Šta je novo?

IT poslodavci u Srbiji.....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

pilac

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2008
Poena
405
... i cime se sluze........ :d :d

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam da li drugi kapiraju, ali meni nesto i nije najjasniji tvoj screenshot.

Meni je jasno ali na zalost to moze da bude i autentican mail.

pa ako pocnu da im Egipcani rade za DZ, onda smo ga mi Srbi ugasili...

Meni je i dalje nejasna formulacija teme, covek je sam cirkularno poslao CV na adrese raznih firmi, ne vidim ulogu IT poslodavaca u ovome?

Ni ja bas ne razumem. Pa sta ako covek hoce da radi volonterski da bi nesto naucio.

jer je neko iz S&T prosledio dalje uz formulaciju kako bi se doticni trebao zapitati da li "pruza svoj maksimum za cenu koju radi" ili nesto u tom smislu...

Kakvog sve ciganisanja kod nas ima, ovo nije ni za pomen. Ali najozbiljnije.

Jednom prilikom sam bio na 'razgovoru za posao'. Iz pitanja sam zakljucio da covek uopste nije zainteresovan da me angazuje. Bi mi glupo da si tracimo vreme i ja ga pitam zasto me je uopste zvao. Odgovor: 'Da vidim sta ima i sta se nudi na trzistu'. Shvatim ja da je hteo da kaze: 'Da malo uplasim svoje da cu da te zaposlim'. Eto kakvih ljudi ima... A taj sa tim mejlom i egipcaninom. Za dz bi radio? A ziveo bi egipcanin od cega? Svaka cast tom S&T 'menadzeru strucnjaku' kad si nije postavio to pitanje...

Pa pise tamo u mail-u na kraju, samo nije caps lock, samo da imam mesto za zivot, za hranu i malo dzeparca. Pa ovde plate ne pokrivaju ni to. Cisto mozes da nabijes na nos tom id**tu koji je poslao taj mail.

A taj sa tim mejlom i egipcaninom. Za dz bi radio? A ziveo bi egipcanin od cega? Svaka cast tom S&T 'menadzeru strucnjaku' kad si nije postavio to pitanje...

Pa nisu ni danasnji Egipcani to sto su nekad bili, opustilo se to. Pise da bi radio bez para, samo uz obezbedjen smestaj i obroke, i dzeparac. Posto bi radio bez para, dzeparac bi verovatno bio isplacivan u obliku kikirikija.

Pojma vi neki nemate...
Sta ako je covek nudio da radi za dz? Tako se dobija posao, kod nas ne, ali u jacim zemljama da.
U Americi tako rade, znam iz pouzdanih izvora. To nije volonterski rad, to se zove probni rad. Ako mi treba posao, idem, trazim, i nudim se na koji mesec za dzabaka da pokazem sta znam, pa posle cemo lako. ;)
To je ozbiljan biznis svet, a ne ovde kod nas, pojma nemaju ljudi sta je biznis. Kod nas te svi pokopavaju, a Ameri ti kazu, evo ti...pokazi sta znas pa cemo pricati. Zato slabo ljudi ovde kontaju te stvari.

Aman covece, da li si ti procitao sta tamo pise? Jel ti znas sta znaci raditi za dz? Znaci da ne dobijes nista, ni stan, ni hranu ni nista, sve sam placas. Ako ti poslodavac nesto obezbedjuje, to nije za dzabe. Pogotovo sto egipcanin trazi i dzeparac.

Upravo to :)) Radio bi za isto ono za sta ljudi odavde rade...
Isto tako, voleo bih i da cujem Micu kako Cirilu objasnjava na engleskom/arapskom u cemu je problem.

Bez zezanja... Ova njegova ponuda mozda ima smisla u Z.Evropi. Volontira jednu smenu, a u drugoj samara tanjire da si malo popravi finansije.
No, kad bi ga ovaj 'manager' dohvatio, vukao bi mu sljunak na vikendici i zalivao cvece u slobodno vreme... jer nije ni kikiriki za dzabe vise!

Aman covece, da li si ti procitao sta tamo pise? Jel ti znas sta znaci raditi za dz? Znaci da ne dobijes nista, ni stan, ni hranu ni nista, sve sam placas. Ako ti poslodavac nesto obezbedjuje, to nije za dzabe. Pogotovo sto egipcanin trazi i dzeparac.

Dolazimo do sustine stvari: Egipcanin trazi stan, hranu i dzeparac - drugim recima 3 prosecne plate u Srbiji! ;)

E pa, ti vidis, ne razumes sta to znaci. Opet, verovatno zivis u Srbiji. Nije lako raditi za dz, ali itekako se njima isplati. A to sto ljudi to ne kontaju odavde, to je druga stvar. On ako se dobro pokaze, on ce dobiti dobru platu, sve naravno zavisi od posla i pozicije. I sebi je obezbedio solidan zivot, a boli ga uvo sto nije dobio koji mesec pare kad ga prime da radi.
Naravno neki ce kazati, sta ako ga ne uzme... Pa stvar je u tome sto, neko ako se nudi za dz, onda je siguran da moze dobro da obavlja taj posao. On ce biti primljen.
Cudno, znam... Ali ne mozemo mi skontati kad smo u Srbiji... Daleko smo mi od sveta.
PS: Druga stvar je to sto lik trazi mozda malo vise, ali u sustini ima toga po svetu, cak i onih koji ne traze nista. Ni dzeparac, ni hranu, ni stan.

Poslednja izmena:
Mislim da zakonski ne moze da radi u Srbiji pod tim uslovima. Honorarno mozes max 3 mesca da zaposlis nekoga. Ukoliko ti i dalje trebaju njegove usluge, moras da ga zaposlis. Kada ga zaposlis, postoji zakonski minimum koji mora da se plati i porezi i doprinosi na sve to.
Moguce je vrdati malo npr.. obnavljanjem honorarnog ugovora svaka 3 meseca ali mora da se promeni razlog angazovanja.

Sve u svemu.. ne znamo kakva je radna atmosfera u S&T i kakvi su medjuljudski odnosi. Mozda se neko salio. Ukoliko je bio ozbiljan i pretio na ovaj nacin, onda se ovo moze kategorisati kao mobing.

@Mixer93
Vazno je da ti mozes da skontas. Tako se nigde ne radi i to su price za malu decu.
Prvo, ne mozes prijaviti radnika bez ikakvih primanja ... bilo gde u normalnom svetu. Mozes u Maliju, Angoli ili slicno visoko demokratskim drzavama.
Drugo, za volonterski rad, bilo gde u normalnom svetu mora se obezbediti upravo sto ovaj Egipcanin trazi, ukoliko je to volonterski rad duzi od nedelju dana. Do nedelju dana, volonteri u svakoj drzavi dobijaju dnevnice ili klopu i piche za taj dan/dane.
Trece, poslodavac koji bi primio coveka na probni rad bez ikakve nadoknade rizikuje da ga taj isti prijavi i dobije odstetu od poslodavca.
itd itd itd ... Tako da mixer, nemoj da te lazu Hollywoodski filmovi i ostale price .... drugo je kada za sebe radis dzabe, jer za drugoga bilo gde u svetu, ne mozes. End of story.

@Mixer93
Vazno je da ti mozes da skontas. Tako se nigde ne radi i to su price za malu decu.
Prvo, ne mozes prijaviti radnika bez ikakvih primanja ... bilo gde u normalnom svetu. Mozes u Maliju, Angoli ili slicno visoko demokratskim drzavama.
Drugo, za volonterski rad, bilo gde u normalnom svetu mora se obezbediti upravo sto ovaj Egipcanin trazi, ukoliko je to volonterski rad duzi od nedelju dana. Do nedelju dana, volonteri u svakoj drzavi dobijaju dnevnice ili klopu i piche za taj dan/dane.
Trece, poslodavac koji bi primio coveka na probni rad bez ikakve nadoknade rizikuje da ga taj isti prijavi i dobije odstetu od poslodavca.
itd itd itd ... Tako da mixer, nemoj da te lazu Hollywoodski filmovi i ostale price .... drugo je kada za sebe radis dzabe, jer za drugoga bilo gde u svetu, ne mozes. End of story.

;) Nemoj da si previse pametan. Jesi li bio u Americi npr? Imam rodbine po celom svetu, pa sam upuceniji od tebe 100% i nemoj da postujes nesto, sto pojma nemas. I kod nas po zakonima moras sve i svasta, a nista se ne radi. A to, the end of story, deluje malo glupo za forum zar ne?

Ja znam dosta ljudi tamo, niko nije radio za dz, samo da napomenem. A firme su poprilicno poznate, mnogi bi hteli da rade za njih.

Egipcanin nije ni bitan u citavoj prici nego bezobrazni poslodavac koji budi crv sumnje :d
Egipcanin mozda ne zna da Srbija nije u EU i da ne bi postigao nista sa srpskom radnom dozvolom (u smislu, otvorio si jos prilika)

Egipcanin nije ni bitan u citavoj prici nego bezobrazni poslodavac koji budi crv sumnje :d
Egipcanin mozda ne zna da Srbija nije u EU i da ne bi postigao nista sa srpskom radnom dozvolom (u smislu, otvorio si jos prilika)

Pa naravno da nema pojma, ko bi iole informisan dosao u Srbiju da radi?!?

Upravo tako... :d

@Jericho: Najgore je sto neko prosledjuje takav mail....

Jedan moj dobar prijatelj radi u S&T i dobro se secam da mi je naglasio da je S&T ozbiljna firma i da je kod njih skoro uvek otvoren konkurs gde se traze super talentovani studenti sa veoma visokom stepenom znanja. Po njegovim recima toj kompaniji se dosta radi ali se i taj rad posteno nagradjuje.

E sad me cudi jedna stvar, da on iz Egipta trazi posao ovde pored veoma dobro razvijenog informatickog drushtva u tim zemljama (mozda je saznao da je S&T Serbia osvojio ubedljivo prvo mesto u finalu evropske nagrade za IT dostignuca koje su dobili 1. februara u Londonu)

vidim ja da ovde ima pametnjakovica koji nikad nisu radili preko a loze se.

Niko ti nece raditi za dzabe u bilo kojoj zapadnoj zemlji .... tacka ....

Ovo sto ovaj trazi je relano mnoooooooooooogo vise nego sto u srbiji dobijas .... ko to ne razume ocito mu mama i tata placaju racune i hranu.

Gde god da volontiras preko dobijas hranu minimum (i to je za akcije tipa humanitarni koncerti i slicno)

A ovaj i S&T .... i njegovo "mozda razmisljanje" je vrhunac *****izma u srbiji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno