Šta je novo?

Microsoft buys Nokia devices unit for $7.2 billion

Hoće li Microsoft-u logo na telefonima biti M$? :d

Microsoft mi nešto dugačko.

Bice ovo: 439px-Microsoft_logo.svg.png

Ja bih voleo da MS ojaca u mobilnom segmentu dovoljno da bude u redu velicine ucesca sa Apple-om i Samsung-om, iz prostog razloga sto bi to napravilo dodatan pritisak na sve i imalo svakojake fine efekte za customer-e :)

Ja želim baš suprotno, želim da puknu ko zvečka. Ne volim Apple, ali Microsoft je posebna priča.

Ja želim baš suprotno, želim da puknu ko zvečka. Ne volim Apple, ali Microsoft je posebna priča.

Koje decije razmisljanje.

I btw, jel nije Nokia krenula ogromnom uzlaznom putanjom zadnjih godinu, dve, nije? Ozbiljno? Da zanemarimo ovu kupovinu za koju su verovatno svi tamo znali da ce se desi i znali su u sta se upustaju, jer bi drugacije verovatno imali i losiji deal, totalno bi prsli itd.. Stvarno ne vidim KAKO nije uradio dobar posao za ovo vreme.. O Nokiama se opet prica, Lumia brend je zvucan sad kao da je tu 10 godina..

Jeste dečije razmišljanje... posle 15 godina golgote sa Microsoftom.

tipicni scenario sa komsijom i kravom...

Btw, da nema Androida, imao bi istu dominaciju od strane Apple/iPhone-a u domenu smartphone-ova.
Veruj da bi Apple to pretvorio u, kako to zoves, "golgotu".

Ne vidim kakve veze to ima sa starom srpskom poslovicom.

Microsoft jednostavno nije zdrava konkurencija, nikada ni u čemu nisu bili. Oni igraju kvarno i sapliću suparnike, ne vidim kako neko obavešten i čist u glavu može da želi dobro Microsoftu. Osim ako nema neki interes od toga. Ili mu se možda dopada šta je Microsoft uradio u Srbiji pa zbog toga žmuri na jedno oko kada je odnos prema krajnjim kupcima i konkurenciji u pitanju.

Lepo je to što zapošljavaju naše ljude ali to ne menja činjenicu da su kvarni ko zub. To je kao kada bi podržavao kriminalce i zločince jer su "naši". Nisam iz te priče.

Svidja mi se sta je Microsoft uradio sa Personalnim racunarima koji pre toga nisu maltene ni postojali. Revolucionarno.
Kao to mi se svidja stvar koju je Apple pokrenuo prvo sa iPod-om pa sa iPhone-om: opet revolucionarno.

A sto se tice "zdravlja" konkurencije: Apple sa svojim sumanutim patentnim trolovanjem sigurno nije olicenje zdrave konkurencije?
Daleko od toga da bi Apple u slicnoj situaciji bio ista drugaciji.
Srecom, sada je mobilno trziste takvo da nema dominacije kakvu je imao Microsoft, ali da bi tako i ostalo, trebaju nam bar dva jaka igraca, ali je pozeljan i treci...
Medjutim, kao sto ne bih zeleo da Microsoft-u prsne na polju mobilnih device-ova, tako to ne bih zeleo ni Apple-u niti Google-u/Motoroli.

Na polju InternetExplorera mozes najbolje videti kako funkcionise trziste sa konkurencijom i kako je IE sada postao ravnopravan browser u postovanju standarda cim ih je konkurencija stisla.

Lumia brend je zvucan sad kao da je tu 10 godina..
Da na ovom forumu, prica citavih 15 ljudi. Izadji napolje i pitaj obicne prolaznike za iPhone, android, galaxy i za lumiu. Kome god sam spomenuo da uzme nokiu(pretezno sam preporucivao ljudima koji ne prate trendove) dobio sam odgovor zar oni nisu prsli, i necu to je windows.

Poslednja izmena:
Da na ovom forumu, prica citavih 15 ljudi. Izadji napolje i pitaj obicne prolaznike za iPhone, android, galaxy i za lumiu. Kome god sam spomenuo da uzme nokiu(pretezno sam preporucivao ljudima koji ne prate trendove) dobio sam osgovor zar oni nisu prsli, i necu to je windows.

Ja sam imao zanimljivu situaciju u VIP shop-u u Zrenjaninu, kada sam uzimao moju Lumiu prodavac me je upitao: "Zasto bas Lumia i zasto bas WP?", da sad ne prepricavam, rekoh ja njemu zbog cega uzimam, i upitam ga a sto me pitas?
Kaze on: "Pa da znam ljudima sta da kazem i kako da ih nagovorim."
Pa rekoh nije valjda da niko ne kupuje kad moras da ih nabedjujes i pospesujes prodaju.
Kaze on ne, kao, prodaju se, ali da znam posto ne znam mnogo o WP-u.
Toliko o tome, na zalost, jer je jako jednostavan i moze savrseno da se koristi "on the go".

Da na ovom forumu, prica citavih 15 ljudi. Izadji napolje i pitaj obicne prolaznike za iPhone, android, galaxy i za lumiu. Kome god sam spomenuo da uzme nokiu(pretezno sam preporucivao ljudima koji ne prate trendove) dobio sam osgovor zar oni nisu prsli, i necu to je windows.
Iz tog odgovora se jasno vidi da nikad nisu uzeli Lumiju i WP u ruku i sami probali, nego im je neko rekao da ne valja i samo to znaju.

Da na ovom forumu, prica citavih 15 ljudi. Izadji napolje i pitaj obicne prolaznike za iPhone, android, galaxy i za lumiu. Kome god sam spomenuo da uzme nokiu(pretezno sam preporucivao ljudima koji ne prate trendove) dobio sam odgovor zar oni nisu prsli, i necu to je windows.

Pa nije bas, za godinu dana ili koliko vec je poprilican podvig napravio, mislim "on", ko zna ko je za to sve zasluzan.. zaista je sve islo/ide bas pozitivnom uzlaznom putanjom, zato je mene malo iznenadila ova prodaja, znao sam da se nazire ali koliko su postale poznate Lumie odjednom mislio sam da je to to i da ce se izvuci kao Nokia, a ne da ih kupi neko.
U svakom slucaju i Microsoft pravi odlican hardver uglavnom, pogotovo ako je dosta njih iz Nokie preslo, verovatno mi nece dugo trebati ni da se ugrejem na "Microsoft Lumia"..

Videcemo, ja ne verujem da ce prodavati telefone pod ms brendom, ipak sve sto ima ms logo nije proslo. Windows i office ne racunam, jer tu alternative i konkurencije nema.

Poslednja izmena:
Xbox, misevi, i ostali hardver/periferije?

xbox nije nikako reklamiran kao microsoft xbox, samo xbox

Da u pravu si, al opet, znam da su fenomenalne volane i dzojstike pravili, nisam nikad posedovao neku njihovu periferiju al znam da su imali jedan odlican volan, uvek su na dobrom glasu bili ti uredjaji..

Ne vidim kakve veze to ima sa starom srpskom poslovicom.

Microsoft jednostavno nije zdrava konkurencija, nikada ni u čemu nisu bili. Oni igraju kvarno i sapliću suparnike, ne vidim kako neko obavešten i čist u glavu može da želi dobro Microsoftu.

Pa ako ćeš tako, ni druga dva velika igrača nisu ništa bolji. Apple je skroz zatvorio ekosistem, aplikacije i portove koje oni koriste nisu izbacili ni za jednu drugu platformu. Google je nešto bolji, ali i on se isto ponaša u vezi svojih aplikacija na WP. Sad će neko rećima može im se, njihova stvar, njihov os, neka rade šta hoće. A onda zamislite kako bi izgledalo kada bi ms blokirao pristup google sajtu sa pc-ja, kao što je google praktično blokirao pristup youtube - u sa WP telefona

Nisu puno bolji ali za sada nisam video saplitanje u rangu Microsofta. Tako da ipak nisu kao Microsoft. Google jeste uradio kvarnu stvar sa blokiranjem te aplikacije. Microsoft bi rado uzvratio da smeju. Ali se boje da će njihovo matično tržište trpeti ako zabrane Google proizvode u Windowsu, zato to ne rade.

Ne branim nikoga, sve tu to proračunate kompanije koje ne prezaju ni od čega. Nesreća po mene i mnoge druge korisnike kompjutera jeste što je Microsoftu nekada mnogo toga bilo dozvoljeno što danas nije nikome (sva sreća pa se EU Komisija drži nekih normi). Tako da, dok je sveta i veka Microsoft će ostati sinonim "zla" u IT svetu.

Pogledaj danas ovu situaciju oko špijunaže. Svi oni nas špijuniraju ali jedino se Microsoft oberučke latio posla i ponosno pomažu NSA. Windows 8 je jači špijunski softver od Androida, ma koliko nemoguće zvučalo.

Pa ako ćeš tako, ni druga dva velika igrača nisu ništa bolji. Apple je skroz zatvorio ekosistem, aplikacije i portove koje oni koriste nisu izbacili ni za jednu drugu platformu. Google je nešto bolji, ali i on se isto ponaša u vezi svojih aplikacija na WP. Sad će neko rećima može im se, njihova stvar, njihov os, neka rade šta hoće. A onda zamislite kako bi izgledalo kada bi ms blokirao pristup google sajtu sa pc-ja, kao što je google praktično blokirao pristup youtube - u sa WP telefona

Veci fail od poredjenja nisam skoro video. Oni nisu "zabranili" wp-u pristup yt-u vec samo ms-u da napravi svoju aplikaciju. Imas druge yt aplikacije za wp a mozes i preko browsera ici. Uostalom ms ima sasvim dovoljno kvarnih poteza da gugl moze da bude dzukac narednih 100 godina.

Poslednja izmena:
A da ne pricamo o tome koliko je MS cackao "mecku" : scroogled, pa izbace YT app, pa kao nisu znali da trebaju ovo i ovo da ubace, pa je ovi ugasise, pa su opet ubacili, pa su ga opet ugasili, pa onda koliko je WP bolji od Androida i ostale razne "reklame"...

@Strider:
Objašnjenje je jednostavno. Google deli pare od reklama da kreatorima zanimljivih video klipova. Ako wp ut player me povuce reklame za neki video klip, google onda čini prekršaj ugovora sa tvorcima klipa jer treba da isplati procenat od reklama koje wp korisnici nisu videli. Zbog toga kada se developer registruje kod googlea prihvata ugovor pod kojim uslovima ce koristiti google yt api.
Microsoft je samo jedan od developera koji je prekršio ugovor i google ima pravo da se tako ponaša.
To je google biznis model. Isto kao što ms moze da tuži korisnike koji koriste piratski windows, tako i google može da uskrati pristup svojim servisima developerima koji se ne drže dogovora.
Microsoft je zlo i naopako IT sveta. Imaju preveliki uticaj koji su zloupotrebili. Nijedan open standard nisu podržali već su uvek pravili nešto svoje. Kada se pojavila nova platforma koju su oni u startu ignorisali, a njihovi korisnici su je prihvatili odjednom se pojavio problem nemogućnosti korišćenja MS standarda na novoj platformi. Praktično su otežali zivot svojim korisnicima.
Zbog toga svima savetujem da smanje zavisnost od Microsoftovih proizvoda koliko je god to moguće.
Na kraju će završiti kao Nokia. Bili su vladari svog tržišta dok se nije otvorilo novo tržište.

Veci fail od poredjenja nisam skoro video. Oni nisu "zabranili" wp-u pristup yt-u vec samo ms-u da napravi svoju aplikaciju. Imas druge yt aplikacije za wp a mozes i preko browsera ici. Uostalom ms ima sasvim dovoljno kvarnih poteza da gugl moze da bude dzukac narednih 100 godina.

Nisu zabranili samo ms-u, vec svima. Sve aplikacije za yt na wp su u stvari samo mobilna verzija yt sajta, koja ni izbliza nije toliko dobra kao aplikacije na iOS ili androidu. Aplikacije za mape, gmail, google drive i ostale njihove servise namerno nece da naprave zato sto hoce da naprave duopol android-iOS

pa onda koliko je WP bolji od Androida i ostale razne "reklame"...

Taj nacin reklamiranja je uobicajan u SAD, pogledaj samo silne reklame Pepsi vs Coca cola, Audi vs BMW, Samsung vs Apple...

Ne branim nikoga, sve tu to proračunate kompanije koje ne prezaju ni od čega. Nesreća po mene i mnoge druge korisnike kompjutera jeste što je Microsoftu nekada mnogo toga bilo dozvoljeno što danas nije nikome (sva sreća pa se EU Komisija drži nekih normi).

Upravo tako: Sve kompanije se manje-vise isto ponasaju. Velika razlika je sto se Microsoft (svojom zaslugom, pre svega) nasao upravo u toliko dominantnoj poziciji da mu trziste jednostavno nije moglo nista i da je moralo da trpi svakakve experimente Microsofta.
Apple je sa iPhone-om krenuo u pricu koja je licila na istu takvu dominaciju, medjutim na trzistu se ovoga puta nasao neko konkurentan Google, a Steva se svojski borio da ga izgura sa scene kojekakvim patentnim baljezgarijama. Srecom nije uspeo.
Btw samo trziste ima najvecu moc... Nije EU komicija naterala Microsoft da upristoji svoj InternetExplorer (izmedju ostalog), vec samo&iskljucivo trziste.

Inace, evo malo i Microsoft da "fell taste of it's own medicine"

Poslednja izmena:
ja u android yt aplikaciji nemam reklame...

Imas. Evo kako izgleda
anene9em.jpg

Poslednja izmena:
Microsoft je zlo i naopako IT sveta. Imaju preveliki uticaj koji su zloupotrebili. Nijedan open standard nisu podržali već su uvek pravili nešto svoje. Kada se pojavila nova platforma koju su oni u startu ignorisali, a njihovi korisnici su je prihvatili odjednom se pojavio problem nemogućnosti korišćenja MS standarda na novoj platformi. Praktično su otežali zivot svojim korisnicima.

Zameni Apple umesto Microsofta i dobices nista manje tacnu tvrdnju. Zatvorili su sistem maksimalno, teraju te da koristis njihove aplikacije (cak i kad su aplikacije konkurenata bolje), koriste prikljucke koje niko drugi ne koristi (npr lightning umesto micro usb)...
Nije branim Microsoft, ali nisu samo oni losi, i druga dva velika igraca nisu nista bolji ili moralniji

Apple se drži otvorenih standarda, kao i Google. Microsoft ne.

Svidja mi se sta je Microsoft uradio sa Personalnim racunarima koji pre toga nisu maltene ni postojali. Revolucionarno.
Kao to mi se svidja stvar koju je Apple pokrenuo prvo sa iPod-om pa sa iPhone-om: opet revolucionarno.

Izvini, ali ovo jednostavno nije tačno i sve sam više sklon da verujem da je u pitanju najobičnija MS propaganda za ispiranje mozga :)
C-64 - najprodavaniji kućni računar svih vremena, pa posle Amiga (naročito modeli 500 i 1200), pa Amiga Workbench i njegov GUI sa preemptive multitaskingom od samog početka (dakle od 1987 godine, dok ga Windows dobija tek sa izlaskom NT verzije '94 godine) i sve to dok su vlasnici PC-a čukali DOS komande na crno belim EGA monitorima - nikad neću zaboraviti svoj prvi čas informatike kada je profesor pitao ko od nas ima kompjuter, ja se javio i rekao da imam Amigu a on će na to "Šta ti je pa to?" :wall:

Poslednja izmena:
BTW, što se tiče rasta WP platforme - ako Nokia i MS nastave ovim tempom (par % godišnje) za jedno 10 godina ima da stignu Android :d - problem sa WP je što se previše sporo i kruto razvija, a sve na konto preterane zatvorenosti platforme, što je i sama Nokia priznala kao kamen spoticanja
Sa druge strane Android napreduje prilično dinamičnim tempom i svaka verzija je lep korak unapređenja u odnosnu na prethodne - dok WP dobija notification centar i kršten multitasking što kod ostalih već postoji nekoliko godina, e o tome se radi ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno