Šta je novo?

Microsoft buys Nokia devices unit for $7.2 billion

Mislim da je Nokia propustila šansu da i dalje bude glavna na tržištu još pre 10g! Ubeđen sam da je ovo kraj za Nokia telefone, kao i u to da je firma iznutra sistematski rušena, da bi se danas prodala za džabaka.
U svakom slučaju, zaključio sam da mi "pametni" telefoni trebaju ko rupa u glavi, pogotovo ovi sa 4.5"+ ekranima. Zato sam aktivirao svoj SE k850i i baš sam srećan :)

Poslednja izmena:
@ed:
Ne možeš prodavati telefon sa kampanjom "vidi kakvu kameru ima, ***". Kamera nije najbitnija korisnicima.

@ed:
Ne možeš prodavati telefon sa kampanjom "vidi kakvu kameru ima, ***". Kamera nije najbitnija korisnicima.
ovo je tačno. ja sam izabrao prosumer fotoaparat i android telefon za iste ili manje novce nego što je 808. ali je činjenica šta su uradili, i uradili bi mnogo više da ih nije ms sistematski uništavao. maemo je mogao da bude bog i batina za mobilne operativne sisteme. pa i symbian, što da ne, samo da su radili na njemu.

Tesko da bi Maemo ili Symbian bilo sta uradili. Da bi imao masovno rasprostranjen mobilni OS, mora da saradjuje vise proizvodjaca. Symbian ne bi bio popularan da nije imao podrsku Nokie, Samsunga, SE, .... Video si kako je prosla Bada.
Symbian je bio pravljen za uredjaje sa malo RAM memorije. Danas kada je RAM u telefonima od 512MB-2GB, Symbian optimizacije nisu potrebne.

Nokia je pogresila sto je uopste izbacila 5800XM, jer je taj telefon bio jadan u poredjenju sa iphone-om koji je izasao u tada. Secam se da su dve kolegenice kupile ove telefone (jedna iphone a druga 5800XM) i onda smo ih uporedili. iphone je radio kao sat, dok je XM bio jadan dok ga gledas kako se muci. Otprilike u to vreme, ljudi su poceli da kapiraju da Nokia ne radi nista vec da nove mogucnosti daje na kasicicu.

Propast Nokie lezi u cinjenicama da su se zakopali sa Symbianom, da su izgubili fokus, bili su spori, izgubili market share i kada je kroz rupu na brodu pocela da ulazi voda, oni su, umesto da zakrpe rupu, doveli coveka koji je probusio jos jednu rupu jer je mislio da ce da vode ode kroz tu novu rupu. Pitanje je da li se taj covek zeznuo ili je to namerno uradio. :)

Za kraj, ne ocekujem nista novo niti epohalno iz Nokie, odnosno Microsofta. Voleo bih da vidim kako ostatak Nokie pocinje da proizvodi Android telefon i kako ce za kratko vreme da zaseni Microsoftovu Nokiu.

Za kraj, ne ocekujem nista novo niti epohalno iz Nokie, odnosno Microsofta. Voleo bih da vidim kako ostatak Nokie pocinje da proizvodi Android telefon i kako ce za kratko vreme da zaseni Microsoftovu Nokiu.
misliš da ovo može da se desi?

inače, uvek biram 5800 over iphone, bolja kamera, gps, navigacija...

Pa ja se nadam da ce u ostatku Nokie biti ljudi koji su spremni da krenu od nule. Isto tako, verujem da ce solidan broj inzenjera i dizajnera napustiti MS-Nokiu i preci u druge kompanije ili u ostatak Nokije, jer vide ljudi da se parama ne moze kupiti uspeh.

Samo nesto da utvrdim... Nokia sad moze da proizvodi android telefone?

Ne mogu do 2016, a i nemaju sa cim. PV je kod Microsoft-a sada.

Onda ne vredi nista... Jedino bi ih PV nekako izvukao sa androidom...

Kako moze da proizvodi android telefone, jel nije receno da ugovor glasi da na dalje ne mogu praviti smartphone vec obicne telefoncice ??

Šta ih sprečava da oforme novo smartphone odeljenje? Ionako moraju da krenu od nule. Mogu da uzimaju generički soc od kineza, samo da prave lepo kućište.. uz adekvatnu kampanju (probudili smo se) mogu da probaju.

ja bi ovo uradio da sam na njihovom mestu. nek rade kao apple, dizajniraju i osmisle, a štancuju telefone u kini po ugovoru sa nekim kinezima i eto. ne treba im ništa, sve će kinezi da prave, sve kinesko, kao u iphone-u. 90% ljudi neće ni da zna za ovo što se desilo sa ms-om, ako vide android nokiu malo jeftiniju od konkurencije, kupovaće se

Za PV da se ispravim, MS je kupio nekih 8500 patenata, a 30000 je dobio licencu. A PV ne znam gde spada.

Sto se tice restarta, zaboravite na to, barem za sada. Samo imaju ime i nista vise. Nisu prodali diviziju za mobilne da bi odmah pravili novu. Ove pare ce verovatno biti usmerene na preostale delove, mape i telekomunikaciona oprema.

praviće oni gume ko nekad vidim ja... ni to nisu zaslužili. eno ga erikson raspali šta radi... ćuti i smrdi... dok kinezi, japanci i korejanci dominiraju svetom. iz evorpe niko osto nije, tako nam i treba kad smo govn@.

@ed:

Nemoj generalizovati, imamo razlicite potrebe.
Meni je posle zvanja i SMSova, kamera treci najbitnija funkcionalnost.
Jednostavno, ne zelim da pored mobilnog nosim uvek compact, vec hocu sto kvalitetniju kameru na mobilnom, iz prostog razloga "sto je uvek tu".
Doduse, PV sad ima novu konkurenciju u Android/iOS svetu u vidu QX10 i QX100. To mu dodje kao kompromis u vidu portabilnosti, ali sa daleko boljom optikom od bilo kog (PV) mobilnog...

jeste, samo što ta gonca koštaju 100 evra. i dok ga ti izvadiš, namontiraš.... prođe moment

Koštaju 249$ i 499$. Kako sam shvatio, ne moraš ni da montiraš da bi slikao. Već možeš okinuti na slepo "da ne prođe moment".

@jox:
Ti si jedan u hiljadu koji ima takve potrebe.

Maemo bez podrške više proizvodjaca telefona ne može da uspe.

Ja mislim da je ovo kraj nokie koju mi poznajemo.

Jedina tema koja može da prevaziđe ovu po količini nebitne rasprave bi bila vest o propasti Volkswagena ali na sreću takva tema ne bi bila dozvoljena na ovom forumu.

Imati pod svojim krovom Windows, Win Mobile sad ojačan NOKIA R&D i XBOX i ne napraviti apsolutnu dominaciju na tržištu zaokruživanjem funkcionalne celine tako da drugima ostanu samo mrvice je neobjašnjivo... ustvari kad u priču uključiš debelo pretplaćene kvazi menadžere koji drugog motiva osim para nemaju onda donekle i vidiš srž problema. Vreme je da inžinjeri dignu revoluciju :)

@jox:

Maemo bez podrške više proizvodjaca telefona ne može da uspe.

Kako ne moze..kako je iOS uspeo, a ne vidim da ga podrazava vise proizvodjaca..da bi neki sistem uspeo potrebna je podrska developera, a ne proizvodjaca..i jedan je dovoljan akomoze da podmiri potrebe trzista, a Nokija je to mogla sa svojom godisnjom proizvodnjom telefona..

jeste, samo što ta gonca koštaju 100 evra. i dok ga ti izvadiš, namontiraš.... prođe moment
Slazem se, takodje i dalje moras da nosis dva parceta opreme, veci shoot-time itd... sa druge strane imas bolje fotke od PV i takodje manje opreme nego klasicna mob+compact kombinacija. Meni je i dalje PV mob favorit.

@jox:
Ja mislim da je broj ljudi kojima je kamera na mobilnom kljucan feature mnogo mnogo veci.
Ali, nit je tvoja brojka rezultat nekog istrazivanja, nit je moja. Obe brojke su suplje procene koje se baziraju na licnom osecaju i/ili maloj uzorku prijatelja.

Verujem da proizvodjaci rade daleko ozbiljnije analize trzista i (bar misle da) znaju sta rade...

Apple je posebna priča. Oni gaje jevanđelizam od samog početka, i prodali bi svojim korisnicima sve što naprave. Niko nema tako verne kupce kao Apple.
Apple biznis model je takav da ne mogu da imaju više od 20% market share (na duže staze) baš zbog toga što je pod jednim krovom razvoj i hw i sw.
Započinjati takav biznis model je sumanuto i to će Microsoft da oseti na svojoj koži u narednih par godina.

@jox:
Koliki je procenat zastupljenosti 808 i ove nove pv lumije zajedno?

Poslednja izmena:
To sto je Apple napravio u americi Nokia je mogla za ostatak sveta, mogli su imati 20-25% ukupnog trzista sopstvenim ekosistemom na sopstvenom HW. Malo li je.

Zaboravljas se i sad WP telefoni kupuju zato sto je to Nokia.

Eto ti jos jedan dokaz da ako imas sve pod svojim krovom ne mozes da imas vise od 20-25%. To je corsokak, jer ne mozes da izbacis proizvod koji se svima svidja, vec moras da izbacujes vise proizvoda u razlicitim cenovnom rangovima.

@ed:

pa nije najbitnija ali mislim da je svakako bitna, još ne sretoh nekog (mlađeg) korisnika mobilnog sa kamerom a da nema jedno stotinak slika u galeriji...

@jox:
Koliki je procenat zastupljenosti 808 i ove nove pv lumije zajedno?

vrlo mali, 808 zato što je elop zabranio da se uopšte reklamira kako ne bi remetila prodaju WP telefona, a 1020 zato što je preskupa i zato što nema najbolju kameru na telefonu, ima gomila ljudi koja uopšte i ne zna da slika ali im je merak da imaju najbolju kameru, isto kao što imaš one koji ne znaju šta da rade sa osam jezgara ali zato imaju "najjači" telefon...i mislim da to uopšte nije zanemarljiv procenat tržišta

Nazad
Vrh Dno