VGagi
Čuven
- Učlanjen(a)
- 08.09.2002
- Poena
- 620
Ja takvo nesto nigde nisam rekao.Reci da npr. Mahabharata, Sveto Pismo, Ep o Gilgameshu, Sistinska Kapela, Luxor kompleks i ostali ljudski radovi zasnovani na "religiji" ne predstavljaju dela umetnosti i civilizacijske kulture je najveca apsurdnost...
Ono sto jesam rekao da takva umetnost nije napravljena zarad sebe vec zarad propagacije religijskih mema. Sistinska kapela je mozda i najvece Michelangelovo slikarsko dostignuce, ali je i sam Michelangelo prezirao namenu tog posla. Na pocetku diskusije o ToL sam jasno rekao da ga smatram umetnickim delom ali i da ima onu drugu sasvim odredjenu namenu. I s obzirom na upletenost sajentologa u stvaranje Prometheus-a, bojim se da ce tu biti ista pricha, ali to ostaje da vidimo da li je tako kad film pude pusten u prikazivanje (zavisi kakve je tacno uslove i umetnicke slobode Ridley uspeo da izboksuje u ugovoru sa finansijerima, i kakvi su tacno njegovi trenutni stavovi o ovim stvarima).
Josh kada bi ti razumeo da 'pravila velikog drustvenog sveta u kome zhivimo' sve vishe i vishe zaostaju za tehnoloskim progresom, i da religijska verovanja sve vishe postaju ne samo kamen spoticanja daljem progresu vec kao takva i direktna pretnja samom opstanku ljudske vrste, mozda bi nas dvojica i imali o necemu da diskutujemo. Avaj, izgleda mi da jedno takvo razumevanje ne treba ocekivati od tebe (od ocekivanja da razumesh realnosti fizickog sveta u kome zhivimo sam davno digao ruke (mislim na TE, velicinu svemira, kvantnu prirodu realnosti, nastanak svemira iz nicega, i ostale aspekte realnosti)).Mislim, mozemo mi i komplet da iskljucimo umetnost iz diskusije ali i tada sam sasvim siguran da bi bilo koje moje misljenje udarilo u nevidljive zidove tvog malog ali striktno isplaniranog sveta. Jos kada bi ti i razumeo\priznao da se taj tvoj mali svet povinuje svim pravilima velikog drustvenog sveta u kome zivimo i da njegova nauka, verovanja i sve ostalo je podredjeno osnovnim nagonima i motivima mini svetova koji ga cine.
Za nekoga se moze reci da se ponasha kao inkvizitor ne samo u tom uskom znacenju vec i generalno u odnosu na tolerantnost prema misljenjima drugih ljudi i/ili nacin njihove diskusije na forumima, npr...... ja cak i ispade neki religijski crusader/inkvizitor iako sam vec rekao da nemam veze sa religioznoscu ali ocigledno dzaba.