Šta je novo?

Calculate linux 13 KDE - Gentoo based

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Kako da postavim ovaj linux da bude lokalizovan na srpski, fajl postoji ali kad otvorim sistemsko setovanju ima samo par jezika.
Postoji li neki graficki alata sa kojim bi se pregledali dostupni paketi, kao sto je synaptic, ovako sve se svodi na metod pokusaja pa ako ubeodem ime paketa.
Trazim widgete koje koristim ali ovde ne znam kako da ih nadjem, direktnu instalaciju sa neta ne prihvata.

Jesil ikoristio CLD ili CLS i jesi l ipokušavao sa odobirom srpske lokalizacije prilikom instalacije.

Inače nemoj očekivati da distribucija zasnovana na Gentoo linuxu da očekuješ da budu na klik klik kao distibucije zasnovane na debianu

Probao ovde:

http://www.calculate-linux.org/projects/en/boards

Poslednja izmena:
Mislim da ni nema lokalizaciju na srpski, ima srpski kao izlaz sa tastature ali da se ceo lokalizuje ne. Gledajuci fajlove tacno se pojavljuje kod nekih samo tih 6-7 jezika cija je lokalizacija uradjena. Ne ocekujem da je na klik klik ali kad ceo dan treba da iscitavan te stranice i ne nadjem nista to je vec previse stracenog vremena. Ako je to namenjeno desktop masini ocekujem podrsku za sav hardwer ali to nije tako. Dokle to sve ide je i upozorenje da Clalculate nije bas kompatibilan sa Gentoo, izgled da je cilj napraviti sto vise distribucija a ko to koristi i njihova stvarna upotrebljivost je diskutabilna, nekom je ok ode na facebook i twiter, super, neko ko digne server je ok, ko hoce desktop e tu je vec problem. Instalirao sam KDE varijantu sa zivog DVD, stavio USA kao i u svim linuxima a posle radim lokalizaciju i podesavam, e to ovde nece jer i nema fajlove iako je sam KDE skoro najbolje preveden na srpski ali...
locale-gen -A izlista sve zivo ali da mu se sad namesti da stavi to sve u podesavanja za primarni jezik, ekran za prijavljivanje e to ne ide kao kod svih ostalih KDE distroa.
emerge ne mogu da ukapiram npr. primer emerge -bd xxxxx/xxxxx stavim emerge -helep i on izbaci sta znace parametri ali b i d cik pogodi nema, mozda treba man
koji je "super" resenje jer mozes samo da listas na dole, bilo je kasno treba i spavati. Koliko sam probao Chakra koja je derivat Archa, brza ali opet isti fazon nije kompatibilna sa Archom i opet nema brdo programa koji trebaju za desktop masinu na kojoj se svastari. Vizuelno svi distroi su super uradjeni, spolja gladac a unutra jadac. Sabayan nisam cak moga ni da podignem live mod uz sve moguce dovijanje sa nomodeset i ostalim varijantama koje su ponudjene, zeza ga AMD HD 6xxx graficka, ne zna sta ce sa njom..​

Poslednja izmena od urednika:
A zasto lepo ne stavis neki Debian derivat (Debian, Ubuntu, Mint) koji ima mnogo vecu zajednicu i podrsku i uz to je user friendly OS? Sa AMD drajverima se neces usreciti ni sa jednom distribucijom. Kod mene na Mint-u (13 Cinnamon x64) rade AMD drajveri uglavnom OK, ali to je odprilike to, ,,OK".

@lega99

U pravu si lepši izgled nisam skorije video (a da nije prebudženo). Čini mi se da sam se tako oduševio samo kad sam video gnome kako izgleda na solarisu.
Lepo si primetio činjenicu da spolja sve podešeno a ono osnovno ne radi. I ne samo da neradi nego ga je često nemoguće srediti (tipa dual boot na solarisu).
Kad sam ovde na forumu govorio o tome javila se gomila klinaca koji verovatno u životu ili dignu live pa se hvale ej ja furma linux ili piče po fb kako ti lepo reče i to im je sva upotreba računara. Ili pak imaju toliko vremena da se zaluđuju i ispravljaju svaku glupost koja bi na operativnom sistemu morala da radi.
Arch i derivate sam uvek izbegavao tako da nema iskustva sa njima.
Sabayan pak od svih distribucija koje sam probao je imao najispeglaniji rad na laptopu (temperatura procesora malo više nego na 7), doduše taj problem sa grafikom e vuče godinama, ali od kad mi je rasturio celo stablo i od kad sam jedva povratio podatke rekao sam nikad više. Inače info o pomenutom bug-u je bio sakriven i jedva ga nađoh na nekoj trećoj strani u ćošku ispisan jedva vidljivim slovima.
Nažalost ja još nisam našao distribuciju kojoj će većina stvari da funkcioniše pogotovu na laptopu. Gubiti vreme na kompajliranje kernela paketa itd i taman sve središ prođe 6 meseci eto nove verzija pa sve ponovo.
Sa BSD isti slučaj. Za specfične namene odlični ali kao desktop...
Zbog svega nevedenog iako uvek imam 2-3 sistema na računaru sve češće sam samo na 7 pa čak i u okviru njega na xp koji mi je test os

@Kritika,

Danas pokusam da stavim Google earth, pokaze ima verziju 5.x za instalaciju i ostale 6.x i 7.x . Krenem emerge ono trazi i na kraju krene da instalira 5.x i kaze nema tog pakovanja na Google, savet nadji negde sa drugog racunara ili demaskiraj ove druge verzije. To demaskiranje nisam uspeo da shvatim sta i kako a pokusavao sam da pratim na netu neke nazovi savete. Sve vise razmisljam da se vratim na windows, ako nesto ne znam potrazim na Google, prvi 5 linkova resen problem. Zena pustila youtube ono nema muzike, sve namesteno kmix, najverovatnije neku kodeci, flash imam, sad treba pogadjati sta mu fali.

@toxicm,

Probao sam to sve, Debian stalno u zaostatku u nekoj proslosti, wheezy vec 2 godine se razvija, kad izadje pola programa zastarelo nacisto, Ubuntu zalutali su nacisto sa Unity, Mint prepisivaci Ubuntua, jedino odbaceni KDE ima sanse kod mene da radi. AMD grafa to imam, necu valjda zbog linuxa da kupujem NVidia (ni sa njom se vise bas ne slazu), windowsu gurnes karticu, dovuce nove drajvere, stavis program on radi, ne moram da gledam u pasulj dal pasuje za taj kernel ili ga je neku levi update zaeznuo neki k!rmsla@k lib.

Slazem se za Debian, on je vise za serverske masine po meni. Ubuntu je i meni pravio problema, ali Mint radi dobro. I sam imam AMD kartu (HD6870). Mint jeste zasnovan na Ubuntu-u, ali se dosta razlikuje. Dosta je stabilan, u startu imas sve (kodeke, flash, javu, office paket, vecinu potrebnih programa) i (po mom iskustvu) najbolje podnosi AMD grafiku (a izredjao sam dosta distribucija posle kupovine ove grafe). nVidia i Intel grafe rade odlicno pod Linux-om, samo je AMD problem.

pa sta da ti kazem,fuduntu nije "one man"distro,fuduntu za sad ima 15 ljudi koji aktivno rade...kod mene na pomenutom laptopu fuduntu radi perfektno...malo se greje laptop,traje baterija dosta duze nego kod drugih distro-a...vodeci developer je imao svoj softver za kontrolu laptopa...taj softver pod imenom jupiter je implementirao u fuduntu i krajem janura 2013 prestao da ga odrzava i razvija dalje.

Poslednja izmena:
pretpostavljao sam da ti nije problem da podesis.probaj prvo na usb live verziju pa vidi kako radi,to ti bar nije problem.
svidja mi se recimo sto ne moras stalno nesto da "cackas ispod haube".kod mene je podeseno pre skoro godinu dana manje vise sve i ne diram nista.s vremena na vreme pogledam da se podsetim "gde sta stoji".toliko o podesavanju os.
kazem jedino je ime distribucije smesno i cudno ostalo i nije smesno sta vise odlicno je.
e sad neko ne voli .rpm i paket menadzer koji se koristi ali ima terminal pa preko njega sve instaliras a ako si nesto zaboravio u sta sumnjam,jedan koristan link za sve nas.

Poslednja izmena:
Vrh Dno