 u widgetu sa prve slike kao sto sam stavio na sajtu 5 da prebaci da li to znaci da cim napravi pet i prebaci na btc-e widget ce me obavestiti o tome?
Hvala.

Sajber u pravu si, mozda bi trebalo i sad kupiti LTC ali kad se setim cene od pre neku nedelju, 1.65$ muka me hvata ;)

Svakako ce cena otici gore i zaradice se lepo na tome ali malo mi je zao sto nisam na vreme imao lovu da kupim kad je bilo jeftino. Sad mi se ne daje toliko para kad sam mogao da imam 6x vise. Ali sigurno ce se isplatiti, ne sumnjam u to.

Vrh Dno