Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

to u spoileru je citat sa tog bloga, ali ne može se reći da se
Vickersica nije ponela čak i malo ozbiljnije nego Ripley, ipak je spalila čoveka pobogu. Ne kontam jel neko uopšte pratio film sa interesovanjem ili ... meni ni najsitniji detalji ne promaknu. Kapetan, oni razni -olozi su svi dobro plaćeni za taj posao, oni do samog dolaska na LV233 ni ne znaju zašto su tačno tu ni koja je njihova uloga u toj misiji, onaj punk face i sam kaže da je tu čisto zbog love. kad su skontali u kakvom su sosu odjednom im ta lova zbog koje su došli baš i nije toliko primamljiva, pa idu na "run for your life" varijantu. e sad ako taj lik ima one svoje "kučiće" koji mapiraju unutrašnjost piramide kako je moguće da se taj isti lik na povratku u brod izgubi :D to je meni jedna baš iritantna nelogičnost ali je očigledno iskorišćena da malo produži trajanje filma, jer sasvim mi je logično da dva najantipatičnija lika prvi nastradaju iako je sama situacija u kojoj su se našli nelogična (to gubljenje prilikom povratka)

Poslednja izmena:
I ja sam gledao Prometeja i svakako da preporucujem onaj review gorepostavljen jer je odlicno napisan.

Prometej je toliko prosecan film da prosto nemam srca da ga preporucim, u svakom slucaju smanjite ocekivanja. Cak je i publika u Uscu negodovala,a to davno nisam cuo/video.
Ako nista drugo mozda nam SF/horor zanr ponovo ozivi ( ako se ovo moze pod to svrstati).
Nema vise filmova tipa Event Horizon i Alien sto ne znaci da ih nece biti.

pitanje je danas kakve scene jedan film treba da ima da bi ga ljudi smatrali hororom. toliko je nasilja oko nas, na tv-u se više i ne libe da pokažu nekog pregaženog ili izrešetanog bez cenzure u vestima što je pre bilo nezamislivo. meni su i pojedine scene iz prometheusa bile mučne za gledanje ali to je zato što nisam nikad bio fan horora i nisam baš imao priliku da se naviknem da gledam tako nešto. npr. oni inžinjeri mi izgledaju sablasno iako u scenama sa njima nema ničeg strašnog.

Poslednja izmena:
Osim stvari koje je DejanO na svom blogu rekao i sa kojima se manje-vishe 100% slazhem, ima i sledece:
1. Prisustvo Wayland-a na brodu, ovako kako je opisano, je potpuni nonsence. Tip cheka da umre, uz nalog da ga vaskrsnu na par dana kad ekspedicija koju je finansirao nadje bogove koji su nas stvorili, kako bi im postavio par pitanja !? :wall: Uz hibernaciju na raspolaganju !? Svaki iole pismeni chovek zna da tehnologija napreduje. Ono sto bi svako uradio, osim potpunog ******a, kad vidi da mu se smrt blizhi, je da se hibernira dok tehnologija toliko ne napreduje da omoguci bilo lechenje onoga od chega treba da umre, bilo mind upload njegove svesti bilo u neko androidsko telo, bilo u rekonstrukciju njegovog mladog tela.

Ono sto bi (unekoliko) moglo da ima smisla, je da ga je Vickers-ica ucmekala na Zemlji (ili gde vec) kako bi se domogla (najzad) njegove kompanije, a cela ekspedicija bila s njene strane samo elaboracija tog zlochina i uklanjanje dokaza s jedne strane, a s druge strane, nachin da mu u lice kazhe ko je odgovoran za njegov pad, kad ga David probudi po prispecu na LV-223. Samo, tada Vickers-ica ne bi trebala da bude fizicki prisutna na brodu, vec samo da ostavi holo poruke. Tek tada bi one njene rechi mogle da imaju nekog smisla. A tu bi moglo da se upakuje i finalno "samo da znash, uradila sam merging Wayland-a i Yutani-ja"... Ako je to bila originalna ideja, tada bi na kraju mogli da prezhive ne samo Shaw i David, vec i Wayland...

2. Ona scena na pocetku sa Inzhenjerom. WTF? Ako je vec hteo da upotrebi svoj DNK za jumpstart zhivota ili ljudi ili vec sta, bilo bi dovoljno da se malo zapljune, popisha, ili, ako mu je vec do zrtvovanja, malo poseche po ruci i pusti malo krvi u onu posudu sa goo-masom. Kompletno zrtvovanje !? To bi uradio samo neki religiozni zelot. (dodushe, to bi objasnilo zasto je 85% stanovnistva Zemlje udareno mokrom charapom po tintari u pogledu religioznosti.... :S:)
Ovo je otprilike nivo koji sam ocekivao od Lindelof-a ali ne i od Ridley-a.

Poslednja izmena:
Ne znam da li smo autor 'kritike' i ja gledali isti Prometheus, posto sam ja veoma dobro zapamtio sledece...

Osim stvari koje je DejanO na svom blogu rekao i sa kojima se manje-vishe 100% slazhem, ima i sledece:
1. Prisustvo Wayland-a na brodu, ovako kako je opisano, je potpuni nonsence....

SAM JE REKAO da je dosao da mu Inzinjeri produze zivot. Nesto u fazonu ~ ako mogu da kreiraju zivot mogu i da ga nastavljaju itd.
Sad kad vidim da ljudi to ne pamte, pogledao sam i na wiki da se nisam ja istripovao...
PISE: Weyland is found to have been in stasis aboard Prometheus, and he explains to Shaw that he intends to ask the Engineers to prevent his death from old age.

2. Ona scena na pocetku sa Inzhenjerom. WTF? Ako je vec hteo da upotrebi svoj DNK za jumpstart zhivota ili ljudi ili vec sta, bilo bi dovoljno da se malo zapljune, popisha, ili, ako mu je vec do zrtvovanja.....

U Prometheusu kojeg sam ja gledao pre 2 dana Inzenjer se blago govoreci zaprepastio kad je poceo da se 'dezintegrise'.
Bilo mi je vise nego ocigledno da je ocekivao sasvim drugaciji efekat od raspadanja na komade....
Nisam razmisljao o tome sta je ocekivao da ce se desiti kad popije tecnost iz cinijice,ali u svakom slucaju je bio neprijatno iznenadjen...

Ljudi kritikuju, a ne citaju dijaloge u filmu....

Poslednja izmena:
@bukake, ako ti je prometeus medju najboljima, reci nam koji ti je na drugom mestu??

Poslednja izmena:
Kovac,ukusi su razliciti,Apple passion ne primenjuj ovde... :)

Slazem se sa Bobicom,za oba primera je u pravu... Pogotovo drugi,gde sam imao filing da im je npr neki experiment ili sl krenuo tamo gde ne treba,jer im je brodic krenuo po kolegu ali kad videse da zeva na sve strane,okrenuse i bezanija...
Stekao sam utisak da je ta nafta nesto sto su razvijali,na zemlji je bilo u ranoj fazi,kasnije su napravili previse dobro...

Nisam rekao da je medju najboljima, vec da je dobar film.
Slazem se da se crew ponasa kao da su sa posebnim potrebama, ali to ne menja cinjenicu da je malo dobrih SF/horor filmova sa ovako fenomenalnim efektima, uz pricu koja mi je vise nego dovoljno dobra.
Aliens iz 1986, posebno remastered extended verzija od pre 6-7 godina, koja traje 150min. je neuporedivo bolji film, sto ne umanjuje kvalitet ovog.

P.S. zato Lost jeste najbolja serija koju sam ikad gledao :d
Samo zasto sto pamtim sa kolikom strascu sam pratio nove epizode i iscekivao nove sezone...
Mnogo je dobrih serija, Deadwood mi je bio fantastican, sada je Game of Thrones stvarno zarazna ali LOST je bio i ostao No.1 .. meni ;)

Poslednja izmena:
Ja, pak, imam drastično drugačije viđenje "Prometeja" od Gula:

http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2012/06/prometej-ridli-skot.html

Scenario jeste prazan i počesto besmislen - ali ni originalni "Ejlien" nije remek-delo kakvim ga njegovi obožavaoci predstavljaju. Sinoć sam ga ponovio i našao nekoliko gluposti ravnih onima viđenim u "Prometeju". Pre bih rekao da je problem u tome što su i tvorci i gledaoci "Prometeja" zaboravili da se SF niti snima niti gleda zbog otkrivanja smisla života i bogznakakve produhovljenosti. Gotovo uvek kada fantastika pokušava da oponaša visoku književnost - nastaju gluposti.

S druge strane, "Prometej" ima nekoliko odličnih rola, što sam u svom prikazu i spomenuo, a vizuelizacija je više nego na nivou prvog dela u serijalu, premda mi je "Ejlien" i dalje upečatljiviji, makar stoga što mi se onako prikazana tehnologija čini uverljivijom.

Koga mrzi da čita prikaz, "Prometeju" sam dao 8/10. Doduše, meni su Transformersi daleko bitnija franšiza od "Ejliena", tako da je moguće da je zbog toga. :)

ali ni originalni "Ejlien" nije remek-delo kakvim ga njegovi obožavaoci predstavljaju. Sinoć sam ga ponovio i našao nekoliko gluposti ravnih onima viđenim u "Prometeju".

Kao npr? ....Ako si vec spomenuo red je i da argumentujes.

edit:
...ovo sto pricaju za Gigera, ja sam bio procitao da je odbio ponudu, a kao razlog je bilo navedeno zavrsavanje dokumentarca o Jodrowskyevim Dunama.

edit2:
Doduše, meni su Transformersi daleko bitnija franšiza od "Ejliena", tako da je moguće da je zbog toga. :)

...au, tek sad sam procitao ovo^.... Nema potrebe da argumentujes ono gore, sto se mene tice :p

Poslednja izmena:
Ljudi kritikuju, a ne citaju dijaloge u filmu....
Ljudi idu da gledaju film, i onda idu da komentarishu iako u stvari nishta od onog sto su videli nisu ni najmanje razumeli... :trust:

Poshto nekima mora eksplicitno da se dâ objasnjenje, evo ga: Prometheus Unbound: What The Movie Was Actually About

Summa summarum: josh jedna promocija religioznosti iznad racionalnog, samo smeshtena u vizuelno impresivan sf setting. :trust:

Ne znam da li smo autor 'kritike' i ja gledali isti Prometheus, posto sam ja veoma dobro zapamtio sledece...
1. ....
U uvodnoj sceni, kad se obraca svoj posadi Prometheusa, Wayland eksplicitno kazhe da je u trenutku kada oni gledaju tu poruku on odavno mrtav.
Informishi se o Synapse Establisher-u, izumu u posedu Wayland Industries.
2.
U Prometheusu kojeg sam ja gledao pre 2 dana Inzenjer se blago govoreci zaprepastio kad je poceo da se 'dezintegrise'.
Bilo mi je vise nego ocigledno da je ocekivao sasvim drugaciji efekat od raspadanja na komade....
Nisam razmisljao o tome sta je ocekivao da ce se desiti kad popije tecnost iz cinijice,ali u svakom slucaju je bio neprijatno iznenadjen...
I ja bih bio neprijatno iznenadjen kad bih progutao koju pintu fluorne kiseline... :trust:

@Uruk

Na primer, kada android Eš pošizi, lik kojeg igra Jafet Koto ga odalami nekom štanglom i otkine mu glavu jednim udarcem. Tako nešto ne bi bilo moguće ni da je reč o čoveku od krvi i mesa, a kamoli o sintetičkoj mašini. Neke stvari tog tipa se zameraju "Prometeju", ali se praštaju "Ejlienu".

A ovo glede Transoformersa, da pojasnim - mislio sam na originalne crtane filmove, koje sam gledao kao teško bolestan klinac. U tom smislu, za Transformerse sam čisto na emotivnom planu daleko više vezan nego za gomilu drugih stvari.

Dakle ukratko...
5c62eb7fc0.gif

sustina ovog foruma definitivno.

Elem @ VGagi
Ne znam da li ces verovati ali Vejland ih je lagao u poruci.
Dakle, nije govorio isticnu vec ih je sve lagao.
Znao je da nece biti mrtav, vec zamrznut u cryostatis frizideru, jer je njegova 'secret agenda' koju su spomenuli u filmu upravo ta
da ga odmrznu na vreme da zamoli inzinjera da mu produzi zivot. Mislim da je to u filmu jasno kao dan...

sto se tice kiseline - odgovarao sam na recenziju koja kaze da se inzinjer svesno zrtvuje na pocetku filma popivsi kiseliku,
a ja tvrdim da mu je plan bio drugi...

Bilo kako bilo, dosta polemike o filmu, nek je najgluplji zaplet ikad, najlosija gluma stagod.. i dalje kazem da vredi gledati u bioskopu. ENDE.

Poslednja izmena:
mislim da ste previse krenuli da drvite o necemu sto ne vredi paznje. :)

jel izasao Iron Sku, jel gledao neko ako jeste ?

@Uruk

Na primer, kada android Eš pošizi, lik kojeg igra Jafet Koto ga odalami nekom štanglom i otkine mu glavu jednim udarcem. Tako nešto ne bi bilo moguće ni da je reč o čoveku od krvi i mesa, a kamoli o sintetičkoj mašini. Neke stvari tog tipa se zameraju "Prometeju", ali se praštaju "Ejlienu".

...pa bas zbog toga mu je i otpala glava tako lako jer je sklepan od zicica i sintetike, pogotovo u vratnom delu koji je tanak, a treba da bude najfleksibilniji. Da je od zivih tetiva i kostiju, milionima godina usavrsavan kao nasa tela, ne bi mu tako lako otpala glava, mada je i covek u tom vratnom delu najranjiviji.

edit:
i nije bila neka stangla nego aparat za gasenje od min. 5-6 kg.

Poslednja izmena:
@ bukkake_bob
Ne znam da li ces verovati ali Vejland ih je lagao u poruci.
Dakle, nije govorio isticnu vec ih je sve lagao.
Znao je da nece biti mrtav, vec zamrznut u cryostatis frizideru, jer je njegova 'secret agenda' koju su spomenuli u filmu upravo ta
da ga odmrznu na vreme da zamoli inzinjera da mu produzi zivot. Mislim da je to u filmu jasno kao dan...
Kada Shaw posle auto-operacije upadne u sobu i vidi Wayland-a, ona to interpretira da je on bio sve vreme na brodu u stazisu . Ali to ne kazhe nista o tome u kakvom stanju je Wayland bio spakovan u cryo kapsulu. Sam Wayland u odgovoru Shaw-ovoj kazhe da ima na raspolaganju samo josh par dana, a to je vreme koje obezbedjuje upotreba Synapse Reestablisher-a. (Takodje, posedovanje uredjaja je veoma restriktovano. Zasto bi ga bilo na brodu ako se nije ocekivalo da ce se upotrebiti na nekome ?) Plus, trebala je biti josh jedna scena, koja nikada nije snimljena, gde bi se eksplicitno video razgovor David-a i Wayland-a gde bi David dobio instrukciju "Try harder" i koja bi eksplicitnije objasnila Wayland-ov status. Ta scena je razlog zasto je matorog Wayland-a glumio Guy Pearce pod ne-tako-uverljivom maskom a ne neko zaista star).

Takodje, chini mi se da je Shaw ekstenzivno primenljivala Synapse Reestablisher tokom auto-operacije i posle nje. To je nachin kako je prezhivela operaciju koju, prema Alien mitologiji, teshko mozhe da se prezhivi.

sto se tice kiseline - odgovarao sam na recenziju koja kaze da se inzinjer svesno zrtvuje na pocetku filma popivsi kiseliku,
a ja tvrdim da mu je plan bio drugi...
Slobodan si da vidish sta god hocesh. Da li ti ja to branim !? :trust:

Kovac,ukusi su razliciti,Apple passion ne primenjuj ovde... :)

;) ...jesi li pomislio da moj "passion" nema veze sa Appleom?

PS super su mi svi komentari na film ovde. stvarno cenim sve sto je ovde napisano i drago mi je da se postigao neki konsenzus oko Prometeja (mnogo lakse nego da je Apple u pitanju :D) ;)

...i citajuci sve ove informacije, sad sam samo jos vise uveren da i pored svih ovih baza podataka, dostupnosti informacija, realtime komunikacijama... i svih "hi tech" izuma, da smo i dalje u kamenom dobu po pitanju pregleda informacija. (ovo se konkretno odnosi na vgagi-jevo: "Informishi se o Synapse Establisher-u")

Poslednja izmena:
Nikako ne bih rekao da je toliko napredno parče tehnologije "sklepano". No, poslednje što želim je rasprava oko uverljivosti ili neuverljivosti "Ejlijena" vs "Prometeja". Kako god, za moje duhovno-emocionalni razvoj, cela ta franšiza je daleko manje važna nego za Gulov. Inače se na svom blogu mahom bavim knjigama, tako da ne nameravam da mu se preterano guram u resor. "Prometej" je meni više nego prihvatljiv film i nije mi bilo dosadno dok sam ga gledao. Od SF-a ne tražim ništa više.

^Nego sta nego je sklepano :p... U filmu je to "napredno" parce tehnologije prikazano daleko inferiornije od onog sto bi trebalo da bude, a to je kopija ljudskog organizma.
Prvo je poceo da donosi lose odluke, pa da se pregreva i prokuvava posle krace svadje sa Ripli, posle je blokirao, hteo da je eliminise nebuloznim nacinom(smotuljkom novina), dok na kraju nije pukao po savovima posle 1-2 udarca, neispunivsi zadate zadatke. Verovatno je popustio na onim spojevima koji se koriste za zamenu tecnosti za hladjenje, baterija, nekih cipova ili redovnih servisa.
To je i bio cilj u filmu da se "napredna" masina prikaze kao totalni promasaj kada se koristi za neke kompleksnije zadatke. Nema to veze sa verodostojnoscu prikazanog, nego u nacinu shvatanja i kapacitetu gledaoca ili publike.

Poslednja izmena:
Bojim se da se ne slažem s tim viđenjem.
...nije to misljenje nego tako stvari stoje u prvom alienu. Android je smesten na dno lestvice, u drugom delu ga dizu odatle(druga serija, model, generacija),nazivaju ga "vestacka osoba", dok u cetvrtom idu cak i malo dalje dajuci mu mogucnost da se organizuje, odmetne protiv ljudi i napravi revoluciju. Iako je to prikazano kao daleko poboljsana verzija u odnosu na prve serije sinteticnih androida, vec 4-5 generacija, ipak ostaju naivni i lakoverni, kao deca.
Nisam jos stigao da pogledam Promoteusa pa ne znam kako su osmislili Davida, jednog od prvih.... i nadam se da su zadrzali isti koncept sto se toga tice... nece valjda sada da ga prikazu mocnog kao neku najnoviju generaciju nexusa... :sceptic:

Poslednja izmena:
Jeste gledali continum mislim wtf! :d

dobra je serija, preteruje najj. sobzirom kakve splacine su dobijale pilote, Continuum je solidan. po mom mishljenju jedno 20 puta zanimljiviji nego sto je inicijalno to bio Flash Forward.

Meni se jedino svidja riba koja glumi zato sam i gledo odma bi ugasio da je nije bilo :d znaju oni sta rade :D

Meni samo smor sto je azijat toliko brzo ugasio svecu. mislio sam da ce teroristicki crew da bude kompaktniji. sto se tice onog Odela njenog, e sto bi vol'o da ga imam, covece :p ne bi vise nikakav fon nosio :D

Vrh Dno