Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Djordje, to je jednostavno shum i to je potpuno normalno da se pojavi na nebu, cak i na niskim ISO vrednostima...

Bokeh je nesto totalno drugo, i to je jednostavno receno sve ono sto nije u fokusu na fotografiji, i dobar primer ti je ta fotka koju si okacio sa cvecem, ono sto je mutno to je bokeh...

Pusti bokeh sad, kako se zove ova "prašina"?

Ako mislis na ovu "prasinu" po celom kadru...

shum.jpg

... to je sum. Najvise zavisi od ISO-a (veci ISO = vise suma) i od vrste senzora.

Stvar se ne resava tako sto ces fotku prebaciti u png. Imas razne plugin-ove u PShopu za uklanjanje suma. Takodje imas i u ACR-u (pri razvijanju RAW-ova). Imas i u Lightroom-u. Ali sa druge strane, ne valja ni preterano uklanjati sum jer se onda cesto gube i detalji. Nadjes neku meru... nesto izmedju... to ces naci vremenom 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Da... i sto rece Driver (uskoci 😀) najvise ces ga primetiti na nebu i drugim slicnim jednobojnim pozadinama, pa cak i na ISO100.

Poslednja izmena:
Evo odve se malo umirio, ali nije opet baš to pravilo, al može da posluži.

Prilozi

• DSC_5864_001.jpg
    DSC_5864_001.jpg
    355.3 KB · Pregleda: 105
dzonihsv
Nemoj tako, vidiš da želi a nauči nešto. Fala Bogu da niko nije priglup, fotografija se brzo uči, naravno ko želi.

marinko98
Ta druga ti je bolja ali je malo mutna, oštrinu subjekta tj. psa i blago zamućenu pozadinu, da bi ti pas izbio u prvi plan, možeš da postigneš tako što ćeš, za početak, točkić na aparatu staviti na AV.

driver i Kiza
Pa dobro, to je onda digitalni šum, znači nisam puno omašio, to me je bunilo, ja sam mislio da vi taj šum zovete bokeh, ona fotka sa cvećem je jednostavno, pozadinsko zamućenje.
Za mene je taj šum totalno ne prihvatljiv, e sad, vi kao iskusniji recite mi kako zaista stoje stvari u svetu digitalne fotografije, da li se fotka sa tim šumom priznaje ili se smatra lošom i da li se taj šum vidi prilikom izrade fotki, npr. na onoj fotografiji što sam postovao celu za primer?

Poslednja izmena:
Da, pogresno si se "odrazio". Taj sum si pogresno nazvao sasvim drugim izrazom.

Sto se ne bi priznavala (gde, kod koga 😀)... tolicki sum se uopste ne vidi na izradjenoj fotki. Ne vidi se ni mnogo veci (sa npr. ISO3200). Vidis ga jedino ako krenes da pixelpeep-ujes na 100-200% kropovima. Razmisljaj o drugim stvarima... sum ti je najmanji problem 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Kao sto vec rekoh u gornjem post-u, postoje nacini da se kolko-tolko ukloni. Ne treba samo preterivati...

Poslednja izmena:
Gde, kod koga, šta znam, uvatiš neku životinju i pošalješ je na konkurs Nacionalnoj Geografiji i oni te odbiju zbog tog šuma.
A ja sam mislio da će se to tako videti na izrađenoj fotki, ja sam sve te fotografije obrisao.

Poslednja izmena:
dzonihsv
Nemoj tako, vidiš da želi a nauči nešto. Fala Bogu da niko nije priglup, fotografija se brzo uči, naravno ko želi.

Ne uči se na način na koji Marinko to pokušava. Da postavi fotku i vi da mu kažete gde/šte ne valja. To može, ali tek kad savlada osnove. Je l' treba dnevno da postavi po 20 fotki i svako da mu kaže gde i šta ne valja? Ko je voljan to svaki dan da radi, nek' se javi i ćutaću k'o zaliven.

Internet je veoma veliko mesto, sa brdo tutorijala i raznih tekstova koji se tiču fotografije. Ujedno, ima i brdo raznih foto foruma gde može da pogleda na hiljade i hiljade primera raznih fotki, raznih stilova i sl.

Poslednja izmena:
^ Da se citiram...

Donekle si u pravu 🙂. Fotkam od 15 godine (Smena 8), pa onda pauza od 28 godina, pa ponovo počeo pre 7 godina. Svestan sam koliko ne znam, ne brinite neću stavljati puno fotki, samo da naučim i utvrdim nekoliko osnovnih pravila digitalne fotografije. Naravno da ću i čitati knjige koje su napisali Scott Kelby i Đulijano Belić, koje sam nabavio još pre par godina...pa onda Internet, tutorijali na YT-u...

A što se tiče interensantnih fotografija, to već spada u domen ukusa, a o ukusima se ne raspravlja...

dzonihsv

marinko98
Ta druga ti je bolja ali je malo mutna, oštrinu subjekta tj. psa i blago zamućenu pozadinu, da bi ti pas izbio u prvi plan, možeš da postigneš tako što ćeš, za početak, točkić na aparatu staviti na AV.

E to je konstruktivna kritika, da mi ukažeš (video sam i sam da je slika malo mutna, uostalom zato sam kupio DSLR da slike budu oštrije i bolje od prosumera i kompakta) šta da uradim na konkretnoj grešci? Ne očekujem sad da neko bude stalno dežuran u ovoj temi da gleda i ispravlja samo moje slike...🙂

Ne brinite, naučiću da fotkam solidno, nemam ambiciju da budem profi. 😉

Gde, kod koga, šta znam, uvatiš neku životinju i pošalješ je na konkurs Nacionalnoj Geografiji i oni te odbiju zbog tog šuma.

Kad budes pravio dovoljno dobre fotke da ih NG razmatra za prikazivanje (dobre u smislu zanimljivosti, kompozicije, kadra...) vec ces nauciti/saznati kako se sum smanjuje. A na kraju krajeva, sum nije nikakva negativna pojava... pogotovo ako je fotka dobra. Losa fotka ti nece biti nimalo bolja ako je bez suma.

Ne opterecuj se bespotrebno nebitnim stvarima. Uzmi ove tri knjizice (spomenuo ih je Marinko):

1 Djulijano Belic - Skola fotografije - SVJETLO
2 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTO APARAT I BLIC
3 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTOGRAFSKA KOMPOZICIJA

Pozdrav!
MrBigJump.gif

marinko98 evo ti link ka video sadržaju, mani ovaj klub čitalaca, ja idem u biblioteku da pojedem i popijem :d

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?15068-Korisni-linkovi-o-digitalnim-foto-aparatima/page4

Bio sam u gužvi ali kada budem pronašao još neki jednostavan edukativan video o fotografiji ja ću ga postovati 😉

Hvala Djordje, evo i vama jedan link ka mojim prvim fotografijama posle 28 godina pauze:

http://www.pticica.com/korisnici/pale99

Poslednja izmena:
marinko, nemoj da zezas da fotkash vec 7 godina ? 🙂 Pa na koju shemu ne znas najnovnija pravila, trecine, osnovno kadriranje ? Sta si radio sve ove godine ? 🙂

ovo u inat Driveru njegovim tamo nekim pravilima 🙂
Berlin CB-11.jpg

Šta fali Night? Lepa fotka. Šta nije ispoštovano ili je namerno odradjeno tako?

centralno kadriranje, simetrija, DOF od 2km...sve naopako, a meni dobra fotka 🙂

Ne mora da bude perfektno kadrirana da bi bila dobra. Simetrija manje više kropuj i eto. Dof bi trebao biti?

ovo u inat Driveru njegovim tamo nekim pravilima 🙂
Pogledajte prilog 98115

Haha, nemoj da ljudi pomisle sad bukvalno 🙂 Centralno kadriranje nije kada imas popunjen ceo kadar necim, vec kada subjekat malu povrsine fotke a po sred fotke je (ovde se statua ne vazi, jer je kadar oko nje popunjen bitnijim stvarima), ili kada je necija glava po sred fotke ili bilo koji bitan detalj. Ova fotka je skolski primer perspektive i simetrije, i odlicna je. Fotografija ipak ne moze da se nauci napamet 🙂

Poslednja izmena:
marinko, nemoj da zezas da fotkash vec 7 godina ? 🙂 Pa na koju shemu ne znas najnovnija pravila, trecine, osnovno kadriranje ? Sta si radio sve ove godine ? 🙂

Najzad da neko postavi pravo pitanje. Na tu foru da me ta "pravila" uopste nisu interesovala dok nisam kupio DSLR, a i to moje fotkanje je bilo na "instikt" i prekide , povremeno sam fotkao, s pauzama izmedju kupljenih i prodatih aparata koja je iznosila i po vise meseci. Kao i svaki amater-pocetnik, bitna mi je bila informacija koju fotografija nosi, a ne gde ce glavni subjekt-motiv da se nalazi na slici... Nabavio sam i te knjige koje sam spomenuo , pa jos i knjigu Adobe Photoshop CS "Ucionica u Knjizi", i samo sam odlagao pocetak ucenja...

E sad je doslo vreme da se uci, jer se ima prava alatka u rukama. 🙂

Zašto ti je prva tako mutna? Zabolela me glava od pokušavanja da vidim neki detalj...

Prva je zanimljiva zbog svetla ali stvarno nesto nije u redu sa detaljima tj previse je zamazana, da li si previse dodao luminance ili sta vec?

Moguce ko ce ga znati s16. 🙂
Jos dve istog dana.

14kfcpk.jpg

2z4cupd.jpg

Park i fontana slikana sa leđa su mi ekstra.

img1599copycopy.jpg
img1598er.jpg

Poslednja izmena:
Jel ti ne bode ocu taj lakat? 😛

Desktop_2012_10_13_10_53_01_633.jpg

WTF zasto mi ACDsee i sve ostalo pokazuje razlicite boje?!

Poslednja izmena:
Aa 🙁 ali ako se koncentrišem na oči tj. pogled lakat i ne primećujem. 😛
Jel ima neka fora da se taj deo lakta ispegla?

Poslednja izmena:
Ima, drugacija poza...

Djordje, ajde molim te pogledaj Astrologovu fotku i onda moj screen shot i recimo jel original Astrologovu vidis kao levu ili desnu fotku na mom screenshotu?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno