Šta je novo?

Pro Evolution Soccer 2014

Ma stari mi je komp, ali me jos uvek dobro sluzi gtx 260 I e6750 sa 4gb. Kad se rascisti situacija sa novim konzolama I sta pase novim igrama pazaricu. Znaci do tada seckanje u reprizama:)

Ma ne pitam zato sto i ja imam stariju masinu 5+ godina, pa mi se isto desava, pa rekoh ako je tako i na jacim masinama, da se ne brinem :)

Moram reći da sam poprilično zadovoljan sa ovim PES-om. Instalirao sam ga bez ikakvih očekivanja kao i svaki pes od 2009 pa na ovamo i ovoga puta sam se razliku od prošlih verzija prijatno iznenadio. Ima mana, poput onih da baš ne mogu da kontrolišem šut kako ja hoću, neke animacije golmana, ali sve u svemu ovo opet počinje da liči na fudbal. :)

Sad odigrao par utakmica sa PES Edit 0.2 patchom, bem mu misa.. ipak je ovo sve mnogo 'fifasto', ne znam, cak sad kao i da mi je odziv normalniji, al nekako igram, igram, i ne osecam nikakvo zadovoljstvo.. kakve promene utisaka uvek s PES-om :D Sutiranje je mlako, trening me mrzi zesce da prolazim da vidim kako se SAD oduzima lopta, jer ne vidim sta fali dobro tajmiranom X-u, al ajd.. mora sve da bude 'moderno' iz godine u godinu.. I jeste provalili mrezicu, kao od gume, odma ispali loptu nazad na teren...

Ja sam odma' posmislio da se tebi nece svideti (a i mnogim old school pes-ovcima, to mi je bio prvi utisak). A i ne moze da se igra na d-padu nikako, bas nema smisla. Nemoj da objasnjavas, samo kazem :)

Ima pravo čovek, mreža kao od kamena, meni je recimo za kompletan užitak bitna mreža..a i odigrao danas malo ML, u nekim trenucima imao osećaj da igram Fifu. Realno, nema onog tradicionalnog zadovoljstva igranja PES-a..

Kao što neko reče, najbolja nedovršena verzija Pesa do sada, previše "bubica" da bih trošio nerve pod stare dane,.... čekam 2k14 od Pesa odustajem.

Probao i ja malo. Utisak: bolja FIFA od FIFE :)

Nije loše ali mora još da se glanca da bi bilo ono pravo. Meniji su bangavi (pravljeni valjda da budu dobri i za miš i za džojped), fudbal je malkice spor (ali nedovoljno da prebacim na veću brzinu), igrači su mnogo nežni u duelima iako su dueli odlični, grafika je dobra ali bez PESEdit je komična (bože sačuvaj na šta liči Aron Remzi), najveća mana je šut koji je stvarno nedefinisan i ne pruža ama baš nikakvu satisfakciju. Dobra je fizika ali mora mnogo oštrije da se igra.

Igram na Top Player i skroz sam ispo iz štosa. Odbrana je sad čitava nauka (X više ne pali, dobio žuti jednom zbog toga), napad ide kilavo jer moji se slabo otkrivaju a komp je brutalan u duelu i ne ostavlja ni milimetar prostora. Driblinge moram da naučim, takođe me smara ubrzanje igrača. Mislim da pravim igračima ne pobegne lopta ovako kada ubzavaju. Trougao u napadu takođe čitava nauka. Pohvale za precizni kratki pas. Golmani su začuđujuće dobri mada imaju neke neobične reakcije i skidaju nemoguće šuteve koji se kasnije odbijaju u gol...

Sve u svemu, da bi igra pokazala pravim potencijal mora da se igra na manual (odbrana na assisted je gomila pijanaca) a to zahteva učenje kroz trening što mene a i većinu cenim, mrzi. FIFA je daleko više casual od ovoga, brža, arkadnija. Zbog toga a zbog licenci bez potrebe za modovanjem će i ove godine mnogo bolje proći. Marketing da ne pominjem, iz salate mi izvire EA Sports i FIFA14 :D

Takođe je grafika mnogo bolja nego u FIFI. Jesu u PESu nešto mekše boje ali kada se pogledaju urađeni modeli i njihovi dresovi i uporede sa FIFA14 vidi se žešća razlika, skoro kao current i next gen.

Ako poprave neke gluposti i nastave u ovom smeru, sledeći PES će biti bombona i možda se čak iscimam da naučim sve cake pod stare dane :)

napokon pes 14 isproban protiv živog protivnika, i igra je odlična. one nove kontrole za šut sam pogasio, puno mi je bolje old skul, bez desnog analoga oduzimanje i građenje lopte je nemoguće. pada dosta golova, i to mi je malo fifasto ali ok je za atmosferu i napetost

Po meni novi patch nista drasticno ne menja. Koliko sam ja primetio, jedino su mreze zategnute, ostalo je manje-vise isto. Doduse, malo mi se poboljsao procenat dodavanja. I dalje je dupli pas lose uradjen, cesto se desava da igrac ne podje u prostor nakon duplog sto ume jako da iznervira. Prednost je takodje lose definisana, upravo sam izasao sam ispred golmana i u trenutnku suta sudija svira faul za mene koje se dogodio pas pre toga. I dalje u vecini situacija kompjuter munjevito reaguje i u posledjem momentu izbegava uklizavanja. I ono sto meni najvise smeta, I DALJE SE NE MOZE GOLMAN POKRLJATI! :d

A vi koji ne igrate odbranu na desni analog, probajte da udvajate igrace. Sut+dodavanje u odbrani. Ne vredi samo silovati presing, ili ce vas otkaciti ko slinac ili cete dobiti zuti.

Poslednja izmena:
Ne znam sta je falilo starom sistemu kontrola koji se provlacio kroz PES svih ovih godina ?

Kriva je FIFA, prekomplikovanje kontrola da ispadne da ti je igra 'simulacija', jer ono osnovno sto cini fudbalsku igru je uzas, pa kao ajde preko kontrola i raznih kombinacija dugmica da istripujemo ljude da igraju simulaciju fudbala lol. A PES je to ispratio nazalost..

Jeste pes to prekomplikovao, ali je bar ostao onaj japanski fazon da kad se potrudis i ulozis vreme da naucis, dobija nevidjenu dubinu. Ali stvarno su pola resenja mogli mnogo jednostavnije, ili bar intuitivnije sto se kaze :), da kombinacije tastera budu malo logicnije u odnosu na ono sto zelis da uradis.

Jedan od noviteta koji mi se svidja, umesto trigger run tastera u fifi, ovde imas na L1 plus desni analogni da posaljes bilo koga u prostor, znaci mozes da trcis u jednu stranu, a da lako posaljes u prostor nekoga na skroz drugoj strani cak i ako je iza tebe na terenu. Dovoljno se lako izvodi, a korisno je.

A pes je u prilicnom problemu, to ne smete da zaboravite. Ne prave oni to za par likova na forumima, nego ocekuju ogromnu prodaju. Fifa ih je ubilia, da ne ulazimo u to zasto i kako, ali oni moraju da nadju resenje da se svide vecem broju ljudi.

Mislim da vise nemaju sanse da se priblize fifi po prodaji, ali bar mogu da probaju da naprave najbolju igru kad je ono osnovno u pitanju.

Dok se licence ne rese, nema nista od neke ogromne prodaje po svetu, takva je fudbal igra, dovoljno mainstream da ne mozes da ocekujes od ljudi da se preterano cimaju oko takvih stvari.

Poslednja izmena:
Upravu je Boris. Toliko pokušavaju da liče na FIFU da je to užas.
Ja sam to govorio jos 2007 sa PES-om 2008, tada je sve počelo.

Kriva je FIFA, prekomplikovanje kontrola da ispadne da ti je igra 'simulacija', jer ono osnovno sto cini fudbalsku igru je uzas, pa kao ajde preko kontrola i raznih kombinacija dugmica da istripujemo ljude da igraju simulaciju fudbala lol. A PES je to ispratio nazalost..

To što ti nećeš da se odučiš od korišćenja d-pada ne znači da bilo koja sportska simulacija treba da se igra sa 8 pravaca na umu, a mislim da je to tvoj najveći problem. A igrati ovako nešto na d-padu ima smisla koliko i voziti lfs na tastaturi :)

Mene ovaj fudbal uopste ne podseca na fifu al' nije ni bitno, svakako je jako dobar, pogotovo u odnosu na prethodne fudbale. I stvarno Borise, jedini si covek na svetu koji igra pes na krsticu, nauci vise *** :D

Meni komande nisu nista koplikovanije nego kod ranijih pes delova. Sve je priblizno isto. Ono sto koristim od malo slozenijih stvari je L1 + RS za utrcavanje saigraca, ponekad RS za guranje ramenom kod sprinta. Takodje R2 + sut je dosta dobra stvar za 1na1 sa golmanom. Mislim da sam pricino doktorirao sve potrebno :), videcu da uzmem kljuc pa igram malo online. Nadam se da je slicno kao protiv zivog protivnika. Komp mi je na najtezem (superstar) mnogo slab.

Zavisno od protivnika, ali puno golova bude i mnogo sansi za 10min. Retko kada dam ispod 5 golova drugu koji igra pes odavno. U ranijim delovima, ishod je bio slican ali mnogo manje golova sam davao. Danas jedno poluvreme 7:1 :).

Jedino sto mi se ne svidja su sutevi iz daljine, mnogo je tesko dati gol sa 20+ metara, golman sve brani. Dok je slobodnjak uvek opasan.

Ne moze da se desi da Super Star komp omasi slobodnjak(Messi, Ronaldo i kompanija) -.-

@ rama

Svo kretanje pravih igraca mozes ispratiti i na dpadu, nije ovo balet ***. To je najmanji problem. Mislim na to da ne umeju (fifa) da isprate osnovne stvari i osnovne emocije koje cini fudbal, i onda kao daj da oduzimanje lopte bude na L1 + R3 + strelica na desno, to nikad nije bilo potrebno fudbalskim igrama, to nikad niko nije trazio.
Ok treba da bude tipa visoki, niski centarsut, plasirani, jaki sut itd.. Ovo drugo su samo nepotebne komplikacije da ljudi umisle da igraju nesto 'advancced'..

Tekken je jednostavniji za igranje.

Baš su zakomplikovali igranje odbrane i napada, ajde da su ove kontrole intuitivne ali jok. Možda na onom SteamControlleru bude drugačije sa nekim gestures ali ovako ne znam kada driblam sa desnim stikom a kada se guram sa protivničkim igračem u napadu. Ali me ubedljivo najviše nervira sporo pokretanje igrača kada stisnem L2, umesto da potrče oni se nešto prenemažu. Ili sam totalno pobrkao kontrole? Nekad je ovako bilo.

Ima mana, poput onih da baš ne mogu da kontrolišem šut kako ja hoću

Može šut da se namesti na manual ali je to gore rešeno nego u FIFA14. U FIFA14 možeš da promašiš pravac ali je šut uglavnom jak kakav se očekuje. U PES2014 kada šutiraš na manual mnogo je teško šutnuti jako i precizno. Samo jednom sam uspeo da šutnem kao čovek ali je to bilo sa distance uz obavezan zalet i mnogo prostora oko mene. Mada je Vilšir svejedno šutnuo malo preko prečke...

Isto važi za advanced ubacivanje u prostor. Bar su precizna dodavanja odrađena kako valja.

Inače, stavio sam PESEdit 0.2. Očekivano, kvalitet grafike i modela nije za porediti sa FIFA14. Zaista dobro izgleda igra a sledeće godine će biti još lepša kada next gen konzole uzmu maha. Možda FIFA14 izgleda bolje na konzolama?

Poslednja izmena:
Vrh Dno