Šta je novo?

ponasanje misa na mac os x -u

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
drage kolege

da li ima onih koji mek koriste za ozbiljniji precizan rad - npr autocad.?
ja ga koristim sa dva misa - magic moseom za web i pomalo fotosop itd (za light stvari)
i logitech perforamce mx za autocad, sketchup itd... gde treba veca preciznost

problem je u tome sto nikako da se naviknem na ponasanje misa na meku... posebno logicechovog... stalno mi bezi, ne mogu nista da pogodim - a kad upalim win sve radi fino..?

jel sam u samljen ili?

Nisi. Ima nekgde tema o tome... Zalili su se na "skokoviti" tracking kursora. Meni prosto neshvatljivo za brend koji je reputaciju izgradilo najvise zahvaljujuci DTP i dizajn profesionalcima.

Tu verovatno nesto nije u redu. Ja sam teska "picajzla" sto se tice pixel perfect preciznosti i nemam nikakvih primedbi.

Sve je u redu, osim što Apple nikako da napravi adekvatnu podršku za sve miševe a ne samo za one sa jabukom. Pročitao sam do sada zaista mnoooogoo postova i tema koje su se bavile ovim problemom. Do Liona je bio problem proklizavanje i poskakivanje kursora, a od Liona samo proklizavanje (sredili su poskakivanje). Elem, možda konačno sa ML-om sve bude bilo kako treba. Inače da ne dužimo s ovim prepričavanjima o jednoj te istoj stvari po n-ti put jer zbilja nema potrebe (ionako je pun internet toga), ukratko stvar se svodi na sledeće rešenje. Postoji 3th party program koji ovu anomaliju prilično dobro otklanja i zove se SteerMouse, pa kome treba nek izvoli i neka proba...

Pozz :wave:

Poslednja izmena:
hvala vlado! da upravo je to problem - proklizavanje misa pri jurenju udaljene tacke! probacu steermouse!

U tome je dakle stvar ja koristim Appleovog misa :)

grifine - i ja imam utisak da sa appleovim misem nema problema.... lakse mi je nejga da koristim

ne znam, nisam probao applov mis, ali mi se nekako cini da je ljudima uslo u naviku pa ne primecuju, na tom blogu lik kaze da su pogodjeni svi misevi, da rade na nekom fixu....

i jos nesto, jednom ka sam radio instalaciju Snow leoparda i nisam imao QE/CI mis je radio bukvalno isto kao u windowsu, bez ikakvog laga i poskakivanja(poskakivanja vise nema od Lion-a)

To sam ja primetio još po prvoj instalaciji Leoparda svojevremeno. Prilikom instalacije ne radi QE/CL i miš funkcioniše noramlano. Nakon podizanja sistema i puštanja grafike u pogon da tako kažem, miš počinje da laguje...

Elem, ako kažu da se radi na tom fix-u to je super stvar, jer sam ja mislio da od toga neće biti ništa, s obzirom da su popravili štucanje miša u Lionu, ali su zato ostavili proklizavanje. A i previše to dugo traje unazad gledano...

E da... pročitao sam beše negde i da ima nekih modela miševa drugih proizvođaća koji navodno kao normalno rade pod ovakvom situacijom kakva je sada, ali je to zbilja užasno mali broj, a i pravo je pitanje dal je to baš istina ili je to kako reče Griffin, ipak više stvar navike određenih pojedinaca.

Poslednja izmena:
Nisam primetio to o cemu govorite, mozda zato sto koristim Apple Magic Mouse, ali da li ste sigurni da vama u stvari ne smeta ovo:

http://osxdaily.com/2010/08/25/mouse-acceleration/

Why do people dislike mouse acceleration?
Many new Mac users aren’t used to mouse acceleration, or the higher curve that Mac OS X’s acceleration provides compared to Windows. Mouse acceleration can cause a loss of cursor precision, particularly when trying to draw with the cursor in certain applications, or more commonly in gaming. The most common mouse acceleration complaints come from the gaming world

Many Mac switchers from the Windows world come to Mac OS X and find the cursor feels funny and more responsive, these are generally the people who would want to tweak the curve or disable the feature. For the record, mouse acceleration does exist in Windows it’s just at a different threshold and sensitivity.

Mada Mac OSX koristim kao jedini OS jos od 10.3 pa ni ne znam bas kako sve funkcionise na Windows-u.

Takodje, ako se dobro secam, na Hackintosh-ima je bilo problema sa gotovo svim misevima, ali to je bilo poskakivanje ali bukvalno.
Problem se resavao brisanjem kexta AppleUpstreamUserClient.kext i potrebno je bilo uraditi Repair Permissions, Rebuild mkext i Rebuild cache.

Poslednja izmena:
Ne, ne.. nije problem acceleration. I definitivno nemaš problem jer koristiš apple mouse. Elem, isprobao sam bio ja i taj programčić za miša svojevremeno. Ali ne, ovde se radi o nečem drugom i da imaš windows odmah bi primetio u čemu je razlika...

A jesi probao bez AppleUpstreamUserClient.kext ? Meni je na Hackintosh-u to pravilo problem jos sa 10.5... Mada posle sa 10.6 i dalje nisam imao potrebe ni da brisem taj kext.

Sada gledam kod zene na Hack-u i ne vidim nikakvu gresku. Ne primetim da skakuce ili proklizava.

Pre dve nedelje sam presao sa Win7 na Mac - i ...koristo sam MS Wireless Mouse 5000 do pre 4 sata...upravo sam tada dobio Magic mouse...

Verujem da je u pitanju stvar navike (vedecu), ali meni je za sada taj MS mis ima lepsi/bolji/ostriji osecaj nego glanc nov Magic mouse...
Svidja mi se touch aspekt MM, ali mi deluje kao da se "zanosi"... :S:

Meni je od kad sam na OSX-u (Tiger) uvek zgodniji za korišćenje bio neki non-Apple mouse.
Koristio sam SteerMouse i bilo koji bolji Logitech mišonja mi je radio perfektno, dok sam sa Apple miševima uvek imao osećaj proklizavanja (pogotovo sa Mighty-jem koji još uvek koristi supruga). Magic sam jedno 2 ili 3 puta probao i uvek sam ga na kraju prodavao, pošto mi definitivno ne leži oblik miša, tj. nizak profil, pa me posle malo dužeg korišćenja boli šaka. MM je extra stvar, ali što se mene tiče dobar Logitech i to je to - i nikada nisam instalirao glup Logitech software.

Meni je od kad sam na OSX-u (Tiger) uvek zgodniji za korišćenje bio neki non-Apple mouse.
Koristio sam SteerMouse i bilo koji bolji Logitech mišonja mi je radio perfektno, dok sam sa Apple miševima uvek imao osećaj proklizavanja (pogotovo sa Mighty-jem koji još uvek koristi supruga). Magic sam jedno 2 ili 3 puta probao i uvek sam ga na kraju prodavao, pošto mi definitivno ne leži oblik miša, tj. nizak profil, pa me posle malo dužeg korišćenja boli šaka. MM je extra stvar, ali što se mene tiče dobar Logitech i to je to - i nikada nisam instalirao glup Logitech software.

Ja sam se totalno navikao na MagicMouse. Fora je u tome da se on ne treba drzati kao obican mis, nego ga drzis sa jedne strane sa palcem, a sa druge sa malim i onim do palog prstom. Kaziprst i srednji prst su ti onda slobodni za levi & desni klik i za gestures. Znaci saka ti uopste ne dodiruje povrsinu misa...

Probaj tako, meni je totalno OK i ne smeta mi uopste sto je nizak. Cak mislim da je tako i Apple zamislio da se radi sa njime.

MagicMouse je za ljude koji su igrali recimo Quake 3 i sl. igre. Ja nikada ne odmaram ruku na misu, vec ga jednostavno drzim sa prstima sa strane. Tako mi i ostaje praznina da mogu jednim prstom da skrolujem po touch povrsini. Sada mi je tesko kada moram da na nekom raunaru koristim "zadebljao" mis.

Sta znam, ja kad sam na Q3 poceo da drzim misa samo prstima i da ga sa prstima pomeram (koren dlana mi je fiksiran), a ne celom rukom primetio sam veliki skok u rezultatima u igri. Definitivno mozes brze pomeriti prste nego da vozas misa po podlozi. Razmislite o toj tehnici. Meni je MM san snova i Lion je mnogo mnogo funkcionalniji sa njim.

Ono što mene zanima je sledeće...
Koristim hackintosh i kombinaciju Apple Keyboard, Magic Trackpad i Logitech MX Perfomance... Miš radi savršeno... i nemam tih problema (ni na Lion-u, ni sada na MLion-u)...
Međutim, želim da kompletno pređem na Apple.

Zanima me da li je MMouse koristljiv u igricama? Dakle, kako se ponaša tamo i da li fizičko odsustvo desnog klika i dodatnih tastera može negativno uticati na subjektivni (pozitivni) doživljaj u igricama... i na kraju da li se igrice mogu i igrati sa MMouse-m?

Poslednja izmena:
Ja sam igrao D3 sa njim i desni klik postoji, dakle i dalje je potrebno kliknuti, samo sa desne strane :) Samo je scroll touch. Mozda doduse moze da se podesi da i klik bude touch, nisam probao. Imas i tap-to-zoom odmah na misu u aplikacijama sto moze da bude jako zgodno. Da ne pominjem scroll u svim pravcima u PS i sl. aplikacijama.

Moze da se koristi u igrama - ali osecaj je toliko ****** da ne zelis da ga koristis

Napisao sam to i pre par godina....ja za koristim Logitech S530 (keyboard+mice) kombinaciju kada koristim MBP 13" (namenjena je za OS X) kao desktop varijantu. Nisam primetio nikada probleme (sa drugim kompletima Logija sam imao vidnih problema).

sad sam na windowsu crtao nesto u kedu - i mogu da kazem - mek je ******.

Ha, ha... Pa lepo rekoh ja da mora da se instalira SteerMouse da bi to zaličilo na windows! ;)

Jedina zalosna stvar za SteerMouse je:
SteerMouse does not support the Apple Magic Mouse and Magic Trackpad.

:(

Ja sam resio sve probleme sa misem uz pomoc dva programa, SmoothMouse da iskljucim ubrzanje misa, sada napokon mis radi kako sam navikao na Windowsu, i USB Overdrive, da isljucim ubrzanje kod skrolovanja, i da podesim ostale tastere na misu. Sada sve radi besprekorno, AutoCAD napokon radi kako treba, zbog resenog skrola. Nadam se da ce biti nekome od pomoci.

Vrh Dno