Šta je novo?

Vodeno hladjenje za Proc ?

coldej

Slavan
Učlanjen(a)
15.07.2008
Poruke
1,301
Poena
375
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 3600
Matična ploča
Msi b450 Tomahawk max
RAM
Gskill trident z 3000 Mhz Cl16
GPU
Powercilor Hellhound rx6700xt
Storage
Ssd, hdd
Zvuk
Xonar dx
PSU
Corsair cx750w
Kućište
Cooler Master 690 III
Monitor
Dell 2722DGM
Miš & tastatura
Logitech
Mobilni telefon
Poco x3 pro 8/256
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posto imam Hyper 212+ i otkljucan i kloknut Phenom II x4 B60 3.8 uzeo bi neko hladjenje zbog tisine tipa corsair H* , kuciste mi je CM 690 advance II planiram i da menjam proc kasnije na neku Visheru pa ne znam corsair ima dosta hladnjaka h50, h60, H100 ,shta je dovolnjo za hladjenje Phenoma i kasnije neku cetvorojezgarnu Visheru ?
 
ne, ne zayebavam se, jer vec 2 puta kazes da je u pitanju rezervoar. i da je to najbitnije.
Turoče, Corsair H100 npr. ima samo radijator, tj. "hladnjak od pezejca" :d i to mu je ujedno i rezervoar za vodu. Custom vodena hlađenja mogu da imaju eksterni rezervoar za vodu i/ili custom vodenu pumpu sa rezervoarom, što sam imao prilike da sklapam i testiram pre mnogo godina.

Npr. ovako nešto od Swiftech-a sam imao još 2005. u svojim rukama
ZXnbwl.jpg
I to je vodena pumpa sa rezervoarom.

...a ovo je bez rezervoara....
pump_swiftech_mcp350.png

H100 na sledećoj slici nema klasičan rezervoar i odvojenu vodenu pumpu, već sav kapacitet vode struji između hladnjaka i bloka:
corsair-h100.jpg

Varijanta custom likvidnog hlađenja sa externim rezervoarom ovako otprilike može da izleda:
filling-in-the-cooling-liquid-3.jpg

Jel imaš još nekih pitanja?

P.S. Čisto da ne ispadne da je Steamova recenzija Fria "biased", evo i nezavisnog izvora koji potvrđuje rezultate:
http://www.kitguru.net/components/cpu/jules/frio-ock-beats-noctua-dh14-check-these-pics/
 
Poslednja izmena:
I gde sam okačio recenziju od Water 2.0 Extreme? Opet izmišljaš. Okačio sam jedan grafikon.

Koliko se ja sećam, ovo je tema o vodenim hlađenjima, al na moju veliku nesreću neko je citirao turoka (koji je na ignoru) i vidim da spominje neki Frio Extreme. Al kad smo već kod toga, ajde neka prebroji na koliko testova je D14 bolji od Frio Extreme. 2 ili 9 stepeni razlike u korist Fria, jel bolji? Bolji je, razlika zavisi od test uslova.

Ko prica o Water 2.0 Extreme? Idi bre spavaj, hvata te anksioznost. Jel ti vidis u kojoj temi nastavljas o svojim testovima? A vec sam rekao da je glupo nastavljati to ovde.

Sto bi ameri rekli "lets dumb it down": predlozi mu vodeno hladjenje koje nije overkill za fx 4xxx (visheru), da je tiho i dobro hladi na OC. Aj samo pomeni Cors H...:smoke:
 
ne, nemam pitanja. nego, da se sad fokusiramo samo na gotove sisteme, opet nisi u pravu. jer, iako se ceo sistem ponasa kao rezervoar(tj. nema odvojeni rezervoar), to i dalje ne znaci vece=hladnije, jer bi onda duzim crevima dobjao bolje temperature po toj logici. duzim crevima i vecom kolicinom tecnosti samo usporavas zagrevanje... koje ce i dalje doci do iste tacke. daleko je bitnija aktivno hladjena disipaciona povrsina, tj. velicina i povrsina radijatora.
i, kad vec kacis recenziju, onda stavi pravi kuler... a ne ock. o kome se nije ni pricalo. i, ako me secanje ne vara, frio ock ima ventilatore na 2.5k obrtaja, zar ne?
verujem da si hteo da okacis ovu recenziju.
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Da je tiho i da dobro hladi? Ozbiljno treba da posetiš neke časove fizike. Ne postoji ništa što je tiho i dobro hladi overklokovan procesor, sem naravno full vodenog hlađenja ili tečnog azota/suvi led...
Najbliže što može da se nađe "što odgovara tom opisu" je Water 2.0 Pro ili Water 2.0 Extreme.

Water 2.0 Pro ima PWM ventilatore koje može da zabode na ploču i ima regulaciju "buke" prema opterećenju procesora. Neće linxovati ceo dan, komp će mu biti tih.

Water 2.0 Extreme ima poseban kabel koji se bode na USB header na ploči. Instalira se softver u kojem se može podesiti custom PWM duty kako da ubrzava ventilatore prema
temperaturi tečnosti.

H100 ima samo ono glupavo dugme što moraš stiskati unutar kućišta da bi podešavao brzinu ventova.

A pošto je NH-D14 tih (prema tebi)... koji radi na maksimalnih 1300 obrtaja, minimalni broj obrtaja tih Tt ventova je 1200, pa prema tim kriterijumima Water 2.0 zadovoljava opis "tih kuler".
Istina, D14 može biti nečujan, al takve su mu i performanse onda.

Evo, zamalo pa nisam spomenuo Corsair-a.


Sta potvrdjuje? Ko okaci malopre onaj grafikon i sta nam on govori? Konsultujte se malo, krastavac ;).

Kakav crni nezavisan izvor? Ko jos veruje u te bajke? To je isto kao da si rekao nezavisne novine ili tv. Oksimoron sam po sebi...

Prema tome i mi možemo "tvoje lično iskustvo" okarakterisati kao bajka.... jedina razlika je da ovi (i ja isto) imaju neke fotke i screenshotove, a ti nemaš ni to.

LN!
 
Poslednja izmena:
Da je tiho i da dobro hladi? Ozbiljno treba da posetiš neke časove fizike. Ne postoji ništa što je tiho i dobro hladi overklokovan procesor, sem naravno full vodenog hlađenja ili tečnog azota/suvi led...

Sto znaci da si mu predlozio kuler koji lose hladi i bucan je (h60) i drugi koji ok hladi, bucan je i overkill (h80). Bravo, da se kandidujes za nacionalnu penziju...

Realno, (ponavljam po ko zna koji put) koliko god zvucalo cudno, vise verujem nasim ljudima sa Bencha (iskljucujuci tebe i jos par navijaca), nego sticovanim grafikonima. To je onako, iz iskustva. Da li ti verujes u moje "bajke" ili ne, iskreno shishte mi cojones. Ja sam se vodio po tim svojim ubedjenjima, da, ako ja vise verujem benchmarkovcima (agen ekskluding ju :d), mozda ce nekom vise znaciti moje licno iskustvo sa Cors H serijom i NH-D14.

I, znas, nekad je bolji direktan kontakt sa ljudima, dobijes bolji savet i realniju siru sliku. Fotke i screenshot-ovi su u sustini kerov q, i tu ti tek podvaljuju svakakva sranya (dokazano nebrojeno puta).
 
ne, nemam pitanja. nego, da se sad fokusiramo samo na gotove sisteme, opet nisi u pravu. jer, iako se ceo sistem ponasa kao rezervoar(tj. nema odvojeni rezervoar), to i dalje ne znaci vece=hladnije, jer bi onda duzim crevima dobjao bolje temperature po toj logici.
Prvo, to nisam rekao i nemoj da mi stavljaš reči u usta. Duža creva povećavaju kapacitet tečnosti, ali veći hladnjak povećava količinu tečnosti koja može biti rashlađena. Ako već porediš tako, naravno da će dva sistema sa istim kapacitetom tečnosti hladiti različito ako jedan ima duža creva i manji hladnjak, u odnosu na drugi koji ima veći hladnjak.

duzim crevima i vecom kolicinom tecnosti samo usporavas zagrevanje... koje ce i dalje doci do iste tacke.
Apsolutno, većem loncu treba duže da proključa, što znači da je hlađenje manje reaktivno.
daleko je bitnija aktivno hladjena disipaciona povrsina, tj. velicina i povrsina radijatora.
Da, ali zaboravio si da u gotovim sistemima veći deo zapremine tečnosti staje u hladnjak, tu je onda irelevantno pričati o dužini creva. Na ukupni kapacitet kod gotovih zatvorenih sistema najviše utiče veličina hladnjaka koji je ujedno i rezervoar. Tehnički gledano, kod ovakvih sistema JESTE bitna veličina, tako da ti nisi u pravu.

i, kad vec kacis recenziju, onda stavi pravi kuler... a ne ock. o kome se nije ni pricalo. i, ako me secanje ne vara, frio ock ima ventilatore na 2.5k obrtaja, zar ne?
verujem da si hteo da okacis ovu recenziju.
Moja greška, dodao bih da je OCK, single tower kuler, vrlo verovatno primetno slabiji od Frio Extreme-a. Pored toga test pokazuje da sa većom disipacijom postoji i veća razlika. Na kraju krajeva, Steamov test nije jedini koji to potvrđuje....
 
Poslednja izmena:
Auuu, evo jutros na poslu gledam i vidim šta sam zakuvao, hehe, sa tom NH-D14-kom :smash:. Nisam ja njega nagovarao na nju, to je bilo samo radi primera šta može dobiti za iste pare. Da vas podsetim, čovek je počeo rečenicu sa:
"Posto imam Hyper 212+ i otkljucan i kloknut Phenom II x4 B60 3.8 uzeo bi neko hladjenje zbog tisine tipa corsair H*", samo sam hteo da ukažem da isto kako bi bilo efektivno, sigurno neće biti tiho - čak ni u idle - ono što je najbitnije (min 1300 do max 2600 rpm). Za neko tiho vodeno hlađenje (pojedinačno odabrane komponente, koje će uz to i biti tiho) treba izdvojiti mnogo više para (300+ evrića), ove H serije su glupost koje je Corsair napravio da široke narodne mase mogu da se hvale kako imaju vodeno hlađenje. Moj procesor i7 870 2.93 HT uključen (8 jezgara) OC već dve godine na 4 GHz (za testove išao i do 4.5GHz) i hlađen za prastarim CM Z600 i jednim CM Excalibur 120mm (650-2000rpm), pozadi na kućištu jedna 12ka blademaster. U idle, milina, možeš da spavaš pored njega, a da ne čuješ, ventovi se vrte blade master na 500-1000 zavisi od temp čipseta, a Excalibur 700-u idle, min/max brzina regulisana Easytune-om (podešeno da bude tiho). Hladnjak i fan su nekad koštali nekih 5k din, ne mogu reći da imam vrhunsko hlađenje, ali radi tačno ono što i kako meni treba.
 
Poslednja izmena:
Prvo, to nisam rekao i nemoj da mi stavljaš reči u usta. Duža creva povećavaju kapacitet tečnosti, ali veći hladnjak povećava količinu tečnosti koja može biti rashlađena. Ako već porediš tako, naravno da će dva sistema sa istim kapacitetom tečnosti hladiti različito ako jedan ima duža creva i manji hladnjak, u odnosu na drugi koji ima veći hladnjak.

Apsolutno, većem loncu treba duže da proključa, što znači da je hlađenje manje reaktivno. Da, ali zaboravio si da u gotovim sistemima veći deo zapremine tečnosti staje u hladnjak, tu je onda irelevantno pričati o dužini creva. Na ukupni kapacitet kod gotovih zatvorenih sistema najviše utiče veličina hladnjaka koji je ujedno i rezervoar. Tehnički gledano, kod ovakvih sistema JESTE bitna veličina, tako da ti nisi u pravu.

Što je veći kapacitet vodenog rezervoara, to je veća rashladna moć i ventovi će sporije raditi da bi ohladili tu vodu.

Prvo, H80 i H100 imaju veću termalnu kapacitivnost, bez obzira na obrtaje. Zatvoreni krug vode sa dovoljno velikim rezervoarom možeš ohladiti na prilično niskim obrtajima za ventilatore.

ako si se lose izrazio a to nisi mislio, nema sramote da kazes. ja samo citam kako je napisano. tehnicki, sistem bez izdvojenog rezervoara se citav ponasa kao rezervoar, i, iako verovatno ima maaaaalu prednost(zbog vece pasivne disipacije toplote), ima i manu u vidu potrebe za jacom pumpom. a hladnjak je samo deo tog rezervoara, i on je kljucan za oslobadjanje toplote(dok kvalitet baze, protok pumpe, snaga ventilatora pripomazu).
 
Sto znaci da si mu predlozio kuler koji lose hladi i bucan je (h60) i drugi koji ok hladi, bucan je i overkill (h80). Bravo, da se kandidujes za nacionalnu penziju...

Realno, (ponavljam po ko zna koji put) koliko god zvucalo cudno, vise verujem nasim ljudima sa Bencha (iskljucujuci tebe i jos par navijaca), nego sticovanim grafikonima. To je onako, iz iskustva. Da li ti verujes u moje "bajke" ili ne, iskreno shishte mi cojones. Ja sam se vodio po tim svojim ubedjenjima, da, ako ja vise verujem benchmarkovcima (agen ekskluding ju :d), mozda ce nekom vise znaciti moje licno iskustvo sa Cors H serijom i NH-D14.

I, znas, nekad je bolji direktan kontakt sa ljudima, dobijes bolji savet i realniju siru sliku. Fotke i screenshot-ovi su u sustini kerov q, i tu ti tek podvaljuju svakakva sranya (dokazano nebrojeno puta).

Ako si pažljivo pročitao moj poslednji post, predložio sam mu Water 2.0... Ah da, ti ne čitaš uopšte moje postove, ne odgovaraš na moja pitanja (hlađenje socketa), samo opaljuješ rafalno po hejtu i netačnim
informacijama (H100 vs NH-D12 stepen dva razlike, NOT).

Izgleda da se kod tebe iskustvo meri sa brojem postova i brojem sati provedenim u BF2.
Vidim da si ti jedan od onih koji pati od nekog vida fašizma, "ju ovaj je sa drugog foruma, ajde da ga mrzim i pljujem po njemu" i favorizuješ informacije sa bench-a.

Bottm line, izblamirao si se sa svojim "linčnim iskustvom" od 1-2 stepena razlike kod H100 i NH-D14... i ako pročitamo sve tvoje postove, ti na kraju nisi čoveku ništa preporučio.
Samo si pljuvao po H100 i corsairu i zaletao se za NH-D14. Čovek je tražio tiho i vodeno. Svaki ventilator je tih kad se uspori, ne znam što je Noctua tako poseban (jeste tiši je, al ima manji CFM), oš da
kažeš da NF-F12 nije bučan na 1500 RPMa? Više si se skoncetrisao na pljuvanje mojih postova, nego da pomogneš liku oko hlađenja, što je xtra patetično ponašanje.

Kažeš: "I, znas, nekad je bolji direktan kontakt sa ljudima, dobijes bolji savet i realniju siru sliku. Fotke i screenshot-ovi su u sustini kerov q, i tu ti tek podvaljuju svakakva sranya (dokazano nebrojeno puta)."

Ovo što ti radiš nije savetovanje, to se zove hardvare tračarenje. Priloži neke rezultate barem da vidim taj tvoj "lični utisak". Nisi valda mislio da će ti neko verovati na reč zato što ima 2700 postova?

I rest my case.
 
Poslednja izmena:
Bla bla bla suva sranya i balavandersko naklapanje. A to da sam fasista bih voleo licno u cetiri oka da mi kazes, kad si mangup i spustas diskusiju na licni nivo.


Mogli bi moderatori da prociste malo ovu temu
 
Poslednja izmena:
Geldam i ne verujem,

ajde da potkrepim nesto sa malo starijom skalamerijom, i7930 oc na 3,8ghz, hladjeno sa H50 i cors vent, ne mogu da nadjem PP sa Excalibur varijantom, napominjem da je proc bio furuuuna111210 test proc 3.8 na 1.186v prime stabilno ram 1740 quick latency PASSED.png3.8 linx all mem auto voltages.jpgnoctua pasta 3.8ghz 1.68vcore linx.jpg

ventilatori na 1200rpm, ovo je ta makina S7303573.jpg

Napomenuo bih da je 10min dovoljno da se temperatura vode izjednaci, tj da dobije svoju "radnu" temperaturu,

H50 je stariji hladnjak i ne tako sjajan, tako da mislim da je h100 ili TT extreme 2.0 sjajan izbor i da bi sasvim odgovarao ovim novim procesorima u umerenom OCu, a da ne govorim o pristupu komponentama (ram,mb) PREPORUCUJEM JEDAN OD TA DVA!

Sto se tice tisine, moram napomenuti da od kad se zabavljam sa kompjuterima (a to je mnogo vremena u nazad) nikad nisam terao ventilatore na MAX tako da nikad nisam imao problema sa bukom, pa cak ni sa stock Cors ventovima na ovom h50.



I da dodam "vise vode - vise vremena za zagrevanje" "veci radijator - bolje hladjenje", evo plasticnog objasnjenja :)

PS ovo sam smetnuo sa uma, a vidim da ih hvale po stranim forumima : http://www.coolermaster.com/category.php?category_id=3569
 
Poslednja izmena:
Bla bla bla suva sranya i balavandersko naklapanje. A to da sam fasista bih voleo licno u cetiri oka da mi kazes, kad si mangup i spustas diskusiju na licni nivo.
Mogli bi moderatori da prociste malo ovu temu

Vidi vidi, ja se spuštam na lični nivo? Da se prisetimo ko je krenuo?

Malo si se izblamirao, imas nameru jos, vidim. Poznati su tvoji testovi:trust:...

Toliko o zdravom razumu. I onda zove moderatore da čiste njegovo prozivanje.


@pokretač teme Pazi, ppredrag ima FX 8320 sa H100... i radi mu na 4.5GHz i ne budni se (sem na buku, al to je relativna stvar, po njemu se i Fx 4300 "greje ko ludo").
Ja još uvek ne vidim gde grešim ako čoveku preporučim H80 ili Water 2.0 Pro za quad core procesor. Rekao sam još na prvoj strani da H70 Core završava posao, koji
ima tanji radijator od H80.

@neSSa jesu to rezultati sa HyperThreadingom?
 
Poslednja izmena:
P.S. Čisto da ne ispadne da je Steamova recenzija Fria "biased", evo i nezavisnog izvora koji potvrđuje rezultate:
http://www.kitguru.net/components/cpu/jules/frio-ock-beats-noctua-dh14-check-these-pics/

Sad ću ja malo off topic, sorry. Kažu dotični hladnjak http://www.legitreviews.com/article/1923/1/ pobedio noctua 14ku (900-1300 rpm 13 do ~ 22dB). Pa i da je pobedio, ali na kojem broju obrtaja (1,200 – 2,100 rpm = 21 - 48 dB). Sve se može fejkovati - ako neko želi, a i da nisu, pa to nije vent, to je helikopter. Ja verujem samo svojim prijateljima (za koje znam da znaju o ovome isto ili više od mene) ili onome što sam testirao, sve ostalo može i ne mora biti ono što se prikazuje (možda neko malo navija, ili reklamira, itd.). Što se tiče onog prvog linka, baš pogodiše i7 870 i baš pogodiše 4GHz gde za mene nema tajni. Ovaj CPU stabilno kod mene radi već 2 god na istom kloku na naponu 1.275V, a ni na najšuntavijoj ploči ne bi trebalo više od 1.300V. Oni staviše 1.384V ludost - i nepotrebno pregrejavanje, a ako su hteli mogli su na drugom testu staviti 0.100V manje (1.284V) i samo zbog toga bi već bila niža temperatura uz sve ono vrištanje ventilatora.
Moj prijatelj (malo više naginje ka extrem OC, hehe) je imao Z600, pa se onda prebacio na H70 (naravno razočarao se) - iako je umesto dva šuntava venta stavio (dodatni trošak) 2 kom CM Blademastera, ni onda nije bio zadovoljan. Prodao je to, kupio NH-D14 koji se takođe nije dugo zadržao jer su ga očarali custom made vodena hlađenja. Puk'o je brat-bratu jedno 500-600 evra na to i dobio 200 MHz više (umesto 4.8 - 5 GHz kod OC), kad se sve izračuna koliko je para potrošio (izgubio), a šta je dobio, čak i da je odmah uzeo poslednje rešenje - puno je.j A ja kad ga vidim, zvižđućem, tapkam se po džepu, na pare koje nisam potrošio na glupost, dobar je onaj moj matori Z600, hehe.
 
Tako sam i mislio, prema broju GFlospa, ali nisam bio siguran, reko ajde da pitam. :D

Eto, ako H50 odrađuje posao sa HT-om, mislim da nema greške sa H80 ili H100 ili Water 2.0 ekvivalentima. :)


Sad ću ja malo off topic, sorry. Kažu dotični hladnjak http://www.legitreviews.com/article/1923/1/ pobedio noctua 14ku (900-1300 rpm 13 do ~ 22dB). Pa i da je pobedio, ali na kojem broju obrtaja (1,200 – 2,100 rpm = 21 - 48 dB). Sve se može fejkovati - ako neko želi, a i da nisu, pa to nije vent, to je helikopter. Ja verujem samo svojim prijateljima (za koje znam da znaju o ovome isto ili više od mene) ili onome što sam testirao, sve ostalo može i ne mora biti ono što se prikazuje (možda neko malo navija, ili reklamira, itd.). Što se tiče onog prvog linka, baš pogodiše i7 870 i baš pogodiše 4GHz gde za mene nema tajni. Ovaj CPU stabilno kod mene radi već 2 god na istom kloku na naponu 1.275V, a ni na najšuntavijoj ploči ne bi trebalo više od 1.300V. Oni staviše 1.384V ludost - i nepotrebno pregrejavanje, a ako su hteli mogli su na drugom testu staviti 0.100V manje (1.284V) i samo zbog toga bi već bila niža temperatura uz sve ono vrištanje ventilatora.

Poenta naših postova je da NH-D14 nije najbolji kuler po performansama, on jeste super tih i nudi možda najbolji buka/perfomanse odnos na tržištu. Druga poenta je da neki ubeđuju ljude da NH-D14 sa svojih maksmalnih 1300 obrtaja hladi isto kao H100 na 1300-2500 obrtaja, što je suludo. Brute force obrtaji uvek pobeđuju, mogu staviti turbine na 212 Evo pa će biti tu negde kod NH-D14. Ne vidim "poentu" nepotrebnog pregrejavanja kad se testiraju performanse kulera. Bitno je da imaju nešto što ultra greje.

Moj prijatelj (malo više naginje ka extrem OC, hehe) je imao Z600, pa se onda prebacio na H70 (naravno razočarao se) - iako je umesto dva šuntava venta stavio (dodatni trošak) 2 kom CM Blademastera, ni onda nije bio zadovoljan. Prodao je to, kupio NH-D14 koji se takođe nije dugo zadržao jer su ga očarali custom made vodena hlađenja. Puk'o je brat-bratu jedno 500-600 evra na to i dobio 200 MHz više (umesto 4.8 - 5 GHz kod OC), kad se sve izračuna koliko je para potrošio (izgubio), a šta je dobio, čak i da je odmah uzeo poslednje rešenje - puno je.j A ja kad ga vidim, zvižđućem, tapkam se po džepu, na pare koje nisam potrošio na glupost, dobar je onaj moj matori Z600, hehe.

Sve to zavisi koji procesor hoćeš da hladiš. :)
 
Poslednja izmena:
@selenjak - Sto bi reklli "MERAK" nema cenu, ali prava LC hladjenja se prave iz mnogo razloga, nekome je cak potrebno i tih 200mhz.

Sto se tice prijatelja i njihovog poznavanja materije je izuzetno diskutabilno jer svako u to iskustvo ubacuje svoju notu koja ne mora da bude subjektivna.

Moj dozivljaj sa H50 cije sam PSove okacio koji post vise su bila toliko razlicita u zavisnosti od paste, mesta na kojem sam ga postavljao i "meteorolosih" uslova u sobi tako da svako od nas moze da prikaze FAKE rezultate, naravno da za tim nema potrebe, vec treba svemu pristupiti sa dozom poverenja i skepticizma (ZLATNA SREDINA)

@ Steamroller - ma naravno da za umereni OC i ne divljanje sa naponima ce raditi i vise nego odlicno (i to sa umerenim rpm na ventovima - tiho)

i da dodam sa tim TT ex 2.0 sam hladio i5 3570 na def. nije prelazio 55c gde ostaje jos dosta prostora za OC, nemam PSove jer masinu nisam sklapao za sebe pa nisu na mom HDDu (zeznuh se)
 
Poslednja izmena:
ako si se lose izrazio a to nisi mislio, nema sramote da kazes. ja samo citam kako je napisano.
Znaš ti dobro šta sam ja hteo da kažem. Zato sam te i pitao na početku "da li me zayevavas" ;)

tehnicki, sistem bez izdvojenog rezervoara se citav ponasa kao rezervoar, i, iako verovatno ima maaaaalu prednost(zbog vece pasivne disipacije toplote), ima i manu u vidu potrebe za jacom pumpom. a hladnjak je samo deo tog rezervoara, i on je kljucan za oslobadjanje toplote(dok kvalitet baze, protok pumpe, snaga ventilatora pripomazu).
To smo odavno apsolvirali. I u crevima se voda ohladi donekle. :D
 
Sad ću ja malo off topic, sorry. Kažu dotični hladnjak http://www.legitreviews.com/article/1923/1/ pobedio noctua 14ku (900-1300 rpm 13 do ~ 22dB). Pa i da je pobedio, ali na kojem broju obrtaja (1,200 – 2,100 rpm = 21 - 48 dB). Sve se može fejkovati - ako neko želi, a i da nisu, pa to nije vent, to je helikopter. Ja verujem samo svojim prijateljima (za koje znam da znaju o ovome isto ili više od mene) ili onome što sam testirao, sve ostalo može i ne mora biti ono što se prikazuje (možda neko malo navija, ili reklamira, itd.). Što se tiče onog prvog linka, baš pogodiše i7 870 i baš pogodiše 4GHz gde za mene nema tajni. Ovaj CPU stabilno kod mene radi već 2 god na istom kloku na naponu 1.275V, a ni na najšuntavijoj ploči ne bi trebalo više od 1.300V. Oni staviše 1.384V ludost - i nepotrebno pregrejavanje, a ako su hteli mogli su na drugom testu staviti 0.100V manje (1.284V) i samo zbog toga bi već bila niža temperatura uz sve ono vrištanje ventilatora.
Ako testiraš mogućnosti hladnjaka, onda je poželjno da ti procesor ima što veću disipaciju. Npr. Piledriver FX8350 na 4.6-4,7 GHz, na realnih 1.5V troši znatno više nego tvoj i7. Isto tako i npr. i7 3930K. Poenta priče sa Frio Extreme i sa njihovim ventilatorima je u "promaji" koju prave. Zbog velikog protoka vazduha i dobrog dizajna kulera, čak i OCK "dobija" D14. Na max. obrtajima Frio Extreme dobija za 2 stepena sa istim ventilatorima hladnjak Noctue D14. Do istog zaključka su došli na još nekim review-ima, tako da verujem da je rezultat vrlo validan. Isto tako i sa jednim ventilatorom na 720rpm je razlika sitnih 2 stepena. Cela stvar je u vrlo verovatno većoj površini hladnjaka koju nosi Frio Extreme. Nije neka razlika, al je ima. Na kraju krajeva, ja lično bih pre kupio D14, zbog kvaliteta izrade, kačenja i još po nekih stvari... npr. podrške proizvođača.

Moj prijatelj (malo više naginje ka extrem OC, hehe) je imao Z600, pa se onda prebacio na H70 (naravno razočarao se) - iako je umesto dva šuntava venta stavio (dodatni trošak) 2 kom CM Blademastera, ni onda nije bio zadovoljan. Prodao je to, kupio NH-D14 koji se takođe nije dugo zadržao jer su ga očarali custom made vodena hlađenja. Puk'o je brat-bratu jedno 500-600 evra na to i dobio 200 MHz više (umesto 4.8 - 5 GHz kod OC), kad se sve izračuna koliko je para potrošio (izgubio), a šta je dobio, čak i da je odmah uzeo poslednje rešenje - puno je.j A ja kad ga vidim, zvižđućem, tapkam se po džepu, na pare koje nisam potrošio na glupost, dobar je onaj moj matori Z600, hehe.

Problem sa custom made vodenim hlađenjima je sve oko održavanja istog. Prvo, tečnost za to vodeno, pumpa koja se donekle čuje, t.j. pravi vibraciju, upitna efikasnost, creva koja hoće da procure, modovanje kućišta da bi se to spakovalo. Dosta tu ima problema, a i košta.
 
Sad ću ja malo off topic, sorry. Kažu dotični hladnjak http://www.legitreviews.com/article/1923/1/ pobedio noctua 14ku (900-1300 rpm 13 do ~ 22dB). Pa i da je pobedio, ali na kojem broju obrtaja (1,200 – 2,100 rpm = 21 - 48 dB). Sve se može fejkovati - ako neko želi, a i da nisu, pa to nije vent, to je helikopter. Ja verujem samo svojim prijateljima (za koje znam da znaju o ovome isto ili više od mene) ili onome što sam testirao, sve ostalo može i ne mora biti ono što se prikazuje (možda neko malo navija, ili reklamira, itd.). Što se tiče onog prvog linka, baš pogodiše i7 870 i baš pogodiše 4GHz gde za mene nema tajni. Ovaj CPU stabilno kod mene radi već 2 god na istom kloku na naponu 1.275V, a ni na najšuntavijoj ploči ne bi trebalo više od 1.300V. Oni staviše 1.384V ludost - i nepotrebno pregrejavanje, a ako su hteli mogli su na drugom testu staviti 0.100V manje (1.284V) i samo zbog toga bi već bila niža temperatura uz sve ono vrištanje ventilatora.
Moj prijatelj (malo više naginje ka extrem OC, hehe) je imao Z600, pa se onda prebacio na H70 (naravno razočarao se) - iako je umesto dva šuntava venta stavio (dodatni trošak) 2 kom CM Blademastera, ni onda nije bio zadovoljan. Prodao je to, kupio NH-D14 koji se takođe nije dugo zadržao jer su ga očarali custom made vodena hlađenja. Puk'o je brat-bratu jedno 500-600 evra na to i dobio 200 MHz više (umesto 4.8 - 5 GHz kod OC), kad se sve izračuna koliko je para potrošio (izgubio), a šta je dobio, čak i da je odmah uzeo poslednje rešenje - puno je.j A ja kad ga vidim, zvižđućem, tapkam se po džepu, na pare koje nisam potrošio na glupost, dobar je onaj moj matori Z600, hehe.

Istina. Z600 je sjajan hladnjak i zestoko podcenjen
 
Problem sa custom made vodenim hlađenjima je sve oko održavanja istog. Prvo, tečnost za to vodeno, pumpa koja se donekle čuje, t.j. pravi vibraciju, upitna efikasnost, creva koja hoće da procure, modovanje kućišta da bi se to spakovalo. Dosta tu ima problema, a i košta.

Odrzavanje postoji kod svih vidova hladjenja, tecnost je obicna destilovana voda (moze nuke, ili malo korsantina zbog bakterija), imas i tihe i glasne pumpe, dobra creva sa dobrim fitinzima ne mogu da procure, imas kucista koja su predvidjena za to, jedini problem je sto kosta!!!
 
Istina. Z600 je sjajan hladnjak i zestoko podcenjen

Evo zadnji off topic. I sam dizajn je interesantan, može ceo komp biti pun prašine - pogotovo one "ćebaste" koja brzo zapuši hladnjak (imao sam Gemini II pre ovoga, mali razmak rebara, očas posla "tepih" na njemu), ovde ništa ne ostaje, uvek čist i isto efikasan, zato ga i ne menjam. U idealnim uslovima je lako testirati i upoređivati, a u realnim (s tim CM Gemini II) - jednom mesečno izduvavanje kompresorom nije baš zabava, zato sam ga i prodao. Naravno bolji je što manji razmak, radi veće površine odnosno bržeg i efikasnijeg hlađenja istog, ali ako to nekom ne smeta, isto kao i menjanje tečnosti, creva ostalog remonta koji se treba raditi svakih par meseci na custom vodenim, eto, po meni jedina prednost ovih H*, što se sistem ne otvara, dok radi radi, samo duvaš prašinu.
 
Evo zadnji off topic. I sam dizajn je interesantan, može ceo komp biti pun prašine - pogotovo one "ćebaste" koja brzo zapuši hladnjak (imao sam Gemini II pre ovoga, mali razmak rebara, očas posla "tepih" na njemu), ovde ništa ne ostaje, uvek čist i isto efikasan, zato ga i ne menjam. U idealnim uslovima je lako testirati i upoređivati, a u realnim (s tim CM Gemini II) - jednom mesečno izduvavanje kompresorom nije baš zabava, zato sam ga i prodao. Naravno bolji je što manji razmak, radi veće površine odnosno bržeg i efikasnijeg hlađenja istog, ali ako to nekom ne smeta, isto kao i menjanje tečnosti, creva ostalog remonta koji se treba raditi svakih par meseci na custom vodenim, eto, po meni jedina prednost ovih H*, što se sistem ne otvara, dok radi radi, samo duvaš prašinu.

Moram i ja da se ubacim za Z600, stvarno divan hladnjak, hladio mi je pasivno ovaj Xeon i radio je divan posao, a sa Push Pull je radio cuda kada je rec o OC domenu, ali mnogo je masivan, kad god sam trebao nesto da cackam po ploci on mi je taj posao cinio mucenjem, zato ga i prodah.
Isapada da je Z600 bolji od bilo kog vodenog i Noctua hladjenja :D
 
Posto imam Hyper 212+ i otkljucan i kloknut Phenom II x4 B60 3.8 uzeo bi neko hladjenje zbog tisine tipa corsair H* , kuciste mi je CM 690 advance II planiram i da menjam proc kasnije na neku Visheru pa ne znam corsair ima dosta hladnjaka h50, h60, H100 ,shta je dovolnjo za hladjenje Phenoma i kasnije neku cetvorojezgarnu Visheru ?

druze, ako uzimash bolje hladjenje zbog tishine, i ako mislish da je za tishinu neophodno iskljuchivo vodeno, varash se.
specijalno komercijalna all in one navedena cors i tt reshenja to nece biti, tj ukoliko i nadjesh nachina da obuzdash njihove
HIGH rpm ventove, performanse tako ce im drastichno pasti i biti ce verovatno malo iznad tog tvog hypera 212+, a ima da puknesh 50+e za to.
a ako pak zelish ultimativno custom vodeno, imacesh najbolje moguce i performanse i tishinu, ali za jako visoku cenu, 160-170+e.
s obzirom da trenutno imash fenomche na 3800, koji nije neki wow potroshach, i ako si se dobro izrazio da cesh nekada uzeti visheru sa samo 4 jezgra,
ja ti ne bih savetovao za pochetak nishta da menjash, eventualno podesi fan profile u biosu da bude tishi, ochisti lepo hladnjak, eventualno promeni pastu,
stavi bolju i moozda da oshmirglash bazu kulera i dodash josh jedan slichan ventilator za push pull konfirguraciju. tim poduhvatima mozesh spustiti temp za 3-5c i mozda i buku za koji db.
a ako ipak insistirash da menjash kuler, ja lichno bih ti preporuchio neki dual tower kao neko ultimativno air reshenje, npr noctu-u d14 ili pak ako nadjesh negde thermalright silver arrow sb-e i slichne, za do 75e.
po meni jedina prednost corsair i tt gotovih vodenih su vishe neki estetsko-praktrichni dojam,
kada postavish lepo radijator na neku stranu kucishta i milina...pogotovo ako imash lepe komponente
unutar kucishta iako ti je to pak bitno, zatim nemash ogranichenje za visinu memorije, ne visi kg i kusur na plochi.
po pitanju performansi, kvaliteta kachenja, chinjenice da je to ipak vodeno, da moze nekada da crkne ili ne daj boze da procuri, i na kraju visoke cene,
ja to ne bih preporuchio nikome kome one gore stvari nisu bitne. pa ti sam proceni shta su ti prioriteti.

a na ovu nervozu prenetu sa susednog foruma ne bih ni obracao paznju.
 
Poslednja izmena:
Z600 pobednik, hehe, too good to be true! Meni se vodena sviđaju, onako fensi, prozirna recimo zelena creva, al' sam stipsa - nikada ne bih dao tolike pare, pogotovo što sam skeptik, struja i voda, cvrc, hehe. Ali stvarno mi ne ide u glavu, tolike pare se mogu potrošiti na vodeno hlađenje, umesto da prave freonsko (kao zamrzivač), kompresor prilagođenih gabarita i isparivač koji se montiraju spolja, ili već negde dole kod napajanja, bilo bi efikasnije i možda tiše nego ovo vodeno sa sijaset ventilatora i hladnjacima čija je temperatura ovisi o temperaturi ambijenta...
Da rezimiramo čoveku, ako hoćeš vodu nije ti bitna buka, uzmi neki od H serije. Ako imaš para hoćeš vodu, za par stotina evra možeš lepo za oko i efikasno šta napraviti, ako voliš tišinu a predomislio si se za vodu smislićeš nešto i sam. Moj ti je predlog, dok imaš ovaj procesor, ne treba ti bolje hlađenje od trenutnog. A ako ti je bučno, skoro sve ploče imaju neke utillities kojima se reguliše rpm, pogotovo što sa 212-kom dolazi 4-pinski ventilator.
 
Poslednja izmena:
Pa zato što je čovek i počeo temu sa rečenicom da hoće da menja 212-ku sa nekim Corsair H* za koje je bio u ubeđenju da će biti tiše od trenutnog. Da ne bude u zabludi, oko tišine/buke morali smo da mu pojasnimo (ili da ga još više zbunimo, hehe).
 
Z600 pobednik, hehe, too good to be true! Meni se vodena sviđaju, onako fensi, prozirna recimo zelena creva, al' sam stipsa - nikada ne bih dao tolike pare, pogotovo što sam skeptik, struja i voda, cvrc, hehe. Ali stvarno mi ne ide u glavu, tolike pare se mogu potrošiti na vodeno hlađenje, umesto da prave freonsko (kao zamrzivač), kompresor prilagođenih gabarita i isparivač koji se montiraju spolja, ili već negde dole kod napajanja, bilo bi efikasnije i možda tiše nego ovo vodeno sa sijaset ventilatora i hladnjacima čija je temperatura ovisi o temperaturi ambijenta...
Da rezimiramo čoveku, ako hoćeš vodu nije ti bitna buka, uzmi neki od H serije. Ako imaš para hoćeš vodu, za par stotina evra možeš lepo za oko i efikasno šta napraviti, ako voliš tišinu a predomislio si se za vodu smislićeš nešto i sam. Moj ti je predlog, dok imaš ovaj procesor, ne treba ti bolje hlađenje od trenutnog. A ako ti je bučno, skoro sve ploče imaju neke utillities kojima se reguliše rpm, pogotovo što sa 212-kom dolazi 4-pinski ventilator.

Kako bi resio kondenz? Stoji mi jedan Koncarov motor u podrumu:d:p
 
Zasto se svi uhvate za rec "tisina" (diskutabilan pojam), totalna TISINA je jedino moguce uz pasivne hladnjake (bez ventilatora) bilo da su od 1kg metala ili zasnovana na LCu pasivnih radijatora

Jeste diskutabilno ali neke opste norme se znaju. Da se ne lazemo, 12ica na 2000+ obrtaja je svima koji imaju neostecen sluh bucna. E na tih 2000+ obrtaja mora postavljac teme da racuna kada zeli da pazari Cors H i klokuje Visheru
 
Nazad
Vrh Dno