Šta je novo?

Pomoc oko apple generalno

Učlanjen(a)
11.03.2011
Poena
159
Molim vas planiram da se bavim web designom ,oduvek sam zeleo da imam apple. Sada imam novac i mogu da ga donesem iz usa. Hteo sam da uzmem imac zbog ips ekrana 27 incha... 1500 eura kod nas.. medjutim cuo sam da ima brojne probleme . Ja planiram da pazarim komp na minimum 5 godina. Onda sam odustao od toga i presao na ideju sa mac minijem ,ali posto taj komp u koji vec ulazem pare,voleo bih da ima mogucnost i igranja igrica.. da je to jedna dobra masina za sve filmove,obradu videa,igrice, a prvenstveno dizajn jel cu se time i baviti, e pa sad koliko vidim ta integrisana graficka u mac miniju nije nesto sto ce da "istraje " 5 godina.. Onda je sve spalo na macbook pro 15 incha i7 sandy bridge,i dokupio bi dobar monitor. Citao sam negde da je taj i7 u mac book prou bolji od desktop procesora i7 ne znam samo kako je to moguce. Moje pitanje je sta vi mislite? Da li je macbook pro toliko dobar, bojim se problema sa prasinom,zagrevanjem,crkavanjem komponenti,a posle da bacam pare na popravke to bas i ne zelim.

Znaci da li uopste da idem na macbook pro ili da kupim zverinu od pca kod nas za 700 800 eura? ALi opet.. oduvek sam hteo taj apple..

Ako vec mozes iz USA da nabavis MBP, sad je pravo vrijeme. $ je dosta nizak i osnovna 15" kosta nekih 1250 eur. Za ostatak para, TAMO nadjes neki dobar ssd.

Sa svim tim fino dodjes ovdje. Optiku izvadis i prodas. Na mjesto optike stavis taj disk koji ti je dosao uz mbp, a na njegovo mjesto ssd.

Optiku kao sto rekoh prodas u pola cijene i kupis 8GB ram-a. Eto ti masina da ne mislis barem 3 god...

Ali on hoće i igrice...

Potpuno bezveze pitanje je postavio ako mene pitate. Ako mu treba Apple ili želi Apple treba da ga kupi kada već ima priliku da prođe povoljnije nego da ga uzme kod lokalnih "zastupnika". Ako hoće igrice zna se: konzole ili PC... ili iPad :)d)

E hvala puno. Pre svega iphone ne zelim dovoljan mi je i galaxy s . Dalje, igrice u smislu pes,need for speed,eventualno crasys,mada nisam ja neki gejmer,zavrsavam fax, hocu da imam dobar komp na duze staze, za dizajn i grafiku pre svega. Hm imao sam vec jako skup lap top koji je izdrzao 3 godine i crkla mu je grafika,i sada mogu da ga bacim. Bojim se da mi se ne desi isto na macbook prou. A opet pc,pff ne volim windows,imam jos jedan lap top sa windows 7 ali nema hdmi,ne mogu da ga zakacim na veci ekran,i malo rama a ne moze da se nadogradi,los tn panel na ekranu ,mala rezolucija... Zato kazem treba mi nov komp,i to za duzi period. Imam mogucnost da uzmem pc ,i da puknem velike pare, a opet za 2 godine to ce biti ddzabe komp.Zato volim apple,on odrzava cenu donekle,a u nasoj zemlji je preskup. Tako da ako se prodomislim uvek mogu da ga prodam,e sad samo da se nadje neko lud da plati polovan apple :)

Znaci da li da idem na macbook pro ,ili .. ipak pc?

Cek, iskreno.. Da li ti mislis da ces biti bolji dizajner zato sto radis na jabuci? Ili je uzimas cisto fenseraja radi.. ako je ovo drugo, podrzavam ,)

Oduvek sam hteo Apple.. ne mislim da cu biti bolji dizajner na jabuci ali mislim da dobijam nenormalno jak komp za pare za koje bi dobio desktop isto toliko jak ,i koji bi toliko dobro radio u windowsu kao taj macbook pro u mac osu. Ako sam upravu i samo jos ako taj macbook moze da izdrzi 5 godina... za mene dileme vise nema,ako me razumete..

sto se tice igranja na Macu, to zaboravi, OSX ne koristi ni 50% mogucnosti brze grafike...ali ako mozes u USA da uzmes MBK 15 za 1250 evra, onda uzmi.....

samo ne kapiram ovo "Citao sam negde da je taj i7 u mac book prou bolji od desktop procesora i7" ?! totalna lgupost....

edit: to ako hoces lap top, ako hoces desktop, onda je PC najbolji izbor, ako hoces OSX, napravis "hackintosh build"....

Poslednja izmena:
Da,bas tako ..nasao sam negde na netu forume na kojima ljudi pisu kako je taj i7 sandy bridge u macbooku novom bolji neko isti procesor u desktop varijanti za pc? Mozda bolje radi na macosu i brze otvara (lupam) photoshop nego isti taj procesor isti program u windowsu.. ne znam stvarno nisam zalazio u detalje..samo sam primetio komentare kako su se svi cudili tome. Ma i da je razlika 10 posto u korist desktop racunara.. to je nista meni posto ako se okrenem za 2,3 godine to ce biti potpuno zanemarljivo. I ako budem hteo nov komp i na desktopu cu morati sve da menjam..procesor,plocu,graficku.. stim sto ce tada i7 desktop vrediti 5 puta manje nego sada pogotovo polovan, a apple ce biti mozda duplo jeftiniji.. ako izdrzi toliko od pregrevanja u lap top varijanti. Jedino me ta pouzdanost plasi posto sam vec jednom dao 2000 dolara za lap top,i sada vise ne mogu da ga koristim jer je graficka riknula a nova kosta 350 dolara u americi.. sto je skupo za neki stariji gaming lap top. Stvarno sam se bio zaljubio i imac, sve mi odgovara,osim te pouzdanosti,vidim da svi imaju problema sa ekranom, sa grafickom, tako da sam resio da to nije najbolje za mene,i onda opet taj lap top... u varijanti mac book pro..ili mozda mac mini. Ne znam.. moracu da se saberem i oduzmem,ipak ne poznajem kvalitet apple-ovih prozivoda dobro,zato sam potrazio pomoc ovde.. ja bih sve a opet ni jedan proizvod nije savrsen, ali barem da je istrajan a ne da mi crkne posle godinu dve :)
I hvala jos jednom puno.. :)

A sto se tice hackintosha..to sam jednom radio na lapu , i probao hiljadu tih verzija ,medjutim najbolje sto sam uspeo da izvedem to je da mi ne radi zvucna i da mi radi samo jedno jezgro na procesoru,a drug koji ima mac i koji je na pc racunaru uspeo da instalira original mac ,kaze da na pcu (koji ima jace hardverske komponente od mac-a) osx radi primetno losije nego na samom macu..doduse to je bilo pre godinu dana.. mozda se sad tu nesto promenilo? Briga me za dizajn maca (iako je savrsen), ja sam vise zaljubljenik u sam sistem :) Obozavam unix platformu.. cak i sada vise koristim linux nego windows.. (iako je 7 stvarno pobojsan u odnosu na nekadasnje windowsove op sisteme..). I da ,mbp 15 " sa AMD Radeonom HD 6490M sa 256MB GDDR5 500gb kosta 1799 dolara oko 1200 eura,a sa AMD Radeon HD 6750M sa 1GB GDDR5 i 750 gb kosta 2199 odnosno 1400 eura a ja imam 1500eura na raspolaganju max max. E sad,ako kazes da ne moze da sluzi osx za igrice uopste,tj da ne koristi graficki procesor na valjan nacin kao sto to cini pc, onda je bolje uzeti ovaj jeftiniji sa slabijom grafickom? Ili mozda mac mini...posto taj ima samo integrisanu i jos je jeftiniji :) Nisam taj deo razumeo.. mislim na netu (youtube) vidim kako se ljudi hvale da na tom macbooku izvlace na najzahtevnijim igricama (tipa crayses 2 ,ne znam lupicu need for speed ) veci frame rate nego na i5 i i7 desktop racunarima.A i uvek mogu da stavim windows 7 na dual boot i da igram igrice na macu ne? Ali opet, ponavljam, igrice nisu presudne, vec novac,izdrzljivost,dugotrajnost,kvalitet.. ma koji izbor bio..

Ne mogu sada da sudim oko novijih MBook-ova, nemam para da to sebi priustim, ali pazario sam PowerBook G4 pre skoro 2 godine i to jos polovan (ocuvan). I moram priznati da sam prezadovoljan, nikakvih problema nemam sto se tice virusa... Prosto leti sto se tice programa, otvara ih brzo za razliku od Win-a. Tako da mogu da zamislim kako sve to izgleda na novijim Pro-ovima!

Sto se igara tice, video sam da dosta popularnih igara tipa CoD, Crysis itd. da ih odrade za Mac tj ti ljudi koje se bave konverzijom. A to mozes lako naci na forumima. Sada kako njima to funkcionise, nisam citao posto ja od tih igara ne mogu nista da pokrenem... Prvenstveno zato sto nemam Intel vec PPC!

U svakom slucaju, nikako neces pogresiti... Kao sto je vec neko napomenuo, ubaci SSD i kupi neki eksterni i bog da te vidi. Igrice ce ti sigurno raditi s obzirom da ces kupiti novi MB Pro!

P.S. donesi i meni jedan! :D ;)

nikakvih problema nemam sto se tice virusa...

samo mali off:
dokle vise ta prica o virusima na windowsu?
ja sam prosle godine kupio bitdefender total security za 1.000 dinara (licenca traje godinu dana) i windows 7 radi lepo, do sada antivirus nije pronasao ni jednu pretnju...
ja ne znam gde vi pronalazite te viruse? stalno kada se otvori neka tema o apple racunarima uvek se neko javi kako mac osx nema viruse a kako ih je na windowsu milijardu.

Ima dosta virusa na netu stvarno. Poenta windowsa je sto ima registar koji se talozi i usporava komp posle odredjenog vremena, cela infrastuktura sistema je losije uradjena,bar po meni,samim tim treba i defragmentacija ,i tona stvari,plus postoje virusi u mnogo vecoj meri nego na unixu. Secam se pre ,instaliram zone alarm,avast ,i komp jedva dise, a drug na macu razvaljuje sve bez icega i nikad virus nije imao:)
G4 je bila masina u ono vreme,mislim da je sada apple poceo malo da se fuseri. Na forumima apple-a ,apple racunari se smatraju svemirskim napravama, na drugim forumima korisnici istih pljuju na sve strane ,i placu sto su ikad bacili pare na apple proizvode.
Da ja imam da dajem po 400-500 eura na godinu ipo bilo bi me briga,ali posto planiram da budem podmiren na 4,5 godina onda ipak nije svejedno. :)

Hm... sto se tice iMac-a to ti je malo cudna stvar :) elem ne znam da li su do sada resili te probleme, ali su imali problema vezanim za fleke na ekranu (za ovo i ptice znaju) i pregrevanjem, ja sam se licno susreo sa tri 'felericna' iMac-a i jedan koji radi savrseno (ako nesto znaci ovi felericni su bili 27", a ovaj koji tada nije imao probleme je bio od 21.5"). Ja licno posedujem Air i sa njime nisam imao ni jednog problema, a takodje moj dobar prijatelj poseduje MBP (od 13,3") i ni on nema ni jedan problem evo vec godinu dana (osim malo veceg/normalnog zagrevanja i sada vec dotrajale baterije, koju moras menjati samo u ovlascenom servisu :( ). Kazi mi jesi li razmisljao (ako vec gledas da uzimas iz USA) o nekom brand-name PC-u jer za igre je ipak PC bolji, ako ti je bitna i mobilnost pazari MBP (ali samo i samo ako ti je bitna mobilnost, nemoj pazariti ako planiras da ga koristis kao desktop)

Vezano za dilemu mac mini VS mbp, ako i hoces extra mobilnost, licno prije bih uzeo mbp 13" nego mini. I jedan i drugi mozes (moras) kaciti na ext monitor a sa druge strane nove 13"-ice su vrlo mocne.

Sto se grafike tice, posto si rekao da bi povremeno igrao igrice, mislim da ti je dovoljno uzeti i slabiju grafiku (256MB ddr5 nije tako losa grafika sigurno). a ostatak do 1500 e potrositi na ssd.

Generalno, vise ces dobiti sa ssd-om nego da dajes pare na grafiku koja ti nece toliko znaciti posto se neces igrati previse. Nema potrebe da ti pare budu zarobljene na taj nacin :)...

Sto se garancije tice, uvijek ti je opcija apple care koji se priznaje kod naseg jadnog ovlascenog distributera iako ga ne mozes kupiti kod nas. Licno, ne opravdavam koncepciju tog istog apple care ali eto, barem imas kakvu takvu opciju za produzenu garanciju.

Mobilnost mi nije bitna,posto vec imam lap top .. sa 3 gb rama core2 duo na 2 ghz ali imam integrisanu grafiku,nemam hdmi,mali hard disk, 13incha ekran,ne mogu na tome da radim. A ako kupim monitor,nema hdmi.. tako da moram ceo komp da kupujem :)
Hvala za apple care... i informacije.. a citao sam da taj solid state ima probleme neke.. sta fali 7200rpm 500 gb? :) Koje su glavne prednosti ssd-a?

hm...ako ti mobilnost nije bitna. hajde da saberemo utiske i stavimo zai protiv :) cime (vidim da si napisao web dizajner) tj koje programe ces najvise koristiti. Najverovatnije ces najvise vremena provoditi u tom okruzenju i mislim da ti sam OS ne igra tu neku ulogu (dobra stvar je sto mac-ovi dolaze sa legalnim Mac OS-om, dok za PC moras dokupiti potrebnu verziju windows-a-mada uz brand PC-e dolaze legalni sistemi-ali pazi na licencu, posto su pojedine verzije nelegalne u biznis/pro svrhe). Ja ti to kazem jer koristim tri platforme (win7, linux i Mac) i totalno mi je nebitno koja je platforma posto po ceo dan gledam u programe koji su mi bitni (imam tu srecu da su mi potrebni alati cross platform). Znaci najbolje je da vidis da li postoje neke razlike izmedju alata na Win-u i Mac OS-u koje planiras koristiti, ako su u pitanju isti alati da li imaju jednake mogucnosti na jednoj i na drugoj platformi, da li alati postoje za ove varijante, alternarive... Znaci za takve stvari tek kad utvrdis cinjenice i koji OS zadovoljava tvoje potrebe. Ja bih se licno odlucio za neki bolji PC (po mogucnoscu brand kao Dell, HP, Lenovo) i vozio Win7 - koji se pokazao kao vrlo dobar sistem - jer su najbolji za maltretiranje po ceo dan uz konstantno opterecenje - a i posto ce ti verovatno biti svejedno koji sistem. Ako uzimas Mac, proveri da kako sada stoje iMac-ovi (najbolji all in One racunar, odlican monitor, ali nije bas namenjen za renderovanje i jaca opterecenja). najbolje bi bilo da tacno odredis svoje potrebe, sta tacno planiras i kako da koristis pa ti mozemo dati najbolji moguci savet

Ja bih zaobisao iMac, pogotovo 27" bas zbog ekrana (backlight, fleke, prasina...). Na stranu kvalitet prikaza slike.

Pretpostavljam ako ces webom da se bavis onda ti je donji minimum 15"... za udobniji rad svakako 17" mada su tu problem finansije...

Sto se ssd-a tice, imas jaaaaako puno tema na forumu o istim i vjeruj da se ne mogu porediti ti 7200 diskovi sa nekom novom generacijom ssd-ova... recimo crucialov c300 ili kako mu je vec oznaka, Vertex Pro III itd itd. Pogotovo sto imas mogucnost kupovine istih u USA.

Pa svi ti programi uglavnom za dizajn postoje i za mac i pc. Tako da to nije problem pogledao sam vec a sto se tice legalnih sistema znam i za to,i znam cene snow leoparda i windowsa. Ako budem radio kod kuce moze da padne i neki pirat, medjutim pod uslovom da radim u nekoj firmi "sutra" tesko da piraterija prolazi,tako da sam svestan i toga. Nego da se vratim na temu, imac mi je nekako skroz bio ok dok nisam procitao za te probleme sa prasinama,flekama,osvetljenjima i tu se skroz nekako razocarao, a na cnet.com vazi za best all in one racunar,medjutim dzabe kad to ne mogu da donesem iz usa,jedino da idem na rizik kod nas za 1500 eura najeftiniji 27 inchni model i cao. Ipak mislim da je za te pare bolje da uzmem macbook pro od 15" sa novim i7 sandy za 1200 i za 300 da kupim strava monitor ,e sad problem je samo sto ce se onda taj macbook pro ponasati kao desktop i ne znam koliko ce tako da izdrzi.. jer najgore mi je da mi crkne posle 2 godine i onda ispadne kao da sam bacio pare kroz prozor. A portabilnost je uvek dobrodosla,jer uvek mogu negde da ga ponesem iako imam drugi mali lap top sa windowsom,koji je srednje zalostan :)
Znam sad sigurno mislite lud sam, tako cu imati 2 lap topa stim sto ce jedan glumiti desktop,ali sta radim kad imac ne mogu da donesem, jedino mac mini ili macbook pro,ili da uzimam imac kod nas,ili da uzimam pc kod nas :)
E izmucio sam vas svetski.. hehe... sad cu da citam i za ssd.. ja i na ovom lapu imam ssd..brze se malo dize windows, otvaraju programi,necujan,ne zagreva se.. ali sve je to po meni "malo" .. a ono sto je "mnogo" je da imam malo prostora (gb)koji mi je i vise nego potreban.. eto :))

Poslednja izmena:
Moj savet ti je da kupis neku jaku PC masinu ali sastavljanu od proverenih komponenti (ili pazaris brand-name, mada je kod nas situacija zalosna sto se toga tice). MBP korisiti kao desktop, mozda i ne bude nekih problema, ali mu snaga nece biti bas proporcijalna ceni (ti procesori koji se ugradjuju u laptopove su bas sporiji u odnosu na desktop sisteme, kao i mahom sve druge komponente). Jos ako planiras da opicis neku igricu.... Prilikom opterecenja znas i sam da se stvara toplota, e sad ta toplota utice na vek baterije ( sto znaci ako non-stop koristis MBP kao desk, sa vecim opterecenjem a samim tim i visecasovno zagrevanje u toku jednog dana, planiraj da ce ti baterija posle godinu dana biti u losijem stanju). E sad osim baterije ne vidim da nesto drugo moze stradati i nece biti problema, ali ipak idi na varijantu klasicne desktop masine ustedeces velike novce.
E sad sto se tice legalnog sw-a, ako planiras da prodajes svoj rad 'moras' imati i legalne alate... Ja na primer prvo isprojektujem sta mi treba i koje su moje potrebe, pogledam kako stoje free i opensource alati za moje potrebe, ako neceg nema kakvi su alati koji se placaju, izvrsim reviziju koliko treba za sw - pa nakon toga odlucujem kakvu cu masinu koja mi odgovara :) i na kraju 90% vremena mi oduzme razmisljanje i uklapanje sa sw strane nego sa hw :D

Poslednja izmena:
Hahah.... hvala :) A koji ti komp na kraju imas Bato87?Sad mi reci mac ,pa da se zajedno smejemo :)

Pazi, ako ides logikom " sta ako nesto crkne " neces daleko stici. Isto tako crkavaju i "non-apple" lap topovi. Ako ti taj svoj lap top otplatis radom za recimo 2-3 godine (pretpostavljam da pocinjes od nule sa webom) onda nemoj da se sjekiras oko crkavanja. Takodje, ako ces da mu robujes bolje te pare potrosi na nesto sasvik drugo, sacuvaces zivce podosta.

Sto se grijanja tice, tesko da bilo kakav rad osim video obrade 24/7 moze da dovede do tolikog zagrijavanja racunara koje bi bilo potencijalno opasno. Ponavljam bilo kakav rad.

E sad, ima jos nesto sto bih ti rekao u vezi izbora.

Ako je recimo 80% SW koji ti je potreban za rad lako dostupan na OS X-u (bilo paid ili open source resenja) onda idi na MBP.

Ako imas ispod toga ili recimo kupujes MBP radi 2 pograma a ostalo planiras preko VM da koristis na WIN-u na tom istom MBP-u onda zaboravi na apple :)

I jos nesto i vezi ssd-a. Ako sad uzimas lap top za sledecih 2-3 god, SB procesori i ssd su svakako nesto sto bi trebao imati na umu.

Jos jedna informacija od danas,drug mi je rekao da on radi vec neko vreme na mac miniju novom aluminijumskom u firmi to je valjda onaj od 699 dolara najosnovniji model i kaze mi da radi fantasticno photoshop,dw ,vmvare fusion ,windows7.. i kaze da njegov komp .. koji kosta sada oko 400 450 eura (celo kuciste.. ) ne radi tako dobro kao taj mali mac mini ??? Kaze i windows mu leti.. Ja sam odbio da poverujem ali on me ubedjuje.. :)

Ljudi, na svaki Mac se moze native instalirati i Windows kao dual boot pa ako hoce da se igra, moze. Za bilo kakav ozbiljan rad Mac ima ili iste ili bolje programe, i shto se tiche bilo kakvog posla, nema shta da razmishlja izmedju Maca i PCa, na Macu nema virusa, padanja sistema, restartovanja, reinstaliranja, kochenja, pregrevanja, problema sa drajverima, codecima, pluginima, itd...

Poslednja izmena:
Da uglavnom cu koristiti svega par programa i nekad windows za pocetak dok se ne snadjem sa alternativnim programima i samim os x-om.
Ali sto kaze drajver, zar to nije tacno? Dual boot.. jel to ustvari boot camp koliko sam shvatio? I onda kad ucita bios na pocetku izaberem samo koji hocu sistem i picim lepo to. A ne preko vmware fusiona .. tj preko neke vrste emulatora. Vec samo cist sistem na pocetku izaberem i to je to. I sudeci po testovima mbp nov ima jake hw komponente dosta,samim tim ce verovatno i windows raditi fantasticno? Ali nisam ovde dosao zbog windowsa.. njega bih da se resim ako je moguce.. :)

Ja imam tri masine :) Ovu pd moja masina kao desk, Acer Extensu 5635G lap i Apple MB Air ;)
Da da boot camp, dobro si shvatio. Mozes da stavis sasvim lepo Windows u virtual box i palis kad zelis nesto da istestiras :) onda pazari definitivno MBP, a usput mozes i da prodas taj lap koji posedujes i zgazis dve muhe jednim udarcem, dobijes masinu za sve ;)

Heh..pa da i ja zato najvise razmialjm o mbp.. :) A najpre bih uzeo imac da nema tih problema,ipak je to ekvivalent desktop pcu :(
Ili cu da tresnem pc neki jaci i mac mini hehe.. joj ne mogu da se svrtim 5 minuta u jednoj pameti :)))
Hvala ljudi puno.. :)

Ljudi, na svaki Mac se moze native instalirati i Windows kao dual boot pa ako hoce da se igra, moze. Za bilo kakav ozbiljan rad Mac ima ili iste ili bolje programe, i shto se tiche bilo kakvog posla, nema shta da razmishlja izmedju Maca i PCa, na Macu nema virusa, padanja sistema, restartovanja, reinstaliranja, kochenja, pregrevanja, problema sa drajverima, codecima, pluginima, itd...

Ti baš ne odustaješ, jel da? Nisu svi svadbarski fotografi pobogu :)

Ja bih zaobisao iMac, pogotovo 27" bas zbog ekrana (backlight, fleke, prasina...). Na stranu kvalitet prikaza slike.

Znam čoveka koji je iMac 27 uzeo pre godinu dana iz USA i nikakvih problema nije imao do dan danas (radi kao sat). Tako da ne mora da znači da je baš svaki faličan.

isto tako ako imas bar malo mozga neces imati ove probleme na PC-u, instaliras antivirus i vise nikad ne mislis na viruse, BUKVALNO. Restartovanje? kocenje? pregrejavanje? problemi sa drajverima, kodecima i pluginovima?? aha, ako instaliras win 7 na 10 godina star hardware..mozda tad...

pa ako si dete od 7-8 godina, onda definitnivno zaobidji PC....tesko je instalirati antivirus, drajver za graficku koji se stalno odrzava.....

@silverextream05 ako hoces dekstop, PC i samo PC, ako hoces laptop, onda MBP 15 sa nekim monitorom.....samo ne znam koliko na njemu mozes da se igras bas.....

Poslednja izmena:
Vrh Dno