Šta je novo?

SSD 120GB

denixue

Cenjen
Učlanjen(a)
18.06.2013
Poena
154
Zanima me sta mislite koji je najbolji SSD od 120GB po vama?? Ljudi su mi predlagali SanDisk Extreme 120gb ,svuda na stranim forumima nadjem dobre,odlicne komentare ali ovde kod nas ama nemogu nigde da nadjem nista o njima kao da je ukleto...

Za Samsung znam da je odlican ali je mi je mali read 130MB/s mi je malo ... dok ipak ovi drugi imaju vise

Da ali to je Pro verzija.. obicna ima 130MB/s

Nisi dobro pročitao...
Upis (write) je brzine 130 MB/s, dok je čitanje (read) 530 MB/s.

A i mi ovde cesce raspravljamo o onome sto ima ovde kod nas da se kupi... mada znamo i da se osvrnemo i na exzotike nepoznate na ovim nasim prostorima... ;)

Nemam iskustva sa SanDisk SSD-ovima, mogu samo da im pohvalim Extreme liniju SD kartica, tu su nenadmašni.

Imas i http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-120gb-mushkin-chronos-deluxe-dx-560-515m.11.html?productId=35256 ali pazi ovako, diskovi su im dobri ali sam ja imao problem sa deluxe od 256gb, problem je bio taj da kad upalim komp posle par sati od gasenje nece da podigne sistem jer bios ne pokazuje da je ssd uopste prikacen itd i posle par resetovanja proradi, posle je taj mushkin zavrsio u lt i radi besprekorno, izgleda da se ploca i ssd " ne slazu ", a sa samsungom 840 pro 128 gb nisam imao tih problema. To sto im pise da daju 60 meseci garancije to nemoj ni da gledas jer tesko da ces dobiti vise od 3 god, govorim konkretno za samsung, kupio ga u em*i-u i dobio 3 god garanciju iako na sajtu pise 60 meseci.

Pa druze il si kupio samija 840 "obicnog" bez "Pro" ili su se oni sami sa smobom nesto pobrkali iako su (eventualno) poslali ti 840 Pro ...
Proveri ti sta si ti to kupio...
Samsung 840 ima 3g garancije, a Samsung 840 Pro ima 5 g garancije.

I nikako mi nije jasno zasto "istrazujete" i "testirate uredjaje" o kojima niko nista ne zna, umesto da uzmete odma proverene i garantovano dobre ssd-ove...

Poslednja izmena:
Pa druze il si kupio samija 840 "obicnog" bez "Pro" ili su se oni sami sa smobom nesto pobrkali iako su (eventualno) poslali ti 840 Pro ...
Proveri ti sta si ti to kupio...
Samsung 840 ima 3g garancije, a Samsung 840 Pro ima 5 g garancije.

I nikako mi nije jasno zasto "istrazujete" i "testirate uredjaje" o kojima niko nista ne zna, umesto da uzmete odma proverene i garantovano dobre ssd-ove...

Kupio sam Samsung 840 pro od 128 gb, pisao sam im kad sam video da je 3 god garancija i pitao zasto nije 5 god garancija kad tako pise na sajtu, dobio sam odgovor da Samsung daje 5 god garancije, a da uvoznik daje 3 godine garancije. Cak je bilo isto pitanje na sajtu u komentaru ispod uredjaja ali ga sad nema...

Imas 5g onda kod Samsunga direktno... mada ja takve uredjaje ne uzimam, nek oni svojoj m**i uvaljuju to sa skracenom garancijom ... bagra pokvarena (svi u lancu)...

A meni se nije dalo da se prepirem sa njima, u tom trenutku mi je bilo bitno da mi komp normalno radi, sta reci osim zivimo u Srbistanu...

Kupio sam Samsung 840 pro od 128 gb, pisao sam im kad sam video da je 3 god garancija i pitao zasto nije 5 god garancija kad tako pise na sajtu, dobio sam odgovor da Samsung daje 5 god garancije, a da uvoznik daje 3 godine garancije. Cak je bilo isto pitanje na sajtu u komentaru ispod uredjaja ali ga sad nema...

Ovakav odgovor može samo da znači da izvor nije direktno od Samsunga i da neko u lancu ispod proizvođača gadno mulja, čim daje skraćenu garanciju.
Inače, i ja kad vidim da garancija nije kao ona što daje proizvođač okrenem se i odem. Jednom su me čak i ubeđivali u jednoj maloprodaji kako WD na diskove daje garanciju od 1 godine (a to je bilo pre poplave, kada je WD davao regularno 3 god.), pa kada smo zajedno ukucali serijski datog hard diska na WD-ovom sajtu i videli da piše 3 godine garancije, dotični je samo samo ponovio, citiram: "***a, mi ga dobijamo sa 1 god. garancijom od "ovlašćenog" uvoznika.".

Ni ja ne kupujem tako sa skracenom garancijom, medjutim ovo sam narucio preko neta, stiglo, sve sljakalo par dana bez problema, garanciju nisam ni gledao, i odem na sajt mrzelo me da trazim preko neta stranu bas za 840 pro nego znam ima na sajtu gde sam uzeo u opisu uredjaja i vidim kom za garanciju i onda reko daj da vidim moju kad ono isti slucaj 3 god umesto 5.

Ja kada sam narucivao delove od Emmija; I7-3770K Z77 EXTREME4.. nisu mi poslali garantni list.. nego su rekli cuvajte racun to ce biti garancija..

Ni ja ne kupujem tako sa skracenom garancijom, medjutim ovo sam narucio preko neta, stiglo, sve sljakalo par dana bez problema, garanciju nisam ni gledao, i odem na sajt mrzelo me da trazim preko neta stranu bas za 840 pro nego znam ima na sajtu gde sam uzeo u opisu uredjaja i vidim kom za garanciju i onda reko daj da vidim moju kad ono isti slucaj 3 god umesto 5.

Taj sto ti je prodao Samsung Pro sa 3god garancije te je slagao ili ne zna sta prica. Ti na tu seriju imas 60 meseci od uvoznika (koji je Direct Link), i tu se prica zavrsava.

Taj sto ti je prodao Samsung Pro sa 3god garancije te je slagao ili ne zna sta prica. Ti na tu seriju imas 60 meseci od uvoznika (koji je Direct Link), i tu se prica zavrsava.

Evo bas gledam garanciju, sve lepo iskucano kao sto je na ssd-u sve se poklapa, uredjaj je taj sto treba da bude, na garantnom listu pise 36 meseci, izdavalac a*ti cacak , ja ne znam necu da lupim ali ko zna mozda su oni uvezli neku kolicinu ako uopste uvoze komponente i stavili 36 m garanciju, ako nisu onda nzm nisam pametan :)

Moras na kutiji diska da imas zalepljenu deklaraciju ko je uvezao disk. Ne moze 3 godine, zovi ih i trazi im nemoj da te sisaju ko ovcu.

Evo bas gledam garanciju, sve lepo iskucano kao sto je na ssd-u sve se poklapa, uredjaj je taj sto treba da bude, na garantnom listu pise 36 meseci, izdavalac a*ti cacak , ja ne znam necu da lupim ali ko zna mozda su oni uvezli neku kolicinu ako uopste uvoze komponente i stavili 36 m garanciju, ako nisu onda nzm nisam pametan :)

Vidi online koliko daje Samsung garanciju, nije 3 godine, više je.
A to što Alti daje ne znači ništa, mogu da nalepe i 2 godine (manje ne mogu) i nikom ništa, ali je pokazatelj da ili uzimaju second hand robu na sekundarnom tržištu (a ne direktno od Samsunga) ili dobijaju regularno veću garanciju, ali samoinicijativno smanjuju, što ako je istina, je kvarno, da kvarnije ne može biti.
Zvaničan uvoznik ima i zvaničan garantni rok koji daje proizvođač. Tačka!

Evo bas pogledah i evo i slike 20130715_192205.jpg A garantni lis od uvoznika ili ti al*ija :D A samsung daje 5 god garancije tkd ono, muljanje :) Kao kod npr noctua ventova, za neke modele ide 6 god garancija, u Srb nema sanse da se vise od 2 god dobije.... Nzm postoji li neka tema sa ovakvom tematikom, vi ste iskusniji forumasi pa ako ne postoji mogao bi je neko otvoriti pa da se vidi ko i gde krsi garantni rok, tj na sta se uglavnom smanjuje garancija i kako, na sta ljudi da obrate paznju.

Poslednja izmena:
Jos jednom cu ti ponoviti, ti radi kako hoces. Ja sam zbog sebe proverio i Alti takodje ima 5god garanciju na taj disk. Taj ko ti je dao garanciju od 3god ne zna gde je levo, ako ti neces da trazis 5god za sebe mene jos vise boli uvo. Ja se odjavljujem.

Hmmm, nije mi palo na pamet da je neki lik samoinicijativno skratio garantni rok, moguće i potpuno slučajno, previd.
Ja bih otišao u maloprodaju gde si uzeo disk i zamolio ih da mi daju garanciju kako treba, a ako krenu da vrdaju zvao bih uvoznika i rekao mu da će Samsung dobiti fin mail sa informacijama šta se ovde radi.

Ma stoji sve to sto vi kazete, MaxXx nemoj da se nerviras :D Fora je u tome sto sam ja njima slao email i lepo im napisao uzeo sam taj i taj disk ( preko neta sam narucio ) dao im broj porudzbenice u kad pogledaju sve lepo pise i naglasio i pitao zasto sam dobio 3 god garancije kad samsung daje 5 godina garancije i kad kod njih na sajtu lepo stoji da je 60 meseci garancija, na sta sam dobio odgovor da su oni od uvoznika dobili da je 3 god garancije i tu je bila zavrsena prica. Nije mi se dalo vise raspravljati, pre toga sam im slao neke zvucnike na reklamaciju i malo je falilo da ih bacim sa mosta jer je po njihovom normalno da zvucnik krci i luduje kad je mob udaljen od njega 4-5m i nalazi se u susednoj sobi koja je odvojena zidom od sobe u kojoj su zvucnici, a da ne pricam sta je bilo dok je mob bio u sobi sa zvucnicima. Posle uzeo isti model u lokalnoj radnji i stoji mi mob na pola metra i nista se ne cuje.... Ono poslacu im email pa cu opet da pitam i kad budem bio u NS svratiti do radnje pa ako je greska nek mi daju novu garanciju ili ovu dopune sta znam. Ajde da kazem mozda su pobrkali jer je kod 840 serije 3 god garancija, mada ako im rade ljudi barem sa osnovnom skolom valjda mogu da procitaju deklaraciju i da uporede podatke sa narudzbenice i diska i ispisu garanciju.

Edit: Evo poslah email pa cekam odgovor, pa cu javim sta se desava. A i mi skrenusmo totalno sa teme :)

Poslednja izmena:
Odgovorise, ceo epilog je taj da kad iduci put budem u NS da svratim do njihove radnje da mi daju drugu garanciju i tjt. Nisam ulazio u detalje zasto je sad bila 3 god, ali ili je greska ili su nesto mutili pa ako prodje prodje.

Za 5 godina a možda i pre ćeš ga verovatno baciti kao premalog i zastarelog.

Neće ga baciti, već će ga za 1-2 godine prodati da bi kupio veći, a tada će dužina garantnog roka itekako da igra značajnu ulogu kod prodaje.

jest, ko sto sam ja prodao 40gb kingstona, paz da nisam :D stoji u desktop masini za OS, a kad ubacim neki drugi, ovaj ce da skuplja prasinu za backup ili cu ga ubaciti kevi u racunar... bolje to neg kikiriki koji su mi nudili za njega (sa sve garancijom)... kolko ce po tebi vredeti taj disk za 2 godine? :)

Znaš kako, neko ima gde da stavi "dotrajali" SSD i to je super varijanta, pošto je definitivno zez prodavati ga, pošto se daje ispod, po meni, upotrebljive cene.
Ja sam npr. pre oko godinu dana kupio za svoj Macbook Pro Crucial M4 256GB SSD i verovatno ga prilično dugo neću menjati, pošto stvarno nemam potrebe, dovoljno je brz i veliki da može sve važno da stane.
Kolko će vredeti 128GB Samsung Pro za 2 godine? Po mojoj proceni ne više od 50-60 eura.

Terabytes are coming , Terabytes are coming !!!!

Nazad
Vrh Dno