Šta je novo?

[Mac] Mac OS X Lion 10.7 - zvanicna tema

Instalirao sam Lion. Prvi utisak je da je osetno brzi u radu. Mision Control i vise desktopa su zaista zgodni, sve ostalo nije ni vredno pomena. Generalno sam zadovoljan posto nisam ocekivao da cu primetiti neko poboljsanje.

Imam problem. Da krenem sa opisom situacije. Na MBP (13" mid2010) imam Lion sa poslednjim ažuriranim verzijama softvera. Pre dva meseca sam umesto originalnog ubacio SSD 128 (Kingston) i uključio TRIM opciju preko 3rd party programa namenjenih za to. Sve je radilo perfektno do pre par dana kada sam iznenada na ekranu dobio poruku (i to u IDLE modu, računar samo stajao upaljen, ništa nisam radio 2-3 sata) da se desila greška i da moram da držim taster da ugasim računar. Kada sam ugasio i ponovo pokrenuo, pojavila se jabuka, ispod nje krug koji se vrti i ispod kruga linija koja je krenula da se puni. Posle 5,6 sekundi punjenja (linija se možda napuni 1/10) računar se samo ugasi. I tako non-stop, nisam mogao da podignem sistem. Pošto imam Bootcamp, probao sam da podignem Win7 i najnormalnije sam podigao i mogu da radim.

Zatim sam uradio Internet restore (CMD + R pri uključenju), uradio bekap sa TimeMachine (koji redovno radim), računar se bez problema vrati u poslednje stanje i radi najnormalnije dok zbog određenih razloga treba da uradim gašenje ili restartovanje. Kada uradim gašenje/paljenje ili restart, opet se desi situacija opisana gore: jabuka, krug, linija koja krene da se puni i ugasi se računar. I tako tri puta do sada!!! Jutros mi se opet desila ista stvar.

Guglao sam i nemam pojma u čemu je problem. Da li ima neko ideju šta je uzrok i šta činiti? Da li ima razlike ako uradim vraćanje podataka kao što sam opisao i kada bi instalirao freš Lion pa onda vratio podatke sa TM?

Računar ti (iz nekog razloga) odlazi u safe mod prilikom butovanja i tom prilikom zakucava verovatno pri proveri diskova. Evo šta možeš da probaš da uradiš... Restartuj računar i pritisni Command-S prilikom pokretanja računara. Trebalo bi da se pokrene single user mode. Dobićeš crni ekran, pa zatim sačekaj da računar stane sa učitavanjem. Izbaciće ti :/root gde je dalje u nastavku potrebno da ukucaš sledeće...

/sbin/fsck -fy

I pokrenuće se popravka diska. Sačekaj da to završi (potrajaće), i kad završi ispisaće ti (“The volume (ime particije) appears to be OK”) ako je sve u redu. Ako nije pisaće isto šta nije ok.

Nakon toga ukucaj:

reboot

I onda probaj ponovo da pokreneš noramalno sistem...

Ako ti ovo ne pomogne, još možeš da probaš putem DiskWarrior applikacije da to središ

Poslednja izmena:
Hvala, uradio sam fsck i sve je OK trenutno. Videćemo da li i kada će se ponovo desiti i da li će pomoći.

Ja imam totalno iritantan problem - Opera mi puca ko mutava. Sve je radilo super 2 meseca od instalacije SL-a i odjednom, bez ikakvog valjanog razloga, samo Opera je pocela da puca (i to nije radjen update). Logovi su cisti, fsck kaze da je disk ok, sve ostalo radi kao sat... i nemam ideje kako to da resim.

Da li si radio System Update? Sumnjam na to da si pokupio novu Javu sa kojom Opera ne sarađuje kako treba.

Ja imam totalno iritantan problem - Opera mi puca ko mutava. Sve je radilo super 2 meseca od instalacije SL-a i odjednom, bez ikakvog valjanog razloga, samo Opera je pocela da puca (i to nije radjen update). Logovi su cisti, fsck kaze da je disk ok, sve ostalo radi kao sat... i nemam ideje kako to da resim.

skloni Operine .ini fajlove i pusti je da kreira nove.

Ne pomaze. Sutra mi stize SSD pa cu instalirati sistem od nule, nadam se da ce tripovi nestati.

SSD + 8GB memorije = WIN!
Razlika nebo i zemlja.

:) ja sam se vec toliko navikao na SSD da bi sad nesto jos brzeeee...

koji su uzeo SSD? ja se razmisljam da uzmem Kingston HyperX 300 umesto ovog matorog intel-a...

Samsung 830 je bio moj izbor, rekao bih jako dobar :)

Zanimljiva je cinjenica da mi se duzina trajanja baterije znacajno promenila na bolje - posto ja MBP skoro i da ne gasim, vrlo lako mogu da ocenim da je doslo do poboljsanja. Setovanja koja uvek koristim su nonstop WIFI, Grooveshark ili neki online radio u pozadini, 100% osvetljenje ekrana, milion kojekakvih aplikacija za kojesta. Takav setup sa 4 GB memorije i mehanickim diskom je izvlacio max 3 sata dobrog akanja dok sa SSD-om izvlacim glat 5. Plus primetno mi se smanjila temperatura MBP-a, pre sam nabijao 70 stepeni dok trepnes, sad je to vec daleko teze.

Ja sam se svojevremeno nadao istom, ali nisam primetio bilo kakvo poboljshanje na konto baterije, dok je grejanje i tisina naravno bilo primetno manje.

Računar ti (iz nekog razloga) odlazi u safe mod prilikom butovanja i tom prilikom zakucava verovatno pri proveri diskova. Evo šta možeš da probaš da uradiš... Restartuj računar i pritisni Command-S prilikom pokretanja računara. Trebalo bi da se pokrene single user mode. Dobićeš crni ekran, pa zatim sačekaj da računar stane sa učitavanjem. Izbaciće ti :/root gde je dalje u nastavku potrebno da ukucaš sledeće...

/sbin/fsck -fy

I pokrenuće se popravka diska. Sačekaj da to završi (potrajaće), i kad završi ispisaće ti (“The volume (ime particije) appears to be OK”) ako je sve u redu. Ako nije pisaće isto šta nije ok.

Nakon toga ukucaj:

reboot

I onda probaj ponovo da pokreneš noramalno sistem...

Ako ti ovo ne pomogne, još možeš da probaš putem DiskWarrior applikacije da to središ

Opet se dogodilo, pre toga sam svaka par dana pokretao Disk Warrior i nikada ništa nije javljao da nije u redu. Nakon što nije hteo da se pokrene, ušao sam u Single mode i evo skrina šta je javio:

Da li ima neka fora da se uradi low level format ili nešto slično, da vidim da li je do diska ili nešto drugo?
Imam Bootcamp particiju i Security Option u Disk Utility mi je zatamljen. Nešto mi se ne reparticioniše ponovo. Šta bi moglo da bude?

Pa, još uvek ti ne piše I/O error, jer to bi u prevodu značilo da ti je disk prso, ali ni ovo što piše nije baš bajno. Uz I/O error obično u nastavku stoji: invalid node structure pa zagrade i ostalo što imaš uključujući i taj signal 8 na kraju. Proguglaj malo i vidi dal možeš da nađeš identičnu situaciju kao kod sebe...

U svakom slučaju ja bih da sam na tvom mestu gledao da povadim sve što mi je bitno odatle što pre i za svaki slučaj.

Pa, još uvek ti ne piše I/O error, jer to bi u prevodu značilo da ti je disk prso, ali ni ovo što piše nije baš bajno. Uz I/O error obično u nastavku stoji: invalid node structure pa zagrade i ostalo što imaš uključujući i taj signal 8 na kraju. Proguglaj malo i vidi dal možeš da nađeš identičnu situaciju kao kod sebe...

U svakom slučaju ja bih da sam na tvom mestu gledao da povadim sve što mi je bitno odatle što pre i za svaki slučaj.
Ma bolje i da prsne disk, makar da znam šta mu je i da ga promenim pošto je star 2 meseca! Imam kompletan TM pa se ne brinem mnogo a guglao sam i ništa pametno ne nalazim, tj nalazim kako se rešava restore (što znam) ali ne i šta je uzrok ovakvog problema (dešava se i na HDD i na SSD).

ako mozes, probaj da formatira SSD sa ukljucenim "Security Options..." na prvom nivou - neka upise svuda 0.

Pa neka proba, ali to mu neće previše pomoći ako je loš disk (znam iz iskustva). Ali neka proba... što da ne...

ako mozes, probaj da formatira SSD sa ukljucenim "Security Options..." na prvom nivou - neka upise svuda 0.
Pa ne može, Security Options mi je nedostupno, zatamnjeno. Dostupno je samo ako ponovo uradim particionisanje (imam OSX i Bootcamp particiju) a nešto nemam volju da se zezam, jedva sam naterao Bootcamp restore da mi radi. Možda za par nedelja kad imam više vremena.

pa ne mozes da formatiras disk sa kog si pokrenuo OS :)

uzmi instalacioni disk OS X-a, bootuj racunar sa njega i bice ti dostupna opcija za formatiranje sistemskog diska.

@Vlada
ne mislim da ce zeroing popraviti SSD vec da ce difinitivno znati da li SSD radi kako treba ili ne nakon toga.

pa ne mozes da formatiras disk sa kog si pokrenuo OS :)

uzmi instalacioni disk OS X-a, bootuj racunar sa njega i bice ti dostupna opcija za formatiranje sistemskog diska.
Butujem sa CMD + R (Recovery) pa pretpostavljam, ako već daje da mogu da ga formatiram, da i security options bude dostupno. Probaću i sa instalacionim.

Ma jok... neće. Nemam opciju Security Options... nikako, ni sa instalacijom od nule. Kako sam letimično čitao SSD ne podleže pod low level zato što nije magnetni medijum i drugačije se postupa ako se naiđe na lošu lokaciju, postoji obično "spare" blokovi koji rade posao. Pogotovu SSD sa TRIM opcijom koji imaju drugačiji koncept pisanja i brisanja memorijskih lokacija.

:D

pa ne mozes da cmd+r jer se sistem i dalje podize sa sistemskog diska (samo sa recovery perticije)!! moras system podici ili sa DVDa ili sa eksternog (USB/FireWire diska)!

i nisam napisao u prethodnom postu: ne znam kako radi SSD sa losim sektorima ali ako forsiras da svuda upise 0 bar ces znati koji sektor radi a koji ne radi (moguce da i SSD kao i harddisk ima neku kolicinu rezervnih sektora koje ubacuje umesto badsectora - ovo bi trebala da radi interna logika HDDa/SSDa ali ako se potrose rezervni sektori, sistem ce poceti da brljavi).

jednostavno pretpostavljam da ce se upisivanje 0 (ujedno i cekiranjem svakog sektora) pokazati sta valja ili ne valja od sektora na SSDu.

:D

pa ne mozes da cmd+r jer se sistem i dalje podize sa sistemskog diska (samo sa recovery perticije)!! moras system podici ili sa DVDa ili sa eksternog (USB/FireWire diska)!

i nisam napisao u prethodnom postu: ne znam kako radi SSD sa losim sektorima ali ako forsiras da svuda upise 0 bar ces znati koji sektor radi a koji ne radi (moguce da i SSD kao i harddisk ima neku kolicinu rezervnih sektora koje ubacuje umesto badsectora - ovo bi trebala da radi interna logika HDDa/SSDa ali ako se potrose rezervni sektori, sistem ce poceti da brljavi).

jednostavno pretpostavljam da ce se upisivanje 0 (ujedno i cekiranjem svakog sektora) pokazati sta valja ili ne valja od sektora na SSDu.
Ništa ne čitaš prethodne postove :) Butovao sam sa DVD. Ne postoji opcija u Disk Utility za SSD jer ne postoji mogućnost upisivanja nula. Upisivanje nula je provera SAMO za HDD, za SSD postoje "3rd party" programi za proveru ali uglavnom za Win i ne rade upisivanje nula, već samo proveru stanja (čitaju SMART podatke) makar koliko sam pročitao.

interesantno... inace u pravu si, nisam detaljno citao postove.

mora da postoji varijanta da se nekako formatira/testira ssd upisom i citanjem da li nula ili makar postojecih podataka pa ponovnim upisom kako bi se testirao disk. mada sa druge strane, stvarno vise ne mogu da pohvatam sta sve danas harddiskovi rade sami (npr. pored remapiranje badsektora...).

u svakom slucaju, na macu mozes procitati SMART stanje sa npr: http://www.macupdate.com/app/mac/24875/smart-utility

Pokušao sam više puta da reinstaliram SL, ali bezuspešno- negde na polovini izbaci grešku u kopiranju fajlova.
Da li je problem to što hard nije nov-prazan, već je postojala instalacija-formatirao sam ga , ali ostaje od Cameleona nešto.
Kako da ga potpuno obrišem.
Sada ću pokušati sa Lionom i Unibeast.

Ako si formatizovao particiju na kojoj je bio chamelon instaliran onda si ga ubio 100%. Može da ostane samo ako si ga instalirao na EFI particiju, umesto na osnovnu koja se nalazi ispred (pogledaj sliku)...

Prilozi

• [2012-06-15020343] -Vladimir — bash — 80×24.png
    [2012-06-15020343] -Vladimir — bash — 80×24.png
    29.9 KB · Pregleda: 48
Da, pa ostao je, valjda na toj efi particiji, jer ni u vinu nije moglo da se formatira.

Veselo... Onda imaš dva načina da to središ. Jednostavniji koji podrazumeva da raskockaš i ponovo skockaš ceo HDD ili komplikovaniji koja podrazumeva da podigneš OS X pa da onda iz njega pristupiš EFI particiji i manuelno obrišeš odatle.

Instalirao sam Lion, instalacija traje duplo kraće nego za SL, ali imam problem sa yvukom.
Probao sam više opcija bey uspeha, i poslednja je

Kod:
http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=16&t=59061/CODE]

[QUOTE]1) remove previously installed DSDL from /Extra directory, and remove all previously installed sound-kexts (*HDA*)
2) install AppleHDA rollback from MultiBeast 4.5.1
3) install Non-DSDT HDA enabler ALC887/888b from MultiBeast 4.5.1 (!!)
4) install the kext from the opening post (2a) with Kextbeast

Reboot, and sound works!/QUOTE]

Ali problem je što ne mogu nikako da našem ove sistemske foldere.

Vrh Dno