Šta je novo?

Alcatel One Touch Idol X

Juce u TC Plaza u telenoru pitao sam ih za ova 2 telefona oni nisu imali pojma nista rekli su mi bas ovako - "Mi nemamo u ponudi ni jedan Alcatel telefon ko zna gde ste to videli" bas ovim recima.

Ne razumem, koja Plaza, u Kreagujevcu? Bio sam tamo u Telenoru pre nedelju dana, pokazivali su mi Alcatel One Touch Mini, a danas sam bio i video Idol X (izgleda jako lepo, mada je bio ugašen, iz kutije).

Drug je uzeo Idol X i koristio sam ga nešto malo, pa evo da podelim utiske sa vama... Inače, uzeo ga je još u sredu u Telenoru u Pančevu.

Prvo što upada u oči je naravno kvalitet izrade koji je zaista sjajan. Plastika je odlična, sve je lepo uklopljeno, čvrsto, zategnuto, stvarno bez premca. I da, strašno je lagan, deluje dosta lakši od mog Alkatela 992 sa ekranom od 4 inča i prilično manjom baterijom. Jedino mi se ne sviđa što je kamera ispupčena par milimetara, pa će se mali srebrni okvir oko nje verovatno brzo izgrebati.
Ekran je vrhunski, oštar je i dobar i pri velikim uglovima gledanja. Boje su verne, ne previše zasićene, baš potaman. Kamera je odlična na dnevnom svetlu, a pri ''noćnom'' snimanju pravi sasvim zadovoljavajuće fotke. Što se tiče baterije ne mogu puno da pričam jer nisam koristio telefon nekoliko dana već nekoliko sati, ali mogu samo da kažem da ga je ortak punio tokom noći i da smo ga ujutru u školi dobrano drndali (recimo od 8 do 12 sati, ne non-stop, naravno, ali prilično intenzivno) i baterija mu je posle škole bila na oko 70%, što je odlično. Što se tiče samih performansi-nismo radili benchmark testove, ali telefon je sve igrice kojih smo se setili pokrenuo lagano, bez štucanja. Kretanje kroz menije je fluidno i bez problema, što se i očekuje od telefona sa četvorojezgarnim procesorom.
Eto mali revju, ako ima nešto konkretno da vas interesuje, pitajte :)

Poslednja izmena:
Ja sam ga uzeo pre par dana preko telenora da premostim između nexusa 4 koji mi je crkao i treba da ga vratim jer je u garanciji i nexusa 5.
Uglavnom je odličan telefon, sem kvaliteta zvuka (i spoljnog zvučnika i unutrašnjeg, pri razgovoru) - tu je nexus mnogo bolji i buđavog alcatel interfejsa koji je katastrofalan. Ja razumem da ljudi hoće da ubace svoje stvari, ali toliko da upropaste interfejs, ne razumem. Da se razumemo, mislim da isto radi i samsung pa možda nekom to i odgovara, ali meni je skoro pa neupotrebljivo i u odnosu na vanila android na nexusu je mnogo lošije. Pokušavam da nađem neki custom rom ali ne uspevam. Jel neko ima nešto?

Hm, šteta za taj zvučnik (mislim onaj u slušalici). A za interfejs - u nekoliko prikaza i testova ovog telefona su složni u tome da je Alcatel (za razliku od ostalih proizvođača) minimalno promenio originalni Android interfejs. Ne znam, verovatno je stvar navike...

Familija je uzela Idol X u Telenoru, pa sam dobio u ruke da vidim sta se sve moze namestiti. Nemam iskustva sa Androidima (jos uvek koristim iPhone 2G), ali zar je moguce da vecina ima problema sa baterijama? Tj. makar flagship modeli od 4.7-5"? Uz ovaj model se dobija 2000mAh, a za ovako nesto je to blagi uzas (mogu da razumem da je cena i niza zbog toga). Nazalost, izgleda da ne moze da se menja baterija u Alcatel modelima, samo sto ne vidim onda poentu ovakvog telefona. Ne vidim kako da im pomognem da produze vek baterije osim onih ekstremnih energy-saving modova.

Pa ako izdrzava od ujutru do uvece onda i nije za kritiku :D

Problem je u tome sto je izgubio 12% baterije za mojih 20 minuta rada, a sastojalo se od menjanja Settings, podesavanja google accounta, brisanja nekoliko aplikacija i instaliranja Skype, Viber i Whatsapp. Tako da sumnjam da bi izdrzao ozbiljniji "rad", tipa koristenja vec spomenutih aplikacija, interneta i ostalo.

Zašto misliš da je cena niža zbog baterije od 2000 mAh? Pa konkurencija, mnogo poznatija i skuplja, ima takve baterije. Telefoni sa sličnim procesorima i dijagonalom su Ascend P6 (2000 mAh), Samsung S3 (2100 mAh), Google Nexus 4 (2100 mAh) i sl. Oni sa najjačim procesorima (i većom potrošnjom) imaju nešto veće baterije, ništa posebno, npr. Sony Xperia Z (2300 mAh), Htc One (2300 mAh), Samsung s4 (2 x quad-core! 2600 mAh)...

Činjenica je da baterija nije prednost ovog telefona u odnosu na konkurenciju, ali svakako nije ni mana.

phonearena review:
Nevertheless, we didn't notice any unusual overnight drain with the Idol X, and it easily got us through the day with our typical workload, leaving some juice for the night still.

Meni je baterija u redu, slično traje kao i na nexus-u.
Što se tiče interfejsa, taman su ga izmenili dovoljno da bude značajno manje upotrebljiv. Jeste stvar navike, ali valjda su trebali da unaprede a ne da unazade vanila interfejs.
Recimo, na pritisak desnog dugmeta se ne dobija lista aktivnih aplikacija što je najkorisnija stvar (kao alt+tab). Aplikacija za poruke je lošija. Nema applications ikonice nego se sve što instaliraš automatski smešta negde na desktop, ili u folder na desktopu ili kao slobodna ikonica - ne razumem čemu to. Prepun je raznih gluposti kad se pokrene prvi put, brdo programa, igrica... Kalendar nema 4x4 widget, ne znam gde je to nestalo. Upravljanje widgetima je dosta loše, plus ne znaš gde ti je nova aplikacija koju si instalirao smeštena na desktopu pa moraš da je potražiš i prebaciš gde želiš da stoji.
Sve u svemu, i više nego dovoljno da žalim što nisu ostavili vanila android jer nisu napravili nijedno unapređenje.
Što se tiče hardvera i izgleda - stvarno odličan telefon.

Kupio sam ga danas u Knezu.

Zamenio sam moj SGS3, tako da cu za par dana imati neke konkretne utiske i mocicu da uporedim.

Evo jedna iz ruke...

Prilozi

• Idol6040X.jpg
    Idol6040X.jpg
    810.7 KB · Pregleda: 428
Poslednja izmena:
Jedan masivni bug, ne znam kako je ovo uopste moguce: Ako ostavite Srpski jezik, telefon ce password za wifi da salje ruteru cirilicom sto onemogucava 99% konekcija.

Poslednja izmena:
Da li je neko probao Xposed framework na ovom modelu? da li radi?

Kod mene nema problema sa WiFi-jem.

Evo sta primecujem u odnosu na SGS3, crna je malo svetlija sto je i ocekivano. Ekran nije bas responsive kao kod SGS3, malo je drugaciji pa trazi "privikavanje".

Takodje sam primetio da kamera bas ima malo opcija i da joj fali stabilizacija. Mada, kada su u pitanju fotke unutra, pravi bolje nego moj SGS3.

Trenutno stavljam svoje postavke, da bude bas kao SGS3 pa cemo videti. Ne planiram root jos uvek, niti custom ROM-ove (ne znam da li i ima neki da valja).

Evo jedne fotke, bez blica, bez prepravki.

Prilozi

• IMG_20131030_114815.jpg
    IMG_20131030_114815.jpg
    1 MB · Pregleda: 362
Poslednja izmena:
A kakva je situacija sa cenom? Da li ga je moguce nabaviti negde ispod 350 eura? Inostranstvo?

Za cenu ne znam, kupio sam ga na paket.

Evo sledece observacije, naime fon ima sjajnu i diskretnu LED diodicu za notifikacije, za razliku od Samsungove koja stvarno izgleda grozno, ova je vise u HTC fazonu. E sada, fora je sto ne moze da menja boju, t.j. samo svetli belo. Jos jedan minus je sto blinka kada je baterija ispod 15% i ne moze da se iskljuci (kao i pri punjenju aparata).

Sto se tice fotografija i kamere, danas sam se malo vise igrao i mogu reci da sam bas zadovoljan, vise nego kod SGS3. Fotke pogotovo u zatvorenom prostoru i slabom svetlu su odlicne.

I video je veoma dobar, jedina zamerka je sto snima u 3GP formatu i to ne moze da se promeni. Radije bih da ima opciju da snima u MP4 formatu.

Evo par neobradjenih fotki

Spider@Ada by stoske, on Flickr

JJ@Ada by stoske, on Flickr

Kada je baterija u pitanju, od jutros od pola 9 pa do sada je 40% uz medium koriscenje, pogotovo sto je nov fon.

Javljam dalje...

Poslednja izmena:
Slazem se. :D Ja sam se zagrejao jako za ovaj fon koji mi se vise svidja i cini boljim po specifikacijama od samsung galaxy s2+ koji sam prvo merkao.

Не може да се пореди са S2+, нису у истој категорији, Idol X је далеко бољи по свим параметрима, екрану, камери брзини процесора, батерији и да не набрајам даље.

Idem dalje, ekran je zaista fenomenalan, svaki put se odusevim. Manja zamerka u odnosu na SGS3, minimalna osvetljenost je bas jaka, pa ako ste u mracnoj prostoriji moze da zasmeta. Samsung je mogao dosta da smanji doticnu, dok ovde to nije slucaj.

Autobrightnes super radi i vidljivost na dnevnom svetlu je zaista odlicna, sto nije nikako bio slucaj sa SGS3.

Zvuk Media Playera i radija je prosecan, nije da nije kvalitetan, nego je tih, za nijansu tisi od SGS3 (kod koga je to moglo da se sredi uz promenu kernela ili sound mod)

Evo sintetike, reda radi. Malo je brzi nego moj stari SGS3 (nijanse su u pitanju)

Prilozi

• IdolX.png
    IdolX.png
    231.7 KB · Pregleda: 349
Poslednja izmena:
Bas me je zainteresovao, ali sada gledam po oglasima ispadne da za nov idol x moze da se uzme polovan s4. Jedino sto je preko ugovora daleko povoljnije uzeti idol.

Evo i trajanje baterije.

Sve sinhronizacije uključene, 3G + WiFi + GPS

e2upy9e8.jpg
vy7u7uty.jpg

Nesto mi ovde nije u redu stoske...

Samo 2 sata ekrana? Znas i sam koliko ti je S3 izvlacio, bar 3 i nesto sata sigurno.

Ako ti dodje na isto onda dobro. Vazno je da izdrzi tvoj dan i da si zadovoljan. Mada meni to malo, kao da curi negde :)

Ako ti dodje na isto onda dobro. Vazno je da izdrzi tvoj dan i da si zadovoljan. Mada meni to malo, kao da curi negde :)

Neki su imali i screen time preko 4 sata, ali u realnom radu moj SGS3 mi je u većini slučajeva dolazio do 2h. Napominjem da je to moj način korišćenja.

Razlike, za sada, nema. Videćemo kasnije, ipak je prošlo samo 2-3 ciklusa.

Nazad
Vrh Dno