Šta je novo?

Instalacija SSD-a

Evo sad sam nasao i prebacio ebiga pre mi ovo nije trebalo na hardu pa sam gotovo zaboravio gde se nalazi:D

Evo i mojih rezove sa vertex 2 60GB. Win7 x64, instaliran pre jedno 2 meseca, apdejti, programi...
Izgleda da nisam u ~60MB klubu. :D Dobro se drzi matori P35 cipset. :p

Kod tebe izgleda radi Trim kako treba:) mnogima cak posle 2-3 sedmice uspori na 60mb/s:S:

Cuj 2-3 nedelje, 2-3 sata meni :D
najj probaj jos ovo ,mozda uspe :
Skini ovaj ForceTrim programcic sa ovog sajta.
Kad ga pokrenes ostavi ga da radi bar! 6-7!! minuta.Trebalo bi da ti napravi na prvoj slobodnoj particiji dir. Trim tool ili tako nekako.
Tu ce da ti sune gomilu GBajta.Meni je istovario oko 580Gb koliko mi je bilo slobodno na tom hardu.
Ja sam uradio instalaciju onih gore pomenutih drajvera a pre toga sam uradio taj force trim.Prvi put je program poceo da radi ali nisam bio strpljiv i cim sam video
da se nista ne dogadja posle minut sam izasao iz programa.Pokrenuo ga ponovo i dete se probudilo trazilo mleko ,dok sam ja ugrejao i dok je on popio proslo je bar 6-7 min.
Do tada ovaj forcetrim napunio drugi hard do kraja i izgleda (nisam siguran )odradio svoje.
Rezultate sam okacio,pa racunam ako je meni pomoglo valjda ce i vama.
Moram da napomenem:
Ljudi sve sto radite,radite na sopstvenu odgovornost ja samo pokusavam da pomognem sa onim kroz sta sam licno prosao.
Nisam nikakav expert i naucnik i nemam pojma o svemu ovome,ali saznajem sve vise iz dana u dan i to delim sa vama.Pozz

E da
2 CAR

Kako da premestim Temp na drugi HDD,da mu promenim target ili sam lupio...?

Sto se trima tice ima ga i u raidu samo ga nema u raid5 nizu

Command prompt > fsutil behavior query disabledeletenotify

DisableDeleteNotify = 1 (Windows TRIM commands are disabled)
DisableDeleteNotify = 0 (Windows TRIM commands are enabled)

123.jpg

Poslednja izmena:
Zasad necu nista cackati jer radi punom brzinom:D

Prilozi

• Noname.jpg
    Noname.jpg
    150.1 KB · Pregleda: 119
2 CAR

Kako da premestim Temp na drugi HDD,da mu promenim target ili sam lupio...?
Mislis bas na onaj (default) Windows-ov temp... ?

Ja to (jos) nisam dirao, a da znas da sam se bas nakanjivao da pitam jer neko od vas to menjao :)
Jednostavno, jos odavno imam praksu (mislim i pre SSD-a) da sto se toga tice, sve prebacujem na drugu particiju, tj. da mi nista ne ide direktno na C... pritom mislim na sav download, temp fajlove programa kao sto su WinRAR/JDownloader/Opera... sta god da ima i koristi temp folder i fajlove :p

A sto se ovog Win temp foldera tice... kontam da samo treba da se promeni adresa/lokacija ovde:

Prilozi

• Temp 1.png
    Temp 1.png
    29.9 KB · Pregleda: 99
  • Temp 2.png
    Temp 2.png
    30.2 KB · Pregleda: 115
Taj gornji dio sa dve putanje se odnosi samo na korisnike. U donjem dijelu prozora imaju još dvije putanje koje se odnose na sistem i one trebaju da se promijene takođe.

Ja obično stavljam %SystemDrive%\Temp na HDDovima, a na SSDovima je dovoljno upisati hardcoded disk npr. "D:\Temp"...

A zasto premestati temp folder? Koja je onda poenta SSD-a, samo da mi se OS brze bootuje?

Taj gornji dio sa dve putanje se odnosi samo na korisnike. U donjem dijelu prozora imaju još dvije putanje koje se odnose na sistem i one trebaju da se promijene takođe.

Ja obično stavljam %SystemDrive%\Temp na HDDovima, a na SSDovima je dovoljno upisati hardcoded disk npr. "D:\Temp"...
U pravu si potpuno, dole na kraju su one prave putanje ;)

2 IgorHF

Temp folder je djubre koje ti sigurno ne treba ali mora da je tu.Zbog samih celija i (relativno) velikih upisa,
kako kod koga, pozeljno je da se taj folder premesti recimo na HDD koliko sam ja razumeo.
Sto se tice poente SSD-a mislim da je svima jasna.

2 CAR & 2 castor

Kad dodjem s' posla veceras premestam,hvala.

Poslednja izmena:
A zasto premestati temp folder? Koja je onda poenta SSD-a, samo da mi se OS brze bootuje?

Zato sto kad skidas nesto sa JDownloader zapisuje u temp a i kad sam ga premestio win7 isto brzo bootuje kao i ranije;)

2 IgorHF
Temp folder je djubre koje ti sigurno ne treba ali mora da je tu.Zbog samih celija i (relativno) velikih upisa,
kako kod koga, pozeljno je da se taj folder premesti recimo na HDD koliko sam ja razumeo.
Sto se tice poente SSD-a mislim da je svima jasna.
Ja bas i govorim o tome da poenta SSD-a nije jasna ukoliko sve premestimo na drugi (i sporiji) hard disk.

Pa odakle ti to da premestamo sve? Pricamo o temp folderu za JDownloader, WinRAR, sta vec... totalno nebitne stvari.
A opet neophodne, ***.

@ Najj

Mislim da si imao bolje rezultate sa MS driverom, al nebitno.

Znači radi ti trim posle tog totalnog brisanja?

Poenta je Igore da prvo kupimo SSD, pa se oduševimo kako je lep i brz, pa se onda zabrinemo za njegovo zdravlje i želimo da mu produžimo život, po cenu smanjenja brzine, jer je to ipak skupa stvarčica :)

Ja za sada nisam premestio ni temp ni swap file pa nek ide život :,,: Ali zato jesam napravio jedan ram disk od 128MB za kompajliranje...

Inače kod mene jdownloader radi, a u temp folderu trenutno imam samo 1.7MB fajlova koji su danas napravljeni (ok, možda je nešto i obrisano, ali ne vidim da jdownloader trenutno puni neki fajl). Al' zato Firefox... hmmm možda ću njega da premestim... ili lepo dodati još 4GB memorije, pa ram disk od 2GB i eto mesta za kojekakve scratch direktorijume :d

@ Najj

Mislim da si imao bolje rezultate sa MS driverom, al nebitno.

Znači radi ti trim posle tog totalnog brisanja?
Radi Trim zasad radi videcemo dalje kako ce raditi:)

Mislim da je malo bolje ipak sa intelovim drajverima.

Eo ga moj SS pre secure erase posto jos nisam stigao da odradim

Prilozi

• SSDlife.png
    SSDlife.png
    54.4 KB · Pregleda: 148
Kod mene ne cita lepo smart od pocetka:S: a ovaj program ocitava 2560GB data read i 2688GB upisa za mesec i 11 dana :S: sto je bukvalno nemoguce:zgran:

Pa odakle ti to da premestamo sve? Pricamo o temp folderu za JDownloader, WinRAR, sta vec... totalno nebitne stvari.
A opet neophodne, ***.
Dobro, ne premestate sve, preterao sam. Ali u principu, potencijalno usporavas svaki program koji koristi temp folder. Za JDownloader se slazem da ga ne treba pustiti da downloaduje na SSD, ali njega ni ne koristim pa ne znam kakav je program.

I moj lupeta neke gluposti...

Prilozi

• SSDlife.png
    SSDlife.png
    69.4 KB · Pregleda: 93
SSDlife.png
Te podatke valjda prijavljuje sam SSD, pitanje je koliko su precizni.

Dobro, ne premestate sve, preterao sam. Ali u principu, potencijalno usporavas svaki program koji koristi temp folder. Za JDownloader se slazem da ga ne treba pustiti da downloaduje na SSD, ali njega ni ne koristim pa ne znam kakav je program.

Ma, razumemo se :)
Licno - jos uvek imam swap file :D (od celih 6 giga :p), a ni Win temp nisam premestao :)... ovo sve ostalo jesam, kako vec rekoh.

P.S. Najzad i ja metnuh te famozne RST drajvere (doduse, ne ove najnovije, u verziji 10... vec prethodne, v9)... i nije lose, opet mali bump u skoru (jos 10 poena, 600-tka je nadohvat ruke :d), tj. ~10MB/s za 4K write... ovo sve ostalo isto, manje-vise, i najbitnije mi da nigde nije izgubio na brzini, sto sam pak ocekivao (za Seq):

Prilozi

• as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 11.1.2011 18-57-39.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 11.1.2011 18-57-39.png
    37.6 KB · Pregleda: 99
uzeo sam 8 giga rama, naravno paging file - off, napravio ramdiskic od 1gb stavio sam temp-ove i google-chrome i ie cache-ove na ramdisk i download folder takodje na ramdisk. cini mi se da radi jos brze nego kad je temp na ssd-u. fantazija.

Poslednja izmena:
Vrh Dno