Šta je novo?

Reinventing Textbooks: Apple unveils iBooks 2, a brand new textbook experience

Zašto me teraš da idem u offtopic?

Temu sam otvorio u "Trendovi, dogadjaji i nove tehnologije", što i jeste. Mislim da je isključivo na moderatorima pravo da određuju gde će se stavljati teme. Ti nemaš ama baš nikako pravo da kažeš da li sam pogrešio ili ne.

Tema je prebačena u Apple sobu najverovatnije da bi se izbegla rasprava koju SVAKI put izazivaju Android korisnici.

Stvarno mi je muka od toga, pomisliš da ćeš da pročitaš nešto zanimljivo što te zanima na osnovu imena teme i dođeš i vidiš 5 strana bespotrebnog pljuvanja. Ja u ovih nekoliko godina ovde nemam NIJEDAN post na android temi jer tamo ni ne zalazim niti me zanima.

Govorim u svoje ime (a nadam se da će i ostali to prihvatiti) da ću od sada svaki spam i offtopic post na svojim temama prijavljivati moderatorima.

Što se mene tiče završio sam sa offtopic razgovorom.

Poslednja izmena:
Back to topic:

[YOUTUBE]kvxbVF1FCus[/YOUTUBE]

Ha, moraću da te citiram, jer si ti inače i dežurni Android potpaljivač i trolčina, kao i većina vas Apple korisnika. Pogledati temu:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...rankenštajna&p=2765777&viewfull=1#post2765777

Sve što otvaraš je vezano ili za Apple ili za Android, tako da te nimalo ne dotiče Android, zar ne? Ovo je i moj poslednji off, a ujedno i poslednji post u temi, prijatnu vam diskusiju želim, sad se stvarno ne vraćam, osim ako ne bude neka uvreda na moj račun u međuvremenu.

Meni se ovo svidja i mislim da je to jedini nacin da se danasnja deca, koja su navikla da sve bude interaktivno (nista lose u tome) nauce da uce. Knjiga ne treba da bude bauk za decu, a cinjenica je da pored svih dzidza bidza papir nekako ne deluje privlacno mladjim generacijama.

a sto se udzbenika uopste tice, ja bih bio zahvalan kada bi smo mi imali udzbenike koji su makar na nivou anglo saksonskih od pre 3 decenije. Ali to ovde izgleda nema ko da uradi. Katastrofa je iz cega deca kod nas uce, a da ne pricamo o fakultetskoj literaturi. Vecina onoga sto valja cita se na stranim jezicima.

Za ostalo u ovoj temi, nemam komentara :)

osim na yoyoo-ovu bojazan: Nista se ne radi zauvek, neka je i zatvoreni format, ali je makar neki pravac ka necemu... onda drugi uzmu pa prerade/preusmere/otvore... bitno je da se napreduje. Ako se previse merka svaki korak, ostane se u mestu. Vise mi se svidja scenario: probali smo to i ne valja, ajd sada ovako. nego necemo to jer ce biti ovako ili onako.

Poz

Poslednja izmena:
Upravo tako. Mislim da je ovo pravi nacin da se mladji (i oni drugi, ne tako mladi) zainteresuju za knjige. Dosli smo do toga da sve jednostavno mora biti - show. To uglavnom znaci - kich. Ponekad, kao u ovom slucaju, to moze biti plus. Nebrojeno puta sam preskakao mnoge informacije u knjigama prosto zato sto je put do odredjene informacije bio isprepletan bespotrebnim izivljavanjem autora da svoj tekst okiti odredjenim recnikom.
Ovo, naravno, nece nikad zaziveti kod nas. Ne mora cak da bude ni u iPad/iBooks obliku. Sta vise, iskreno se nadam Android alternativi. Nama fali dobrih pisaca i novih, mladjih predavaca.

@Gizmo: ... znaci, po tvom misljenju, na ovom forumu bi trebali da se bavimo iskljucivo tehnologijama i trendovima vezanim za Srbiju? Hm... dosadnog li foruma.

Ove predstavljene knjige po strani imaju 10 redova teksta i sliku koja je pola strane. Sta ces za fakultet gde po strani ima mnogo teksta a na svakoj desetoj po neka skica :) ? I da ako Amazon uleti u ovu pricu, a uletece 100%, cisto sumnjam da ce neka USA skola da uzme skuplji Apple tablet od Amazonovog koji ce biti mnogo jeftiniji :).

Ok bio sam sarkastican jako, to su udzbenici za srednju skolu, i to americku i to su ih pravile kompanije koje to rade inace (prave udzbenike) i sadrzaj istih nema nikakve veze sa Apple-om, i izgledaju ko slikovnica bas jer su za americku srednju skolu a ne za koledz.

Kao i obicno Apple nesto pokrene, ali ga ubrzo drugi pregaze.

Jel ovo neki fazon zvezda partizan navijanje? Ili stavi smajli da znamo da se zezas :)

Naravno da je Apple najvrednija kompanija, kada su ljubitelji Apple proizvoda u ovom fazonu:

images

Amerika nije ceo svet, a tamo se zna da se za sve preferira Apple. Dajte statistike za Evropu i ostatak sveta, baš me zanima.

Ko te diro ajde priznaj :D a statistiku za evropu bolje da ne gledas :D

@yooyo
Ovo sto je Apple uradio ce samo da dovede do toga da i ostali to urade, tako da mislim da nema brige. Neko mora prvi da krene, i ako nista to je ono zbog cega i pored ostalih i android korisnici treba da zahvale Apple-u jer da se Google nije uplasio ne bi tako brzo pogurao android..

Poslednja izmena:
Ne kapiraš bre, zaboravi. Nemaš nikakvog prava da pričaš da li ja imam probleme ili nemam, nemoj da mi izigravaš nekog psihijatra ovde, zamolio bih te. Nemam pametnija posla nego da primam savete od takvih ljudi, pogotovo od tebe. Kada bih ja počeo da imenujem ovde ko ima probleme sa samim sobom, ne znam gde bi mi bio kraj. Svaki put mi sve više i više gadite ovaj forum, samo uzaludno trošim vreme u ovakvim retardiranim prepirkama.

Onog trenutka kada si bio spreman da pljunes po celoj naciji dao si i drugima pravo da pljunu po tebi.ista prava ovde svi imaju,ne znam zasto mislis da ti mozes ljude da klasifikujes kao trolcine,fanboje ****** i ostalo a da ti budes izuzet iz cele price.

Živite u Srbiji, šta vas pobogu zanima koliko će ameri da plaćaju svoje udžbenike, stvarno nemate pametnija posla, nego da otvarate teme koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa našom situacijom. Kada ćeš videti multimedijalne udžbenike u Srbiji, na našem jeziku, da budu napravljeni kako treba, i da postoje uslovi koji bi dozvolili da se studentima ustupe uređaji na kojima bi ih pregledali. Manite se gledanja situacije u drugim državama i razmislite kako bi to izgledalo kod nas...
Znaci mislis da bi bila losa stvar da ovde imamo multimedijalne udzbenike koji ce se prodavati po 7-10 puta manjoj ceni od pisanih izdanja?ja bih bio prezadovoljan da moja deca uce iz takvih udzbenika,bez obzira da li to omogucio google,apple,amazon ili neko drugi.

Poslednja izmena:
Mislim da su klinci u koreji vec odavno poceli da uce uz pomoc ipada. Naravno, ovakve aplikacije su odavno vec prisutne, kao na primer National Geographic za iOS (verovatno ima ista stvari za Android).

Ne vidim bas nikakav problem u tome da ministarstvo izda multimedijalni udzbenik i postavi na itunes. Ne mora Apple da pravi udzbenike, dovoljno je za pocetak da se cela stvar pokrene. Apple publikacije mogu se koristiti kao pomocna sredstva u nastavi.

Citanje na iPadu je uzivanje jer je ekran savrsen. Citam dosta stripova i pomalo knjiga, nema govora o zamoru, ako izuzmemo refleksiju. Retina displej na iPadu 3 izgledace jos bolje. Mislim da je veci problem sto se klinci generalno ne ubijaju bas od ucenja, i ako je to nacin da im se gradivo ucini zanimljivijim, vredi pokusati. Nema vise grbavih ledja od 10 tona teskih torbi sa gomilom knjiga, svezaka i pribora. Ne seku se sume zarad glupavih, zastarelih udzbenika. Deca se upoznaju sa tehnologijom na vreme, edukacija je deo sveta u kome zive i u kome ce ziveti, a ne neki zastareli komunisticki udzbenik sa crno belim stranama stampan na recikliranom toalet papiru.

Mogu i testovi na ipadu, moze da se kuca i hvataju beleske na casu, ima i diktafon. Tablet je zaista zgodna spravcica. Sto se tice rasprave Apple vs Android, zasto ne dozvoliti deci da odaberu sredstvo za ucenje? Oni malo imucniji mogu da kupe ipad, a malo manje imucni nekog android kineza na rate.

Jojo je ipak u pravu kada kaze da je buducnost u Wikipediji! To je stvarno fantasticna baza znanja i danas ima bar podjednak doprinos u edukaciji ljudi kao i formalno obrazovanje, ako ne i veci. Medjutim, nema bas multimedijalni karakter, a po strukturi informacija i stilu pisanja, to je enciklopedija za odrasle koja pruza samo opste informacije i ne ide u dubinu (ako izuzmemo mogucnost da pratite linkove i tako zalutate ko zna gde).

Ne kapiraš bre, zaboravi. Nemaš nikakvog prava da pričaš da li ja imam probleme ili nemam, nemoj da mi izigravaš nekog psihijatra ovde, zamolio bih te. Nemam pametnija posla nego da primam savete od takvih ljudi, pogotovo od tebe. Kada bih ja počeo da imenujem ovde ko ima probleme sa samim sobom, ne znam gde bi mi bio kraj. Svaki put mi sve više i više gadite ovaj forum, samo uzaludno trošim vreme u ovakvim retardiranim prepirkama.

Živite u Srbiji, šta vas pobogu zanima koliko će ameri da plaćaju svoje udžbenike, stvarno nemate pametnija posla, nego da otvarate teme koje nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa našom situacijom. Kada ćeš videti multimedijalne udžbenike u Srbiji, na našem jeziku, da budu napravljeni kako treba, i da postoje uslovi koji bi dozvolili da se studentima ustupe uređaji na kojima bi ih pregledali. Manite se gledanja situacije u drugim državama i razmislite kako bi to izgledalo kod nas...

Mislim da je onda najbolje da se izolujemo lepo, ukinemo internet i uvedemo samo nasu lokalnu mrezu, jer sto bi mi pobogu morali da znamo kako zive drugi ljudi... To sto oni imaju takav standard da im deca placu kad dobiju crni umesto belog iphone-a moze samo nama da bude *****ski. A upravo je nas standard glavni i jedini razlog citavog pokreta eplomrzaca i zbog cega je apple otelotvorenje svih vasih problema. I prosecan amerikanac sigurno nece usred radnog vremena pljuvati apple po benchu.

Poslednja izmena:
Stojim iza svake od tih reči, nemam razloga da branim tu *****sku naciju gde deca plaču zato što nisu dobila iPhone za Božić, ili zato što su dobili crni iPhone umesto belog, a što je najgore, vi se ugledate na takve osobe. Imam pravo da generalizujem koliko hoću, a zna se da su ameri razmaženi i umišljeni. Evo vam pesma Apple fanboji, pa zapevajte uz istu.

[YOUTUBE]CwwWqRV2RsI[/YOUTUBE]
... evo ga novi morbijus ;)

A niko se ne seca yt for school gde skole mogu da okace video lekcije. Cemu mesavina teksta i multimedije kada sve mozes da izrendas u avi i dignes na yt?
Ovo sto je Apple uradio je obicna multimedijalna prezentacija... nekada na CD-u,a danas na tabletu.
Mnogo kvalitetnije je moglo da se napravi koriscenjem unity ili unreal enginea za mobilne uredjaje.

A niko se ne seca yt for school gde skole mogu da okace video lekcije. Cemu mesavina teksta i multimedije kada sve mozes da izrendas u avi i dignes na yt?
Ovo sto je Apple uradio je obicna multimedijalna prezentacija... nekada na CD-u,a danas na tabletu.
Mnogo kvalitetnije je moglo da se napravi koriscenjem unity ili unreal enginea za mobilne uredjaje.
isto vazi i za Kindle format knjige, koji je uz to totalno property format.

evo ti yooyo sjajan link: http://www.glazman.org/weblog/dotclear/index.php?post/2012/01/20/iBooks-Author-a-nice-tool-but

lik ima slicno misljenje kao i ti (uz to je i lepo objasnio koje su razlike u odnosu na epub3 format)

i odgovor Daringa Fireballa: http://daringfireball.net/2012/01/ibooks_author_file_format

gde je manje vise sve receno na temu formata i tehnickih mogucnosti.

Kindle mozes da instaliras na ipad, ipod, iphone, mac, android, windows, linux. iBook mozes da citas iskljucivo na iPad-u. Ako mozes da povuces znak jednakosti izmedju ovo dvoje, svaka ti cast.

USA udzbenici, npr. za srednju skolu, su brutalno dobri i kvalitetni. Stvarno kostaju po $70 i vise, ali apsolutno vrede svaki cent. Nasi u poredjenju sa njima deluju kao amaterske skripte koje je pisao neki smoreni student.

Ali, tamo skoro niko ne kupuje udzbenike, vec ih iznajmi od skole/fakulteta (za dz ili nesto sitno), tako da nema ni govora da je potrebno pljusnuti par stotina dolara na to svake godine.

Mislim da je onda najbolje da se izolujemo lepo, ukinemo internet i uvedemo samo nasu lokalnu mrezu, jer sto bi mi pobogu morali da znamo kako zive drugi ljudi... To sto oni imaju takav standard da im deca placu kad dobiju crni umesto belog iphone-a moze samo nama da bude *****ski. A upravo je nas standard glavni i jedini razlog citavog pokreta eplomrzaca i zbog cega je apple otelotvorenje svih vasih problema. I prosecan amerikanac sigurno nece usred radnog vremena pljuvati apple po benchu.

Samo da znas da to i jeste bolest...to nema veze sa standardom, vec izivljavanjem

Jel možete da preskočite te moje takozvane probleme, i da diskutujete o nečem drugom što se tiče ove teme, ako nije problem?

Covece svi su i diskutovali ovde iskljucivo vezano za temu dok ti nisi poceo da siris bezrazlozan offtopic.nadji jedan post svoj ovde,argumentovan,koji ima veze sa temom koja je apple udzbenici?pisao si o svemu,fanboyevima,*****skim amerikancima i ostalom a nisi nijedan valjan razlog dao zasto je to lose sto Amerikanci imaju 7-10 puta jeftiniju alternativu pisanim udzbenicima osim zbog toga sto ipad ne koristi eink ekrane koji ne mogu da reprodukuju multimedijalne sadrzaje.shvati da mozda nije problem u fanboy-evima,*****skim amerikancima,sektama i ostalom nego mozda u tebi sto ne dozvoljavas drugim ljudima da pricaju o temama koje ih zanimaju.

Poslednja izmena:
Kindle mozes da instaliras na ipad, ipod, iphone, mac, android, windows, linux. iBook mozes da citas iskljucivo na iPad-u. Ako mozes da povuces znak jednakosti izmedju ovo dvoje, svaka ti cast.
+1 za ovo i +1 za yooyo-a.
Još jedan lepo upakovan proizvod Apple-a, bravo, ali ako zaista žele da pomognu obrazovanje onda treba da isto šire tako što će knjige biti dostupne što većem broju ljudi, a ne ograničavati samo na one sa odredjenim modelom tableta. Bojim se da se ovde radi isključivo o profitu što ovaj članak lepo objašnjava.

Poslednja izmena:
Zashto (skoro) svaka tema o Apple-u mora da bude zatrovana komentarima pojedinaca?
U poslednje vreme muchno je chitat ovaj forum...

Svako vredjanje ide warn...
A i za ovu i sve ostale teme : Flame nije dozvoljen, svaka apple tema bude zatvorena zbog ovakvih stvari....
Nece moci vise, vec ce svaki flame biti delete/warn... AKo imate nesto konstruktivno da napisete ok, ako ste usli samo na topic da pljunete po necemu bez argumenta (makar ta stvar to zalsuzila ) onda zaobidjite takve topice.

Broj prodatih ipada je porastao a normalno je da je share pao kada do tada ipad nije imao prakticno nikakvu konkurenciju,pricam o tvojoj prognozi da do kraja godine market share ipad-a pada ispod 50%,ne teraj me da trazim post sa tvojim prognozama.

EDIT:http://forum.benchmark.rs/showthrea...ta-diskusija&p=2664792&viewfull=1#post2664792

sad tek vidim da ti je prognoza bila daleko gora od one sto sam u prvi mah mislio,rekao si da ce honeycomb tableti krajem ove godine ciniti 40% ukupnog tablet trzista,evo ozbiljnije analize cisto da vidis koliko su ti samo prognoze bile pogresne:
http://www.bgr.com/2011/12/09/andro...makes-up-just-1-of-android-usage-study-finds/

Galaxy Nexus je izasao taman pred praznike.

nielsen_q4_2011_smartphone_3.jpg

Ako nesto ponovis vise puta to nece automatski postati istina,znas?
i nije mi jasno zasto se dozvoljava da jedan sasvim normalan topic ode u ovakvom smeru samo zbog nekolicine nezadovoljnika? tema je jasna a poslednjih par strana nema veze sa temom.

Dnevno se ovoliko aktivira Android uredjaja, u toku praznika se aktiviralo 800 000 iOS uredjaja dnevno, ali u toku praznika.

https://plus.google.com/112599748506977857728/posts/PLAaEFy1fNa

U martu je bila ova informacija :

http://venturebeat.com/2011/03/02/apple-100m-iphones/

365 * 800 000 = 292 000 000 na godisnjem nivou se aktivira Android telefona, ako ostane ova cifra do kraja godine, znaci bice prodato za godinu dana 3 puta vise iPhone-ova nego do marta 2011.

Ne znam kako sam tada pisao u kom kontekstu, ali prognoza je bila da ce 50% quartal shipmenta za praznike biti iPad ostatak ostali tableti, pre svega zbog Transformer Prime-a, ne znam u kom sam pre kontekstu pisao. Evo linka koji to i dokumentuje :

http://www.macrumors.com/2011/09/14/apples-ipad-tops-worldwide-tablet-market-in-2q11-with-68-of-shipments/

Ok, koliko je iPad usage u odnosu na iPhone-ove 5% ?

Evo koliko se prodavao Transformer u julu mesecu ove godine :

http://www.pcworld.com/article/235925/asus_transformer_tablet_surprising_second_best_in_sales_after_apple_ipad.html

Samo ti misli da je iPad jedini tablet na trzistu, Apple je zbog Kindle Fire-a (200$) primoran da prodaje iPad 2 po nizoj ceni sa release-om iPad 3.

Vidi ovu informaciju u USA :

http://www.bgr.com/2012/01/20/android-share-doubles-iphone-in-u-s-samsung-most-popular-vendor/

Evo za Evropu :

http://www.phonearena.com/news/iPhone-loses-market-share-in-Europe-Android-gains-traction_id25034

Duplo vise u USA ima Android telefona nego iPhone-ova, u Evropi 3 puta vise Android telefona ima nego iPhone-ova :). U onaj tvoj dijagram iznad su verovatno uracunati svi iOS uredjaji, od iPad-ova, iPod-ova i zavrsivsi sa iPhone-om.

EDIT :

Evo malo i Woz-a u vezi iPhone-a i Android-a

http://www.tomsguide.com/us/Steve-Wozniak-Android-iPhone-iOS-Siri,news-13911.html

@weasel ne brisi ovo, samo da vidi covek i odg. posle cepaj radi sta hoces.

A sto se tice teme. iPad nikako ne sme biti glavni tablet za ucenje u skolama, Indija je htela da napravi jeftin tablet bas za skole, pa eno ga kosta 60$, da su odlucili da naprave tablet koji ima performanse kao iPad verovatno ne bi bio skuplji od 250$, sto znaci da bi skola ustedela 250$ po tabletu * 1000 ucenika, to dodje na samo 250 000$. I sto bi imali iPad ? Naravno ima tu jos par politickih razloga zasto vlada neke zemlje (mozete sami iz price zakljuciti koje) ne zeli da pravi neki super jeftin tablet za ucenje u skolama, vec pusta na koriscenje neke 2 puta skuplje.

Da ce ovo USA kids olaksati ucenje, hoce naravno, mnogo ce lakse moci da vide odredjene stvari u 3D moci ce doticne stvari da rotiraju i sve ce im biti jasnije. A sto se tice ustede bice je itekako, ali opet napominjem krenes ti da ucis iskoci notification, cek minut, pa se taj minut pretvori u sat. Zato je najbolje da se lepo izolujes i lagano :).

@kurtk You got the point :). Nije navijanje :), ali moze da bude :).

Poslednja izmena:

ne mogu da povucem znak jednakosti jer je Apple iBook2 HTML + CSS + JavaScript dok je Kindle property format.

Covek je hteo da kaze da kindle app mozes da instaliras na mnogo uredjaja i nisi ogranicen samo na ipad. Ni to nije srecno resenje za digitalne udzbenike.

ne znam kako izgleda Kindle format ali trebalo bi da bude prilicno jednostavno napraviti "player" za iBook 2.

eno vec vidim da se pojavljuju "dodaci" :)

http://www.appleinsider.com/article...ractive_css3_animations_in_ibook_author_.html

btw znam sta je hteo da kaze, ali Kindle postoji na drugim platformama zato sto je:

a) Amazon napravio player za druge platforme
b) zato sto je objavio specifikaciju svog formata
c) zato sto je neko objavio specifikaciju formata

ne vidim u cemu je problem da se napravi player i za iBook 2 na nekoj drugoj platformi kad je u pitanju obican HTML+CSS+JS?

@kovac:
cak i da neko napravi player za druge platforme, ne bi smeo da prodajes iba knjige jer su nastale sa Appleovim alatom. Jedino da neko napravi slican program koji generise iba pa da ga prodajes i preko iBookStorea i preko drugih prodavnica. Ali da bi napravio alternativni program, treba malo da reverzujes iba format, sto je verujem pokriveno nekom stavkom EULA ugovora da nije dozvoljeno.

Dnevno se ovoliko aktivira Android uredjaja, u toku praznika se aktiviralo 800 000 iOS uredjaja dnevno, ali u toku praznika.

https://plus.google.com/112599748506977857728/posts/PLAaEFy1fNa

U martu je bila ova informacija :

http://venturebeat.com/2011/03/02/apple-100m-iphones/

365 * 800 000 = 292 000 000 na godisnjem nivou se aktivira Android telefona, ako ostane ova cifra do kraja godine, znaci bice prodato za godinu dana 3 puta vise iPhone-ova nego do marta 2011.

Ne znam kako sam tada pisao u kom kontekstu, ali prognoza je bila da ce 50% quartal shipmenta za praznike biti iPad ostatak ostali tableti, pre svega zbog Transformer Prime-a, ne znam u kom sam pre kontekstu pisao. Evo linka koji to i dokumentuje :

http://www.macrumors.com/2011/09/14/apples-ipad-tops-worldwide-tablet-market-in-2q11-with-68-of-shipments/

Ok, koliko je iPad usage u odnosu na iPhone-ove 5% ?

Evo koliko se prodavao Transformer u julu mesecu ove godine :

http://www.pcworld.com/article/235925/asus_transformer_tablet_surprising_second_best_in_sales_after_apple_ipad.html

Samo ti misli da je iPad jedini tablet na trzistu, Apple je zbog Kindle Fire-a (200$) primoran da prodaje iPad 2 po nizoj ceni sa release-om iPad 3.

Vidi ovu informaciju u USA :

http://www.bgr.com/2012/01/20/android-share-doubles-iphone-in-u-s-samsung-most-popular-vendor/

Evo za Evropu :

http://www.phonearena.com/news/iPhone-loses-market-share-in-Europe-Android-gains-traction_id25034

Duplo vise u USA ima Android telefona nego iPhone-ova, u Evropi 3 puta vise Android telefona ima nego iPhone-ova :). U onaj tvoj dijagram iznad su verovatno uracunati svi iOS uredjaji, od iPad-ova, iPod-ova i zavrsivsi sa iPhone-om.

EDIT :

Evo malo i Woz-a u vezi iPhone-a i Android-a

http://www.tomsguide.com/us/Steve-Wozniak-Android-iPhone-iOS-Siri,news-13911.html

@weasel ne brisi ovo, samo da vidi covek i odg. posle cepaj radi sta hoces.

A sto se tice teme. iPad nikako ne sme biti glavni tablet za ucenje u skolama, Indija je htela da napravi jeftin tablet bas za skole, pa eno ga kosta 60$, da su odlucili da naprave tablet koji ima performanse kao iPad verovatno ne bi bio skuplji od 250$, sto znaci da bi skola ustedela 250$ po tabletu * 1000 ucenika, to dodje na samo 250 000$. I sto bi imali iPad ? Naravno ima tu jos par politickih razloga zasto vlada neke zemlje (mozete sami iz price zakljuciti koje) ne zeli da pravi neki super jeftin tablet za ucenje u skolama, vec pusta na koriscenje neke 2 puta skuplje.

Da ce ovo USA kids olaksati ucenje, hoce naravno, mnogo ce lakse moci da vide odredjene stvari u 3D moci ce doticne stvari da rotiraju i sve ce im biti jasnije. A sto se tice ustede bice je itekako, ali opet napominjem krenes ti da ucis iskoci notification, cek minut, pa se taj minut pretvori u sat. Zato je najbolje da se lepo izolujes i lagano :).

@kurtk You got the point :). Nije navijanje :), ali moze da bude :).

Svako vredjanje ide warn...
A i za ovu i sve ostale teme : Flame nije dozvoljen, svaka apple tema bude zatvorena zbog ovakvih stvari....
Nece moci vise, vec ce svaki flame biti delete/warn... AKo imate nesto konstruktivno da napisete ok, ako ste usli samo na topic da pljunete po necemu bez argumenta (makar ta stvar to zalsuzila ) onda zaobidjite takve topice.

Ako se moderator slaze odgovoricu na ova pisanija ako ne nemam nameru da mu otezavam posao ovde.

Ideja je dobra, vec neko vreme se pitam kada ce poceti da se pojavljuju knjige koje ne predstavljaju samo puko listanje virtuelnih stranica. Vec sam imao prilike da uzivam u nekim aplikacijama koje mogu da se podvedu pod multimedijalne knjige a vrte se na tabletima (WW2, ancient Rome i sl) i svidelo mi se ono sto sam video.

Slazem se da danasnji LCD ekrani nisu bas najbolji izbor za svakodnevni visesatni pregled knjiga (sto ce sigurno da bude ispravljeno u nekim narednim iteracijama) kao i da 'papirne' knjige imaju neke korisne atribute koje digitalne nemaju. U stvari, mislim da je combo klasicne i digitalne knjige najbolje resenje :)

@kovac:
cak i da neko napravi player za druge platforme, ne bi smeo da prodajes iba knjige jer su nastale sa Appleovim alatom. Jedino da neko napravi slican program koji generise iba pa da ga prodajes i preko iBookStorea i preko drugih prodavnica. Ali da bi napravio alternativni program, treba malo da reverzujes iba format, sto je verujem pokriveno nekom stavkom EULA ugovora da nije dozvoljeno.

nisam pricao o prodaji knjiga vec o tome da ce biti necitljive u buducnosti (sto si ti spomenuo na prvoj ili drugoj strani). ali me bas interesuje da li su nekako sa pravne strane zabranili da napravis player za iBook 2. licno mislim da je to nemoguce kad je sve na open standardima.

...nije Apple Microsoft pa da ponudi svoj DOCX kao ISO standard a da pri tome nece da dokumentuje i otkrije 5% formata koji je u binarnom obliku :D

Poslednja izmena:
Nije Apple Microsoft.. jos gori je :)
Kako se objavljuju iba knjige? Direktno iz aplikacije.. File / Publish. Ako napravis knjigu u nekom drugom programu i uvezes u iBokAuthor i odatle uradis publish, posle dokazi da nisi koristio iBookAuthor.

Vrh Dno