Da se odmah na početku razumemo - nisam preterani ljubitelj Apple uređaja ali nisam ni neko ko troši vreme tražeći razloge da po njima čisto sporta radi pljuje. Međutim, apsolutno mi ne ide u glavu činjenica da je bilo kome u Apple-u moglo uopšte da padne na pamet da je potpuno onesposobljavanje file upload elemenata u browser formama dobra ideja!?!?!? Znači ako se iz nekog razloga odlučim da uploadujem sliku ili video sa svog uređaja na jedan od, ček da prebrojim, MILION sajtova sa upload formama na webu to neću moći da uradim jer Apple misli da meni ta opcija nije potrebna! E pa baš im hvala na pokazanoj zabrinutosti.
Dakle, Retina displej od "tri megapiskela" - može, ultra-mega-giga CPU sa "neverovatnom" grafikom - može, fensi-densi gestikulacije na "ekranu za štipkanje" - može, file upload forma u broswerima - e to (sredni prst) NE MOŽE... Pa moj stari telefon od pre 6-7 godina može da uploaduje fajlove a uređaj od 800€ nije u stanju da to uradi??? I šta onda preostaje vlasnicima web sajtova/aplikacija koji recimo imaju narudžbenicu na svom sajtu/aplikaciji a želi i kompatibilnost sa iPad uređajima iz browsera (ne standalone iOS aplikacija)? Da nateraju svoje posetioce da kupe jednu od milion aplikacija koje navodno obećavaju funkcionalna file upload polja a na kraju se ispostavi da ne rade? Neko bi zaista trebalo da objasni Apple-u šta znači bounce rate na web-u i kako uspešnu web prodavnicu može da dovede do prosjakčkog štapa.
Da stvar bude gora ne mogu da se načudim stepenu ispranosti mozga ljudi koji na Apple community forumu čak brane ovu odluku po sistemu "its a feature not a bug"! Stavke da je problem u tome što su aplikacije sandbox-ovane jednostavno ne pije vodu jer aplikacije preuzete sa App Store-a mogu bez ikakvog problema da pristupaju iPad biblioteci pa pretpostavljam da je file upload jednostavno onesposobljen na nivou iOS API-ja (ne znam nisam stručan za taj framework). Ajde nedostatak Flasha mogu nekako i da prebolim ali osnovnu funkcionalnost kao što su file upload forme u browserima jednostavno ne mogu 🙁