Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Koliko sam ja shvatio nesto sto je za klasu bolje od npr. EAX, sustina da se zvuk pozicionira u prostoru, da se primene mnoog slozeniji efekti i da se nataj nacin dobije veca prirodnost. Valjda to, ne vidim sta drugo.

TrueAudio takodje oslobadja dosta resurasa od CPU-a, dajuci developerima sansu da bace sve processing heavy poslove na GPU [ponajvise pozicioniranje izvora zvuka u prostoru u odnosu na igraca i kalkulaciju odbijanja zvuka od gameworld povrsina]. Ovako nesto smo jako retko sretali u gamingu jer developeri nisu hteli da bacaju CPU preformanse na to, a i bilo je komplikovano sinhronizovati ovaj proces zajedno sa GPU renderingom [da zvuk pravilno prati ono sto igrac vidi].

Nadam se da ce True Audio inicijativa zaziveti, mada steta sto samo mali broj R200 kartica to podrzava.

Lepo ja rece, ako sam pogresio ispravite me :D

Ovde se prica o " dedicated DSP " -u i o chipset-u na kartici, sto je mene navelo da mislim da je to poseban procesor, a negde mi je u malom mozgu da sam video slajd u kome posebno prikazuju neki mali cip na PCB-u . Sad sam pokusao da nadjem u ovom videu gde je to, ali nisam uspeo (video je 2 sata dugacak), tako da je moguce da sam ja to nesto umislio :D
Pitam se da li ce onda moci da se kupi neki najjeftinij R7 pa da se potera u asinhronom crossfire modu samo da bi se ona iskoristila za TrueAudio, kao nekad sto se mogao koristiti npr. 9600GT kao sekundarnu kartu samo za PhisX, i da li bi to bilo isplativije nego R9 290 sa sve novim Lazinim porezom...

Pre neki dan izašao je novi članak o Kaveriju gde se navodi da će nadolazaći APU Kaveri imati podršku za TrueAudio i na šemama je DSP zaista prikazan kao poseban deo unutar APU-a. Ovo ti onda dođe najrentabilniji način da dođeš do toga (kad si već toliko zapeo za to), mada kao i za Mantle ostaje još da se vidi hoće li to i da zaživi.
Uglavnom, pošto APU ima pristup svim resursima ploče (npr. analogni zvučni izlazi), a grafička karta propušta zvuk samo preko HDMI-ja, čini mi se da je ta tehnologija originalno i zamišljena za APU-e odnosno konzole.

http://translate.google.cz/translat...diit.cz/clanek/amd-kaveri-gddr5-tdp-trueaudio

Prilozi

• amd_kaveri_diagram_2013-09-12_02.png
    amd_kaveri_diagram_2013-09-12_02.png
    77.9 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Slažem se da ostaje da se vidi da li će zaživeti, ja se iskreno nadam da hoće, i da se neće svesti na preteranu upotrebu reverberacionog efekta i odjeka, kao što je bio slučaj sa EAX-om. A za ovo sam zapeo zbog toga što je TrueAudio najzanimljivija stvar koja se pojavila u GPU segmentu još od PhisX-a . Nadam se da neće doživeti njegovu sudbinu, da bude implementiran samo u nekoliko igara na nebitne segmente, tipa viorenje kaputa i ekstra partikli, nego da bude integralni deo gamplay-a. I nadam se da će sve više pre svega kickstarter igara slediti star citizen model - ako nemaš dovoljno jak (adekvatan) hardver da igraš - nećeš ni igrati, hvala lepo, doviđenja
Mislim da je krajnje vreme za inovacije u video igrama, kao što su bolji audio i fizika, jer je grafika još pre par godina uznapredovala toliko da sam barem ja sasvim zadovoljan sa njenim kvalitetom, i više poligona objektivno ne treba previše. Poboljšanje preformansi od 5-10 % iz generacije u generaciju i dodavanje broja monitora koji mogu da se prikače na jednu karticu je krajnje dosadno postalo

Pre neki dan izašao je novi članak o Kaveriju gde se navodi da će nadolazaći APU Kaveri imati podršku za TrueAudio i na šemama je DSP zaista prikazan kao poseban deo unutar APU-a. Ovo ti onda dođe najrentabilniji način da dođeš do toga (kad si već toliko zapeo za to), mada kao i za Mantle ostaje još da se vidi hoće li to i da zaživi.
Uglavnom, pošto APU ima pristup svim resursima ploče (npr. analogni zvučni izlazi), a grafička karta propušta zvuk samo preko HDMI-ja, čini mi se da je ta tehnologija originalno i zamišljena za APU-e odnosno konzole.

http://translate.google.cz/translat...diit.cz/clanek/amd-kaveri-gddr5-tdp-trueaudio

Kaveri posto ima GCN isto ce podrzavati mantle ... jaci CPU jaci GPU je dovoljno dobro samo po sebi (plus nove ploce sa novim standardima), true audio i mantle podrska su samo slag na tortu.

I nadam se da će sve više pre svega kickstarter igara slediti star citizen model - ako nemaš dovoljno jak (adekvatan) hardver da igraš - nećeš ni igrati, hvala lepo, doviđenja

Srecan sam sto ovo nikada nece biti istina... ili ce da se postave neki standardi pa cemo svi imati "pc konzole" ili se to nikada nece desiti... nisu svi popularni kao Roberts da mogu da im prolaze ovakve stvari i da mogu to da proguraju.
Za to vreme ljudi ce igrati lol dotu i ostale igre koje mogu da se igraju na masinama od pre 10 godina :)

:) Kako me sve ovo podsjeca na one price "Ubica iPhone-a dolazi tad i tad" :)

Prica je bila da ce se nove R9 kartice drugacije "kaciti" u CF zato sam i pitao, + bice steta ako 290X bude preskup a bolje se moze ostvariti sa 280X CF-om...

Saphire R9 270X je 166e kod nas,, zaista lepa cena

Mora se priznati jeste. 2GB memorije, 1280SP, 2 komada takvih karti kostaju koliko i GTX770 ili malo vise od R9 280X, a znacajno su brze.

biće to i jeVtinije, strpite se mesec-dva . da vidimo mi prvo šta je taj hawai, kad su sa obe strane nastupila ovakva pojeVtinjenja .

Best buy karta definitivno. x2 samo 332e.

Zar nije bolji ili barem jednako dobar buy MSI GTX 660 OC za 153e ? 7870 i GTX 660 su jednake, znaci R9 270X je nesto brzi.

Btw, taj Saphire koliko vidim radi na 1020Mhz.

GTX660 je vise izmedju 7850 i 7870. A kada uzmemo u obzir da se obe Radeonke extra klokuju, na kraju ispade 7850 OC ~ GTX660 OC.

Da li mi neko moze napisati sta je sa onim Never Settle programom za ove nove R9 karte? Kako to ide? Kupim kartu, dobijam vaucer uz nju za te besplatne igre pa kad AMDov Never Settle program postane operativan onda mogu da skinem nekoliko tih novih igara besplatno ili kako? Da li se taj vaucer uopste dobija uz ove nove R9 karte?

http://videocardz.com/46610/amd-hawaii-r9-290-series-gpu-diagram-leaks

AMD-Hawaii-R9-290X-2-850x432.jpg

Ako 290X bude 30% brzi od 280x, bice brzi i od Titana. Mislim da je to easily achievable.

edit - 290X arhitektura ima isti broj ACE-ova kao i PS4 GPU :) TressFX ima da leti na 290 grafickama :D
theory_07kuu5p.jpg

Naravno, bolja compute sekcija ce dosta pomoci i kod rudarenja.

Poslednja izmena:
GTX660 je vise izmedju 7850 i 7870. A kada uzmemo u obzir da se obe Radeonke extra klokuju, na kraju ispade 7850 OC ~ GTX660 OC.

Netacno. Poslednji Techpowerup test:

perfrel_1920.gif

Plus sto je ovaj MSi i oc.

Svaka cast ako su sve to zapakovali u 438 mm2. Ovo je interesantno:

AMD-Hawaii-Slide-4.jpg

Mozda ce uticati na klok mem. interfejsa a samim tim i na memoriju ?

Poslednja izmena:
Hebesh mi sve ako se necu zaleteti na dve r9 270x i sabiti ih u CF!

ako vako stoje stvari - ranije izbacivanje jeftinih rebrandovanih nižih modela , ukazuje samo na monstruozne performanse 290x čipa .

-upavo da se ljudi zalete .

pcper

nvidija mora da reaguje, jer ne samo sto je 280x jaci od 770, vec i 270x je veoma blizu ili parira 760tici koja je mnogo skuplja. Cak se i 260x pokazao ok vs 650ti, jeftiniji a tek za nijansu slabiji od vec dosta klokovane kartice.

Ja zaista ne znam sta si ti gledao ali sve sto si naveo nije tacno.
Pre svega R9 280X ima potpuno isti chip sa cak 50 Mhz nizim radnim taktom od Ghz i ne postoji nikakva logika da ta karta bude uopste brza od Ghz a kamo li od GTX 770.
Jedina razlika u oscilacijama u rezultatima jeste zbog drivera !

http://tpucdn.com/reviews/AMD/R9_270X/images/perfrel_1920.gif

Neko preglednije stanje ,ovde je tacno gde treba da bude..

BF3 :

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2013/10/08/amd-280x-270x-260x-reviews/4

Crysis 3 :

http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2013/10/08/amd-280x-270x-260x-reviews/6

Itd..

Znaci u rez 1920x1080 postoji vidna razlika u pozicioniranju po pitanju performansi..

A sto se tice R6 260X ta karta je u cenovnom rangu sa GTX 650 Ti Boost a osetno sporija od nje!
A sto se tice R9 270X , ona je overall sporija i od GTX660 Ti a kamo li GTX 760 tako da je ta neka razlika u ceni
mozda i opravdana..
http://tpucdn.com/reviews/AMD/R9_270X/images/perfrel_1920.gif

nVidia cene moze da spusta a i ne mora ali bi svakako bio red obzirom da sad postoji kakav takav odgovor od AMD-a !

Hebesh mi sve ako se necu zaleteti na dve r9 270x i sabiti ih u CF!

Gdje radi CF sabiju Titana, ali ako gledas specifikacije R9 290X onda jos mora biti jaca - ima jace specifikacije nego 2xR9 270X.
R9 290X izgleda na papiru Monstrum, sta ce biti ostaje da se vidi, ako je ova karta sa ovakvim specifikacijama okrenuta ka Gamingu onda ce biti pravi VULKAN :D

Smaraš Zverko, opasno smaraš. Pusti ljude da uživaju u performansama novih ATI kartica. Doći će i tvojih pet minuta kada nVidia najavi novu seriju.

Nazad
Vrh Dno