Šta je novo?

Mac OS X Mavericks 10.9

Ja sam još uvijek na Lion-u update-ovanom na .5 verziju i iskreno - čekam Mavericks. ML mi nikako nije legao, tako da sam ga u kompletu preskočio...

Dakle, došao je Mavericks i ono što je najbitnije, za DŽ...
Svako ko ima App account moćiće da uradi update na "tele" besplatno.
Ja sam juče uradio update, sve je prošlo glatko, sve što mi je radilo i dalje radi, više utisaka kasnije kad se malo poigram.

Ono što je za mene utisak je i da će još 2 paketa biti za DŽ: iLife i iWork - jako lep gest!!!

Update-ovo nocas, osetno je brzi od ML-a, brze rade i igre, nekako su programi zivlji, safari se drasticno ubrzao.

Што се перформанси тиче... ја не видим никакво убрзање али ни успорење.
Оно што видим и што ми боде очи је Dock који изгледа УЖАСНО!

Ух да, заборавих да додам... ако имате XtraFinder или TotalFinder неће радити како треба...

Update-ovo nocas, osetno je brzi od ML-a, brze rade i igre, nekako su programi zivlji, safari se drasticno ubrzao.

Možda se ubrzao ali se meni barem ne dopadaju izmene u interfejsu.

Što se Mavericksa tiče, skinuo ga noćas s tim što će ipak to sve malo da pričeka dok ne vidim da su ga i developeri propisno podržali.

Ja sam prešao sa Chrome na Safari na MBP 13 iz 2010 i baterija mi radi osetno duže, skoro sat vremena duže. Za mene je ovo najveći dobitak.
Ne radi trenutno par aplikacija (ili loše rade) koje lično koristim ali vidim da rešavaju (recimo Viber nije radio kada se pojavio GM ali poslednja verzija od pre par dana sada radi).

Boot time sa SSD diska se popravio sa 19 na 17 sekundi, Photoshop i Final Cut X takođe nešto brže rade (otvaranje, učitavanje projekta, kretanje kroz vremensku liniju i sl.). Sada imam čistu instalaciju u odnosu na prethodna 2 apgrejda pa ne znam koliko je merodavno porediti na ovaj način.

Poslednja izmena:
Da, samo za one koji su ga nekad kupili, pa sada ne moraju da doplaćuju ništa.

Ух да, заборавих да додам... ако имате XtraFinder или TotalFinder неће радити како треба...

Šta ti je to toliko užasno kod dock-a da ti bode oči?
Meni je skoro pa isti.

Ако ти је на дну... онда да али мени није на дну:

Screen_Shot_2013_10_23_at_2_32_57_PM.png

mora se imati ceo pakt ilife ili iwork za upgrade

Ili da si imao narodnu verziju pa se on istripovao da je kupljeno :)
Meni je uredno ponudio update :)

Evo ja sam sad probao sa "narodnom" verzijom i uredno je ponudio update:D
E baš su seronje, ne može da uradi update ko je kupio keynote, ali zato može onaj ko je maznuo. Svašta!

Poslednja izmena:
Jel postoji nacin da se sa Paypalom registrovanim u Srbiji updatuje Biling info?

Shta fali Docku? Ne razumem. Dock ko Dock. Mozda nisu sjajne ikonice ili osnova istih? :p

Shta fali Docku? Ne razumem. Dock ko Dock. Mozda nisu sjajne ikonice ili osnova istih? :p

Погледај скриншот који сма оставио... није позадина више провидна већ је бела... огавно изгледа!

А што се iWork тиче:

ii_141e58eed64f204b.png

Инсталирао и хвала не бих. И даље ћу да користим Office / Google Docs.

Poslednja izmena:
Ipak sam bio prebrz za sistem :) Juče kada sam kliknuo na Update u App Store nije pokazivao ništa, evo sada mi daje update za iTunes 11.1.2, iPhoto (narodna) i Keynote (kupljena) :)

Погледај скриншот који сма оставио... није позадина више провидна већ је бела... огавно изгледа!

Molim te... Meni je bitna funkcionalnost i brzina, providno-neprovidno me ne zanima...

TotalFinder нисам успео да натерам да ради како треба (није ”народна” верзија) али зато сам успео XtraFinder, па ако неко буде имао неки проблем приликом инсталације, нека прво проба са рестартом а онда и са реинсталацијом.

Molim te... Meni je bitna funkcionalnost i brzina, providno-neprovidno me ne zanima...

Функционалност је идентична... без икакве разлике. Ја говорим искључиво о катастрофални одлукама који њихови дизајн тимови доносе.

Теби ово не смета:
Screen_Shot_2013_10_23_at_7_19_23_PM.png

Бели док, црно-провидни панел... све са тамном позадином.

Ја не могу да схватим како овакве ствари пролазе контролу квалитета и било какав А/В тестинг(све ми се више чини да се то ради искључиво интерно и са гомилом полтрона за које је све што Apple направи добро). Прешао сан ОЅХ како не бих стално морао да правим компромисе... а сад ћу морати да их правим и на рачунарима и на iPad-u.

Sinoc sam odradio upgrade na 10.9 i imam problem sa VLC playerom. Naime kako god da startujem neki video, bilo iz obicnog finder-a ili iz pathfinder-a, VLC se startuje van fokusa ( znaci njegov prozor je iza svih drugih otvorenih prozora na desktopu) pa moram rucno da kliknem na njega da bih ga video...
Jel ima jos neko slican problem ( jos nisam nasao na net-u da se neko zali na ovo)?

Имам две добре ствари да кажем о Мавериксу... (све наведено је из личног искуства и коришћења на iMac27 late 2012 и MBA13 mid 2013)

- Ако је неко имао проблем са изласком рачунара из хибернације, типа да му се појави онај прогресбар са све посивљеним екраном, или да се замрзне курсор и слично... поправљено је.
- Батерија заиста траје још дуже на МВА

Још да прораде XtraFinder/TotalFinder па ћу још некако и да сварим овај док, научићу да га игноришем :d

Функционалност је идентична... без икакве разлике. Ја говорим искључиво о катастрофални одлукама који њихови дизајн тимови доносе.

Meni se iMac ubrzao. Pricam o modelu late 2009.

Iskreno mi nesmeta. Sem toga, meni je Dock u donjem delu ekrana.

Ја не могу да схватим како овакве ствари пролазе контролу квалитета и било какав А/В тестинг(све ми се више чини да се то ради искључиво интерно и са гомилом полтрона за које је све што Apple направи добро). Прешао сан ОЅХ како не бих стално морао да правим компромисе... а сад ћу морати да их правим и на рачунарима и на iPad-u.

Ja takоđe ne kapiram šta ti tu smeta??? Mene je napr. uvek nervirao crni dock na ranijim verzijama. Beli dock je po meni bolje rešenje gledano iz ugla uniformnosti dizajna. Osim toga ovo kako je sada dosta podseća na situaciju kakva je bila na Tigru. S druge strane ima logike i da ovaj panel sa ikonicama bude crn zbog fontova. Dakle sada je taman kako treba tj identično kao kada dock stoji dole i po meni je ovo bolje rešenje.

Izgleda da si se ti preterano navikao na predhodnu situaciju pa ti sada ovo smeta. Ja ću naprotiv baš sada da ozbiljnije porazmislim hoću li dock izmestiti ovaj put ipak strane, kako bih dobio više mesta po vertikali. Ranije to nisam ni pokušavao jer me je užasavao onaj crni dock koji je po meni apsolutno odudarao od svega ostalog.

BTW, kakva je to ikonica za mail? O kom se programu radi???

Poslednja izmena:
Airmail,meni je neuporedivo bolji od def maila. Cak sam je i kupio :p

Ja takоđe ne kapiram šta ti tu smeta??? Mene je napr. uvek nervirao crni dock na ranijim verzijama. Beli dock je po meni bolje rešenje gledano iz ugla uniformnosti dizajna. Osim toga ovo kako je sada dosta podseća na situaciju kakva je bila na Tigru. S druge strane ima logike i da ovaj panel sa ikonicama bude crn zbog fontova. Dakle sada je taman kako treba tj identično kao kada dock stoji dole i po meni je ovo bolje rešenje.

Не слажем се. Ни на Тигру није имао логике избор боја, нити је све било униформно(као што није ни овде). Али на Тигру је барем тај док био транспарент до те мере да је купио својства позадине па се далеко боље уклапа уз остатак GUI-a. Као што и има поенте да на тамној позадини буду светла слова... тако овде нема никакве логике да буде оволико ”бела” позадина јер је контраст скоро па непостојећи са другим иконицама. Такође, нема никакве конзистентности са тим другим панелима који су задржали своју тамну позадину.

Izgleda da si se ti preterano navikao na predhodnu situaciju pa ti sada ovo smeta. Ja ću naprotiv baš sada da ozbiljnije porazmislim hoću li dock izmestiti ovaj put ipak strane, kako bih dobio više mesta po vertikali. Ranije to nisam ni pokušavao jer me je užasavao onaj crni dock koji je po meni apsolutno odudarao od svega ostalog.

Ставих га доле и на autoshow. Требаће ми мало времена да се навикнем на то... као што рекох, компромиси...
Да су барем додали опцију да промени боју или да ставим да буде транспарентан.

BTW, kakva je to ikonica za mail? O kom se programu radi???

http://airmailapp.com/ << је у питању. Купио сам апликацију неколико месеци након што је Google купио Sparrow. Све препоруке... вреди сваки цент!

Poslednja izmena:
Jel ima neko problem sa Adobe After Effect i Encore CS6?
Nakon ciste instalacije OSX M, ovi programi nece da mi se otvore, dok ostali rade normalno.
Screen Shot 2013-10-24 at 13.41.33.png
Screen Shot 2013-10-24 at 13.41.48.png

Nazad
Vrh Dno