Šta je novo?

Sacuvajte vas SSD/ubrzajte sistem

To nije isto, ali i oni dobijaju polako wear-leveling i TRIM koji rade premeštanjem podataka po NAND-u itd., za šta OS nema pojma.
Ovo je naravno vrlo kratko objašnjenje..

To nije isto, ali i oni dobijaju polako wear-leveling i TRIM koji rade premeštanjem podataka po NAND-u itd., za šta OS nema pojma.
Ovo je naravno vrlo kratko objašnjenje..

:facepalm:

flash je flash. da si pogledao link, bilo bi ti jasno na sta mislim.

Ja jesam pogledao link, ali tebi izgleda nije jasno šta tamo piše.. ;)

Elem prvo flash NIJE flash, tj. imaš razne tipove EPROM, NAND, NOR, pa još podvrste; i nisu isti.

Zatim file system kod fleša nije efikasan i SSD kao i USB bi bili dosta sporiji (da ne kažem vukli bi se i na kraju bi puzili! :d). Zašto? Pa nema opciju da se koriste detekcija bad blocks, bilo koji wear leveling...! A treba i file system koji to može da razume (Linux).
Može da se koristi i kod tipa SSD-a, ALI samo IZA kontrolera gde je dobit interna (ono što piše npr. za SanDisk), a ne da može to i bez kontrolera. I tada je to ustvari disk interface (flash translation layer) a ne file system.

Koristi se samo kod integrisane memorije npr. u ruteru (Flash-EEPROM) gde nije mnogo bitno koje su performanse kada mu se zna primena.

A šta bi sa pričom da rade na ideji da se (neki novo konstruisani) flash moduli bodu direkt u za to projektovane slotove na ploči i da to bude primarni storage za sistem, uz kontroler na ploči, i potpuno nove protokole za komunikaciju sa takvim memorijama (koje bi se onda videle k'o jedna particija). Kao nešto, imali bi slotove k'o i do sada za radnu memoriju, te još jedan set slotova za flash memorije koje bi videli k'o C particiju.

...***. ne mogu da nađem link gde sam ovo čitao. Ispašće patka?!?

Pa već ima mSATA da se ubode u ploču i to je dosta (a biće i mini PCIe, SATA IV ili šta već). Zato što ako je kontroler na ploči to povećava cenu iste (i koji će kontroler uopšte da stave a ne možeš ga menjati!), i šta onda ukoliko neko neće tu ništa da ubode a mora doplatiti za isto?

Mislim da to neće piti vodu...

Poslednja izmena:
sto se tice bad blok-ova, mislim da svaki iole noviji fajlsistem ima opciju da ih 'markira'. jos je fat16 iz doba msdos-a imao nesto takvo.
a ako nema, onda neki programcic moze da formira 'fake' fajl koji bi pokrio te blokove. jedini problem je kad je taj blok MBR ili slicno. ali sve bi to moglo nekako da se resi.

Ti opet misliš na klasični HDD, ali ovde blok nije tamo gde OS misli da on je te nema leba da on išta markira.
I ne misli se tu na te "bad blocks" to kod NAND-a nije baš isto, i ponavljam to file system za fleš ne ume da obradi već samo translation layers kao što su TrueFFS ili ExtremeFFS iz tvog linka..

Pa ni na klasičnom HDDu nije isti raspored kod fizičkog i logičkog (što OS "misli") a kod SSDa je još veća razlika i OS se tu još manje "meša".

Logički blok se koliko ja znam uvek odnosi na isti fizički kod HDD-a, i uvek je na HDD-u na istom mestu. Čak i da ga remapira opet će se odnositi na taj isti blok. A fizički je uvek isti ili veći od logičkog.

Inače najviše sam mislio na činjenicu da OS zna gde je fajl i uvek će biti na istom mestu do defragmentacije ili brisanja. A SSD em ga premešta kad god mu padne na pamet, em i nije tamo gde logički misli da jeste te ne može ništa da markira, a uglavnom nije ni u toku ni da je npr. sam SSD našao BB i premestio fajl, jer je on u fajl sistemu na istom mestu što se tiče OS-a tj. tj. sistema.

za bad blokove, hdd ih remapira 'transparentno' tako da to ne vazi uvek, bar dok ima rezervnih. mogu da se primete kad opadne brzina sekvencijalnog citanja zbog pomeranja glave.
'fizicki' je prakticno uvek manji od logickog kod hdd-ova i iznosi 512 bajta. postoje one nove varijante sa 4K blokovima, ali se vide/'emuliraju' kao 512b.

mislim da je CPU ipak 'pametniji' od bilo kog kontrolera, a pomenuto usporenje ne bi bilo znacajno.

Nisi shvatio, on ga remapira (transparentno ili ne nije ni bitno) ali je nakon toga na tom remapiranom mestu i opet ne mrda. A ko je govorio o tome primećuju li se ili ne?

Ovde si još sam sebe pobio: "fizički je uvek manji" a kažeš 4K (fizički) se emulira kao 512 (logički)! Znači VEĆI je a ne manji!! :D

A tek za CPU..., pa kako misliš da on dođe do fizičkog dela, a čak i da se to omogući zamisli koliko bi ga opteretio! :smash: A usporenje bi se i te kako primetilo, i to VEOMA i ubrzo, a da ne pomenem i značajno kraći životni vek posebno kod smanjenja procesa u zadnje vreme..

Bez uvrede ali mislim da ipak treba da se prvo informiše pre nego li se uđe u neku diskusiju, a kamoli još da se nešto tvrdi. :rtfm: ;)

rekao si da se odnosi na isti fizicki, sto eto nije bas uvek slucaj.
sa stanovista kompjutera i dalje je 512b 'fizicki', i kod tih sa 4k, jer ga tako vidi kontroler.
i ti meni ne delujes informisano, ali slobodno se uvredi.

Citiraću sebe iz posta #310: "Čak i da ga remapira opet će se odnositi na taj isti blok." Dakle jeste uvek (ponavljam koliko ja znam) slučaj i nakon što ga premesti.
4K je fizički a 512b logički, a upravo je kontroler taj koji ga sa 4K prevodi da OS tj. fajlsistem vidi 512b. A šta misliš pod "kompjuter" to samo ti znaš (CPU, OS, fajlsistem, kontroler...)?

Dakle opet sve pogrešno. I nemam nameru da se vređam, zašto bi? :d
Ja te fino kulturno prvo ispravio, a zatim i opovrgao argumentima (često tvojim koje si pogrešno protumačio), a ti i dalje teraš svoje pogrešno; samo mi nije jasno zašto. A nemam običaj da tvrdim nešto što ne znam, a kada nisam siguran to i napišem... :wave:

mislio sam na SATA kontroler na ploci, ali nije ni bitno.
kako god, verujem da ce jednog dana biti jeftinih ssd-ova bez vecine 'naprednih funkcija'.

Da bi se sve to razumelo, trebalo bi se vratiti malo u istoriju storage medija. Kod starih hard diskova (BFI i MFM), OS je direktno, tj. preko BIOSA "komandovao" glavama i smeštaju podataka na diskovima, ko je ikada formatirao disk na Unixu tada znaće o čemu se radi. Sa pojavom IDE OS se "obraća" samo IDE kontroleru koji prema tome kako je namešten odrađuje posao i to ne mora da bude isto što i OS "misli" gde je šta. SATA je samo način komunikacije između integrisanog kontrolera i BIOSA a time i OSa i HDD je još uvek IDE u svom prvobitnom značenju. Zato je OSu još uvek svejedno dali se radi o PATA, SATA, HDDu ili SSDu sa izuzetkom novih komandi i mogućnosti koje daju kontroleri.

Pozdrav ljudi,

Da li neko ima link ka nekom korisnim savetu kako da chome konfigurisem da koristi RAM za cash? Nesto guglah, ali mi i ne ide.

Hvala

Hvala care...dobo ce mi doci kad uzmem jedan SSD ;-)

imam 16 gb rama, i dva ssd-a samsung 850 pro 125gb, jedan za sistem i jedan za rad.... iskljucio sam PF.... kad radim u after effects-u ili drugim programima, izlazi mi windows greska da mi nedostaje memorije, iako je u imam slobodne.... jednostavno samo pritisnem cancel na prozor i sve se ok nastavi... :D sta da radim? malo sam sad posle sve vase price u konfuziji, da li da vratim PF, da li bi mi PF na hardu, imam jos jedan klasican hard, usporio sistem?

Daj mu barem 2GB na PF na kom god hoces ssd ili hdd...
Zar ce ti ta potrosena 2-4Gb nesto znaciti?

Ja sam stavio PF na ssd, ne vidim poentu da se stavlja na hdd. I pored toga imam 5-8GB upisa dnevno na ssd.

Da.

primetih na sistemskom SSD fajl hiberfil.sys velicine oko 12GB.... on treba biti tu?? znam sasvim sigurno da sam ugasio opciju hibernate... ----------------------- evo sad sam ga likvidirao..........

Poslednja izmena:
primetih na sistemskom SSD fajl hiberfil.sys velicine oko 12GB.... on treba biti tu?? znam sasvim sigurno da sam ugasio opciju hibernate... ----------------------- evo sad sam ga likvidirao..........
powercfg -h off i siguran si.

Koji OS?

Na 8ci se isti file koristi i za FastBoot pa bi ga trebalo ostaviti ako se računar često pali/gasi.

Da tačno za 8-icu pa na dalje (8.1, 10) ali se može smanjiti na max 50%:

Iskljuciti:
powercfg -h off

Ukljuciti:
powercfg -h on

Smanjiti (max 50%):
powercfg.exe /hibernate /size 50

Koji OS?

Na 8ci se isti file koristi i za FastBoot pa bi ga trebalo ostaviti ako se računar često pali/gasi.

WIN 7..... rucno sam iz cmd iskljucio hibernaciju i nestao je fajl.... digao sam PF na 3GB, jer radim sa after effectom i dosta previewa ubacujem u RAM da bih video u realnoj brzini. na 2GB PF javio lazni LOW MEMORY... videcu da li ce mi se i dalje ponekad pojavljivati ta greska u afteru.... valjda ce mi to resiti problemcic. za CHROM promenio sam downloads van SSD, a da li za njega trebam jos nesto da sredim? znam bilo je ranije o tome reci, da ne jurim po forumu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno