Šta je novo?

"Pirati" su najbolji kupci

Valmont

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
319
I dok izdavačke kuće brže-bolje za lošu prodaju krive pirate, nedavna studija otkriva da su ovi kradljivci - najbolje mušterije.

1980591981507e8f76ade7f794869048_orig.jpg

Prema statističkim podacima koje je objavio American Assembly, oni koji najviše preuzimaju besplatni sadržaj takođe kupuju i oko 30 odsto više muzike, pa se ispostavlja da su pirati najveći potrošači izdavačke industrije.

TorrentFreak je objavio da je ova studija deo većeg istraživanja Copy Culture Survey koje će uskoro biti objavljeno. To istraživanje je obavljeno u SAD i Nemačkoj gde je na osnovu hiljade ispitanih putem telefona dobijen „jedinstven uvid u navike razmenjivanja”.

Istraživanje je podelilo korisnike na grupu „velikih pirata”, nazvanih P2P korisnicima i grupu „malih pirata” ili ne-P2P korisnicima. Ispostavilo se da veći pirati troše više novca na kupovinu legalnih izdanja.

Međutim, Udruženje američkih izdavača kaže da je nelegalno preuzimanje makar jedne pesme „pogubno” po izdavačku industriju i da piraterija košta američku privredu 12,5 milijardi dolara.

Top 9 zemalja po količini nelegalnog preuzimanja sadržaja u prvoj polovini 2012 (prema podacima Digital Music Index )

9. Francuska
Preuzetih BitTorrenta: 8,39 miliona
Najpoplarniji izvođač: Sexion d'Assaut

8. Indija
Preuzetih BitTorrenta: 8,96 miliona
Najpopularniji izvođač: Billy Van

7. Španija
Preuzetih BitTorrenta: 10,3 miliona
Najpopularniji izvođač: Pablo Alboran

6. Australija
Preuzetih BitTorrenta: 19,23 miliona
Najpopularniji izvođač: Hilltop Hoods

5. Brazil
Preuzetih BitTorrenta: 19,72 miliona
Najpopularniji izvođač: Billy Van

4. Kanada
Preuzetih BitTorrenta: 23,95 miliona
Najpopularniji izvođač: Kanye West

3. Italija
Preuzetih BitTorrenta: 33,15 miliona
Najpopularniji izvođač: Laura Pausini

2. Ujedinjeno Kraljevstvo
Preuzetih BitTorrenta: 43,26 miliona
Najpopularniji izvođač: Ed Sheeran

1. Sjedinjene Američke Države
Preuzetih BitTorrenta: 96,68 miliona
Najpopularniji izvođač: Drake

Izvor: B92 (http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&nav_id=652519)

Interesantan podatak.

Za ocekivati. Kada probas vise uzoraka necega i zakljucis da ti se mnogo toga dopada naravno da ce da kupis ako si u mogucnosti.

Onaj ko ne proba taj ce biti oprezniji pri kupovini jer ne zna sta kupuje.

Koriscenje torrenta mu dodje kao degustacija za mnoge korisnike.

Kakva notorna laz :D

Ja samo jos muziku nisam poceo da kupujem u digitalnom obliku ali i to ce doci na red. Sve ostalo kupujem ali i dalje koristim torrente tako da bih te molio da pricas u svoje ime ;)

G@W moras nam dokazati to sto tvrdis. Ovako deluje prepuhano i ... ;)

G@W moras nam dokazati to sto tvrdis. Ovako deluje prepuhano i ... ;)

Zasto ne, ja da sam u boljoj finansijskoj situaciji bih 100% kupovao stvari koje mi se svide. Glupo mi je da kupim recimo FIFA-u da bih je probao (svi kazu da je bolja, a ja PES fan), a da posle skontam da mi se ne dopada i da sam bacio pare...

Koja bre finansijska situacija, zivimo u najsiromasnijoj zemlji na evropskom kontinentu. Nebulozno je ovakve stavove o kupovini svega i svacega, sto realno ne mora da se kupi da bi se posedovalo, predstavljati kao normalne, bar kad je rec o nama koji prezivljavamo u Srbiji ...

Očigledno je da ima ljudi koji nisu primorani na goli opstanak. Pokušaj da razumeš.

Sta, kakva finansijska situacija. Pa nisam ni rekao da je meni to sada normalna stvar... kazem da imam uzeo bih, ne vidim sta je tvoj problem sa time. Kakve veze ima sto je Srbija kao zemlja najsiromasnija u Evropi sa tim da ja ili bilo koji njen pojedinacni gradjanin trosim(o) novac na stvari koje nam predstavljaju uzitak.
Gledaj ovako recimo, paklica cigareta je 150-200 dinara puta 30 dana dodje 4500-6000 dinara, a neko ko ne pusi, taj novac daje na druge stvari: stedi, kupuje muziku/fimove/igre, placa neki sport... znas i sam, a da se ne lazemo vise od 50% stanovnistva ove zemlje pusi, a da ne govorim o tome koliko se pije.
Na kraju druze svako trosi svoj novac kako moze ili kako mora, ne znam stvarno zasto tako burno reagujes, ti ako neces da placas to, trosi novac na nesto sto tebi godi i leachuj do mile volje, a G@W ce da placa Rihannu :p

Ima. Eno zbog takvih se povremeno zatvara ceo grad da bi takvi prosli u blindiranim "ajudijima" i ceo rezervni sastav policije se digne na noge i primi dnevnicu od nasih para iz budzeta. Mucna mi je tema za diskusiju, svi sve znate al se pravite naivni.

kazem da imam uzeo bih

To ko ono u klubu kad momci komentarisu najbolju ribu, da je moja sta bih joj uradio ... Al poenta je da svi pre ili kasnije zavrse na hamsteru fircajuci. I u cemu je onda poenta uopste zamajavati se oko stvari koje su apsolutno neostvarive i nerealne ?

O cemu pricas ti..

Objasnio sam najplasticnije sto mogu. Procitaj jos jedared deder ;)

***. kakvi audiji i zatvaranje gradova covece, pa radi se o pesmi koja kosta .99$, igri od 10-ak evra, a ne o audijima i vilama. znam da ce ovi postovi biti sredjeni, a i tema verovatno lokovana jer nema sta da se diskutuje pametno na ovu tema, ali covece svaka tvoja komponenta je za mene misaona imenica, pa opet znam da kada bih imao novca (ocigledno se moje poimanje i tvoje ne slazu oko toga koliko je coveku novca dovoljno da bi davao na digitalnu kupovinu) kupovao bih te stvarcice.

Edit: nisam video da imas dupli post... ne znam brate sta da ti kazem osim :lupko: , objasni mi molim te samo zasto je nemoguce da ja jednom nedeljno dam 99 centi na pesmu metalike sa livemetallica.com ili svake druge nedelje 5 evra na neku igru na steamu ili 20 evra mesecno. Ja sam u onoh 50+% sto puse, to je moj gust trenutno, ako ostavim, a nadam se skoro cu, ne vidim zasto tako ne bih trosio novac.

Poslednja izmena:
Gledaj, da bi ziveo moras da jedes i da pijes, jel tako ? Ali takodje moras i da dises. E sad, ako vec moras da platis za hranu i vodu, zasto ne bi poceo da placas i za vazduh ? Znam da je tema nebulozna al ajde dok je ne lokuju malo da filozofiramo ... :)

Ovo nije filozofiranje ovo je zesce lupetanje od strane tebe :)

^+1
Ne znam zasto sam se i upustao u diskusiju. Da stanemo dok nas ne zaustave.
Laku noc narode...

Ko da komuniciram sa amerima na nekom njihovom forumu a ne sa socijalcima iz Srbije :D

Da pricate konkretno o plocama pa bih razumeo... ovako kupovina muzike digitalno je samo otezavajuca okolnost (cak i da je za dzabe) u odnosu na rutracker/what, a drugacije u Srbiji skoro da je i nemoguce. Ista stvar sa filmovima.

U nju mi odose sve pare. Da mogu da je skinem sa neta veruj mi da bih to i uradio :)

Da nisam zaboravio da dodam "u skladu sa srpskim standardom i mojim mogucnostima" ne bi se ovolika frka digla oko jednog posta...

Elem, 95% sam legalan po pitanju softvera ali... ne koristim Adobe Photoshop, 3D Studio Max, ne kupujem svaki AAA hit za 30-50 evra svakog meseca itd. Onaj ko ima takve potrebe je svakako prinudjen da u zemlji Srbiji sve piratizuje.

Muziku, kao sto rekoh, skidam sa torrenta.

Filmove/serije takodje. Mada filmove slabo gledam.

Serije ne bih podveo pod piratizovanje jer skidamo snimak sa stranih televizija koje su nam nedostupne tj. nema nacina doci legalno do tih sadrzaja pre Bluray izdanja.

Ameri i Kanadjani, kada ih upitas sta misle o piratima, ce ti reci da se time najcesce ne bave ali zato cesto ganjaju snizenja kao mi. Ono sto piratizuju su STRANI sadrzaji i oni to ne smatraju piraterijom u vecini slucajeva. Do cega ne mozes legalno doci u svojoj zemlji ne mozes ni piratizujes (uglavnom se odnosi na japanse manga/anime kojih nema u USA).

Poslednja izmena:
Cak i u zapadnoj Evropi porodice sa znatno visim platama od prosecnih ne kupuju muziku koja se moze download 4free sa youtube-a, sto bih onog bogatog pravio jos bogatijim, a sebe siromasnijim, ok je da kupis 2 3 pesme ako nemas bas nigde da ih download, ali tipa neka nova pesma koja se vrti na radiu stranih autora ima sigurno na youtube sto bih dao 0.99$ za nesto sto mogu da dobijem 4free, takvih 5 do 10 pesama ode lepih 5$-10$ za koje mogu da kupim par app-ova? Za software koji aktivno koristim ako moram da posedujem licencu cu rado dati novac, ali ako recimo ja pokrenem Photoshop 3 puta mesecno koji je razlog da za njega iskesiram par stotina $ kada ga mogu uzeti za dzabe, taj novac cu moci recimo da iskoristim u kupovinu tableta, laptopa, telefona itd. naravno mobile app su druga prica.

Jednostavno ne vidim poentu da trenutno prosecan gradjanin igde na svetu kupi pesmu koju moze dobiti 4free ili slusati na youtube, cak je jedan autor u engadget-ovom tekstu jasno naglasio da ne kupuje niti planira da kupuje muziku i isto savetuje citaocima, da li da dam nekom autoru pesme $ i Apple-u ili cu potrositi na sebe taj novac ili usreciti nekog clana porodice (dete, zenu,...), on covek ima sigurno $ da kupi instant barem stotinjak pesama.

Hajde ok je da iskesiras za neki film za bioskop, ali opet ono kupovanje Blu Ray-a je cisto bacanje para kada i to cak i to sve iskoci na torrentima za par sati.

Ja kupujem igre za linux (humble indi...) muziku, knjige i to sve u el obliku.. Ove pare uglavnom ne idu velikim izdavqcima vec manje vise direktno autorima i to mi je ok. Od aaa naslova sam kupio witchera 3 i neke starije igre sa goga. Imam nesto filmova koje sam uzeo, i par serija. Total commander je prva stvar koju sam kupio kad sam dobio karticu. Kupujem kad mi se nesto svidja. Elem ja zivim od sw i od svog rada i mislim da je ok da finansiram tudj...
Sav sw mi je legalan, na desktopu koristim u ubuntu i tu san donirao sad. I ovaj tapatalk sam platio dok he moglo regularno na google marketu.

Ne znam kako vas nije sramota da kupujete telefone od 400-600e i graficke od 200, a da se tu ciganjite za 10$ sto su u bg dve kafe...

Tačno je da se kanadjani(većina) time ne bave ali ne zato što neće nego zato što ne znaju za to uglavnom. Do te mere su retardirani da kupuju cd-ove sa avi formatom filma ili dvd-ove. Imaš čak i onih koji iznajmljuju i dalje dvd-ove :) i to se sve plaća papreno pored toga što mi skinu 30-40 posto sa plate mesečno. Kada pogledaš da je prosečan kanadjanin zadužen za sledeće 3 generacije, da nema 10$ u džepu onda ti je sve jasno. Spomenuo pre neki dan na poslu jailbreak ili root ili torent nebitno oni me gledaju ko budale. Kažu to može stvarno?
I zašto ja kome taksa otkida jajca bih kupovao Bluray film za 28$+tax? Da li si ti normalan? Ili recimo bioskop 3d na primer gde je izlazak bez 50$ nemoguć!? Pa ne voli baš svako da bude zadužen do svojih unuka ako ne mora.
Bolje da dam nekim našim developerima, deci Kosmeta, hrvatske, rs itd nego Walmartu i državi. Razumeš

Ne vidim razlog zašto ne ko ne bi kupio ono što voli? Ukoliko ima novca - kupiće, ukoliko nema - neće. I to se sve samo razreši. Ne može niko u nečije ime da govori "šta je bolje" a šta nije. Imam dobar HiFi sistem i želim da posedujem originalnu kopiju nekog albuma klasične muzike... Ili, recimo, original DVD/Bluray Criterion Collection-a.

@Thierry Henry: Odlično je što se iz Kanade boriš protiv kapitalističkih "brljotina". I ta izjava u vezi sa "našim" developerima, ex-YU žrtvama... Vidi se da te drma nostalgija. :)

Nostalgija me drma samo zato što su moji svi tamo. Preferiram da taj novac što bih dao za film recimo pošaljem mojima, platim organizaciji Srbi za Srbe(momke koje poštujem) , našim ljudima, onima koji su najugroženiji, itd.
Kupio sam jedan jedini dvd a to je serija Mućke što se tiče stranog sadržaja dok domaćeg imam gomilu kupljene i muzike i filmova/serija.

Da imam pare za bacanje sigurno bih kupovao igre, programe, muziku itd...

Ja kupujem e-knjige i igre. To mi prestavlja užitak, tako da mi nije žao. Naravno igre ne plaćam po izlasku (osim ako znam da ću ih igrati narednih 6-12 meseci, poput fife, bf ili nečeg sličnog što ima dobar mp), već sačekam neku bolju akciju. Nisam od onih koji moraju nešto da odigraju istog trenutka kada je izašlo, već kada dobijem želju da odigram takvu igru, pogotovo što zbog obaveza imam podosta i ne odigranih naslova. A ovako sa originalima imam konfor da ne moram da vijam update-ove i patcheve, već da steam/origin to odrade umesto mene...

Vrh Dno